Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Victorie de autor

Opțiunea părea, măcar sub aspect financiar, una normală. Ceea ce nu l-a împiedicat pe un prieten, suporter CFR, să-l acuze pe Dan Petrescu că „vrea să se sinucidă”! Iată însă că „Bursucul” nu s-a sinucis. Ba a și dat tuturor […]

...

Norocul celui mai bun

Pe o contră, Rondon a înscris un gol care le-a venit lui Dan Petrescu și elevilor săi ca o mănușă. Asta în ideea că le-a permis, ba i-a și îndemnat, să pună în scenă specialitatea casei, stilul precaut și pragmatic, […]

...

Nu-i totul pierdut!

După acest 1-1 consemnat între CFR și Sevilla n-ar strica lămurite câteva chestiuni. Plecând de la componența formației andaluze, aspect care a stârnit nenumărate discuții în contradictoriu. Unii au susținut că Sevilla a aliniat în Gruia o garnitură alcătuită preponderent […]

...

Aproape de miracol

Cine și-a închipuit că formația andaluză, cvintuplă deținătoare a Cupei UEFA, va rupe norii în Gruia s-a înșelat. Ea n-a reușit să se desprindă, deoarece campioana noastră s-a așezat inteligent în teren și nu s-a descoperit. Dar și pentru că […]

...

Nepotul indignat

În etate de 53 de ani și domiciliat în Florida, unde profesează avocatura, autorul scrisorii începe prin a se prezenta. Menționând că s-a numărat la un moment dat printre primii 10 tenismani juniori ai lumii, alături de Becker, Edberg și […]

...

Pițurcă și abuzul

Mi s-a reproșat că l-am lăudat prea tare pe Victor Pițurcă în editorialul de ieri.

Permalink to Pițurcă și abuzul
marți, 27 august 2019, 3:15

Câțiva internauți mi-au atras atenția că „în 30 de ani de antrenorat, favoritul dumitale a cucerit doar un titlu”.

Observația e corectă, în sensul în care, pe lângă Cupa României 1992 și Supercupa 2001, Pițurcă a câștigat numai un campionat, ediția 2000-2001. Toate trofeele au fost obținute cu Steaua, echipă în tricoul căreia a reușit ca jucător o carieră net superioară. Pe lângă campionate (5) și Cupe (4), a luat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

Într-adevăr, un singur titlu pare puțin pentru un tehnician cu pretenții. Sunt de făcut însă câteva precizări, în opinia mea, absolut necesare. Întâi, n-ar fi în discuție chiar 30 de ani, din moment ce Pițurcă a început să antreneze în 1992, ca secund al lui Anghel Iordănescu la Steaua. Apoi, trebuie ținut cont că Pițurcă a lucrat mai bine de un deceniu în cadrul FRF, răspunzând în 3 rânduri de reprezentativa A (1998-1999, 2004-2009, 2011-2014) și o dată de selecționata U 21 (1996-1998).

Pe prima a calificat-o în două rânduri la turneul final continental, în 2000 și în 2008, iar pe cea de tineret, la Euro 1998. Să admitem că, grație acestor performanțe, CV-ul actualului manager al Craiovei nu-i sărac. Dar mai merită evidențiat un aspect, ce poate le-a scăpat multora. Pițurcă trebuie considerat unul dintre cei mai consecvenți tehnicieni din istoria modernă a fotbalului nostru, în ideea că a antrenat până acum la numai 3 cluburi!

De 4 ori la Steaua, de 3 ori la Craiova și, în ultimul timp, de două ori la Al Ittihad Jeddah din Arabia Saudită. Ca atare, i se pot găsi defecte, cine n-are?!, dar nu-i de inclus în categoria plimbăreților, azi aici, mâine-n Focșani. Fără să mi-o luați în nume de rău, vreți o comparație, două? Cam din aceeași generație, Gigi Mulțescu a schimbat circa 20 de echipe, iar Mircea Rednic și Ioan Andone câte 15!

Trebuie spus și că Pițurcă n-a confundat niciodată merele cu perele, deci a făcut distincție între FCSB și CSA Steaua. În special după ce s-a certat, probabil pentru totdeauna, cu Gigi Becali, în interesul căruia a jurat strâmb în „Cazul Valiza” și s-a ales cu dosar penal, Pițurcă a susținut, permanent, categoric, cauza CSA. Tocmai de aceea a repetat mereu că FCSB nu-i continuatoarea Stelei la care a jucat el și în echipamentul căreia a fost golgeterul campionatului 1987-1988 și, în același an, Gheata de Bronz a Europei. Curajoasă, atitudinea de mai sus l-a onorat, chiar dacă ea i-a pus în cap majoritatea fanilor, tot mai răzleți, ai formației păstorite de Gigi Becali. Și derutată de acesta, de-a dreptul bulversată, aiurită.

Ferm cu privire la CSA, noul oficial din Bănie ar trebui să fie tranșant și când vine vorba despre echipa la care tocmai s-a angajat. Aceasta nu-i urmașa directă a Craiovei Maxima, chiar dacă, juridic, FRF i-a dat dreptate. I-a acceptat recent, mă înșel?, numele.

Iarăși o să stârnesc antipatii, dar U Craiova de azi a apărut abuziv, prin încălcarea Regulamentului, în anul 2013. Atunci, manevrat și indus în eroare de Mircea Sandu, Comitetul Executiv i-a oferit orașului de pe Jiu un loc direct în Liga 2, deși legal era ca echipa olteană, abia înființată la ora aceea, să înceapă din L4 sau L5. Cum au procedat Rapid, Petrolul, U Cluj, Oțelul și altele în situații similare. Pițurcă ar crește în ochii multora dacă ar recunoaște public această stare de fapte.

Comentarii (58)Adaugă comentariu

?????? (828 comentarii)  •  28 august 2019, 18:41

@Apreciați și că selecționerul Contra ar fi trebui ,,să ia în considerare", pentru a cita și din exprimările lui Cosmin Contra, și istoricul accidentărilor lui Chiricheș, care s-a accidentat după convocări la echipa națională, arătând că fizic nu are resursele pentru a se impune și la echipa de club și pentru a juca și la echipa națională, ?

?????? (828 comentarii)  •  28 august 2019, 19:02

@Ați zice și că prin anunțarea jucătorilor convocați , din alte campionate, pentru partidele cu Malta și Spania, pentru a le așeza în ordinea stabilită de selecționerul Contra, aptitudini de selecționer, în perioada mai recentă, a arătat doar Rădoi, cu unele excepții printre jucătorii care nu ar fi fost printre titulari, dintre cei convocați, ?

?????? (828 comentarii)  •  28 august 2019, 19:18

@Opinați că pentru partida cu Spania selecționeul Cosmin Contra ar trebui înlocuit din funcția de selecționaer, fiind oarecum într-o speță de "conflict de interese" cu fotbalul și drepturile civile, obținute de la spanioli, ?

Nelu (11 comentarii)  •  29 august 2019, 9:14

Dl Ioanițoaia, de ce nu afișați cele ce v-am scris eu ieri, pentru că mesajul meu era destul de decent și, mai ales, „sincer” cum ziceți Dvs, adică adevărat?

Nelu (11 comentarii)  •  31 august 2019, 20:32

Am priceput. Cine are cuțitul are și pâinea. Nu înțeleg care au fost regulile pe care nu le-am respectat. Eu nu înjur, nu folosesc cuvinte indecente etc. Sau, poate am înțeles: adevărul supără, iar pentru dl Ovi există un singur adevăr, acela pe care-l spune d-lui. Restul mint ori nu respectă regulile.

Comentează