Ianis pe val
Arhiva Gazetei e martoră că am crezut permanent în talentul și, implicit, în cariera lui Ianis Hagi.

M-am exprimat în această direcție și atunci când unii, destui, îl contestau, socotindu-l împins din spate de tatăl său. Știindu-l pe Gică, eram convins că nu-și forțează fiul. Că nu-i dă bilete de favoare. Dacă Ianis n-ar fi fost bun, antrenorul-patron al Viitorului nu l-ar fi titularizat. Cu atât mai puțin, i-ar fi oferit banderola de căpitan. Gică n-a păcălit și nu va păcăli niciodată fotbalul.
Mă bucur, omenește și profesional, că Hagi jr. a confirmat încrederea. Luni seara, când a contribuit decisiv la victoria obținută în fața FCSB-ului la București, a avut o evoluție entuziasmantă. I-a pasat lui Calcan pentru deschiderea scorului și lui Houri în faza din care a ieșit 11 metri, apoi a transformat penalty-ul cu sânge rece. Desemnat MVP-ul partidei, „Ianis ai devenit Hagi!”, a primit 9 în Gazetă, notă luată și pe 1 decembrie 2018, când Viitorul a trecut de Dinamo cu 4-1. A marcat atunci două goluri. Una peste alta, e cotat în prezent la 2,5 milioane de euro. De peste trei ori cât la Fiorentina.
În consecință, pare logic, absolut normal, ca selecționerul Contra să-l convoace pentru întâlnirile cu suedezii (23 martie, Stockholm) și feroezii (26 martie, Cluj), ambele din preliminariile CE 2020. Contra n-a anunțat încă lista jucătorilor din țară, dar există semne, din ce în ce mai numeroase, că Ianis va fi chemat. După ce a debutat în natională pe 17 noiembrie 2018, la 3-0 cu Lituania în Cupa Națiunilor, când l-a înlocuit pe Keșeru în minutul 68.
Legat de această posibilă convocare a lui Ianis, există mai mulți antrenori reputați (nu-s autorizat să le divulg identitatea) care nu-și ascund îndoielile. Unii sunt rezervați, chiar împotrivă, judecând că Ianis, care a mai pus, cum se spune, carne pe el, dar e încă firav, necopt, nu va face față unor adversari cu un stil de joc eminamente fizic.
Respectivii au ceva dreptate. În ideea că suedezii și feroezii sunt recunoscuți drept practicanții unui fotbal energic. De angajament maxim, adesea la sacrificiu. Fiind de așteptat ca „tricolorii” să nu se ia cu ei la luptă, căci ar putea pierde majoritatea duelurilor unu contra unu, Ianis n-ar avea ce căuta în asemenea bătălii. Ar fi riscant pentru un jucător ce abia a împlinit, pe 22 octombrie, 20 de ani. Deoarece șansele de izbândă ale acestuia ar fi reduse, el ar trebui menajat. În fond, vorbă veche, pe copii îi ai așa cum îi crești.
Să admitem că acest punct de vedere nu-i cu totul lipsit de temei. În parte, e de apreciat. Mă întreb însă la ce-ar servi ca Ianis să rămână la dispoziția lui Rădoi pentru selecționata U21, care va disputa două amicale în aceeași perioadă? Pe 21 martie, la Granada, cu Spania și pe 25, la Marbella, cu Danemarca. Ar trebui ca Mirel să mai testeze tineri în perspectiva turneului final CE, găzduit de Italia între 16 și 30 iunie. Cum Ianis a depășit stadiul de promisiune și reprezintă o certitudine, el n-ar avea ce căuta acum nici în lotul lui Rădoi.
Și-atunci? Va hotărî Contra, care pare tentat să apeleze la Hagi jr. Fie și doar pentru a-l introduce, o repriză?, mai mult?, în confruntarea cu Feroe. Un subiect de urmărit.