Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Paznicii de noapte 

Conform unui proverb chinezesc, până și un drum de o mie de li, deci foarte lung, începe cu primul pas.

Permalink to Paznicii de noapte 
vineri, 22 martie 2019, 4:24

Ceea ce vrea să însemne că primul pas e foarte important. Același lucru se poate afirma și despre debutul „tricolorilor” în preliminariile CE 2020, programat sâmbătă seară la Stockholm. Din păcate, ne-am cam obișnuit să ratăm participarea la turneele finale. De data asta însă, deoarece la București se vor disputa patru partide de la Euro, ar fi și mai neplăcut, de-a dreptul dureros, ca România să strălucească prin absență. Parcă am zice „Poftiți la noi, că noi nu vom fi acasă!”.

Acum, cât de patrioți ne-am pretinde, tot ar trebui să-i considerăm pe suedezi favoriți în întâlnirea directă. În numele mai multor argumente. Pentru că au obținut rezultate mai bune decât băieții noștri în ultimul timp, dovadă că au onorat Mondialele 2018 din Rusia. Îi mai avantajează și postura de gazde, care presupune gazon și, mai ales, public. Sigur, mai reținuți, scandinavii nu sunt spectatori pătimași ca latinii. În plus, se estimează că în tribunele din Solna, suburbie a Stockholmului, vor lua loc și vreo 4.000 de suporteri români. Totuși, cum localnicii vor fi net superiori numeric, e de așteptat că, deși mai sobri, ei își vor încuraja furibund compatrioții.

Măcar teoretic, Suedia ar mai avea un avantaj. El decurge din faptul să meciul va fi arbitrat de o brigadă engleză, cu tânărul (34 de ani) Michel Oliver la centru. Ca orice britanic, acesta a crescut în spiritul unui fotbal bărbătesc, fizic, cu dueluri tari, cu angajament maxim. Iată de ce, adepții unui stil în forță, suedezii ar putea fi favorizați.

Altfel, nu-i cazul să ne lamentăm că naționalei lui Cosmin Contra îi lipsesc 7 jucători: Chiricheș, Cr. Ganea, Pintilii, Budescu, Grozav, Fl. Andone și Țucudean, accidentați. Sau, cazul lui Budescu, în convalescență. Să nu ne plângem deoarece nici Janne Andersson nu contează pe câțiva posibili titulari. Între ei, Lindelof (Man Utd.), Jansson (Leeds), Hiljemark (Genoa) și J. Johansson (Rennes), toți mai bine cotați comparativ cu elevii lui Contra.

Dacă nu-i cazul să ne speriem de suedezi, nu-i recomandabil nici să-i subestimăm. Să-i ironizăm pe Forsberg că a ajuns rezervă la Leipzig, pe Granqvist (33 de ani, 81 de selecții) și pe Berg (32, 67) că au îmbătrânit! Adesea indisponibil, Forsberg a pierdut 17 meciuri în actualul sezon, dar a și evoluat în 19 (1.047 de minute). Socotind că a și înscris trei goluri și a pasat la patru, el rămâne un adversar periculos. Într-adevăr, Granqvist joacă la o nou-promovată (Helsingborg), dar a trecut pe la Wigan, Genoa și Krasnodar. Berg vine din Emirate, însă din postura de golgeter al campionatului precedent (25 de goluri), după ce în 2017 a fost, cu 22 de goluri, cel mai eficace atacant din Superliga Greciei. Fie-mi iertat, N. Stanciu nu tot din zona arabă vine, nu tot de la cămile?!

Calculând că, din 8 partide oficiale ca selecționer, Contra n-a pierdut niciuna, tragem speranță să nu cedeze nici sâmbătă seară. Să arate inspirație în alcătuirea formației și să le ceară „tricolorilor” să nu se ia la trântă cu nordicii. Să aibă răbdare, să paseze și să-și pună în valoare calitățile tehnice. Să fie agresivi, reactivi. Nu insist. Repet numai că suedezii pleacă din pole-position, dar am mai văzut paznici de noapte morți ziua. Am vrea să vedem și acum!

Comentarii (38)Adaugă comentariu

Vlaicu (32 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:02

Poate nu am inteles eu titlul insa articolul e echilibrat. Cred ca lui Nea Ovidiu ii e cam frica de meciul asta. Oricarui om cu minte ar cam trebui sa ii fie frica de jocul la cap al suedezilor. Absenta gafeurului Chiriches ar putea fi un argument in favoarea noastra.

Liviu (333 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:07

Faceti-ma sa inteleg situatia lui Budescu. Contra il da accidentat iar Sumi care e antrenorul lui se mira ca Budescu nu a fost chemat la lot. Cine are dreptate si cine minte? Dl Ioanitoaia mai diplomat foloseste a treia nuanta, convalescenta. Deci ar fi ca Sumi...

Ion D. Ion (1 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:10

N-am inteles ce vrea sa spuna articolul. Un fel de sa fie bine ca sa nu fie rau.

Ady (15 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:11

Dv ziceti ca Forsberg e scula si Udrea scria ieri ca suedezul e terminat si face tusa la Leipzig. Va rog sa va hotarati sa stim si noi exact ce parere are ziarul despre aceasta chestiune.

Ninu (44 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:18

Hai ca am aflat din gsp ce parere are despre meciul cu suedezii Raducioiu. Multumim frumos doar ca si un elev de clasa 4 elementara are mai multa minte decat Raducioiu. Deci parerea lui intereseaza foarte putin spre deloc.

geo (199 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:22

@Ion D Ion. Ce ai vrea sa spuna articolul ca *** suedezilor....Articolul da niste informatii si fiecare le filtreaza dupa cum il duce capul. Pe cine nu duce asta e si la vara va fi si mai cald...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

adi_stelistul (359 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:29

Sigur ca trebuie sa plecam de la premisa ca avem ceva sanse. Si azerii au facut-o in fata Croatiei si era sa le iasa. Dar poate n-ar fi rau sa stim ca sansele sunt mici... foarte mici. Sa ne amintim ca Suedia a eliminat Italia la World Cup, lucru care s-a mai intamplat o singura data in istorie, acum 60 de ani. Ca a eliminat Olanda. Ca a invins Franta (in 17 meciuri jucate in preliminarii si la turneul final a fost singura infrangere a campioanei mondiale). Sa ne amintim ca a jucat sferturi de finala in Rusia - deci a ajuns in primele 8 echipe ale lumii. Sa ne mai amintim ca si-a castigat grupa din Nations League si a promovat in elita. Cam aici ne aflam. Eu zic ca putem spera pentru ca speranta moare ultima dar sa nu ne facem iluzii.

pawn (64 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:32

pronostic: sub 2.5 goluri. poate chiar sub 1.5, daca aveti curaj.

a dica (283 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:50

Cu Tucudeam aveam sansa lui Camataru de pe Rasunda. Altfel va fi greu. Insa cine stie, o minune ceva...

Florea Virgil (6 comentarii)  •  22 martie 2019, 17:51

Răducioiu a fost fotbalist. Și unul foarte bun, așa că pe mine mă intersează părerea lui. Și, cam are dreptate. Avem nevoie de un joc mai puțin speculativ. Un joc cu mintea pe plus. Se pleacă de la 0 la 0. Chiar cu un arbitru mai încrâncenat putem să fim șmecheri. Să le lăsăm mingea atâta timp cât cred ei că ne pot face ceva. Între timp Keseru să-li dozeze efortul și să le arunce mingea în poartă în așa fel încât nici să nu=și dea seama că au încasat-o. Nu de alta dar nu trebuie să le arătăm cum se marchează. Că e posibil să și învețe ăștia și să dea și ei.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  22 martie 2019, 18:14

...articol execrabil...nu ne spune nimik ...nea Ovi trege speranta sa nu luam mai mult de 2-0...

anca (109 comentarii)  •  22 martie 2019, 20:02

Tare m-as bucura sa ne pierdem in Suedia numai ca sa se oftice smucitii gen ovidiu_3003...Distractie mare daca soniboy a inceput sa aiba pareri. Sa iasa un 1-1 care sa le inchida gura prostilor pretiosi.

Kornel (96 comentarii)  •  22 martie 2019, 20:17

M-am uitat 2 sau 3 zile pe blogul dlui Ioanitoaia si cum nu am mai vazut nici o postare de la ovidiu3003 mi-am zis ca am scapat de individ ca in sfarsit ***. Am zis gresit pentru ca personajul a reinceput *** lui caracteristice. Trist e baiatul asta si luat de ape.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Cita (2118 comentarii)  •  22 martie 2019, 20:58

Foarte buna referirea la proverbul chinezesc, mai ales acum cand speram sa fie un nou inceput pentru Nationala. Unul bun. Si sa gandum pozitiv ca vom juca la Euro macar un meci din cele programate in Romania. Asa ca, HAI ROMANIA!

Zapacitu’ (911 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:00

Nenea Ovidiu, bre nu ne-ai spus cati olteni sunt in lotul lui Contra. Si cati din ei in primul 11, ca matale sigur le ghicesti si poti sa ne spui pe-a dreapta! Hai baietii!!!

Cita (2118 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:04

Avem multi jucatori noi in lot? Au ceva sanse de afirmare? Cati de exemplu sunt crescuti la Academia Gheorghe Hagi si cati la Academia Olteneasca din Craiova? Trebuie sa aflu informatiile atsea, dar daca stiu onor contributorii de comment-uri ai maestrului Ioanitoaia si mi le divulga, le multumesc de pe acum.

Burdujanu’ (565 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:10

Am vazut pe Contra la televizor acum cateva minute si a zis ca vrea 4 puncte, asta inseamna, dupa socotelile mele si logica pe care am pus-o la treaba in seara asta, ca vrea egal la suedezi. Dar e riscant pentru ca va strica frumusetea fotbalului si va sta cu inima ca un purice pana la sfarsitul partidei sa nu ia gol in ultimul minut, asa cum am patit in 1994 in SUA. Un sfat pentru Contra: sa bage un gol frumos in primele 5 minute si apoi sa joace frumos si spectaculos, sa ne bucuram si noi cei ce privim la televizor!

marin (98 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:20

vise taica, vise........

GeoOp (113 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:23

Nea Ovi..dupa infrangerile cu Suedia si Norvegia si egalul cu Malta astept cu nerabdare debutul noii serii 'DEMISIA" in rol principal C.Contra. stii bine ce vrea sa auda "suporterul" cu ceafa lata. Cu respect. George O.

?????? (831 comentarii)  •  22 martie 2019, 21:34

Nea Gigi Becali zice că ar nevoie de un campionat cu unii pe care să-i învingă și FCSB, nu cu dintr-ăia care nu lasă și FCSB să câștige , ?

Dragu (26 comentarii)  •  22 martie 2019, 23:19

Daca mergem la Stokolm ca sa scoatem maxim un egal o sa venim acasa cu coada intre picioare. Putin cauti, putin gasesti.

Kunta Kinte (2118 comentarii)  •  22 martie 2019, 23:50

De ce ignora FRF-ul pe Mircea Lucescu, fost dinamovist si antrenor internetional celebru, sa-l "unga" consilier principal pentru managerul echipei Nationale? Un fel de guru pentru baieti, vreau sa zic. Contra e baiat bun, a fost un fotbalist priceput, dar e prea crud pentru asemenea batalii. Le va suporta greu.

Mobutu (911 comentarii)  •  23 martie 2019, 0:03

De cand nu mai joaca tata lui Hagi cel mic, credeti-ma ca nu mai stiu pe dinafara numele niciunuia dintre jucatorii lotului Nationalei. Contra stiu cine e ca l-am vazut jucand pe teren, dar restul, cine sunt? Adica tineam eu minte niste qvasi-necunoscuti fotbalisti promovati de Lucescu de la Corvinul Hunedoara, si-acum nu mai tin minte nici macar numele mic al lui Hagi Jr.? Pai ce interes aveam atunci si acum nu-l mai am? Va spun: sa vad meci frumos, spectaculos, sa ma bucure, sa-mi incante privirea, sa-mi alunge negura gandurilor grele ale luptei cu viata asta dura din Estul Europei. Atunci un meci de fotbal era o incantare ca ne scotea din Puscaria Comunista si ne ducea, virtual, intr-o lume frumoasa in care visam sa traim cat mai mult, ca o alinare. Acum (cica!) avem de toate si putem zbura si in Honolulu' , cu bani multi bineinteles, dar din frumusetea vietii nu ne-a ramas prea mult. De-aia nu mai avem atata interes pentru fotbal, ca nu mai e medicamentul 100% naturist care ne lecuia atat de bine odinioara.

keepcalm (74 comentarii)  •  23 martie 2019, 1:27

@?????? Cel mai tare comentariu pe care l-ai putut scrie 👍

motanul incaltat (603 comentarii)  •  23 martie 2019, 2:25

Doar o paralela as vrea sa fac: Contra n-a pierdut ---OK( uitam meciul cu Olanda dar a fost amical). Deci Bute batea cam tot pe la Montreal ca stie InterBox de ce ---apoi la un moment dat chestia s-a spart si a fost nevoit sa boxeze si cu BOXEORI.... A fost prima data -Jean Pascal -care doar a deschis drumul la dezastru. Apoi s-a facut de ras pe unde a apucat. Acum zice ca se retrage mindru....Se retrage avind citeva milioane de dolari in cont. Insa ce e mai rau ,lumea s-a convins ca a fost de fapt VARZA. Asa ca va spun doar atit: ATENTIE. Valoarea o dau meciurile cu Olanda-esec lamentabil cu toate ca dupa opinia selectionerului , baietii au dominat iar Olanda n-a avut decit 2 ocazii si a dat 3 goluri. Noi am vazut altceva. Ca si in cazul Bute Olanda doar a deschis cutia pandorei.... Suedia si Spania o vor desavirsi ----parerea mea.

MZM (390 comentarii)  •  23 martie 2019, 9:55

Ca orice avocat (al cauzelor pierdute) nea Ovi cauta circumstante (scuze) pentru antrenor in cazul unui esec. Dar, daca ne va ajuta Pronia Cereasca (si, desigur, autobaza!), sa scapam nemartelati, atunci sa vedeti... ditirambe la adresa lui Gurittssă!... Eu cred ca, dincolo de rezultat, daca echipa va arata ceva fotbal, idei noi, moderne, care sa ne dea sperante ca suntem pe un drum bun, va fi ok.

Ștefan Kiraly (23 comentarii)  •  23 martie 2019, 12:08

Servus, un caz real. Anul trecut, în Liga Națiunilor (competiție oficială!), o națională mediocră condusă de Mircea Lucescu o "umilește" (să ai 2-0 și să pierzi cu 3-2, ultimele două goluri fiind date în ultimele 5 minute de joc înseamnă umilință) pe cea care atingea (printr-o conjunctură favorabilă) sferturile la Mondialul din Rusia. Dacă Suedia, acasă, cu titularii, pierde rușinos în fața unor otomani foarte slabi, înseamnă că sunt șanse reale să o batem și noi....

Barbu (100 comentarii)  •  23 martie 2019, 14:45

Paznicii de noapte ne-o vor trage ziua...Si inca rau, va fi prima infrangere a lui Contra intr-un meci oficial ca selectioner.

Daminuta (63 comentarii)  •  23 martie 2019, 15:09

Pe acest blog văd doar așa zisi suporteri ai echipei naționale, realiști își spun ei și dau doar pronosticuri aiuristice pe lângă o sumedenie de insulte nedemde pentru cineva care susține că este român. Că România nu are jucători de super clasă, o știm, dar de aici până la ați pierde simțul măsurii și a creiona totul în gri este distanță. Dacă echipa noastră are 1% șansă trebuie să fim alături de jucătorii și antrenorul României și să-i susținem până la capăt. Să ne aducem aminte că domnul Contra a fost și este un luptător, un român advărat și să credem că va insufla asta și elevilor lui. Hai România, iar pentru cârcotași, ciocul mic.

Giuliano (5 comentarii)  •  23 martie 2019, 15:53

Am început să citesc articolul și după primul paragraf l-am lăsat baltă. În muzică spre exemplu mi se pare trist și chiar meschin cum unii foști mari trăiesc doar din nume și înșeală publicul cu aceleași lucruri produse acum 20 sau 30 de ani. La fel e și în alte domenii și e cazul domnului Ioanițoaia care de ani de zile ne obosește cu aceleași clișee răsuflate și contrazise de realitate. Cel mai bun exemplu în primul paragraf unde domnul Ioanițoaia clamează că publicul suedez e mai rece, mai puțin pătimaș decât cel latin. Gen clasic de clișeu al unui om care trăiește într-un sicriu de sticlă de unde percepe o realitate distorsionată întratât încât să-i ofere o imagine care să se potrivească cu ceea ce știa el despre lume. Mă întreb dacă domnul Ioanițoaia a văzut cum se manifestă suporterii suedezi, galeriile suedeze, ultrașii marilor cluburi din Suedia în ultimii 10 ani. Nu, evident că nu, altfel n-ar mai fi scris neadevăruri. Mă întreb oare ce-i face pe oamenii ajunși la un anumit nivel să nu mai fie interesați să studieze, să se informeze, să privească lumea din noi unghiuri, să învețe odată cu lumea care e într-o perpetuă mișcare... să fie plictiseala sau să fie autosuficiența arogantă?! Indiferent de răspuns, e trist pentru domnul Ioanițoaia și cei ca domnia sa și e o înșelătorie la adresa cititorilor, mai exact a acelora care încă mai cred că un nume mare face un articol bun.

Ando (9 comentarii)  •  23 martie 2019, 21:24

Da Giuliano ai dreptate. Suedezii sunt cei mai focosi suporteri de aia la Stockholm s-a auzit in stadion mai mult Romania, Romania! In teoria chibritului pe care o faci crezi numai tu. Dar e bine sa te strambi la un ziarist de talia domnului Ioanitoaia decat la vreun pusti din redactie. Asa te bagi tu in seama si poate si altii.

Burdujanu’ (565 comentarii)  •  24 martie 2019, 1:56

Se pare ca paznicii de noapte au supravietuit ziua. in prima parte a reprizei intai mi-am dat seama ca am cobit prin postul meu anterior. Contra a jucat la egal si strategia i-a fost spulberata de o echipa fara stralucire, dar serioasa, disciplinata, focalizata pe obiectivul castigarii meciului careia i s-au aranjat toate planurile si au invins. Noi ne-am repliat sa refacem handicapul de doua goluri cu care eram in corzi, dar egalul mult visat ne-a ocolit de data asta. pe viitor, domnule Contra, jucati la victorie indiferent adversarul si terenul, asa cum facea o data demult minunata echipa coordonata din teren de Gheorghe Hagi. Invatati de la ei si de la celebrul lor antrenor instruit in Armata Romana. Noapte buna!

teo stemate (23 comentarii)  •  24 martie 2019, 9:07

Mai e şi expresia: "Poftiţi pe la noi, dar anunţaţi-ne din timp, să legăm poarta cu sârmă şi să dăm drumul la câini!" După meciul de aseară, cred că asta va fi "tactica" noastră la următoarele "europene". Ei asta e, n-avem ce face decât să strigăm: HAI ROMÂNIA!

gio (76 comentarii)  •  24 martie 2019, 11:19

Nea Ovidiu, greaua mostenire lasata de Daum e de vina )). Nu faptul ca ni se livreaza o nationala alcatuita pe nepotisme, pile, procente. Daca se facea o convocare corecta nu mai vedeam pacalici gen Ianis, Manea, Bancu, Baluta, Stanciu, Mitrita. *** in fata lui Hagi si a Prodancai, ridicati in slavi nulitati gen Ianis sau Stanciu pe care un Budescu ii dadea cap in cap din fenta, ne livrati o nationala *** si falsa si va mirati ca nu ne calificam nici macar la un Euro cu 24 de echipe, ca suporterii s-au indepartat de nationala, ca injura, ca va injura. Pai va injura ca mintiti, ca sunteti mana in mana cu vesnica cooperativa din fotbal care v-a facut pe toti oameni. Treaba a mers cum a mers cat au mai fost jucatori si rezultate, acuma insa nationala este doar calul de bataie al impresarilor si patronilor de club iar presa le face jocurile. Ianis Hagi este o nulitate, nu dribling, nu forta, doar pase laterale, o minciuna de fotbalist!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

?????? (831 comentarii)  •  24 martie 2019, 13:19

Ați zice și că între Mircea Sandu care nu se mai pronunță public despre fotbal și "Mitică Falimentul Ligii" , care își dă în permanență cu părerea despre fotbal ,este o diferență evidentă de educație și pregătire fotbalistică ,?

Comentează