Viitor sumbru
Sunt convins că știți despre protestul lui Gică Hagi, care reproșează UEFA atitudinea discriminatorie față de echipele sărace, majoritatea din estul continentului.
Cărora li se îngustează, poate chiar interzice, accesul în Champions League. Concret, campioanele respective, inclusiv a României, sunt obligate să treacă numeroase tururi preliminare pentru a intra în grupele UCL. Hagi susține că, în funcție de coeficienți, deținătoarele titlurilor din primele 32 de țări ar trebui primite direct în grupe. Acolo unde, situată pe 32, până și în spatele Liechtensteinului!, România ar ajunge însă din coadă. Ca lanternă roșie.
Când demersul în discuție pare să aibă puține șanse de izbândă, sau chiar niciuna, situația riscă să se deterioreze și mai tare. Iar Liga Campionilor să fie și mai exclusivistă. O afacere a cluburilor înstărite și numai a lor, un fel de cerc al celor cu dare de mână. Asta se va întâmpla în cazul în care propunerea Asociației Cluburilor Europene de Fotbal (ECA), condusă de Andrea Agnelli, președintele lui Juventus Torino, va fi agreată de forul de la Nyon și aplicată din 2024.
Conform ECA, în UCL vor intra tot 32 de formații, care vor fi însă repartizate altfel. Nu în 8 grupe de câte 4, ca în prezent, ci în 4 de câte 8. Întrucât va disputa câte 14 meciuri în grupă, fiecare echipă va încasa mai mulți bani. Mai departe, lucrurile se complică mai tare și nu convin celor mici. Pentru că vor merge în „optimi” primele 4 din fiecare grupă (16). Împreună cu ele, locurile 5 (4) și câștigătoarele barajelor dintre locurile 6 și 7 (2×2), cu totul 24 de formații, se vor califica automat în ediția următoare. Celelalte 8 locuri vor fi distribuite semifinalistelor din Europa League (4) și reprezentantelor necalificate din Top Four, Anglia, Spania, Italia, Germania (4). Altfel zis, preliminariile vor dispărea.
Bref, campioanei României îi va fi foarte greu, aproape imposibil, să se califice altfel decât din EL. Numai că ultima oară când am dus o formație în semifinalele C2, pe atunci denumită Cupa UEFA, a fost în 2006, când Middlesbrough a eliminat-o dramatic pe Steaua, după 0-1 și 4-2.
Reiese că n-ar trebui să avem așteptări deosebite. Să sperăm doar că Asociația Ligilor Europene, care se opune propunerii ECA, considerând-o „o încercare de a zăvorî Champions League”, va obține câștig de cauză. Totuși, să mai observăm că întrecerea nu-și justifică nici în actualul format titulatura de Ligă a Campionilor. Deoarece Real Madrid a câștigat, mai nou, trofeul în 2016, 2017 și 2018, iar titlul în Spania doar în 2017! Practic, o ligă a campionilor adjudecată de o non-campioană, așa-i că Hagi are dreptate, măcar în parte? Deși, fiind sinceri până la capăt, la cât oferim, nu prea avem ce căuta la masa bogaților. Produsul fotbalului nostru de club nu-i nici atractiv, nici competitiv. Infrastructură la pământ, investiții minore, public puțin etc.
Să nu ne amăgim că ECA va pierde ușor. Ea vrea să copieze alte discipline, de la rugby (Six Nations) la baschet (Euroliga) și la hochei pe gheață (grupe valorice). Ca atare, viitorul pare sumbru într-un context în care jocul cu balonul rotund devine tot mai evident business și profit. Un sport dominat de bani și subordonat lor.
Iată de ce riscăm, și nu-i o figură de stil, să ieșim din Europa. Cum să procedăm, să ne indignăm, să protestăm? Firește că putem, dar mă îndoiesc că va servi la ceva.