Soluții, nu ordine!
Răsfoind ziarele din perioada în care am absentat din țară, întâia jumătate a lunii iulie, am descoperit că FRF a găsit încă o modalitate menită "să revoluționeze fotbalul românesc". Asta conform gândirii președintelui Burleanu și a yes-men-ilor care îi cântă în strună.

Concret, Burleanu a anunțat că, în urma hotărârii Comitetului Executiv, toate cluburile din Liga 1 vor trebui să aibă formații feminine din stagiunea 2021-2022. Acesta va fi începutul. Ulterior, cu fiecare sezon competițional, numărul formațiilor respective va crește până la trei. Ca să fie clar, Federația nu propune și nu recomandă. Ea obligă. Iar în eventualitatea că nu se vor conforma, divizionarele A nu vor primi licența pentru Liga 1. Altfel spus, unde-i ordin, e și plăcere, nu?
Dintre componenții Comitetului Executiv, unul singur a votat împotriva măsurii, Valeriu Argăseală, președintele Consiliului de Administrație al FCSB. Ceilalți au ridicat mâinile prompt. Aprobarea lor n-a surprins, din moment ce numai 2 dintre cei 15 membri ai CEx reprezintă primul eșalon! Exact câți au, de asemenea câte doi, ligile 2 și 3. Alt lucru evident, dar și regretabil, e acela că în fotbalul dâmbovițean cei mici hotărăsc pentru cei mari. Vorbă veche, ca la noi, la nimeni.
Judecată în afara contextului, ideea introducerii și extinderii fotbalului feminin nu-i rea. En vogue, modernă, ea chiar merită încurajată. În Occident, ca și în Statele Unite, țara multiplei laureate mondiale, fetele atrag în tribune zeci de mii de spectatori. Din păcate, nu-i și cazul României, aflată încă în faza pionieratului, dar poate va fi. Deocamdată, liga noastră feminină numără 9 participante. După ce CFR Timișoara s-a retras, U Cluj, ex-Olimpia, e campioană, ocupantele locurilor 2 și 3 fiind, concentrați-vă!, Fortuna Becicherecu Mic din județul Timiș și Heniu Prundu Bârgăului din Bistrița-Năsăud.
Neavând mentalitatea retrogradă a celor care, de la Gigi Becali citire, consideră că rolul femeii se reduce la a naște, a scălda copiii și a face chiftele, mulți bărbați se pronunță în favoarea demersului federal. Inclusiv semnatarul acestor rânduri. Da, fetele pot juca un fotbal frumos, e o aiureală să pretinzi că organismul nu le permite.
Mai departe, intrând în detalii, observăm însă că inițiativa FRF e imposibil de aplicat în condițiile în care, cu puține excepții, echipele existente în Liga 1 abia o scot ele însele la capăt. De unde să mai investească și în fete, când trăiesc de pe o zi pe alta și-ar sucomba fără banii din drepturile TV?! Din ce să mai țină și o formație feminină, apoi două și trei în final, dintr-o sărăcie lucie?!
În măsura în care chiar vrea să dezvolte fotbalul feminin, FRF ar trebui să ajute concret. Cu fonduri, nu cu lozinci. Măcar partial, să subvenționeze divizionarele A, să le ofere fonduri pentru noua activitate. De pildă, să mai restrângă umflatul compartiment de comunicare, însărcinat cu cosmetizarea imaginii președintelui, să nu-i mai plimbe prin străinătățuri, ca pe sfintele moaște, pe membrii CEx, nelipsiți de la meciurile naționalei etc. Să caute soluții, nu doar să ceară, nu doar să impună, nu doar să dea ordine.
O ultimă chestiune. Dacă respingem ferm orice discriminare și obligăm cluburile din L1 să aibă echipe feminine, de ce nu-i valabilă și reciproca?! Ori amintita Heniu sau, alt exemplu, Fair-Play București posedă formații masculine și n-am auzit?!