Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Sfârșit de drum 

Din cei 30 de jucători anunțați inițial, Contra a reținut 26, 16 din străinătate și 10 din țară, pentru meciurile de-afară cu Norvegia (7 iunie) și Malta (10 iunie) din preliminariile Euro 2020.

Permalink to Sfârșit de drum 
vineri, 24 mai 2019, 3:58

La o primă vedere, lotul pare echilibrat, judicios alcătuit. El cuprinde cam tot ce are mai bun fotbalul tricolor la ora actuală în condițiile în care căpitanul naționalei, Chiricheș, se află în convalescență după o nouă (a câta?) intervenție chirurgicală.

Apar însă, ca de fiecare dată, obiecții la opțiunile selecționerului. De pildă, destui se întreabă de ce a sărit din schemă tocmai Cristi Manea, încununat campion cu CFR Cluj și socotit cel mai constant dintre fundașii noștri. În schimb, Contra a apelat, conform unei opinii mai largi, nejustificat, la Maxim din Germania și la Grozav din Ungaria.
Primul ar fi o idee fixă a lui Cosmin. Convocarea lui n-avea niciun temei câtă vreme, în 564 de minute bifate în Bundesliga, medie 25 pe meci în stagiunea recent încheiată, Alex a înscris un singur gol pentru Mainz, formație ce s-a clasat pe poziția 12 din 18. Nici Grozav n-a rupt gura târgului la Kisvarda, de asemenea o formație modestă, care a terminat pe 9 din 12. În ciuda încrederii în preferințele selecționerului și a respectului față de deciziile lui, nu prea înțeleg, chiar nu înțeleg deloc, ce considerente l-au determinat să-i aleagă pe cei doi.

Mai neliniștitor e faptul că unii dintre cei chemați la Mogoșoaia pentru dubla amintită au necazuri. De natură medicală (Țucudean) ori, cum să zic?, de titularizare. Tătărușanu n-a mai apărat în ultimul timp la Nantes, neînțelegeri privitoare la prelungirea contractului. N. Stanciu s-a certat cu Al Ahli și, pentru câteva zile, a venit acasă din Arabia Saudită. G. Pușcaș nu știe încotro s-o apuce după ce Palermo, candidată la promovarea în Serie A, s-a trezit aruncată în liga a treia din pricina unor abateri financiare și așa mai departe. Lista celor care nu-s preocupați doar de partidele cu Norvegia și Malta, concentrați insuficient, e mai lungă.

În paralel, observăm fără bucurie că românii joacă din ce în ce mai puțin peste hotare. Cei mai mulți sunt rezerve, excepția de la regulă oferind-o Răzvan Marin, achiziționat deunăzi de Ajax cu 12,5 milioane de euro. Restul, din păcate, suferă. Stau mai mult pe bancă decât pe teren, confirmă rar spre foarte rar. E cazul ex-craiovenilor Al. Mitriță (New York City) și Al. Băluță (Slavia Praga), acum ignorați de Contra (cu „americanul” treaba e mai complicată), dar și al lui N. Stanciu. Când FCSB l-a vândut la Anderlecht cu 9,8 milioane de euro, acesta a fost cel mai scump fotbalist vândut vreodată din România. N-a convins nici la Anderlecht, valabil și pentru Chipciu, nici la Sparta Praga, nici la Al Ahli. Ca majoritatea colegilor săi din națională n-a urcat, a coborât.

Nu-mi asum răspunsul la întrebarea de ce băieții noștri nu reușesc să se impună în fotbalul cu adevărat competitiv, de top? N-au destul talent? Să fie chestie de fibră? Îi trage în jos comoditatea? Discuția e una fără sfârșit, cu opinii diverse. Clar e însă că, dacă pentru sârbi, croați, polonezi, cehi etc, semnarea unui contract avantajos în străinătate reprezintă începutul unui drum, pentru români el devine sfârșitul lui. Pentru că noi, îmi cer scuze, ne-am învățat cu puțin. Și, mai grav, ne mulțumim cu puțin. Când credem că ne-am legat măgarul, ne culcăm pe-o ureche și ne trezim foarte greu.

Comentarii (80)Adaugă comentariu

?????? (831 comentarii)  •  25 mai 2019, 10:10

Știați că Arpad Paszcany a fost anunțat de Crăciunescu ca un "elf" al lui Crăciunescu, plătitor al datoriilor ,la CFR Cluj, ? https://www.digisport.ro/fotbal/liga-1/lovitura-de-teatru-paszkany-aproape-sa-revina-in-liga-1-datoriile-vor-fi-platite-de-el-664171 ,,Ion Crăciunescu anunță revenirea în fotbalul românesc a lui Arpad Paszkany. Fostul arbitru a lansat ipoteza în cadrul emisiunii Fotbal Club, de la Digi Sport. Acesta susține că omul de afaceri s-ar putea implica din nou la CFR Cluj și ar urma să plătească salariile restante de la echipa lui Dan Petrescu." ?

Tudorache (179 comentarii)  •  25 mai 2019, 11:53

@Andrei F. ***. Pai daca Stanciu si Chipciu dadeau randament Anderlecht nu se dispensa de ei. Ca sa ajungi unde vrei tu interpretezi lucrurile pe dos si permanent impotriva realitatii.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

raul (23 comentarii)  •  25 mai 2019, 13:48

Mai bine mai târziu... Nea Ovidiu a ajuns la întelepciune în ceasul al 12-lea. Da, astia suntem noi, românii : credem ca putem razbi în viata cu singurul nostru mare "talent" : smecheria ! Munca, asiduitate, tenacitate, ambitie : ce-i aia ?!? Atâta doar ca mai sunt si altii în lumea asta un pic smecheri, dar mai pun alaturi si celelalte patru ingrediente. Rezultatul : suntem codasi în toate. Cu extrem de rare exceptii.

Andrei F (1607 comentarii)  •  25 mai 2019, 15:53

@Tudorache (164 comentarii) • 25 mai 2019, 11:53 Contesti ca Stanciu si Chipciu erau titulari in anul cand au castigat campionatul si au ajuns in semifinala europeana? Cum a scapat Anderlecht de Stanciu si Chipciu nu numai ca nu au mai castigat campionatul dar nici in Europa nu a facut nimic.Anul acesta sunt ultimii din play off...Deci ...belgienii sunt altfel decat romanii?Deci Anderlecht s-a dispensat de Stanciu si Chipciu dar si de performante...Contesta asta...

?????? (831 comentarii)  •  25 mai 2019, 22:50

@Apreciați că a afost cam evident în finala cupei faptul că Astra a cam "mimat" fotbalul în play - off, doi dintre jucătorii importanți ai echipei acuzând probleme musculare la jumătatea celei de a doua reprize, ?

?????? (831 comentarii)  •  25 mai 2019, 23:24

Remarcați și faptul că pe ăștia de la Astra îi învinse un brazilian grăsuț, însă totuși brazilian, ? Deci nu "prazilian" , ci brazilian, ?

?????? (831 comentarii)  •  25 mai 2019, 23:35

Deci, oricum considerați că nea Gheorghe Becali, care totuși a încheiat campionatul de fotbal cu FCSB pe locul doi, nu merită să fie singurul patron de fotbal criticat, când mai sunt și alți patroni de fotbal care nu au încheiat campionatul de fotbal patru ediții la rând de campionat pe locul doi, deci că mai sunt și alți patroni de fotbal care ar mai putea fi și ei criticați, de presa sportivă și de suporteri, deci nu numai nea Gheorghe Becali ?

?????? (831 comentarii)  •  25 mai 2019, 23:38

Deci vedeți că ăilalți patroni de fotbal care nici nu au încheiat campionatul de fotbal patru ediții la rând pe locul doi, deci nu au încheiat campionatul de fotbal patru ediții la rând pe locul doi, numai nea Gheorghe Becali a reușit, așa ceva, ?

Vlad (13 comentarii)  •  26 mai 2019, 7:45

Ai grija ce scrii despre Mitrita.. Mai joaca si mai si marcheaza 😉

Golombioschi Ilie (150 comentarii)  •  26 mai 2019, 12:31

In Romania e dezastru si asta e indubitabil dar e dezastrul nostru. Jucatorii romani odata transferati in strainatate resimt lipsa dezastrului nostru a dezastrului de acasa de fapt resimt dorul, un cuvant si un sentiment specific romanesc intraductibil si relativ greu contracarabil in plan psihic. O solutie poate ar fi ca Romania sa nu ii mai cheme inapoi si sa ii incurajeze din toate puterile sa mearga pe drumul lor pe drumul unei cariere a unei vieti de succes acolo unde destinul ii plaseaza in momentul respectiv al vietii lor.

Tudor (301 comentarii)  •  26 mai 2019, 13:41

Despre copii, antrenori și părinți. Fiu'mio a vrut să meargă neapărat la fotbal. L-am lăsat deși mi s-a spus că primul lucru ce-l va învăța va fi să înjure mai bine decît mine, l-am lăsat deși am văzut că antrenamente sînt slabe, își bat joc de copii, că este numai o afacere (taxă lunară, echipament contra cost, scump, ce se schimbă des ca să nu se moștenească sau să se cumpere de la cei mari, turnee și deplasări neapărat cît mai departe), l-am lăsat deși am văzut copii tăvălindu-se prefăcut de durere, așa au văzut la profesioniști, deși... Părinții pe margine să încurajeze odrasla, să vorbească rău de alți copii în gura mare, să țipe cu rost și fără la arbitru, să facă bisericuțe pt promovarea fără legătură cu valoarea a proprilor odrasle, unii chiar se bat între ei nu numai se înjură. Cum să avem fotbaliști cînd e încurajat gheșeftul, prefăcătoria, mârlănia.

Comentează