Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Norocul celui mai bun

Pe o contră, Rondon a înscris un gol care le-a venit lui Dan Petrescu și elevilor săi ca o mănușă. Asta în ideea că le-a permis, ba i-a și îndemnat, să pună în scenă specialitatea casei, stilul precaut și pragmatic, […]

...

Nu-i totul pierdut!

După acest 1-1 consemnat între CFR și Sevilla n-ar strica lămurite câteva chestiuni. Plecând de la componența formației andaluze, aspect care a stârnit nenumărate discuții în contradictoriu. Unii au susținut că Sevilla a aliniat în Gruia o garnitură alcătuită preponderent […]

...

Aproape de miracol

Cine și-a închipuit că formația andaluză, cvintuplă deținătoare a Cupei UEFA, va rupe norii în Gruia s-a înșelat. Ea n-a reușit să se desprindă, deoarece campioana noastră s-a așezat inteligent în teren și nu s-a descoperit. Dar și pentru că […]

...

Nepotul indignat

În etate de 53 de ani și domiciliat în Florida, unde profesează avocatura, autorul scrisorii începe prin a se prezenta. Menționând că s-a numărat la un moment dat printre primii 10 tenismani juniori ai lumii, alături de Becker, Edberg și […]

...

Se întoarce Chiricheș!

Interesați de bătălia pentru play-off-ul Ligii 1, logic e să ne preocupe și meciul cu Islanda, programat pe 26 martie în deplasare. Am avut și avem obiecții, le-aș numi justificate, față de ideea UEFA ca partida semifinală pentru calificările la […]

...

Bomba cu ceas 

Vestea numirii lui Victor Pițurcă manager general la Craiova m-a surprins foarte tare.

Permalink to Bomba cu ceas 
luni, 26 august 2019, 4:24

Nu mă așteptam ca după aproape 5 sezoane de absență din țară, căci a semnat prima dată cu Al Ittihad din Arabia Saudită pe 16 octombrie 2014, să revină în fotbalul românesc. Pe de-o parte, îl știam suficient de bazat la 63 de ani încât să nu mai fie nevoit să lucreze. Bogat din fotbal și din afaceri. Pe de altă parte, îl bănuiam dezamăgit de ce întâmplă în Liga 1, în care profesia de antrenor nu prea mai e apreciată. E din ce în ce mai puțin respectată.

M-am păcălit. Pițurcă n-a mai putut sta departe de gazon, iar întoarcerea lui merită comentată, dar și salutată. Privită ca un câștig pentru întreg fotbalul nostru, care are nevoie de antrenori cu personalitate, cu principii, demni, capabili să bată cu pumnul în masă în fața unor patroni de cluburi. A acelor indivizi ce-și închipuie că, dacă au aflat cât durează un meci, au învățat tot ce se leagă de balonul rotund și pot dicta ce vor mușchii lor la formațiile pe care le finanțează! Inclusiv în vestiar, în materie de transferuri, de strategie etc.

E ceea ce Pițurcă n-a admis niciodată. Probă că în al patrulea mandat la Steaua, în august 2010, a plecat după numai două partide (ambele câștigate!) din pricină că Gigi Becali și-a vorbit de rău propriii jucători și a refuzat apoi să garanteze material, cu o suprafață de teren, că nu va mai sări cu gura. De-atunci, cei doi au rupt relațiile. Pițurcă a susținut tabăra CSA Steaua, iar Becali a proclamat, după parafarea înțelegerii dintre Pițurcă și Universitatea, că „De-acum va fi mai ușor cu Craiova!”. Cum FCSB-ului, cu 5 eșecuri consecutive, nu-i mai e ușor cu nimeni, să luăm declarația latifundiarului drept o glumă. Evident, una proastă.

Opțiunea pentru CSA l-a transformat pe Pițurcă în dușmanul de moarte al suporterilor roș-albaștri. Aceștia au ironizat abundent instalarea lui în Bănie. Prilej cu care l-au numit „antrenor fără palmares”, deși a calificat naționala la două turnee finale continentale, imputându-i că „n-a dus la bun sfârșit niciunul dintre ultimele contracte”! Cu trimitere la litigiile lui cu diverse cluburi (Craiova lui Mititelu, Al Ittihad), i-au reproșat că „a câștigat în viața lui mai multe procese decât meciuri!”.

Am auzit nu o dată că Pițurcă ar fi maestru în alcătuirea contractelor și că se alege cu sume considerabile de câte ori cluburile încalcă înțelegerile cu el. Mai nou, ar fi primit două milioane de euro de la Al Ittihad pentru reziliere înainte de termen. Bravo lui, felicitări dacă stipulează în acte clauze ce-l avantajează. Apropo, Dumitru Dragomir, care n-are multă școală, dar a absolvit-o cu brio pe cea mai la modă, școala vieții, zicea că fraier nu e cine cere și pune condiții, ci cine dă și acceptă. În aceeași idee, de spus că Pițurcă n-a rămas nicăieri când a sesizat că nu-și mai poate exercita meseria decent. Că i se discută hotărârile, că i se știrbește autoritatea.

Părerea generală e că Universitatea n-a greșit în clipa în care a apelat la Pițurcă. Dimpotrivă, Mihai Rotaru a intuit că, încredințată lui Papură, omul său de încredere, nerecomandat însă nici de experiență, nici de palmares, echipa apucase pe tobogan și „Oblemenco” risca să devină o bombă cu ceas. Dacă Pițurcă poate fi garanția revigorării Științei, mă îndoiesc că el și-a propus să-i aducă neîntârziat pe Găman, pe Bogdan Stancu și pe Torje! Nu-i genul care să facă din Craiova o trupă de old-boys.

Comentarii (29)Adaugă comentariu

Tase (11 comentarii)  •  26 august 2019, 16:34

In sfarsit un portret veridic facut lui Piturca. Citatele de pe net exprima parerile autorului deghizate cu abilitate.

Dtru (257 comentarii)  •  26 august 2019, 16:38

Observatii pertinente dar si o intrebare. Nu cumva lui Piturca ii place sa ia toata mana celui care i-a intins in deget? As fi curios sa stiu raspunsul dlui Ioanitoaia.

emil (36 comentarii)  •  26 august 2019, 16:39

Misto titlu, bun continutul dar cam laudativ. Piturca asta pare Sir Alex Ferguson si nu stiu sa fie...

Vio (147 comentarii)  •  26 august 2019, 16:41

Mahalagii care contesta priceperea lui Piti uita si cele trei trofee cucerite de acesta cu Steaua care era singura Steaua la ora aceea. Campionatul, cupa si supercupa.

Marius (325 comentarii)  •  26 august 2019, 17:10

Nea Ovi, au dreptate aia de il contesta. Pentru ca cel poreclit satana a facut mai multi bani din barbut si din prostia oamenilor decat din stiinta lui. Ai uitat sa spui cum l-a scos Halagian de la parnaie pentru jocuri de noroc.

Adi (81 comentarii)  •  26 august 2019, 17:11

Vremea lui Piturca a trecut de vreo 20 deani. Nu va face nici o branza la Craiova dar il va pacali pe Rotaru de multi bani.

Ionut Ionescu (2 comentarii)  •  26 august 2019, 17:25

Nea Piti o sa falimenteze CSU asa cum a falimentat FC U Craiova

Andrei F (1385 comentarii)  •  26 august 2019, 17:30

Vad ca umblati cu gogosele...Piturca nu este antrenorul care a cerut clauza de la Becali de milione spunand ca bani sunt de fatada ca el nu ar fi luat niciodata acei bani dar nu este Piturca omul care tot datorita unei clauze si pentru ca a batut bine cu pumnul in masa a falimentat echipa lui Mititelu?...Poftim citate din ....GSP!!!!,,Dragomir confirmă: "Prin şantaj, nu faci nimic" Preşedintele LPF a comentat şi el disputa la nivel înalt din Ghencea şi a lăsat să se înţeleagă că patronul a fost strîns cu uşa de antrenor pentru a semna clauze pe sume exorbitante. ".....,,Gazeta a aflat clauza incredibilă pe care Piţi o vrea în contractul cu Becali! » Despăgubire de 20.000.000€,,.....Si uite ceva de pe Steaua .ro....Cititi spre aducere aminte articolul:,,Victor Piturca: "Numai si numai din cauza lui Gigi Becali"....In articol Piturca spune ce bani a vrut in contract si mai ales ca Becali in acea perioada nu avea bani lichizi-probabil ca este perioada in care se imprumuta pentru Steaua la camatari-ci doar terenuri------Vine acum acest ,,jurnalist ,,sa ne vorbeasca de bunul Piturca!!!!Apropo jurnalistule,albestel pe Piturca si pentru acctiunile la Steaua detinute de Piturca si vandute lui Becali...

Alexut (2 comentarii)  •  26 august 2019, 18:09

N-a stiut absolut nimeni ca semneaza cu Craiova si dintr-o data il vedeti pe Piturca sa spuna pe cine vrea sa aduca? Doar baliverne de presa cancanista. Din contractul cu FRF a iesit cu 600k, contract de care Mircea Sandu a declarat la vremea respectiva ca secretara l-a schimbat cand l-a copiat. :) Peste tot pe unde a fost a iesit in castig in dauna cluburilor, dar totusi cred ca aducerea lui arata seriozitate. Acum stim precis ca strategia Craiovei e de castigarea titlului in max 3 ani ca pt 500k ii mananca de vii pe jucatori.:))))

Mihai (3 comentarii)  •  26 august 2019, 18:15

Autorul uita (poate involuntar?!) faptul ca dupa episodul 2010 Piturca si Gigi au ramas buni prieteni. Nea Pitzi nu a sustinut nici u CSA pt ca in 2010 Steaua era Steaua si generalii inca lucrau la proiectul de a-l face de bani pe Gigel. Nea Pitzi si nea Gigi au rupt relatiile abia dupa episodul 'valiza' de la Cluj atunci cand CFR a luat campionatul 'pe bune' si Teia Sponte a fost prins cu valiza cu bani pt corectitudine. Atunci nea Pitzi a dat niste declaratii in folosul lui nea Gigi care ulterior i-au adus ceva inchisoare cu suspendare. De asemenea autorul omite (poate involuntar?!) perioada cand toata presa se ruga mai abitir decat Alexandru Tudor la palat sa plece nea Pitzi de buna voie de la nationala pentru ca nu se gasea nimeni sa il dea afara. Altfel un editorial reusit ca si nea Pitzi care e al mai reusit antrenor, manager, patron etc.

GopoSapiens (25 comentarii)  •  26 august 2019, 18:34

Pițurcă, îm viziunea me', e mediu în cam tot ce face -- pare vârf doar prin compararea cu adunătura de eșecuri care s-a aciuat prin Liga 1. Dar al'fel, nu are cine știe ce realizări ca antrenor iar stilul de joc al echipelor antrenate de el e mai degrabă anost, de un pragmatism exagerat. (Croitoru, de la Botoșani, e un antrenor mai bun decât Pițurcă aș zice.) Dar nah, să-l vedem ce-i iasă ca manager, poate are Piți mai mult succes din birou, decât din iarbă.

Bogdan (348 comentarii)  •  26 august 2019, 18:43

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Marcel (161 comentarii)  •  26 august 2019, 20:32

@GopiSapiens. Jocul cfr nu este mai frumos dar cu stilul asta nespectaculod este campioana ultimilor 2 ani. Publicul din Craiova nu vrea ca Stiinta sa joace la spectacol ci sa joace mereu la victorie si sa o faca mai frumos decat cu Papura Voda pe banca tehnica.

Liviu (295 comentarii)  •  26 august 2019, 20:35

Reusita poanta cu *** Mitica Dragomir. Ca si prietenul Becali Corleone pretindea ca a terminat mai multe facultati si vorbeste mai multe limbi straine dar nu a aratat niciodata vreo tidula in acest sens.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

itu52 (182 comentarii)  •  26 august 2019, 21:13

Răbdare și tutun, acum suntem în etapa umflatului în pene, se umflă beșica cât se poate de mult. Când toate vor fi bune și frumoase, în vârf de glorie, din nu știu care motive, vine unul cu acușorul, nu se va ști cine și ... un mare poc! O lecție pe care Piți nu o s-o învețe niciodată. S-a ferit bietul om, instinctiv, atâta timp și până la urmă a cedat, a servit momeala. Durerea va fi și mai mare pentru că vine de ... acasă. În rest, un antrenor dur, fără a trata situațiile cu aceiași unitate de măsură, profilat numai pe calapodul fotbalului. Se blochează pe ideea unui joc reușit, insistând pe norocul jucătorului. Dacă cineva, vezi Sânmărtean, nu-i este pe plac, rămâne victimă sigură a orgoliului piți-man. Are omul principii, dar dacă ești fixist și încerci să subordonezi realitatea acestora, riști să faci mai mult rău decât bine. Suntem la început, cântă lăutarii, se-nalță ode academicianului. Contractul lui beton se va volatiliza când focoșii spectatori, căci galeria face legea în ligă, vor socoti că promisiunile făcute prezintă fisuri. E O.K, alt circ, altfel de spectacol. Nu ne vom plictisi.

George (143 comentarii)  •  26 august 2019, 22:08

De mirare decizia lui Rotaru. Si a dat probabil seama ca isi pune lumea in cap daca insista la infinit cu tristul de Papura. Este posibil sa aiba totusi dreptate cei care il suspecteaza ca a venit la Craiova ca sa ia niste bani si nu sa ajute echipa.

Urod (29 comentarii)  •  26 august 2019, 23:05

Pițurcă este doar un antrenor decent, umflat peste măsură de Dragomir si alții... sa fim seriosi, în afară de niste calificări de pe vremea când aveam echipă cu Hagi et comp ,in rest nu a mai facut nimic...Poate demonstrează acum la final de carieră ca poate sa faca performanta cu o echipă de club. Oricum, în fotbalul românesc de acum , care nici macar mediocru nu mai este, este posibil orice....

alin (556 comentarii)  •  26 august 2019, 23:14

Domnule Ioanitoaia, speram ca macar pe dv la bogata experienta pe care o aveti nu o sa va insele Piturca... Cind va spala putina si de la Craiova dar cu buzunarul plin o sa imi dati dreptate ca este doar un pacalici. Rotaru o sa regrete amarnic ca l-a bagat in casa.

Motatei (25 comentarii)  •  27 august 2019, 1:32

Nu stiu daca Piturca este solutia de nota 10 pentru echipa mea de suflet. Dar cu siguranta este o solutie msi buna decat Papura. Pe motiv ca Papura este un esec cu diploma.

DanV (4 comentarii)  •  27 august 2019, 1:51

Inainte sa preia prima data nationala mare,Piturca a antrenat nationala de tineret care juca super cu el.Ca jucator nu a stralucit prin technica ci prin intuitie.E enervant, e fixist ,cred insa , Craiova v-a fi bine cu Piti.

Adrian (29 comentarii)  •  27 august 2019, 7:44

Eu sunt de acord cu toate clauzele impuse de Piturca in contract dar as vrea sa stiu daca sunt si clauze de performante, de genul ca antrenorul plateste material pentru nerealizare. Cand vrei un milion de euro pentru ruperea uniulaterala a contractului atunci este firesc sa platesti si daca nu iti atingi obiectivele. Iar daca sunt si astfel de clauze atunci drumul Universitatii va fi unul frumos.

nebulaEXE (13 comentarii)  •  27 august 2019, 8:48

In 30 de ani de antrenorat Piturca Victor a castigat doar un titlu.

Dragos (234 comentarii)  •  27 august 2019, 11:01

@nebula. Asa este, dar a antrenat aproape 10 ani la nationala mare si la cea de tineret. Cu ambele a obtinut 3 calificari la turnee finale europene. Asemenea performanta nu mai are nici un alt antrenor roman.

17 Nentori Tirana (827 comentarii)  •  27 august 2019, 11:27

Se zice ca PiTurca vrea Pisica in poarta, ii cauta iar cu Interpolul pe Cocis, Rat, Torje, Marica si vrea sa-i reactiveze pe fratii Niciolae si Goian. ----- Ba bre, nea PiTi e axat pe trecut, dar ce usor uitam daca vrem, vezi doar barajul pentru CM din Brazilia, Grecia – Romania si Romania - Grecia, titrate ca „Frica n-a pazit Bostanaria !“ Asta dupa ce la CE din Elvetia a jucat cu dinozauri, care nu puteau decit sa temporeze de se mirau olandezii ca vrea sa piarda, si dupa ce a fost demis la Cluj caci a perseverat jucind cu aceeasi abonati din trecut, demis dupa un meci halucinant in care a luat „doar“ 3 de la „doar“ Lituania, fara sa produca absolut nimic. Unde sa se duca buni-azi -cutu PiTi ? Recunoaste cutuloi doar Dinamo dar acolo nu-l vrea nimeni caci au destule la casa de bilete. A pacalit citiva „rapidisti“ arabi, a pierdut jenant cu camile, dar fara sa-i pice rangul, apoi autointitulatul antrenor de milioane euro n-a fost acceptat nici in liga a patra la csa steaua. Nici o mirare ca i-a picat cu tronc o neocomunista care produce ilegal pe prima scena, o clona creata de pacientii sectiei dermato-venerice direct in liga secunda, ce are ca conducatori indivizi cu apucaturi fasciste – vezi programul primului meci cu Steaua ! - toti in afaceri cu Statul. Alegind CraiOlga, in plus adresind injurii la adresa Stelei, nea PiTurca, cest nea filozof moromete, si-a dat definitiv arama pe fata ! ------- Bre nea Ovi, inteleg, omul era disparat, a fost refuzat si de CSA. Avea malai dar nu avea ce face toata ziua. Sa merga pe *** ? Asa ca din lipsa de activitate a ales Caraccal pardon CrraiOlga, a trecut peste faptul ca rupe inima echipei lui Mititelu, cea care a avut incredere in el si i-a semnat un contract nesimtit. Il intreaba cineva pe PiTurca cu ce echipa a semnat atunci ? De ce crezi matale ca nea PiTi a gasit doar si tocmai azi potrivit sa trimita sageti impotriva Stelei, ba mai mult acest pensionar fecior inrait decreteaza azi ca recunoaste doar Dinamo ca echipa mare ? Il intreaba cineva ce actiuni i-a vindut el lui Becali, cu ce echipa a semnat el la Palat atunci cind Becali i-a dat din nou sansa sa antreneze si el pe cineva ? Fara suparare dar de-abia numit de catre niste indivizi dubiosi – sefi cercetati, de niste alde papura voda si Gica Crraioveanu exact cind era prins beat la volan – acest nea a inceput deja un razboi cu toata lumea. Asta este aroganta si nesimtirea prostului. Asa ca nu va dura mult pina isi va pune si fanii in cap, asa ca daca va rezista la Caraccal pina la accederea in play out depinde doar de contract. Oricum e play out, caci dupa desfiintarea psd v-a disparea si aceasta clona neocomunista, Olguta v-a divorta si va trece sub domnul Ponta unde in sfirsit epuizata de fericire va deveni ce-a mai mare fana stelista. Iar nea PiTurca va ramine cu contractul beton sa se stearga cu el

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

gilos (304 comentarii)  •  27 august 2019, 11:58

Nea Ovi, Stiti vorba aceea : in tara orbilor, chiorul e imparat ! Pe langa Papura, evident ca Piturca este la alt nivel. Eu unul sunt multumit de alegere si cred ca Pitzi va face o treaba buna.

Gicu (4 comentarii)  •  27 august 2019, 12:56

Bomba cu ceas, Asa cum o intuiti in titlul articolului va veni. E firesc cum se-ntampla cu toti antrenori. Ce este sigur; Nu va prinde toata durata contractului, iar explozia bombei va avea aceiasi incarcatura. Vezi FCSB, FCU Craiova, unde la pacalit Mititelu cam cu 700000 de euro. Ziceau ei atunci pentru investitii. (Plati restante la angajatii lui Mititelu care nu mai aveau bani nici de omleta). Iar mai nou (sant cam vreo trei ani) litigiul cu arabii. S-auzim numai de bine/

Nelu (11 comentarii)  •  27 august 2019, 14:12

Dintotdeauna gloria ucide! Cu bune, cu rele, Pițurcă a dovedit că are valoare ca antrenor, a avut valoare și ca fotbalist. Dacă a făcut bani și din alte domenii, asta nu înseamnă tot valoare, inteligență? Că ziariști obedienți, cu „subvenții” de la mafia fotbalului l-au tocat și, iată, vor să-l toace din nou, asta nu este decât încă odată că are valoare. Să lăsăm timpul să vorbească. Eu mizez pe el.

Comentează