Probleme în Gruia
Campioana României a început noul sezon cu stângul.
Mai întâi a pierdut Supercupa, apoi meciul tur din deplasare cu Astana, pentru ca sâmbătă să se încurce la Cluj cu Poli Iași, care s-a chinuit să se salveze de la retrogradare în 2019. Surprinzător, CFR-ului nu i-a ieșit jocul nici pe terenul său, iar Dan Petrescu s-a grăbit, obiceiul casei, să arunce vina pe arbitri! Au greșit și aceștia, vom analiza imediat, însă nici elevii „Bursucului” n-au prins o zi fastă. Chiar mai mult, Poli se poate declara nemulțumită de egalul de pe Someș. Scăpat singur în minutul 90, la 1-1, A. Cristea a trimis mingea în bară dintr-o poziție ideală.
Deși Petrescu a menajat câțiva veterani în perspectiva returului cu Astana, din care motiv Vinicius, Culio și Hoban n-au fost nici măcar rezerve, CFR a etalat un fotbal lent și previzibil. Lipsit de vigoare și de explozie, anonim. Sigur că s-a resimțit absența golgeterului Țucudean, blocat de alte probleme medicale, vârf pe care Rondon n-a reușit să-l substituie. În schimb, în formulă remaniată, Iașiul a aliniat o formație schimbată în bine, mobilă și bătăioasă. Ca atare, Teja a trecut cu succes cel dintâi examen, doar că e prea devreme pentru pus note.
Deriva CFR-ului ar trebui să îngrijoreze înaintea duelului continental de miercuri. Veți zice însă, zâmbind amar, că o echipă eliminată de Dudelange din Luxemburg n-are cum se face de râs mai rău în cazul în care va fi eliminată de Astana din Kazahstan! Aici, când insistă că adversara a pornit din pole-position, Dan Petrescu nu caută alibiuri. Câtă vreme Astana posedă, conform surselor din Gruia, un buget anual de 50 de milioane de euro, maximum 15 pentru CFR, atunci ea trebuie considerată favorită. Între altele, și pentru că și-a permis să-i plătească lui Bruges 1.5 milioane de euro pe Dorin Rotariu.
Altminteri, Astana nu-i o firmă care să impresioneze, chiar dacă în 2015 s-a calificat în grupele C1 și, ultimele trei ediții, în grupele C2. Ne place ori nu, regula spune că buget mai mare înseamnă jucători mai buni. Pe lângă cel al terenului sintetic din tur, iată alt avantaj în contul Astanei. Reprezentanta unei capitale care, în onoarea președintelui țării, Nursultan Nazarbaev, și-a modificat recent numele în Nursultan.
Revenind la acuzele „Bursucului” la adresa brigăzii de arbitri conduse de Cătălin Popa, ele sunt, în opinia mea, parțial justificate. N-a fost vorba, cert asta, despre „O viciere crasă de rezultat” (DP). Deoarece nu din pricina arbitrajului n-a bătut-o CFR pe Poli Iași, ci a propriilor slăbiciuni. Adevărat e însă că în minutul 86, „centralul” Popa era obligat să dicteze penalty pentru clujeni, deoarece portarul Rusu l-a împiedicat în careu pe Rondon. N-a vrut, dar a faultat. Altfel, atacantul venezuelean n-avea de ce să cadă, e părerea mea și, nu mai puțin fermă, a lui Ion Crăciunescu. În paralel, încă o dovadă, a câta?, că Liga 1 reclamă introducerea neîntârziată a sistemului VAR.
Să nu se deducă din cele de mai sus că, fiind creditată cu șansa a doua, CFR se poate califica numai printr-o minune. Raționament fals. Doar că ea va trebui să arate altfel decât în primele meciuri ale stagiunii. Mai dârză, mai omogenă, mai inspirată.