Supărat și absurd
Dintre toate opiniile despre succesul cu 4-0 de luni, cea a lui Tătărușanu a fost cea mai fidelă. Întâi, MVP-ul partidei de la Oslo a recunoscut că „în Norvegia am jucat prost”. Apoi, a sintetizat la fix: „Meci normal cu […]

Dintre toate opiniile despre succesul cu 4-0 de luni, cea a lui Tătărușanu a fost cea mai fidelă. Întâi, MVP-ul partidei de la Oslo a recunoscut că „în Norvegia am jucat prost”. Apoi, a sintetizat la fix: „Meci normal cu Malta și victorie normală, ne-am făcut doar treaba”. Corect. Bătând Malta la ea acasă, ba și la o diferență de goluri dublă în raport cu Spania, am bătut, de fapt, pe nimeni! În ierarhia FIFA la zi, care cuprinde 211 naționale, reprezentativa Maltei ocupă locul 180. Ca atare, o izbândă obținută în fața unui adversar șchiop, fie ea și categorică, nu spune cine știe ce. Nicio echipă, deci nici a noastră, nu trebuie judecată în funcție de comportarea și de scorul de la La Valletta.
De data asta, selecționerul n-a mai greșit, precum la Oslo, formația de start. A intuit că insularii nu vor pune probleme și a aliniat o garnitură proaspătă, mai puțin folosită. Așa a scăzut media de vârstă a titularilor, de vineri până luni, de la peste 30 de ani la sub 26! Schimbând 7 jucători față de confruntarea cu Norvegia, a început cu I. Cristea, Nedelcearu, Bancu, R. Marin, T. Băluță, Maxim și I.Hagi, majoritatea tineri. Pe parcurs i-a mai introdus, tot din noul val, pe Man și pe D. Rotariu.
În general, aceștia au corespuns. Personal, mai tare m-a convins T. Băluță, cu un serviciu vigilent și precis. Util și R. Marin, deși uneori a lăsat impresia că se menajează de teamă să nu se reaccidenteze. În nota colectivului, cu plusuri pentru Pușcaș (două goluri) și Keșeru, s-a găsit și Ianis Hagi, care n-a mai zburdat ca în Norvegia. Spre deosebire de Man, fâșneț, dar egoist, Hagi jr. a căutat să joace pentru echipă. Uneori i-a ieșit, alteori nu. Dotat și conștiincios, Ianis promite, dar în momentul actual nu-i decisiv pentru națională. Poate va fi, dar mai are drum lung până acolo. Nicio posibilă comparație cu tatăl său nu-l avantajează în prezent.
Mobili, siguri pe ei, fundașii laterali Bancu și Chipciu, cu contribuții consistente în ofensivă. În ciuda experienței, Chipciu s-a expus aiurea și, forțându-l pe arbitru să-i arate al doilea cartonaș galben, va absenta în viitorul meci. Foarte important, cu Spania pe teren propriu. Nu fac pe moralistul, dar n-ai voie, știind că ai primit deja un avertisment, să faultezi dur în apropierea centrului, ba și la 3-0 pentru tine!
Pierzându-l pe Chipciu pentru 5 septembrie, Contra a părut mai supărat decât era cazul după fluierul final. Nemulțumirea lui era de înțeles. Nu și declarația cum că „trebuie să fii zi de zi cu fotbaliștii, să-i simți, să vorbești cu ei ca să-ți dai cu părerea”, ea pare de domeniul absurdului. Ori chiar e. Conform lui Contra, atât jurnaliștilor de sport, cât și iubitorilor fotbalului, suporterilor naționalei, nu le e permis să comenteze prestațiile „tricolorilor”, să se pronunțe asupra lor! În măsura în care „Guriță” a glumit, n-a fost o glumă reușită.
În ce privește anunțul lui că va chema în judecată GSP, prefer să amân discuția pe această temă. Încântat de victorie, probabil că pe Contra l-a luat gura pe dinainte și s-a trezit vorbind. Totuși, Gazeta nu l-a acuzat de malpraxis, doar a amintit de legăturile sale de prietenie și de rudenie cu unii impresari, evident interesați să-și promoveze clienții în echipa reprezentativă. Dacă selecționerul va insista să ne vedem la tribunal, îi vom sta la dispoziție. Oricând.