Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Mai mult respect

Chiar dacă formația capitolină a folosit câteva rezerve în Gruia, izbânda campioanei noastre rămâne una notabilă. De elogiat. Realizând o a doua repriză excelentă, CFR a dovedit că n-are doar ambiție și dăruire, ci și valoare. Principalul merit în obținerea […]

...

S-a trezit la timp!

Își menajează jucătorii în competițiile continentale pentru a-i folosi în campionatul propriu. În consecință, mai interesată de Serie A decât de Europa League, Lazio a venit la Cluj fără Șt. Radu, Luis Alberto și Ciro Immobile, iar pe Lulici și […]

...

Al doilea Stanciu

Un 1-1 cu atât mai meritat cu cât formația italiană a reușit să egaleze abia în prelungiri, în minutul 90+2. Într-adevăr, Interul putea să și câștige. Numai că, după golul înscris de Barella, Kolar a deviat miraculos peste poartă „capul” […]

...

Cardoso la națională?

Corect, Viitorul merita să câștige, dar nu la așa diferență. Înainte de orice, trebuie spus că partida, dintre cele mai spectaculoase din actualul sezon, a depășit nivelul Ligii 1. S-a jucat frumos și repede, deschis și, în ciuda tabelei de […]

...

Scumpi la tărâțe

Deoarece adversarele s-au temut una de cealaltă, s-a jucat crispat și monoton. Cu multe pase greșite. S-a intrat rar în careu, iar pe poartă s-a tras și mai rar. De altfel, deși gazdă, Craiova va rămâne fără niciun șut cadrat […]

...

Pițurcă și abuzul

Mi s-a reproșat că l-am lăudat prea tare pe Victor Pițurcă în editorialul de ieri.

Permalink to Pițurcă și abuzul
marți, 27 august 2019, 3:15

Câțiva internauți mi-au atras atenția că „în 30 de ani de antrenorat, favoritul dumitale a cucerit doar un titlu”.

Observația e corectă, în sensul în care, pe lângă Cupa României 1992 și Supercupa 2001, Pițurcă a câștigat numai un campionat, ediția 2000-2001. Toate trofeele au fost obținute cu Steaua, echipă în tricoul căreia a reușit ca jucător o carieră net superioară. Pe lângă campionate (5) și Cupe (4), a luat Cupa Campionilor Europeni și Supercupa Europei.

Într-adevăr, un singur titlu pare puțin pentru un tehnician cu pretenții. Sunt de făcut însă câteva precizări, în opinia mea, absolut necesare. Întâi, n-ar fi în discuție chiar 30 de ani, din moment ce Pițurcă a început să antreneze în 1992, ca secund al lui Anghel Iordănescu la Steaua. Apoi, trebuie ținut cont că Pițurcă a lucrat mai bine de un deceniu în cadrul FRF, răspunzând în 3 rânduri de reprezentativa A (1998-1999, 2004-2009, 2011-2014) și o dată de selecționata U 21 (1996-1998).

Pe prima a calificat-o în două rânduri la turneul final continental, în 2000 și în 2008, iar pe cea de tineret, la Euro 1998. Să admitem că, grație acestor performanțe, CV-ul actualului manager al Craiovei nu-i sărac. Dar mai merită evidențiat un aspect, ce poate le-a scăpat multora. Pițurcă trebuie considerat unul dintre cei mai consecvenți tehnicieni din istoria modernă a fotbalului nostru, în ideea că a antrenat până acum la numai 3 cluburi!

De 4 ori la Steaua, de 3 ori la Craiova și, în ultimul timp, de două ori la Al Ittihad Jeddah din Arabia Saudită. Ca atare, i se pot găsi defecte, cine n-are?!, dar nu-i de inclus în categoria plimbăreților, azi aici, mâine-n Focșani. Fără să mi-o luați în nume de rău, vreți o comparație, două? Cam din aceeași generație, Gigi Mulțescu a schimbat circa 20 de echipe, iar Mircea Rednic și Ioan Andone câte 15!

Trebuie spus și că Pițurcă n-a confundat niciodată merele cu perele, deci a făcut distincție între FCSB și CSA Steaua. În special după ce s-a certat, probabil pentru totdeauna, cu Gigi Becali, în interesul căruia a jurat strâmb în „Cazul Valiza” și s-a ales cu dosar penal, Pițurcă a susținut, permanent, categoric, cauza CSA. Tocmai de aceea a repetat mereu că FCSB nu-i continuatoarea Stelei la care a jucat el și în echipamentul căreia a fost golgeterul campionatului 1987-1988 și, în același an, Gheata de Bronz a Europei. Curajoasă, atitudinea de mai sus l-a onorat, chiar dacă ea i-a pus în cap majoritatea fanilor, tot mai răzleți, ai formației păstorite de Gigi Becali. Și derutată de acesta, de-a dreptul bulversată, aiurită.

Ferm cu privire la CSA, noul oficial din Bănie ar trebui să fie tranșant și când vine vorba despre echipa la care tocmai s-a angajat. Aceasta nu-i urmașa directă a Craiovei Maxima, chiar dacă, juridic, FRF i-a dat dreptate. I-a acceptat recent, mă înșel?, numele.

Iarăși o să stârnesc antipatii, dar U Craiova de azi a apărut abuziv, prin încălcarea Regulamentului, în anul 2013. Atunci, manevrat și indus în eroare de Mircea Sandu, Comitetul Executiv i-a oferit orașului de pe Jiu un loc direct în Liga 2, deși legal era ca echipa olteană, abia înființată la ora aceea, să înceapă din L4 sau L5. Cum au procedat Rapid, Petrolul, U Cluj, Oțelul și altele în situații similare. Pițurcă ar crește în ochii multora dacă ar recunoaște public această stare de fapte.

Comentarii (55)Adaugă comentariu

?????? (616 comentarii)  •  28 august 2019, 18:41

@Apreciați și că selecționerul Contra ar fi trebui ,,să ia în considerare", pentru a cita și din exprimările lui Cosmin Contra, și istoricul accidentărilor lui Chiricheș, care s-a accidentat după convocări la echipa națională, arătând că fizic nu are resursele pentru a se impune și la echipa de club și pentru a juca și la echipa națională, ?

?????? (616 comentarii)  •  28 august 2019, 19:02

@Ați zice și că prin anunțarea jucătorilor convocați , din alte campionate, pentru partidele cu Malta și Spania, pentru a le așeza în ordinea stabilită de selecționerul Contra, aptitudini de selecționer, în perioada mai recentă, a arătat doar Rădoi, cu unele excepții printre jucătorii care nu ar fi fost printre titulari, dintre cei convocați, ?

?????? (616 comentarii)  •  28 august 2019, 19:18

@Opinați că pentru partida cu Spania selecționeul Cosmin Contra ar trebui înlocuit din funcția de selecționaer, fiind oarecum într-o speță de "conflict de interese" cu fotbalul și drepturile civile, obținute de la spanioli, ?

Nelu (10 comentarii)  •  29 august 2019, 9:14

Dl Ioanițoaia, de ce nu afișați cele ce v-am scris eu ieri, pentru că mesajul meu era destul de decent și, mai ales, „sincer” cum ziceți Dvs, adică adevărat?

Nelu (10 comentarii)  •  31 august 2019, 20:32

Am priceput. Cine are cuțitul are și pâinea. Nu înțeleg care au fost regulile pe care nu le-am respectat. Eu nu înjur, nu folosesc cuvinte indecente etc. Sau, poate am înțeles: adevărul supără, iar pentru dl Ovi există un singur adevăr, acela pe care-l spune d-lui. Restul mint ori nu respectă regulile.

Comentează