O demisie de regretat
Opinia mea, și nu numai, e că Silviu Bogdan trebuia ținut aproape, nu îndepărtat.
Craiova a învins-o pe Astra nu atât pentru că a jucat ea bine, cât pentru că a jucat slab adversara. Foarte slab, a recunoscut însuși Costel Enache: „N-am avut atitudine, determinare și concentrare”. Altfel zis, dunărenii doar au făcut act de prezență, context în care formația olteană, deși ștearsă, a meritat victoria.
Una pe care o putea însă rata dacă Istvan Kovacs le-ar fi acordat giurgiuvenilor, cum se cuvenea, 11 metri în minutul 77.
În faza respectivă, Nicușor Bancu a jucat cu cotul balonul trimis de Butean. Spre lauda lui, căpitanul Craiovei i-a mărturisit lui Kovacs că a lovit mingea cu mâna, numai că, neașteptat, „centralul” din Carei i-a răspuns că n-a fost penalty! Probabil a apreciat că Bancu n-a avut intenție, dar s-a păcălit. Trebuia să arate punctul cu var.
În acest week-end am mai consemnat, plăcut surprinși, o altă dovadă de sinceritate pe lângă cele ale lui Enache și Bancu. A furnizat-o tehnicianul Voluntariului, Cristiano Bergodi, în clipa în care a explicat succesul obținut în Copou, 2-0 cu Poli, prin cuvintele „N-am făcut un meci foarte bun, dar important e că am reușit să câștigăm”. Din păcate, la Iași s-a extins în vestiar debandada existentă la nivelul conducerii administrative, unde investitorul Sabo și președintele Ambrosie se au ca șoarecele cu pisica. Se ceartă de mama focului, ba au ajuns și la tribunal!
Referitor la noul succes al garniturii lui Bergodi, una care a urcat de pe ultimul loc din play-out pe 6, recuperând 8 puncte, ea vine să confirme ce scriam aici acum exact o săptămână: „Se simte la Voluntari, din ce în ce mai pregnant, mâna italianului Bergodi, serios, priceput, responsabil… El provine din altă cultură fotbalistică. Implicit, din altă mentalitate, din altă atitudine”.
Revenind în Bănie, aș zăbovi asupra unei demisii ce n-ar trebui să treacă neobservată. E vorba despre retragerea fostului arbitru Silviu Bogdan, până duminică managerul Centrului de copii și juniori de la CSU. Discret, acesta a refuzat să ofere amănunte, dar surse credibile pretind că el a renunțat în urma unor neînțelegeri personale cu Mihai Rotaru, principalul acționar al societății. Nu-i sigur, dar nici exclus.
Cert e că dispariția din peisaj a lui Bogdan, proprietarul Școlii de Fotbal Viitorul Știința Craiova, poate însemna o pierdere importantă pentru clubul oltean.
În ideea că școala lui SB, considerată o copie miniaturală a Academiei lui Hagi, a furnizat divizionarei A numeroși fotbaliști tineri, de mare perspectivă. Doi dintre ei, Valentin Mihăilă (19 ani) și Stephan Drăghici (21), au evoluat în meciul cu Astra. Pe lângă talente ca Andrei Burlacu (împrumutat la Iași), Ștefan Vlădoiu (Dunărea Călărași), Raoul Baicu (gol cu Leipzig în Europa League) ori Florin Borța (Petrolul), Silviu Bogdan i-a mai adus Craiovei și bani. Nu puțini, în sensul în care i-a vândut pe Andrei Vlad la FCSB pe 400.000 de euro și pe Vladimir Screciu la Genk, în Belgia, pe 2,2 milioane!
Opinia mea, și nu numai, e că Silviu Bogdan trebuia ținut aproape, nu îndepărtat. În eventualitatea în care ex-managerul va bate palma cu un club din afara Craiovei, Rotaru et Comp. chiar vor avea de ce să fluiere a pagubă.