Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Iarăși la coadă! 

Abia la Euro U21 ne-am lămurit din proprie experiență ce înseamnă Video Assistant Referee, VAR.

Permalink to Iarăși la coadă! 
joi, 20 iunie 2019, 3:23

Cum clarifică el fazele controversate și ajută în luarea deciziilor corecte. Să ne reamintim că la România-Croația 4-1, videoarbitrajul le-a folosit „tricolorilor” în două situații. Mai întâi, scoțianul Madden, care nu sesizase hențul lui Benkovici, a revenit și, după VAR, a dictat penalty-ul transformat de Pușcaș în minutul 11. Apoi, tot grație serviciului video, „centralul” a validat golul înscris de Ad. Petre în final, suspect de ofsaid.

Dacă ultima hotărâre a contat mai puțin, prima a atârnat greu într-un meci pe care, datorită videoarbitrajului, băieții lui Rădoi l-au început practic de la 1-0. Și fără acel gol, e de presupus că România ar fi bătut Croația. Pe de altă parte, intervenția VAR-ului le-a facilitat „tricolorilor” drumul spre izbândă.

Alt exemplu. În întâlnirea Italia-Polonia de miercuri, VAR i-a anulat Squadrei Azzurra, la 0-1, golul înscris de Orsolini, care primise mingea într-o poziție de afară din joc. S-a terminat 1-0 pentru Polonia, surpriză de proporții ce a adus Polska pe locul 1, cu șanse uriașe pentru semifinale. Imaginați-vă cum s-ar fi încurcat lucrurile și s-ar fi bulversat clasamentul grupei în cazul în care „centralul” ar fi validat golul.

Nu trebuie să insist asupra rolului videoarbitrajului în fotbalul modern. Implicit, asupra nevoii ca acesta să fie aplicat cât mai repede și la noi. Ideea fiind că nu mai merge fără VAR în 2019. Nu-l ai, nu ești în rândul lumii. Bâjbâi și te cerți. Înlesnești interpretări și polemici, discuții fără rost și fără sfârșit.

Din păcate însă, Liga și Federația amână nejustificat introducerea sistemului. Ambele acuză prețul ridicat al operațiunii, care ar costa, cuprinzând și tehnologia, circa un milion de euro. Poate mai mult, dacă s-ar crea spații de monitorizare la toate stadioanele din L1. N-ar fi însă obligatoriu în fază incipientă. La CM 2018 din Rusia s-a utilizat VAR la Soci și la Ekaterinburg, dar camera de supraveghere și de control era plasată la Moscova, la 1.400 de kilometri distanță!

LPF ar trebui să găsească o soluție în condițiile în care formațiile din eșalonul de elită încasează 28 de milioane de euro anual din drepturile TV. Cum un milion din 28 n-ar arunca în aer bugetele, misiunea lui Iorgulescu ar fi să convingă cluburile că VAR e indispensabil. La rându-i, FRF ar trebui să dirijeze o parte din cheltuielile proprii către videoarbitraj. Să mai reducă din organigramă, umflată în prezent cu 30-40 de persoane față de cea a lui Mircea Sandu, considerată de Burleanu „obeză”! În paralel, să ducă muncă de lămurire cu CCA, cu Vassaras et Comp., cărora nu le-ar pica bine să le dea VAR peste degete.

Președintele să nu mai circule peste hotare însoțit de un veritabil alai, să nu-i mai plimbe gratis la meciurile „naționalei” pe membrii CEx etc. Normal era ca FRF să aibă reprezentanți la turneul U21 din Italia, 2-3 oficiali și 3-4 tehnicieni, dar nu 20, câți se află acolo, o armată, unii în vacanță plătită! Nu-s bani pentru VAR?!, firește nu-s, cât timp Burleanu umblă prin Europa acompaniat de o suită impresionantă, fără care parcă s-ar rătăci! În absența arbitrajului video, rămânem de căruță, la coadă. Iar fotbalul nostru va progresa în ritm de melc. Sau nu va progresa deloc.

Comentarii (48)Adaugă comentariu

Bratu (104 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:37

Nea Ovidiu ai dreptate cu Var si cu turistul Burleanu. Calculez insa ca nu este cel mai potrivit moment sa te legi iarasi de el.

Giulesti (85 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:40

Sunt de acord dar nu ma mira atitudinea cluburilor. Astea au mana de popa. Stiu sa ia dar nu ar da niciodata. Daca tot face pe generosul Ar trebui sa sponsorizeze Gigi Becali actiunea. Dar numai gura este si de oier.

Gabriel vlad (1 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:46

Inca ma mir de ce le.au trebuit atatia ani conducatorilor fotbalului sa realizeze ca o amarata de reluare vazuta pe un tv la marginea terenului poate lamuri definitiv lucrurile. Nu de acum, ci de zeci de ani trebuia luata decizia.

Ady (16 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:49

Este cat se poate de corect ceea ce ati scris, dar din pacate, astia pe care i-ati enumerat s-au cocotat in fruntea fotbalului tocmai pentru a profita la maxim si stati linistit ca pana nu vor fi obligati (ceea ce nu cred ca se va intampla prea curand) nu vor renunta la posibilitatea de a controla arbitrajele si implicit ierarhiile!

emil (2 comentarii)  •  20 iunie 2019, 15:57

Nicio sansa macar inca un sezon. Pei vreti sa retrogradeze Dinamo? Vreti sa nu mai castige CFR campionatul. Pei arbitri din ce mai traiesc? Prunea ce rol mai are la dinamo? La FRF raman angajatii sa se descurce din salariul de baza? Poate prin 2022, poate.

Traian (4 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:04

Iar manipulează Ioanitoaia, dovada că organigrama este mai mare decât la Nașu

Craiova_For_Ever (27 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:10

sustin ideile din articol

Dorin (166 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:15

Federatia nu are nici un interes sa controleze cineva arbitrajele ca atunci nu ar mai putea trage ea toate sforile. Deci ramane ca in gara.

dudu (133 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:17

I-am vazut si eu pe stabii federali la tv. Niste pricopsiti asa plini de ei de ziceai ca nu mai este nimeni mai tare ca ei. Niste imbogatiti peste noapte dintr-un fotbal suferind.

MARCU ANTON (2 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:24

BRAVO NEA OVIDIU ! Dă în burleanu pînă *** !!!! *** !

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (1607 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:37

Foarte bun articolul!!!

Liviu (333 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:38

@Traian. Nu fi prost ca este lumea plina de ei. Citeste cartea cu care s-a prezentat Burleanu la alegerile castigate in fata lui Lupescu si te vei convinge care este adevarul. Numai la comunicare-imagine sunt vreo 30 de salariat plus antrenori zonali platiti. O mare bataie de joc cu fondurile date de UEFA.

geob (14 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:39

Da mai nene,dar atunci nu va mai castiga CINE TREBUIE sa castige ca pana acum,ca va castiga cine merita.Si asta nu o sa placa la toata lumea,care vine de obicei cu scuza si vesnica zicala: "greseala-i omeneasca".

Toader (301 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:39

Cu var sau fără var tot un drac. Parcă p'acilea spunea cineva că fotbalu' 'talian nu s-a curățat cu var. Tehnologia măsluirii iarăși e veche; acu' cîți ani au însăilat în direct avioane de picseli pe sticla tembelizoarelor la dărîmarea gemenelor?

Anton (84 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:42

De acord ca Berleanu, Contra si eventual Stoichita aveau ce cauta la Euro. Nu si restul functionarilor intre care Visan, Bodescu, Goga si Vochin. Nu inteleg ce nevoie era de consilierul presedintelui in plina competitie... Trai pe vatrai la frf, mare boiereala.

florin (215 comentarii)  •  20 iunie 2019, 16:47

Bascalia bascaliilor ca Burleanu si lacheii lui erau imbracati in treningurile Nationalei in Sanmarino si foarte mandrii de ei. Probabil urma sa ii bage si pe ei Mirel Radoi in repriza secunda...

Ali Bec (212 comentarii)  •  20 iunie 2019, 17:17

Tov Ovi, ia povestește-ne frumos cine inventat inspecțiile de cazare a tricolorilor care durau cite o săptămâna înaintea fiecărui meci in deplasare?

Cita (2118 comentarii)  •  20 iunie 2019, 17:29

Nostalgic, va amintesc un gol absolut superb al lui Munteanu parca, demult, la un meci oficial al "nationalei" sut de la distanta mare, mingea loveste initial bara de sus la jumatatea portii, pica prin ricoseu in GOL si apoi, tot prin ricoseu, iese din poarta. Arbitrul nu a dat gol pentru noi, desi era foarte important si, s-a vazut la TV in reluare, a fost GOL clar! Daca era atunci VAR-ul asta, poate stateam altfel de vorba. De acord sa se introduca VAR si la noi, banuiesc ca tari poate chiar mai sarace gen Serbia sau Albania sau Bulgaria l-au implementat deja. Daca NU si e apanajul unor bogatasi din vestul Europei, ei bine, atunci sa asteptam Euro care va avea meciuri oficiale aici si astia ne vor obliga sa avem astfel de dotari, cumparate de noi (FRF/LPF), nu inchiriate pe durata competitiei.

zapacitu’ (911 comentarii)  •  20 iunie 2019, 17:32

De ce "la coada" bre nenea Ovidiule? Pai crezi matale ca toate tarile din Europa au VAR de-asta? De ce sa fim noi mai cu mot? Pai ce avem banii quatarezilor? Pai nici pe-ai bulgarilor in unele cazuri se dovedi ca nu-i avem! Noi n-avem bani nici sa trecem strada spre bacanie, bre!

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  20 iunie 2019, 18:10

Pai arbitrajul asta video, VAR cum i se spune, e obligatoriu prin lege? Pai nu avem voie sa facem economii si sa stam tot asa cu arbitrii corecti si impartiali? Precizez ca nu sunt arbitru de fotbal, dar mi-e mila de banutii cheltuiti din cotizatiile si biletele platite de noi cei multi si saraci pe astfel de minunatii tehnologice. E cumva ca la votul electronic, dupa ce se va introduce, toata lumea va tipa ca "ati mintit poporul, cu calculatorul" - sau cu video/Internetul/IoT-ul si altele ce depind in mod direct de electroni, biti, WiFi-uri si fibre optice. Ce-aveti de zis va rog, in sensul asta? Cat costa in total, ma refer la CapEX + OpEX un astfel de sistem instalat pe un stadion? Costa la fel ca la Madrid/Barcelona la Buzau/Slobozia de exemplu? Pai ce bani au aia si ce bani avem noi? Daca eu promovez din divizia B in divizia A si ma obliga sa investesc in asemenea soft+hard+operatori trebuie oare sa ma duc fuguta la banca si sa ma indatorez cu dobanzi pana voi reveni cu succes in divizia C spre exemplu? Cine imi da mie bani pentru astea? FRF? - ti-ai gasit! - vezi cheltuielile megalomanice descrise aici in articol; LPF? - ti-ai gasit! - astia stiu doar sa stranga bani, cu cheltuielile mai usor, ca avem alte prioritati!

Gelu (116 comentarii)  •  20 iunie 2019, 18:25

Este adevarat ce spune Liviu. Deci este groasa rau si DNA ar trebui sa faca urgent o vizita la frf. Dar acesta este motivul ca Burleanu nu ia bani de la ministerul sportului. Nu vrea sa ii fie controlate finantele. Corporatistul este de o mie de ori mai bandit decat Sandu desi nu credeam ca este posibil asa ceva.

Emilian (12 comentarii)  •  20 iunie 2019, 18:39

@kunta kinte. Bobita, vorbim despre liga 1 si tu bagi in discutie Buzaul si Slobozia...Oricum tarile care au implementat sistemul au arbitri mai buni ca ai nostri dar tot au platit bani frumosi pentru instalare. Articolul explica situatia deci cred ca nu l-ai parcurs atent.

itu52 (239 comentarii)  •  20 iunie 2019, 18:49

Din câte am văzut este un sistem bine pus la punct. Faza golului a fost redată perfect, fiind însoțită de o grafică impecabilă. Cele două linii, roșie și albastră, redau corect pozițiile jucătorilor aflați în zona litigioasă. Tot la reluare am obsevat că mingea aruncată în gura porții a fost deviată de fundaș. Nu știu dacă în atare situație se mai punea problema de offside. Una peste alta la ei este o treabă serioasă, începe să meargă ca ceasul. Mă tem că noi nu suntem pregătiți pentru așa ceva, nu cred că putem renunța la obiceiuri care ne-au consacrat în lume. Câștigul parcă nu are gust dacă nu este un pic furat. Apoi, disecarea fazelor și arbitrilor după meci, nu mai are farmec, ne dispar expresiile și vocabularul vulgar la care au trudit generații întregi de chibiți. Așa că lăsați-l pe Iorgulescu în pace, să-și caute în barbă prețioasele mârâieli, iar Burleanu și suita federală să spioneze tehnologia. Vorba aia, noi vrem un VAR bine făcut!

Kunta Kinte (565 comentarii)  •  20 iunie 2019, 19:21

@Emilian. De acord ca am exagerat cu Buzau si Slobozia, recunosc! Ok! Bine Bobita, dar Giurgiu sau Sfantu Gheorghe ai matale impresia ca se scalda in bani ca sa implementeze asemenea sisteme sofisticate? Ii vezi mari bogatasi precum Mancester U sau Bayern M sa-si permita sisteme video de inalta rezolutie, DVR-uri, HDD-uri de nu stiu cati Tera si musai cu sistem RAID implementat in storage, softuri de prelucrare, securitate informatica, VPN-uri, UPS-uri, etc? Toate astea is pe bani grei, bre! Iar multi dintre noi inca ne ducem cand avem nevoie urgenta undeva in spatele curtii, prin ploaie sau zapada si visam frumos la CCTV de inalta performanta tehnologica :) :) :)

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  20 iunie 2019, 19:29

...ce coada nea Ovi ?...acum suntem la coada ?...nu mai vrem sa batem Polonia si Danemarca ?...asa zicea i acum un an ...ca n am batut din cauza lui Daum ...ca aveam super jucatori ...primii din Europa... care au luat bataie de la albanezi din gresala ...

dodo (205 comentarii)  •  20 iunie 2019, 19:41

Daca era VAR-ul pe vremea mentorului Luce (regele antifotbalului) nu ne mai furau arbitrii nici cu Tirana, nici cu Irlanda de Nord ! Cu Luce selectioner Romania era campioana mondiala fara norocosii de stelisti - campionii norocului (!)

itu52 (239 comentarii)  •  20 iunie 2019, 20:35

Nu prea obișnuesc să revin, dar am uitat de ce m-am pornit, am scăpat întrebarea cea mare. La EURO 20-20, o să dăm cu VAR? Dacă da, cine o face? UEFA ne purică de stadioane și alte socoteli adiacente, de aia socot că nu ne iartă la tehnologie. Producția tv. este sarcina noastră sau a altora? În cazul în care măgăreața pică pe noi, ar fi bine să experimentăm din toamnă, altfel dl. consilier onorific o dă în bară, tocmai în miezul problemei de care răspunde. La un așa nivel este imposibil să nu se fi dezbătut problema VAR, de aia socotesc că GSP trebuie să declanșeze imediat o documentare și prezentare a acestui aspect. Nu că ar fi treaba noastră, dar aici este vorba de onorarea unor așteptări asumate. Cei din spatele zgomotelor sper să-și facă bine datoria, aici nu mai umblăm cu șopârlica, aici sunt certitudini. Poate că Burli și ai lui trupeți sunt pe acolo, mascați cu crenguțe în cap, roiesc în jurul carelor de reportaje și notează tot, ca chinez(j)ii lui Petrescu. Eu zic că mimează vacanța și că merită decontările până la ultimul leuț, inclusiv cumpărăturile.

MZM (390 comentarii)  •  20 iunie 2019, 21:43

Introducerea sistemului VAR in Liga 1 este, dupa parerea mea, o necesitate stringenta. In primul rand ca trebuie sa intram in rand cu lumea buna a fotbalului. Apoi, gazduirea de catre tara noastra a unei competitii europene nu cred ca se poate realiza fara sa avem aceasta tehnologie. In al treilea rand, se pare ca arbitri nostri nu vor mai fi delegati sa arbitreze la competitii importante pentru ca... nu sunt obisnuiti cu VAR! Si nu in ultimul rand, este sigur ca VAR va scadea simtitor numarul erorilor de arbitraj din Liga 1, pe care acum suntem nevoiti sa le suportam. Exista, totusi, pericolul ca la noi, acest sistem sa fie mai putin eficient, tinand cont ca decizia finala o ia tot arbitrul de centru. Ce-i impiedeca pe Kovacs & comp. sa zica dupa consultarea VAR: asa consider eu (ca a fost sau nu a fost... ofsaid, henț sau fault). Sistemul HAWK-EYE din tenis este mult mai bun, este infailibil, pentru ca elimina interpretarile subiective ale arbitrilor si decide: in ori out! Poate ca in viitor si sistemul VAR va lua decizia finala, nu arbitrul.

Craiu (67 comentarii)  •  20 iunie 2019, 22:15

Cind este este, articol cu cap si coada chiar daca autorul nu are iarasi loc de seful FRF pe care il persifleza. De data asta jos palaria. Trebuie facute eforturi materiale pentru implementarea sistemului.

Misu (234 comentarii)  •  20 iunie 2019, 22:57

Nea Ovidiu, da in ei ca merita. Sunt niste anonimi care baga miinile adinc in borcanul cu miere. Nu vor VAR ca le incurca lor socotelile sa o scoata din nou campioana pe CFR Cluj.

Cosmo (237 comentarii)  •  20 iunie 2019, 23:14

Sunt destul de puține campionate în care e VAR, iar englezii acum îl introduc.

Rapunzel (12 comentarii)  •  21 iunie 2019, 0:34

VARul este evident un ajutor pentru arbitri, tehnologia moderna in slujba fotbalului. Sigur ca opaitul n-a privit cu ochi buni lumina electrica si abacul uraste computerul, dar asta e progresul. Cine se opune introducerii VARului are ceva de áscuns sau ceva de castigat...

CINZEACA (7 comentarii)  •  21 iunie 2019, 1:32

Fotbalul este foarte greu,la fel si carnea de porc sau matematica Barcelona lui Cruiff,Argentina lui Maradona si exemplele pot continua au jucat in cele mai josnice conditii,noroi,iarba netunsa,frig,ploaie,dar cu un singur VAR,acela stins care delimita suprafata de joc,cand ai valoare si talent adaugi munca si sacrifciul este imposibil sa nu apara rezultatele este exact ca in viata de zi cu zi restul este can-can

anton (7 comentarii)  •  21 iunie 2019, 8:41

Mosule, Vrei sa nu mai stai la coada pt pensie? Ne-amsaturat de tine si textele tale de 2 bani Un om cu experienta dumitale ar trebui sa stie cand sase opreasca. Pensie lunga si banoasa

doilaunu (195 comentarii)  •  21 iunie 2019, 9:10

nu este bine, ba chiar e rau, o sa murim, suntem vai mama noastra. Acestea sunt articolele lui OI.

gintonic (44 comentarii)  •  21 iunie 2019, 9:32

Nea Ovi, ce te faceai matale cu PROCESUL si RECURSUL etapei, prin anii '90-2000, daca exista VAR-ul?... mai aveai audienta daca nu se balacareau invitatii prin emisiune pe subiecte de arbitraj ? :)))

Toader (301 comentarii)  •  21 iunie 2019, 11:42

„Ar fi bine ca toată lumea să ajungă bogată, să vadă că nu aceasta e calea” (Jim Carrey). Aș dori ca toți să iasă prin lume să vadă că nu-s câinii cu colaci-n coadă. În multe părți, cultivate nu glumă, dacă nu dai bacșiș destul la șofer te spurcă de nu te mai spală nici Dunărea. Pe aeroportul din Tel-Aviv se iau cupoane de taxi de la automat (pui adresa, ți se afișează prețul, plătești) din pricina rechinilor.

?????? (831 comentarii)  •  21 iunie 2019, 15:23

https://www.prosport.ro/fotbal-extern/liga-campionilor/breaking-news-cfr-are-problemele-bogatilor-din-fotbal-a-incalcat-fair-play-ul-financiar-decizia-luata-de-uefa-inainte-de-startul-preliminariilor-ligii-campionilor-18178550 Până și pe le UEFA pare a fi nevoie de bani, de au ajuns să ia de pe la echipa din orașul lui Boc, ? Remarcați și că până și în campionatul arab unde a antrenat Șumudică, tehnologia VAR este folosită, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 iunie 2019, 15:43

Mai bine zis , de la echipa din orașul condus de Boc, ?

?????? (831 comentarii)  •  21 iunie 2019, 15:47

@Remarcați și faptul că Emil Boc s-a manifestat deseori, în mod public ,ca un susțunător al fair-play-ului, ?

Manu (167 comentarii)  •  21 iunie 2019, 16:21

A toane, Antoane, grea viata ai caci este tare rau pe lume sa fii prost. Esti fan Burleanu si este dreptul tau dar gaseste ceva plauzibil -cunosti cuvantul? -ca sa injuri. Articol excelent care nu se adreseaza insa celor saraci cu duhul sau *** ca tine. Capisci?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Gino (513 comentarii)  •  21 iunie 2019, 18:54

@Anton. Stai calm ca ii transmit eu domnului Ioanitoaia mesajul tau. Sunt sigur ca il va asculta pentru ca ii plac glumele bune. Tu insa esti una proasta.

Cletea Gh (2 comentarii)  •  21 iunie 2019, 21:53

Fabulos meci la U21. Ar merita Mirel Radoi sa fie antrenorul nationalei mari pentru Romania cu acesti tineri care cresc atat de fabulos. Ar Trebui un referendum lamoda acum pentru nationala. Cu Radoi si acestim tineri cred ca am fi acolo unde merita

Cletea Gh (2 comentarii)  •  21 iunie 2019, 21:54

Si la acest meci U21 cu Anglia VAR a fost la inaltime. Nu a fost hent-ul de care ne era frica la un moment dat. Si am fost la mare inaltime cu acesti tineri. Ar merita Mirel Radoi sa fie antrenorul echipei nationale mari cu acesti fabulosi tineri.

Comentează