Buricul pământului
Cine a preconizat că meciul CFR-Viitorul din Gruia se va rezuma la un duel între pragmatismul gazdelor și exuberanța oaspeților s-a păcălit.

Sătul să i se reproșeze, uneori cu temei, că sacrifică fotbalul de dragul victoriei, Petrescu a acceptat jocul încă din minutul 1. Numai că deschiderea l-a costat, Rivaldinho reușind să marcheze chiar în ziua în care a împlinit 24 de ani. Înger în faza golului, brazilianul va fi demon pentru Viitorul în startul reprizei secunde, când va rata, la 1-0, o ocazie imensă. Acela a fost momentul psihologic, crucial pentru desfășurarea partidei.
Era de așteptat ca, intrând cu avantaj la pauză, echipa mai tânără, adică Viitorul, să domine mai departe. Nu s-a întâmplat așa. Dimpotrivă, de la cabine au ieșit parcă alte formații și, paradoxal, CFR va obține, în ciuda mediei ridicate de vârstă, un succes indiscutabil. Absolut meritat. Culmea, trei dintre titularii de peste 30 de ani ai „feroviarilor” au marcat duminică seara, Camora, Culio și Vinicius. Firește că s-a simțit lipsa lui Țucudean. Dar explicația absenței lui, „înțepături la inimă”, nu-i nici medicală, nici profesională. Orice cardiolog râde la auzul unui asemenea diagnostic. Campioana s-a descurcat și fără Țucu, demonstrând că știe să joace sub presiune. Că are personalitate, sânge rece.
Cum CFR a zburdat după pauză, Viitorul, cu Ianis șters, anonim, s-a prăbușit iremediabil, trasă în jos de uriașa ratare a lui Rivaldinho. Deși contestat, adesea cu argumente puerile, Dan Petrescu a dovedit că e Antrenor. A izbutit să schimbe fața meciului, chiar a întors-o, cu toate că n-a efectuat între reprize nicio înlocuire, a păstrat garnitura de start! Îl va introduce pe A. Păun abia în minutul 64, iar pe A. Mureșan și pe Moutinho spre final, ca să securizeze diferența de pe tabelă.
A schimbat însă Hagi, neinspirat atunci când i-a trimis la cabine pe atacanții Drăguș și Rivaldinho. Implicit, i-a dat o mână de ajutor CFR-ului, deoarece rolul celor două vârfuri consta și în a-i fixa pe fundașii adverși, a-i opri să urce. Probă concludentă că tocmai un fundaș, Camora, a adus egalarea. Dacă a urmărit, zadarnic, să-și întărească linia de mijloc, Viitorul a încetat să mai conteze în ofensivă. Minute în șir, a părut groggy, parcă cerând să i se arunce prosopul de pe margine.
Fără a scădea din calitățile învingătoarei și a-i minimaliza izbânda, se cuvine spus că ea a primit o mână de ajutor din partea lui Sebastian Colțescu. Acesta a arbitrat în stilu-i cunoscut. S-a băgat în seamă, a vrut să fie personajul principal, buricul pământului. Să admitem că faza în care a dictat penalty pentru CFR, la 1-1, se preta la interpretări, deși părerea lui Crăciunescu, a lui Porumboiu și a subsemnatului e că între Ghiță și Omrani a existat o ciocnire involuntară, ce nu trebuia sancționată. Mingea plecase, jocul continua. Colțescu n-are însă nicio scuză, chiar niciuna, că nu l-a eliminat pe Vinicius, marcatorul golului 3, în minutul 25, când acesta l-a călcat intenționat pe Rivaldinho, grosolan. În compensație, „centralul” a văzut fault în atac, de-a dreptul comic, în prelungiri, la secvența în care, ieșit hazardat dintre buturi, Cojocaru l-a lăsat singur pe Culio. Nici vorbă de fault, o glumă a arbitrului!
Citind cele de mai sus, unii îmi vor reproșa că sunt fan FCSB, omul lui Gigi Becali, prietenul lui MM și alte asemenea prostii. Treaba lor, dar nu cred că poate cineva găsi elemente în acest sens. Mai ales că am anticipat aici, în urmă cu câteva luni, triumful clujean. Care se conturează, iată, din ce în ce mai clar.