S-a hotărât: nu se poate!
După ce, inventând un ofsaid, brigada lui Ovidiu Hațegan i-a refuzat lui Benzar un gol perfect valabil în meciul cu Craiova, FCSB a cerut ca întâlnirile ei din play-off cu CFR Cluj, considerate decisive pentru câștigarea campionatului, să fie arbitrate de străini.

A și făcut un demers oficial în acest sens: a adresat un memoriu către Comisia Centrală a Arbitrilor.
Direct interesată, CFR a comentat în doi peri solicitarea cu pricina. A scăldat-o, în sensul în care a părut de acord pentru ca, de fapt, să nu fie! Atitudine de înțeles, din moment ce, într-o statistică întocmită de GSP pe marginea arbitrajelor din actualul sezon, posibil subiectivă, CFR stă net mai bine decât FCSB la capitolul erorilor de arbitraj pro și contra. Pentru CFR s-au contabilizat 10 pro și 3 contra, iar pentru FCSB, 6 pro și 7 contra. E o diferență.
Ca să nu spună nu, Marian Băgăcean, președintele Consiliului de Administrație din Gruia, a pus o condiție greu de îndeplinit: să vină cavaleri ai fluierului de-afară, dar numai din țările așa-numitului Top Five. Adică din Anglia, Spania, Germania, Italia ori Franța, exclus din alte țări! Ca și când sârbul Milorad Mazici, turcul Cüneyt Çakir, slovenul Damir Skomina, cehul Pavel Kralovec ori polonezul Szymon Marciniak, pe listă la Euro 2016, nu s-ar ridica la înălțimea unui derby din România!
Deoarece șeful CCA e, cum știm toți, grecul Kyros Vassaras, adus de Mircea Sandu pe post de colaborator, apoi angajat permanent de Răzvan Burleanu, i-aș propune Clujului chiar un compatriot al lui Kir Kyros, pe Anastasios Sidiropoulos, 39 de ani. Doar în 2019 acesta a condus meciuri importante, precum Austria-Polonia în preliminariile CE 2020, Napoli-Zürich și Rennes-Betis Sevilla în Europa League. Să nu pretindă domnul Băgăcean că Sidiropoulos nu s-ar califica pentru un CFR-FCSB și că preferă un francez sau un neamț!
Când FCSB aștepta decizia CCA, pentru comisie a răspuns, surprinzător, însuși Răzvan Burleanu. Acesta n-a lăsat loc de vreo interpretare, precizând că „E simplu, nu vom avea arbitri străini!”. Argumentația președintelui FRF, „Greșeli sunt și e normal să se întâmple acest lucru, dar ele nu s-au comis într-o singură direcție”, nu rezistă. Statistica reprodusă mai sus o infirmă. Oricum, hotărând că nu se poate, deși teoretic CCA constituie un for independent, Burleanu s-a arătat solidar cu cei care, Gică Hagi, Edi Iordănescu, alții, s-au pronunțat public împotriva importului de „fluierași”. Pasămite, ca să gafeze avem și noi destui candidați, nu?!
Intervine aici un paradox lesne de sesizat, o anomalie. Unii iau poziție contra aducerii de arbitri străini, evident, e dreptul lor și nu-i poate împiedica nimeni să-l exprime, dar sunt de acord ca arbitrii români să fie conduși de un străin! Ba încă de către unul care stă mai mult la Atena decât la București!
Mi-am mai exprimat părerea despre Vassaras, n-o mai repet. Prin poziția și influența sa la UEFA, acesta a contribuit la promovarea internațională a lui Ovidiu Hațegan și a lui Istvan Kovacs, dar în România n-a făcut și nu face cele mai fericite alegeri. În plus, trebuie să remarc că, scoțându-l din calcul pe vicepreședintele Alexandru Deaconu, ceilalți membri ai CCA, Szekely, Nica, Dumitrescu, Ciubotariu și Irina Mârț, provin din asistenți! Numai din asistenți, ceea ce nu se întâmplă nicăieri în lume! Detaliul că printre componenții Comisiei nu figurează nici măcar un fost „central”, unul singur, scade din prestigiul CCA. Implicit, din credibilitatea ei.