Soluția „Mitrigol”
Îmbucurătoare, știrea e că Alex Mitriță a reușit un hat-trick pentru New York City FC, marcând în minutele 14, 23 și 34 ale meciului de 4-1 cu Atlanta United, disputat pe Yankee Stadium.

Victorie datorită căreia NYC s-a distanțat la 6 puncte de a doua clasată în MLS, de Philadelphia, după 32 de etape consumate în Conferința de Est.
Firește că acestei performanțe a românului, pe care a mai realizat-o în istoria echipei doar celebrul David Villa, 98 de selecții și 59 de goluri pentru Spania, i-au urmat laude peste laude. În timp ce site-ul oficial al MLS l-a prezentat pe ex-craiovean drept „cea mai periculoasă extremă din campionat”, despre el a scris, evident elogios, până și New York Times, unul dintre cele mai citite și mai apreciate ziare de pe planetă. Fondat în 1851, NYT are o ediție de week-end ce depășește în mod frecvent un milion de exemplare, iar redactorii săi au primit de-a lungul anilor 127 de Premii Pulitzer, Oscarul pentru jurnalism.
„Într-o ligă plină de staruri, Mitriță a dovedit că muncește mult și că posedă talentul de a găsi spații în apărarea adversă. Ori de a le crea”, nota cotidianul menționat. Recunosc că pe mine fragmentul reprodus m-a surprins plăcut. Pentru că, înaintea altor cuvinte, el se referă la muncă, termen din ce în ce mai puțin prețuit la noi. Aproape ieșit din uz, dacă nu și repudiat.
Altminteri, forma deosebită în care se află cel alintat „Mitrigol” la New York îl pune într-o situație incomodă, chiar ingrată, pe Cosmin Contra.
Normal ar fi, logic, ca selecționerul, care l-a sărit din schemă pe Alex după eșecul din Suedia, să-și aducă aminte de el și să-l cheme pentru confruntările de Euro 2020 cu Insulele Feroe (12 octombrie) și Norvegia (15 octombrie). În măsura în care diferența de fus orar și oboseala traversării Oceanului l-ar împiedica pe Mitriță să se refacă fizic pentru a fi folosit în Feroe, e de presupus că el ar putea fi o soluție de atac cu Norvegia. De presupus și de sperat că șarjele și ruperile sale de ritm, derutante, vor destabiliza masiva defensivă a scandinavilor.
Atenție însă, eu nu-l propun pe Mitriță la națională, doar exprim o părere. Dacă îl va chema sau nu e treaba lui Contra, a lui, exclusiv a lui! Pentru că el răspunde. Eu numai semnalez, ca și Theo Jumătate ieri, că Alex e într-o pasă bună, chiar foarte bună, ceea ce subliniază și presa de dincolo de Atlantic.
Restul, să-mi fie cu iertare, urmează să decidă selecționerul. Să demonstreze dacă mai e ori nu supărat pe Mitriță după un incident, petrecut la Stockholm în martie curent, pe care el însuși l-a negat. Faptul că Mitriță figurează în lotul lărgit nu spune nimic. A fost și la precedenta acțiune a „tricolorilor”, dar a dispărut.
Există însă prejudecata, suficient de răspândită, că Major League Soccer, campionatul nord-american, înseamnă o competiție de doi lei, minoră, drept pentru care fotbaliștii ei, atrași acolo doar de bani, nu merită nici încrederea, nici efortul de a fi aduși la naționalele lor.
Deoarece, vorbă veche, ar fi mai mare daraua decât ocaua. Ca unul care a văzut nu demult, pe viu, câteva meciuri din MLS, sunt gata să depun mărturie că opinia de mai sus e greșită. Sigur, nu s-a inventat un cântar pentru asta și orice comparație rămâne subiectivă, dar mă îndoiesc sincer că liga nord-americană e inferioară campionatului nostru. Poate că nu-i substanțial mai bună, însă nu m-aș grăbi s-o consider mai slabă.
Pentru eventuala convocare a lui „Mitrigol” pledează și amănuntul, nu foarte cunoscut, că 13 jucători din MLS au fost chemați în Europa, unii au și evoluat, în partide disputate recent în preliminariile CE 2020. Între aceștia, sârbul Katai (Chicago), ungurii Nemeth și Barath (ambii Kansas City), suedezul G. Svensson (Seattle), slovacii Rusnak (Salt Lake) și Gregus (Minnesota). Așa că, scuzați locul comun, mingea e la Contra. Vreau să cred că va hotărî cu înțelepciune și inspirație.