Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Remiza scontată

Dincolo de amiciția dintre cei doi fruntași ai Generației de Aur, Clujul părea să mai aibă un interes ca formația constănțeană să se califice în play-off. În ideea că în ultimii doi ani, în faza respectivă, ea a luat toate […]

...

„Adunătură de șacali”

Nu l-am cunoscut pe Valeriu Iftime, finanțatorul lui FC Botoșani din 2005. Nici măcar n-am vorbit vreodată, n-am avut onoarea. Totuși, personajul mi-a plăcut și, în ciuda distanței, l-am prețuit. Ba l-am și admirat o perioadă. Pentru că a băgat […]

...

Prețul real

Obișnuit să-și ridice în slăvi jucătorii, să-i compare cu Messi, cu Lampard și cu mai știu eu ce superstar, latifundiarul a coborât tonul luni seara. Deranjat de atitudinea băieților, care au așteptat unul de la celălalt, Becali s-a trezit la […]

...

Norocul meritat

Nu-i contrazic pe cei care susțin că formația olteană a învins și cu șansă la Ovidiu, unde Viitorul a irosit câteva ocazii cât roata carului. Ba a și tras mai des la poartă (14-6) și pe poartă (8-5). Numai că, […]

...

Borcane încurcate

Și din cauza frigului și a terenului înghețat, acest Gaz Metan – CFR, 0-0, n-a oferit showul așteptat. În ciuda faptului că a dominat, pe alocuri copios, campioana n-a reușit să marcheze, formația medieșeană apărându-se strict și organizat, uneori chiar […]

...

Dictatura suporterilor 

Deși cel mai vechi jucător al echipei, de 11 ani la Lazio, Ștefan Radu trăiește un moment critic

Permalink to Dictatura suporterilor 
duminică, 16 iunie 2019, 3:42

La aproape 33 de ani, pe care-i va împlini în octombrie, semnase prelungirea contractului până în 2021, când șefii clubului l-au anunțat că-i liber să plece! Că Lazio, care plănuiește întinerirea lotului, nu mai are nevoie de el și, ca atare, poate merge oriunde vede cu ochii!

Firește că mai multe grupări din Cizmă (Napoli, Parma) și nu numai (Fenerbahce) s-au arătat interesate de serviciile compatriotului nostru, ceea ce nu înseamnă că situația acestuia e de invidiat. Dimpotrivă. Nu-i deloc plăcut să te trezești după 348 de meciuri jucate în tricoul biancocelest, în care ai cucerit de trei ori Cupa Italiei și de două ori Supercupa, că niște oameni pe care i-ai servit cu maximă fidelitate se dispensează de tine de parcă nici nu te-au cunoscut!

Evident că Radu, plătit în prezent de Lazio cu 1,5 milioane de euro anual, nu va muri de foame. Va găsi o soluție și va depăși impasul. Pe de altă parte însă, ușor nu-i va fi. În ideea că numeroase cluburi peninsulare, cu excepția a 4-5, nu-s în măsură să-i ofere un asemenea salariu. Accesibil pentru Juve, Napoli, Inter ori Milan, dar nu și, de pildă, pentru Parma. Asupra variantei cu Fenerbahce, lansată de cotidianul turc Fanatik, nu insist. În știrile date de presa de pe malul Bosforului nu mai cred de multă vreme.

Oarecum surprinzător, fanii au sărit cu mic, cu mare de partea lui Radu, considerat „lazial până în măduva oaselor” și „un frate pentru noi”. I-au cerut să nu-i asculte pe șefi, deoarece „Ești un simbol, iar simbolurile nu se ating, ele sunt protejate și apărate”. Frumos, de-a dreptul emoționant, o atitudine care ne determină să ne mai schimbăm părerea despre acei ultrași care, vocali și chiar agresivi, sar uneori calul. În esență, ei vor să decidă totul, antrenori, transferuri, bugete etc. Și nu oricum, ci pe banii altora.

Discutăm despre ceea ce numim, invocând și întâmplările petrecute recent la Dinamo ori la Petrolul, „Dictatura suporterilor”. Nu în sensul că aceștia n-ar avea dreptate. De regulă, cauza lor e corectă. Greșit e însă, opinia mea, modul în care susțin cauza respectivă, unul care riscă să-i transforme în dușmani ai ordinii și bunei-cuviințe. Ori chiar îi transformă.

Mai rămâne ceva de subliniat. Nu înainte de a reaminti că, la fel de brutal, de lipsit de eleganță, cum umblă Lazio să-l alunge pe Radu, a procedat deunăzi Roma cu Daniele De Rossi, ex-căpitanul ei! Ajuns în pragul a 36 de ani, acestuia i s-a pus în vedere să-și caute de drum, deși a jucat pentru formația capitolină, constant, din 2001 încoace! Interval în care a strâns 117 selecții în Squadra Azzurra, ba a și câștigat cu ea, în 2006, titlul mondial. Ca și lui Radu, i se făgăduise solemn un post în conducerea clubului. Promisiunea a fost repede clasată.

Ce-ar mai merita subliniat? Că fotbalul italian, către care privim de-aici, de la poale de Carpați, cu mult respect, adesea și cu admirație, nu-i totdeauna demn de repetata noastră reverență. Are și el, iată, limitele lui. Ingratitudinile lui.

Comentarii (50)Adaugă comentariu

Traian (18 comentarii)  •  16 iunie 2019, 15:59

Un mod subtil de a se lega iarasi si iarasi de Dinamo si suporterii acestei echipe. Nea Ovidiu are scoala inalta, jos palaria.

Octav (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:00

Pentru modul in care a tratat echipa nationala ii urez sincer acestu mercenar *** sa moara de foame.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Emilian (11 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:02

Jucatorii trebuie sa inteleaga ca pot exista altii mai buni ca ei pe acelasi post. Daca Radu va fi luat de o echipa de top si sa-i plateasca cel putin salariul actual, atunci inseamna ca Lazio a gresit, insa daca el va fi nevoit sa accepte o echipa de mana a doua inseamna ca...acolo e locul lui.

Florin (176 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:03

Excelent. Prea ne plovonim in fata altora (si) in materie de fotbal cu toate ca rareori merita acestia sa ne simtim pe o treapta mai jos. Ne umilim si atunci cand nu este cazul.

Dan t (81 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:05

Suporterului i se cere ca necondiționat să vină să susțină echipa ,la bine și la greu,iar acesta trebuie să înghită pe nemestecate,tot ce i se servește? Indiferent de ce joacă echipa,cum joacă,toanele și hachițele patronului,eu trebuie să vin lângă echipă,fiindcă vezi doamne,nu aș fi adevărat!când nu vin,protestând față de ce nu mi convine,sunt blamat acuzat etc! Ptr ce vă mai trebuie suporteri atunci? Vouă vă trebuie doar suporteri de rezultat,deci faptul că x echipă are cei mai mulți,pătimași suporteri,cade! Voi,patronii vreți doar suporteri de rezultat

Flaviu (4 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:08

Suporterii sunt esență acestui sport, de ce nu a acestei afaceri. Se vede cum FCSB nu reușește de ani buni să aducă aproape firme importante, sponsori care să-i ajute să depășească nivelul de echipă de provincie in Europa. Cu 7000 de spectatori în tribune nu ai bănii necesari să construiești profesionist. Echipele din vest au înțeles asta și-si respectă clienții. Noi îl avem pe Gigi...

Andrey (212 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:11

Domnule Ovidiu Ioanitoaia stiu ca Stefan Radu este febletea dv si ca ati facut o serie de interviuri interesante cu el dar trebuie inteleasa si politica lui Lazio de a promova tineri. Cu pretul de a sacrifica jucatori de 33 de ani. Si cand nu ne convine noua ce se intampla viata merge inainte. Cei exagerat de sentimentali pierd si nu castiga in asemenea situatii.

Bazil (65 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:15

As fi interesat sa aflu parerea dvs despre oferta lui Negoita catre Rednic de a vinde Dinamo. Cu conditia sa fiti obiectiv, nu pornit ca in alte ocazii contra antrenorului si de partea actionarului. Aveti curajul sa va bagati in aceasta polemica? Ia sa vad.

Mihai (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:16

Va contrazic... mare parte din bani vin de la suporteri.

Toni (3 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:18

As dori sa mentionez aici ca "suporterii vor sa decida totul pe banii altora" este un concept care, din pacate, nu se aplica in fotbal. Fotbalul este un produs folosit aproape exlusiv in sens pur economic. "Banii altora" aici inseamna "banii altor suporteri", nicidecum banii patronilor. Daca dumneavoastra aveti impresia ca patronii din fotbal sunt niste ingeri caritabili care isi risca averea pentru placerea de a avea un club de fotbal, in care ei, saracii, aceste firi blajine pierd bani anual, totul fiind un sacrificiu pentru suporteri, atunci eu zic ca nu sunt sigur cine a scris articolul asta. Pentru ca nu e posibil ca dumneavoastra, dupa atatia ani in sport sa nu stiti ca banii vin in primul rand de la fani, de la suporteri. Suporterii decid pe banii lor, pentru ca sumele alea venite din publicitate, etc, sunt bani practic ai suporterilor, investiti in clubul pe care il iubesc. Daca maine la clubul condus de Cel-Pe-Care-Nu-Vreau-Sa-Il-Pomenesc nu mai vine nimeni pe stadion, nu mai cumpara nimeni nici un produs cu cele 4 initiale, in 2 ani maxim razboinicul vinde clubul, sau face reforme masive(misto gluma stiu, el si cuvantul reforma in aceeasi propozitie, inca mai rad). Fara suporteri, fara fani, fotbalul nu exista din punct de vedere economic. Asadar, inchei aici reamintindu-va ca nici un patron de club de nicaieri nu e pe pasunea lui cand conduce clubul, ci are o responsabilitate - financiara, nu doar morala - catre oamenii care ii cumpara produsul. Altfel, produsul sau, clubul sau va avea mai putini fani, si va inregistra pierderi. Iar idea ca "lasa ca pleaca 10 mii de suporteri, gasim alti prosti sa cumpere biletele" poate merge pana la un punct :)

dan (130 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:19

Sint lucruri care se intimpla constant in capitalism, fidelitatea, bunul simt, etc nu au nici o importanta. . Nu-i pling pe cei doi mentionati fiindca sint milionari; ii pling insa pe cei care au lucrat o viata intreaga la o companie si apoi sint concediati !

ManX (97 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:19

"Că Lazio, care plănuiește întinerirea lotului, nu mai are nevoie de el și, ca atare, poate merge oriunde vede cu ochii!" Eu cred ca este prea dura aceasta concluzie, si chiar cred ca-i sunt recunoscute meritele si este respectat deoarece este lasat sa plece liber de contract. Deci clubul lasa loc de "Buna ziua" nu invers. Unde pleaca nu se stie, dar se stie ca nu o sa plece ca alde Stanciu la 25 de ani în Golf.

ajsbjdjx (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:19

Astazi nu a primit *** de la seful *** si a scris de la el.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dan t (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:20

Suporterii sunt buni doar,ca indiferent de joc,de rezultat,de toanele patronului,să vină să dea bani,din bugetul familiei,ca să vadăce vor alții,iar pe lângă toate astea ,dacă protestează față de ce li se oferă sunt judecați ,blamați,criticați! Bună logică

Adu (70 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:49

Suporterii nu au nici responsabilitate si nici profit din club. Aceia care au responsabilitate fac si profit. Ei duc clubul la faliment, dar averea lor ramane intacta sau creste, fiindca nu vor performanta pentru club, ci avere pentru ei, si jefuiesc clubul. De aceea se revolta suporterii. De ce nu se confisca averile sefilor care au dus clubul la insolventa sau faliment?!

Vrabie (8 comentarii)  •  16 iunie 2019, 16:58

@Mihai. Pe cuvintul tau de pionier? Pai cu 1000 de platitori de meci Dinamo ar putea sa se descurce maxim in liga 4 ca CSA...

Mircea (625 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:02

Dl Ioanitoaia a intins nada numai in titlu si toti ati cazut in capcana. Aici este vorba despre despartirea lui Lazio de Stefan Radu si nu despre comportarea suporterilor. Acest subiect este expediat in 3 fraze dar voi ati inghitit usor hapul.

vlad (294 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:04

Bun articol pentru ca pune degetul pe rana. Suporter inseamna sa tii neconditionat si permanent cu o echipa si nu sa actionezi tot timpul impotriva ei.

George Mihailescu. (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:06

Desi unul dintre cei mai apreciati jurnalisti sportivi,Domnul Ioanitoaia strecoara subtil o mica frustrate personala in acest text sau poate ca din cauza caldurii exagerate din Bucurestiul ultimelor zile chiar isi doreste sa provoace o si mai mare mediatizare a obscuritatilor care se petrec in fenomenul Ultras din Romania . O Romanie care dpdv fotbalistic este suferinda de un cancer pentru care inca nu s-a gasit si nu cred ca se v-a gasii leac ,si unde doar Hagi detine parese singura firma de medicamente pentru in fotbal pe moarte. In afara de Hagi singuri care mai ung cu alifii acest fotbal in cangrena sunt suporterii care desi inca au probleme de exprimare in ceea ce priveste actiunile lor,ei alaturi de Hagi sustin acest cancer fotbalistic,pana si Becali stie asta. Si Domnul Ioanitoaia de la insolatie declara ca suporterii comanda pe banii altora? Se poate distins domn sa facem o asemenea comfuzie la nivelul la care sunteti,desi prezenta pe stadion e redusa in Romania sa nu uitam ca fotbalul este un produs de consum fara suporteri nu ar mai avea bani de la un sezon la altul , banii din drepturile de televizare sunt obtinute de la consumatorii de fotbal din abonamente tv platite de consumatori. Cine comanda pe banii cui daca se platesc bilete ,daca se cumpara abonamente la stadion? Se prea poate sa fie invers ,parveniti ajung patroni de echipe de fotbal si le trag in ruina ex. Rapid ,Craiova,samd in timp ce patronii ajung prin puscarii noi astia nenorocitii de suporteri care in diaria ta verbala comandam pe banii altora ,venim la meci pe ploaie pe frig si unii au mai si deszapezit stadioane cand a fost nevoie de asta . E urat sa vezi ca un om de talia lui Ioanitoaia face astfel de gafe,ce ar fii sportul fara suporteri?Nimic.

Geo (1 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:08

Pana sa il injurati voi pe Negoita si sa il faceti in toate felurile nu uitati ca el a scos niste bani multi din buzunar si a evitat falimentul clubului. Care se ducea clar pe urmele Rapidului.

Flaviu (69 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:09

Uite ca nici fotbalistii nu sunt vesnici. Poate doar jurnalistii pare sa creada dl Ovidiu Ioanitoaia.

luter (11 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:09

dar tu mai ;marele ;jurnalist de sport ,de cate ori sau aproape mereu ai avut meniul asigurat ? ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Sibelius (28 comentarii)  •  16 iunie 2019, 17:53

@Toni: cand "suporterul" roman o sa plateasca 10-20-50 euro/bilet la fiecare meci, cand clubul nu va plati in mod regulat din cauza lor amenzi care, uneori, depasesc sumele incasate din bilete, cand vom vorbi despre parerea a 10.000-20.000 de suporteri putem discuta despre "drepturile suporterilor". Deocamdata vorbim despre 10-30 de baieti cu ochii injectati care cred ca iinuraturile si bataile de dinainte/dupa meciii fac patroni, manageri si antrenori si le dau dreptul sa ceara socotela tuturor. IQ-ul lor ridicat nu le permite sa observe ca "dovezile lor de afectiune" vor indeparta alti posibi sponsori/investitori.

itu52 (182 comentarii)  •  16 iunie 2019, 18:17

Ce se întâmplă în Italia este cu totul altceva față de România. Acolo suporterii, sunt îndreptățiți, susțin financiar echipa, evident indirect plătind biletele sau abonamentele. Ca-n orice afacere produc și beneficii, altfel nimeni nu ar fi nebun să investească. Deci, nu comandă nimeni pe banii altora, nu cred că patronul clubului ar fi dispus să nu țină cont de ”doleanțele suporterilor”. Restul abureală acoperitoare pentru ifosele capitalistului român, amator de averi rapide. La noi ioc spectatori, ioc venituri auxiliare pe spatele acestora, jocuri de culise cât incap, fantezii sociale, dar cel mai tragic ioc performanță. Fotbalul vorbit a devenit pasiunea românului și ar fi păcat ca GSP să rateze conducerea unei federații ce se impune. Avem ce se seamănă, povestea batjocoritoare a marilor cluburi, poveștile de succes a ”micimanilor” răsăriți prin cotloanele țării. Toate demonstrează implicarea politicului în fenomen în scopul dresurii sociale. Vă mai miră că în fruntea FRF avem un politruc, că avem o continuare nu o îmbunătățire a metodelor de exprimare a fenomenului fotbalistic. Ca să nu moară fenomenul, o dăm cotită, o trecem prin volutariat guvernamental și o îndulcim prin academii. Cuprăraie comunistă pusă să înlocuiască abordarea bărbătească, concurența reală, singura în măsură să producă valoare. Dacă o mai lungim așa 10 ani, devenim irecuperabili. Contraargumentul ”numai râia”, nu a fost atașat degeaba zicalei, ” mult pe mult, nu strică”. Râia fotbalului românesc este veche și încurajată să prospere.

Relu (25 comentarii)  •  16 iunie 2019, 18:40

@George Mihailescu. Gresit, stimate domn iar mistoul cu insolatia este de prost gust. Fa un calcul cati bani au adus suporterii la Dinamo prin cumpararea de bilete la meciuri si vei constata ca nu au contribuit nici cu 3 % din buget. Deci domnia ta bate campii. Singurul club sustinut si din banii suporterilor este Craiova pentru ca acolo vin peste 15000 de oameni la fiecare meci. In rest, poate la Petrolul si la U Cluj sa mai intre ceva bani de la suporteri si aia insuficienti pentru intretinerea echipei. In afara de Rapid care este un caz special. Deci las-o mataluta mai moale cu contributia suporterilor care este sublima dar lipseste cu desavarsire.

Virgil (87 comentarii)  •  16 iunie 2019, 18:46

Toni, iti inchipui complet fals ca patronul unei echipe trebuie sa faca sacrificii pentru suporterii acelei echipe. Ia pune-te tu in situatia lui si spune daca ai face asa. Sau crezi ca este echitabil ca unul sa dea bani iar altii huiduieli si amenintari.

Catalynn (2 comentarii)  •  16 iunie 2019, 20:30

Nea Ovi da dovada de o crasa necunoaștere a economiei de piața, pe care însă, ca ironia sa fie completa, o admira și susține ... cică! Mai nea Ovi, matale la cei aproape 70 de ani nu ai auzit de regula de baza a succesului in capitalism când ai o firma care oferă servicii?! Aia care spune ca “clientul nostru e stăpânul nostru”! Suporterul este clientul in cazul cluburilor, ba chiar acel gen de client complet fidelizat și dedicat brandului, acel “client strategic” care îți plătește facturile! E ăla care își cumpara abonament, cumpara materiale promoționale și îți face propaganda firmei, pe banii și timpul sau! Este acel client pe care atunci când îl pierzi dai faliment! Adică fix acolo unde a ajuns fotbalul românesc după ce suporterii au fost goniți de pe stadioane!

MZM (333 comentarii)  •  16 iunie 2019, 20:38

Nu cred ca este momentul si cazul sa-l compatimim pe Stefan Radu pentru ca patronii sai se dispenseaza de serviciile sale. Intre cele doua parti (club-jucator) exista un contract cu toate clauzele necesare, inclusiv ce se intampla la denuntarea unilaterala a acestuia. Altfel, la ce ar fi bune contractele?Trebuia sa vina si momentul acesta. Jucatorul are 33 de ani, pana cand sa joace la Lazio? Jucatori mult mai valorosi ca S.R. pleaca spre sfarsitul carierei in tari cu fotbal mai slab, nu-i nicio nenorocire. Faptul ca suporterii il iubesc nu conteaza in ecuatie. Nimeni nu poate dicta intr-o afacere finantata de altul, ci doar in afacerea sa!

Matei (74 comentarii)  •  16 iunie 2019, 20:47

@Catalynn. Tu esti altul care crezi ca a descoperit apa calda si dai lectii. Ce sustii este valabil in fotbalul cu oameni in tribune nu la noi unde 3 sferturile din meciurile campionatului se joaca cu maxim 200 de spectatori. Aia ai cui clienti sint, bobita? Vezi postarea lui Relu si copiaz-o de 100 de ori pe un caietel ca poate retii ceva. Teoria te haleste.

motanul incaltat (496 comentarii)  •  16 iunie 2019, 20:55

Despre "dictatura suporterilor" ea poate fi rapid rezolvata----***....*** cred ca sunteti de acord.....Numai cineva ce revine din capitalism indiferent de motive inapoi in *** comunism unde mai si primeste o functie de conducere si ramine in ea mia bine de 40 de ani chiar nu mai ai ce sa zici....Eu as modifica un pic titlul daca-mi permiteti si v-as sugera ca DICTATURA COMUNISTILOR este un titlu mult mai nimerit.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  16 iunie 2019, 21:42

Ce articol slab !!!...nea Ovi nu intelege nimik din fotbalul actual...

Veselin (6 comentarii)  •  16 iunie 2019, 21:46

Despre dictatura cititorului din jurnalismul sportiv cand scrieti? Se practica si in patriarhia proprie, nea Ovi!

Dilimache (490 comentarii)  •  16 iunie 2019, 22:00

Total de acord, din pacate fenomenul s-a degradat si acum suporterii sunt doar niste frustrati violenti, s-au dus inocenta si bucuria de pe vremuri....

di livio (192 comentarii)  •  16 iunie 2019, 22:32

Catalynn, trebuia să explici băbește ca să-nțeleagă și păcălicii gen Matei, clonatu păcăliciului de admin...banii vin întotdeauna de la suporteri, ăia care înghit tone de reclame ***...banii vin din reclame, nu-i aduce patronu de-acasă...și ăia 20.000 euroi pe care-i ia moș teacă vin din afișările pe care le fac cititorii...cititorii luați la mișto de un prostalău de admin...da și noi îl luăm la mișto pe moș tăgîrță, așa că treaba-i oablă...inegalabilul și irepetabilul amator de pui congelați nu crede în presa de pe malu Bosforului...da presa de pe Dîmbovița îi mai rău

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ali Bec (143 comentarii)  •  16 iunie 2019, 22:43

For fripturist by fripturist.

Bogdan (13 comentarii)  •  16 iunie 2019, 23:19

Incredibil cite aiureli incap intr-un singur articol. Radu are contract cu Lazio da? Ca atare daca lazio vrea sa scape de el si el nu vrea sau nu gaseste In alta parte In conditii acceptabile lui nu ii pot face nimic fie il tin fie negociaza cu el ruperea contractului Care va insemna un bonus serios Care va acoperi orice diferente de salariu ok? Deci sa nu vorbim de cine ‘isi permite salariul’ lui... Apoi, orice club are dreptul sa revizuiasca lotul, sa intinereasca cum cred de cuviinta, atita timp cit respecta contractele In vigoare sa faca ce vor. Nu este nimeni obligat sa tina un fotbalist In virsta doar pe motiv ca a servit clubul.. pai nu a fost platit nene regeste pt aceste servicii de ani de zile? Nu au voie sa concluzioneze ca nu mai da randamentul cerut? Ca sa vezi.. dar cind onor jucatorii cer si chiar fac ca toate alea sa plece la alte echipe desi sub contract Ce mai zicem? Si in fine perla perlelor.. pai cum nu decid nene suporerii?? Dar banii de unde vin?? Bilete? Abonamente, marfa de reclama? Cine plateste cablul care apoi ofera banii de TV? O timpenie mai mare nici ca puteati debita.. A, ca daca esti suporter este normal sa ai incredere in ‘angajatii’ tai: antrenor, executivi, etc asta e corect dar cind vorbim de incompetenta si furaciunile din romania se mai poate pune asa problema? Sa aiba fanii lui Dinamo incredere In ‘investitorul’ Negoitza? Serios? Chiar sa il numin investitor? Sau aia de la FCSB in Jiji?? Pai ii tot dati inainte cu marile investitii ale Oierului si ca face ce vrea pe banii lui.. tare as vrea sa faca cineva un bilant barimi pa servetel la cit a cheltuit pe transferuri, salarii, costuri de echipa vs. bani luati din transferuri, bilete, abonamente, drepturi TV? Facem un pariu ca iese mult pe plus domnu saivan? Si atunci cit o mai bagati pa aia cu investitiile si banii lui deci face ce vrea?

wolan (1 comentarii)  •  17 iunie 2019, 0:02

Se cam face confuzie intre suporteri si ultrasi. Suporterii sunt cateva mii zeci de mii. Cei care bat cu pumnul in masa sunt de obicei doar cateva zeci sute de ultrasi, care se reprezinta doar pe ei, neavand nici un mandat de reprezentare de la suporteri. Mediatizarea excesiva a gashtilor ultras a facut ca aceastia sa aiba impresia ca intr-un club ei sunt cei mai importanti. Cluburile care i-au bagat in seama in privinta deciziilor au ajuns cel mult la rezultate mediocre. La fel ca si politicienii ultrasii sunt intr-adevar indivizi care vor sa ia decizii pe banii altora.

Cita (1885 comentarii)  •  17 iunie 2019, 0:44

Sa-mi fie va rog cu iertare, dar daca el a ales sa mearga la straini - cazul nostru Lazio Italia, sigur s-a gandit ca, intr-o buna zi, cineva ii va spune PA fara remuscari. De ce? Pentru ca e strain, indiferent cat de frati si surori am fi noi cu italienii. Daca ar fi fost aici la Rapid, Dinamo sau Steaua, si nu numai, fiti siguri ca nu patea asa ceva. Ar fi luat mai putini bani, dar era respectat la el acasa, si de public, dar si de patronat.

Alex (125 comentarii)  •  17 iunie 2019, 2:18

@Bogdan. Judecata ta schioapata rau desi te umfli in pene ca un curcan. E schioapa pentru ca nu raspunde la intrebarea cheie de ce i-a prelungit Lazio contractul lui Stefan Radu pana in 2021? Cumva sefii clubului nu stiau cand s-a nascut fotbalistul? Discutia ca trebuie sa il plateasca daca nu vrea sa plece nu trebuia facuta pentru ca era subinteleasa. Sper ca te-ai lamurit ca sa nu cazi si mai tare in ridicol.

Dan t (81 comentarii)  •  17 iunie 2019, 8:19

@sibelius! Care e rolul meu ca suporter adică?eu sunt obligat doar să dau bani( indiferent de sumă,țară) și să " înghit" pe nemestecate tot ce mi oferă becali sau copos,fără să crâcnesc?

ticbis (19 comentarii)  •  17 iunie 2019, 11:27

Citind articolul, constat ca nea Ovi a fost extrerm de bland cu acest fenomen al fotbalului nostru, numit ad-hoc "dictatura suporterilor". Citind comentariile, constat cata confuzie poate exista in mintile unora ce au impresia ca libertatea democratica le da dreptul de imixtiune in afacerile private, fie ele si din sfera fotbalului profesionist. Stimate suporter, indiferent al carei echipe, te rog sa tii seama de consideratiile urmatoare: 1. La un meci de fotbal, vii pe stadion fie ca sa urmaresti un spectacol sportiv, fie pentru ca porti in suflet, neconditionat, un anumit sentiment pentru acea echipa. Nu conteaza nici nivelul de exprimare fotbalistica a acesteia, nici cine si ce e patronul ei, nici daca-ti place sau nu felul in care acesta o manageriaza. Dar, daca pentru tine conteaza mai mult calitatea patronului decat echipa in sine, stai acasa, ca nu se supara nimeni si nu e nicio paguba, dimpotriva! 2. Despre bilete si abonamente: In fotbalul romanesc, media abonamentelor vandute de un club de Liga I-a nu depaseste 800, la un pret de cca 100 de euro pe INTREG sezonul, ceea ce aduna cam 80 de mii de euro pe an. La asta se adauga (in caz fericit) alte 800-1000 de bilete pe meci, la pretul mediu de 20 lei (4 euro). Inmultit cu 13 meciuri "acasa" pe sezon, rezulta alti 50 de mii de euro. In total, din abonamente si bilete, un club mediu din Romania incaseaza 130 de mii de euro PE AN, buget care ar asigura cel mult o echipa din Liga a IV-a, nu una de prima liga ce ar avea nevoie de minim 3-4 mil de euro pe sezon pentru a functiona. Asadar, aia care au impresia ca din abonamente si bilete se sustine un club profesionist, sunt in eroare; cei max 130 de mii de euro incasati nu acopera nici macar chiria stadionului si plata utilitatilor curente! 3. Despre cei ce clameaza audienta tv: Abonamentul la cablu se plateste pentru un serviciu concret: sa ai televiziune in casa, peste 100 de programe, NU pentru fotbal! Il platesti ca nevasta ta sa se uite la telenovele, copiii tai la desene animate, socrii tai la Badea si Gadea la A3 si tu la stiri, documentare, muzica si filme. Fotbalul e un bonus, pentru care NU platesti nimic special; ti-e oferit de catre operatorul de cablu in pretul pe care si asa il plateai! Au fost perioade in care Digi n-a mai dat fotbal intern, si plateai acelasi abonament! Prin urmare, ceea ce platesc firmele de cablu pentru drepturile tv, in baza contractului cu LPF, se bazeaza NU pe banii tai din abonament, ci pe alte ratiuni economice ce n-au legatura cu banii tai, ci cu ceea ce obtin din industria de publicitate! Ca aceasta se cuantifica din sondajele de audiente, n-are nicio legatura cu statutul tau de suporter sau cu prezenta ta pe stadion, nici cu pretul pe care-l platesti pe abonamentul de cablu, nici cu faptul ca-ti place tie de patron sau nu! In majoritatea cazurilor, statistica dovedeste ca nu meciul in sine determina audienta, ci emisiunile de analiza de dupa meci; cele in care apar exact patronii si conducatorii pe care-i contestati (Becali, Negoita, Borcea, Porumboiu, etc); asadar, astia asigura ratingul de audienta, in speta publicitatea, nu faptul ca te-ai uitat tu la meci! Daca s-ar face un experiment si nu s-ar mai transmite pe niciun post tv nicio partida de fotbal din campionatul intern, s-ar constata lejer ca audientele nu s-ar diminua semnificativ cata vreme ar continua emisiunile de analiza de dupa, cu invitatii de care pomeneam anterior! Pe vremuri, se televiza o singura partida pe etapa, duminica de la ora 14; nea Ovi stie, ca era comentator tv. N-a murit nimeni: nici cluburile, nici suporterii si nici televiziunile. Ascultam etapa la radio, la "Fotbal Minut cu Minut"! 4. Cat priveste dreptul galeriilor de a decide strategia de management a conducerii unui club, este o ineptie cat casa! Pentru cine n-a inteles inca cum sta treaba asta, il asigur ca un patron face ce vrea cu afacerea lui, pe banii si pe riscul lui! Sunt sute de mii de angajati la patron in Romania, toti muncesc contra unui salariu, mai mult sau mai putin multumitor, pentru ca afacerea acestuia sa faca profit si sa-l imbogateasca pe ala. Desigur, daca exista nemultumiri privind politica manageriala a patronului, acestia si le pot exprima democratic, prin sindicate, prin comunicate de presa, prin greve, prin proteste civice... sau pot sa demisioneze. Daca exista suspiciuni privind legalilatea afacerilor respective, pot face plangeri si sesizari la organele abilitate: politie, procuratura, DNA, justitie, etc. Insa, sub nicio forma N-AU ce cauta in birourile directorilor sau la domiciliul patronului ca sa ceara inlocuirea acestora sau sa impuna vanzarea firmei! Nicaieri in lume nu exista asa ceva!!! A mai fost unul, Corsicanul, care intra ca la el acasa in birourile de sub Podul Grant si impunea directorilor clubului startegia galeriei, de tremura toata conducerea de frica lui... si s-a vazut ce s-a ales pana la urma de Rapid! Mai nou, aia de la Sud sustinatori ai CSA Talpan, au impresia ca au dreptul sa schimbe ei generalii, comandantii unei unitati militare si pe ministrul Apararii Nationale, ca nu le place lor de astia!!! La Dinamo, e de tot rasul: Negoita vinde clubul la promotie: 3 mil de euro esalonati pe 3 ani. Pai ma amaratilor, daca tot va bateti cu caramida in piept ca voi tineti pe banii vostri Dinamo si ca Negoita vi-i fura, de ce nu va adunati 3 mii de ultrasi, sa puneti fiecare cate 1000 de euro si sa-i trantiti pe masa cele 3 mil, cash, lui Negoita? Sa va luati clubul si sa va spalati pe cap cu el??? sa faceti ce vreti voi cu el? Hai, ca se poate; din sute de mii cati va pretindeti, s-or gasi macar 3 mii in stare sa dea 1000 de euro pentru clubul vostru de suflet, n-asa???:) Daca nu va tin curelele, nu va mai bagati peste patron; acceptati-l asa cum e si continuati sa va sustineti echipa, la bine si la rau, nu va mai erijati in "finantatori" ai clubului, ca nu sunteti absolut deloc asa ceva! Asta ar fi singurul vostru rol, singura voastra contributie, in viata acestei echipe, nimic altceva! Dragi ultrasi, NU va mai bagati unde nu va fierbe oala si nici in afacerile private ale altora, ca habar n-aveti cu ce se manca o companie sau o firma de acest fel. Veniti la meciuri pe stadion si platiti bilete sau stati acasa si va uitati la meciuri la tv platind abonamentul la cablu. Daca nu va convine, nu mai veniti pe stadioane si reziliati-va contractul de cablu tv. Nu moare nimeni fara voi in tribune sau fara voi in fata tv-ului! In felul asta, veti avea timpul si satisfactia de a citi o carte, de va plimba cu copiii prin parc sau de a servi o cina la terasa impreuna cu familia! Va costa mai putin!:)

Dan t (81 comentarii)  •  17 iunie 2019, 13:28

@ticbis....atunci dacă suporterii nu au dreptul la nimic din ce ai enumerat,iar eu,repet,sunt obligat să înghit tot ce vor ei,să mi dea,patroni sau gazetari,cu respect îi rog,să nu mai clameze susținerea suporterilor! Să mă plătească EI pe mine ,ca să vin să susțin echipa x sau y!

ticbis (19 comentarii)  •  17 iunie 2019, 15:42

@Dan t: Stai jos ca n-ai inteles nimic! Singurul tau drept ca suporter este sa platesti 15 lei pentru un bilet la meci, sa te prezinti la stadion si sa-ti incurajezi echipa favorita, sau sa-i injuri pe jucatori si pe patroni, cum iti place!!! Nimic mai mult altceva!!! Daca n-ai chef sa "inghiti" ceea ce-ti ofera aia, patronii, conducatorii sau jucatorii, e dreptul tau sa stai acasa, ca nu te obliga nimeni sa-ti cumperi bilet ca sa-ti faci sange rau!:))) Daca tu ai pretentia sa te plateasca cineva ca sa te dai tu in barci pe stadioane, din lipsa de alta ocupatie, te inseli! Esti dus cu pluta; niciun patron normal la cap nu va da un cent ca sa aibe onoarea de a te avea pe tine "mot" la stadion, ca n-are NICIO obligatie fata de tine si cei ca tine, in sensul asta!!!:))) Prin urmare, te duci la stadion ca vrei tu; platesti biletul ca sa urmaresti un spectacol sportiv; patronul NU te obliga la asa ceva! E la fel ca la teatru; platesti un bilet ca sa urmaresti live un spectacol sustinut de niste actori! Ar fi culmea sa-i pretinzi directorului teatrului sa te plateasca pentru ca i-ai facut tu hatarul sa-i populezi cu sezutul tau fotoliile din primele randuri!:))) Prin urmare, daca te simti frustrat, ai doua alternative: fie stai acasa si nu te mai duci pe stadioane, eventual iti reziliezi si contractul la cablu-tv, fie cumperi tu echipa si, in calitate de patron, n-ai decat sa faci ce vrei cu ea, dupa cum te duce mintea si dupa placerile tale! Altfel, n-ai alta alternativa decat sa te obinuiesti sa "inghiti", la fel cum fac milioane de romani angajati in mediul privat, la patron!:)

Comentează