Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Burleanu cel ironic 

În condițiile în care tehnicienii din Liga 1 trebuie musai să înceapă cu doi jucători U21 și să termine cu măcar unul. Măsură ce presupune ca, pe lângă cei doi tineri fotbaliști, fiecare echipă să mai aibă pe bancă, pentru […]

...

Să fim serioși!

Joi seara, s-a întâmplat în Europa League cam ce-am prezis aici: FCSB a învins-o pe Mlada Boleslav și continuă cursa către grupe, în vreme ce Universitatea, 1-1 la Atena, n-a reușit să răstoarne acel 0-2 din Bănie și a părăsit […]

...

SuperDan 

S-au folosit cuvinte ca epic, fantastic, magnific, formidabil și altele, dar m-aș opri la perfect. Așa a jucat campioana României marți seara, când a făcut exact ce trebuia . Iar izbânda, nu-i vreo noutate, schimbă orice perspectivă. De spus însă, […]

...

Lucescu la FCSB?!

Surprins de amploarea zvonului, Lucescu a dezmințit repede și ferm ambele variante. Adevărul e însă că el însuși le-a alimentat în clipa în care, dând curs invitației lui Becali, l-a vizitat pe acesta la așa-zisul Palat, „unde am văzut multe […]

...

Tusea și junghiul 

Surprinzător însă, Universitatea a cedat pe „Oblemenco” în fața lui Sepsi, iar FCSB a pierdut la Pitești cu FC Voluntari. Conform rutinei, ca să n-o numesc obsesie, toate au introdus numeroși tineri, FCSB patru debutanți!, ca să menajeze cât mai […]

...

Mircea contra Mircea

Afirmația lui Lucescu sr. că "dintre toți elevii mei pe Rednic l-am ajutat cel mai mult" l-a deranjat pe tehnicianul "câinilor", care a ieșit la atac împotriva mentorului său.

Permalink to Mircea contra Mircea
miercuri, 23 ianuarie 2019, 4:07

Și nu la orice atac, ci la unul furibund, cu lovituri sub centură. Rednic l-a criticat pe Lucescu, dar l-a și jignit, când a spus despre el că „N-a ajutat pe nimeni în viața lui!”. Vom afla imediat că n-are dreptate. Ba chiar că, fără ori cu intenție, Rednic dezinformează. Nu degeaba e poreclit, întâmplător?, Strâmbul.

E posibil ca Rednic să nu-și mai aducă aminte ce s-a petrecut și cum. Asta ar fi o explicație, nu și o scuză. Dar ideea că a spulberat mitul Il Luce, că l-a desființat, e vorbă goală. Care mit, de unde mit?!

Antrenorul pus la zid e un om, aidoma tuturor, cu calități și cu defecte. Faptul că a cucerit 33 de trofee în cinci țări îl plasează în top, dar nu-l transformă în zeu, în idol. Trebuie să fi fost și el subiectiv uneori, să fi comis erori mai mari ori mai mici.

Vă propun s-o luăm cronologic și să notăm că, după ce l-a adus pe Rednic de la Luceafărul la Corvinul Hunedoara în B, Lucescu l-a promovat permanent. Așa a debutat acesta în Divizia A pe 2 august 1980 (Corvinul – ASA Tg. Mureș 4-1), la 18 ani și patru luni.

Aceluiași antrenor i se datorează și debutul respectivului jucător în națională, consemnat pe 11 noiembrie 1981, la 0-0 cu Elveția, la 19 ani și șapte luni. Veți zice, asemenea lui Rednic însuși, că avea valoare și se cerea chemat la lot. De acord că avea, dar nu era singurul în această situație.

Ca să fie și mai clar cât și-a „nedreptățit” Lucescu elevul, aflați că din 83 de prezențe în echipa României, Rednic a bifat 50 în mandatul actualului selecționer al Turciei, în intervalul 1981-1986. Din 58 de partide la națională, Lucescu l-a folosit pe Rednic în 50, încă o dovadă că i-a pus piedici! Să ne reamintim și că Rednic a ajuns la Dinamo și, mai târziu, la Standard Liege la insistențele lui Il Luce.

Pentru că urma să semneze și el la Liege în 1991, dar s-a răzgândit și a mers la Pisa, Lucescu a condiționat ca Standard să-i legitimeze pe Rednic și pe Andone. În 1997, l-a adus la Rapid din Belgia, de la Sint Truidense, unde făcea tușa la 34 de ani. În Giulești, Rednic a mai jucat încă 3 ani!

Să admitem însă că fiecare judecă lucrurile în felul lui și că punctele de vedere nu coincid. Deci, nu-i exclus ca, interpretând în stil propriu o conjunctură sau alta, Rednic să nu se fi simțit protejat de Lucescu, ci urgisit.

Dar de aici și până la a susține nepoliticos, arogant, că „Nea Mircea n-a ajutat pe nimeni în viața lui!” rămâne un drum pe care, dacă era corect, Rednic nu trebuia să se aventureze.

Zic asta, pentru că nu-s puțini oamenii din fotbal, dar și din afară, cărora Lucescu le-a întins o mână de ajutor. I-a sprijinit financiar pe Dembrovschi și pe Pârcălab, pe Cornel Drăgușin, pe regretații Angelo Niculescu, Dumitrache și Sandu Neagu, pe alții. Generos și discret, a refuzat să bată toba.

A sponsorizat la Iași șapte burse destinate copiilor săraci, 700 de euro anual, a oferit zeci de mii de euro unei familii nevoiașe din Ucraina, a cărei casă fusese distrusă de inundații etc. Veți riposta că a avut și are de unde da. Iarăși de acord, dar unii au mai mult și nu dau un sfanț!

Nu mă erijez în avocatul lui Lucescu sr, deoarece s-ar putea apăra singur. Doar apreciez, în lumina celor de mai sus, că Strâmbul n-avea voie să sară la gâtul unuia care i-a făcut lui, și altora, numai servicii. Lipsa recunoștinței și a bunului-simț nu onorează pe nimeni. Nici măcar pe un reputat antrenor.

Comentarii (70)Adaugă comentariu

Cita (1785 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:12

Articolul, foarte bun dealtfel, ne transmite ideea principala ca recunostinta, o forta uriasa a Universului, nu se poate regasi in fiecare dintre noi. Precum iubirea, nu costa nici un sfant sa ti le insusesti, dar e foarte greu sa inveti sa le aplici. Si atentie, nu se invata in nici o scoala din lume! Poate pe parcursul celor 7 ani de-acasa ar mai fi o sansa.

gio (65 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:16

@Ioanitoaia De data asta va dau dreptate, Rednic desi un jucator excelent a fost urcat in permanenta de Lucescu intr-o epoca cand mai erau si alti jucatori excelenti dar care nu prindeau primul 11 la nationala. Tot Lucescu l-a reprofilat libero spre 30 de ani, post pe care a facut cariera si care i-a permis sa ramana in top pana la 37 de ani. @Lup Calificarea la CM 1986 s-a pierdut in 1984-1985 cand Steaua se remarcase doar impotriva lui Vejle si Honved. Daca crezi ca era normal sa-l bagi titular pe Belodedic in locul lui Stefanescu la nivelul anului 1985 inseamna ca nu cunosti cine era taticul postului de libero in acea epoca. Chiar si dupa castigarea CCE tot Stefanescu ar fi fost titular in Mexic, in caz de calificare. Tinerii Lacatus si Balint intrau in repriza a doua la nationala, Miti Majearu era cam greu sa-i fata lui Hagi- playmakerul titular din acea campanie, iar in cazul Tudorel Stoica era un conflict cu Lucescu, dar oricum n-ar fi avut loc ca titular. Pentru lamurire echipa tip in campania de calificare 1986: Lung- Iovan (Negrila), Iorgulescu, Stefanescu, Ungureanu- Rednic, Boloni, Hagi, Klein- Camataru, Gabor. Au mai jucat de la Steaua: Balint, Lacatus, Barbulescu in timp ce T Stoica s-a certat defintiv cu Lucescu la un amical cu URSS la Moscova, unde a fost schimbat la pauza. Opinie personala, in caz de calificare la CM, deci DUPA castigarea CCE de catre Steaua, echipa tip ar fi putut arata asa: Lung- Iovan, Bumbescu, Stefanescu, Ungureanu- Rednic, Boloni, Hagi, Klein- Camataru, Piturca, decu cu 4 stelisti titulari plus inca 5-6 selectionati in lotul de 22 (Duckadam, Barbulescu, Belodedic, Balint, Lacatus si poate Majearu).

Zapacitu’ (664 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:17

hai bre nea Ovidiule, matale te bagi intre imbuibatii astia sa-i impaci, sa-i inveti recunostinta? Pai vezi ca legea lor principala e BANUL, ala mult castigat din fotbal. Niciunul nu a mancat salam cu soia ca noi cei multi si nevoiasi in vremurile de demult, iar talentul la fotbal si nitica bafta i-au facut bogati. Mata esti purice la lovele pe langa ei, asa ca nu mai incerca sa-i impaci ca vor face misto de avocatul neplatit, sper ca o stii pe asta.

Kunta Kinte (455 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:23

Daca ati sti Dvs cati bani au pus deoparte in conturile personale cei 2 Mircea, atunci sincer, n-ati mai incerca sa va bagati intre ei; nu de alta, sunt vorbe vechi: "ei se cearta (pe bani!), ei se impaca!" sau "corb la corb nu-si scoate ochii". In presa se balacaresc, la carciumile de lux sparg fiecare cate un salariu mediu pe economie comunicat de INS in aproape fiecare seara.

Cita (1785 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:31

Atat Lucescu cat si Rednic, desi din generatii diferite, au fost MARI fotbalisti. Au adus bucurii multor suporteri in anii cenusii ai socialismului romanesc, inclusiv mie personal, incat sincer vreau sa raman cu ACEA imagine despre ambii. Actuala "imagine" cu contre in presa pe care si-o fac singuri probabil din lipsa de alte preocupari, nu o consider deloc relevanta, nici pentru ca una din valorile pe care le apreciez este Recunostinta, dar si pentru ca vreau sa pastrez ACEA imagine despre ambii.

pacific ionel (53 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 23:34

@Andrei și ție toate cele bune. Nu doar eu, mulți cititori care au scris în această seară pe blogul maistrului au țipat din toți rărunchii că declarația lui Rednic a fost ''Mircea Lucescu nu ajutat niciodată pe nimeni care nu a meritat''. Dumitale ți se pare același lucru cu ''Mircea Lucescu nu a ajutat niciodată pe nimeni''?Dacă pentru dumneata cele două sintagme au același înțeles....să mă scuze Dumnezeu nu-mi stă în caracter să supăr pe cineva, dar intervenția ta poate fi interpretat ca *** ***. Și dacă ți se pare totuși o diferență...definește dumneata acțiunile maistrului din acest articol. Cât despre ironia ''fină'' și ''deșteaptă'' cu 112 cred că ești cel mai amuzant la tine pe scara blocului.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Adrian Stanca (1 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 7:06

Dl Ioanitoaia scrie în medie 3 articole pe săptămână despre Mircea Rednic, de data asta îl jignește încă din primele rânduri. Se vede clar ca este orbit de ura.

custov (87 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 11:36

Daminuta , eu sunt fratele lui ,dar tu esti cumva daminuta cel cu 100 de femei /zi????sau est apostolul tovarasului ioanitoaia fost la victoria???????????

Cris (34 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 12:15

Gresesti, dle Ioanitoaia! Si eu il admir f mult pe Lucescu si ii recunosc meritele de cel mai mare antrenor roman din istorie. Dar gresesti cand spui ca Rednic a sarit la gatul lui si l-a jignit. Nu asa s-au petrecut lucrurile. In primul rand, nu Rednic a provocat declaratia, ci chiar ziaristii GSP, care l-au cautat si l-au intrebat pe Rednic ce parere are despre declaratia lui Lucescu in sensul ca pe el, pe Rednic, l-a ajutat cel mai mult in cariera. Iar Rednic a raspuns. Si a facut-o si in ton cu declaratia lui Lucescu, care declaratie are si o anumita doza tendentioasa, caci urmareste sa sublinieze ca respectiva cariera a lui Rednic i s-ar datora in mare masura sprijinului lui Lucescu, poate chiar fortat, din moment ce acest ajutor este considerat ca fiind cel mai mare in comparatie cu cel oferit celorlalti fotbalisti. Iar Rednic nu a facut altceva decat sa puncteze ca Lucescu nu a urmarit in esenta sa-l ajute personal pe fotbalistul Rednic, cat sa fie obiectiv si sa promoveze, astfel cum se cuvenea, valorile, printre care si el. Si a insistat sa sublinieze ca asta a facut in general, ca Lucescu nu a urmarit sa aduca favoruri personale jucatorilor, ajutandu-i poate si cand nu meritau, ci ca a fost obiectiv mereu, promovandu-i in functie de valoarea sportiva. Asta e intelesul afirmatiei ca Lucescu nu a urmarit sa ajute personal pe cineva, ci a promovat valorile care se impuneau. Iar valoarea fotbalistica a lui Redinic era una indubitabila (dovada ca este cuprins intre cei mai buni si de perspectiva tineri fotbalisti ai lumii la vremea respectiva, asa cum demonstreaza si materialul realizat de catre spaniolii de la futbolprimera.es, care au au realizat cea mai bună echipă din istoria Campionatului Mondial U20, cuprinzandu-l si pe Rednic in echipa ideala a tinerilor), el impunand de plano promovare, fara sa fie nevoie de favoruri personale si ajutor din partea lui Lucescu.

Daminuta (23 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 12:41

Nu domnule Custov nu sunt nici Daminută cel cu 100 de femei pe zi nici apostolul domnului Ioanițoaia. Ceea ce am spus a vrut a fi doar o glumă...ceea ce pare că nu este chiar reușită. Imi cer scuze, o zi bună.

alex (42 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 12:57

Nu ai ce sa ceri de la Rednic! Atat poate. Un caracter "stramb"!

doilaunu (117 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 16:22

Daca articolul a fost scris de Mircea Lucescu (si cred asta pornind de la paragraful "I-a sprijinit financiar pe Dembrovschi și pe Pârcălab, pe Cornel Drăgușin, pe regretații Angelo Niculescu, Dumitrache și Sandu Neagu, pe alții. Generos și discret, a refuzat să bată toba. A sponsorizat la Iași șapte burse destinate copiilor săraci, 700 de euro anual, a oferit zeci de mii de euro unei familii nevoiașe din Ucraina, a cărei casă fusese distrusă de inundații") atunci nu pot sa observ decat ca Lucescu scrie mai bine decat Ioanitoaia.

Loti (2 comentarii)  •  24 ianuarie 2019, 20:51

Un articol rusinos Sa inteleg ca daca esti un fotbalist foarte bun trebuie sa acordam meritele antrenorului care te foloseste, nu jucatorului. La nivel de club insa, cand ajungi mare jucator/antrenor datorita lui Dinamo gen lucescu (cu "l" mic)…..sunt numai meritele lui si drept urmare Lucescu are justificare in a nu se implica la Dinamo. Sa va aduc aminte ca in 1990 Lucescu cu Ianul s-au ocupat de vanzarea a doua echipe a lui Dinamo. Ianul cred ca a facut si puscarie daca nu ma insel. Rednic are caracter in timp ce lucescu este un om de ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

loti (2 comentarii)  •  25 ianuarie 2019, 1:06

absolut de acord cu Cris. La fel am interpretat si eu declaratia lui Rednic : lucescu n-a facut favoruri in fotbal ci i-a luat pe cei mai buni. Cit despre alte actiuni caritative ale lui Lucescu , nu sunt subiectul replicii lui Rednic

motanul incaltat (460 comentarii)  •  25 ianuarie 2019, 1:40

Vad ca sunteti ffff obiectiv -ati prezentat doar plusurile. Minusurile le uitati ca sunteti un vechi comunist in presa....Ce nu intelege lumea , este ca dupa viata ,la judecata de apoi nu ti se arata doar plusurile ci si minusurile.....Rednic probabil s-a oprit doar la minusuri care sunt incomparabile mai mari decit plusurile si asta numai din ce a rasuflat la lumea larga....Dar minusurile astea printre care retrogradarea unei echipe doar ca au avut tupeul sa ne bata sau un vatman de ex sunt doar virfurile unui aisberg de mirlanii comise de IL Luce... Asa ca mai usor cu pozitia de avocat al diavolului ca e cam periculos....

Andrei (9 comentarii)  •  25 ianuarie 2019, 5:16

Rednic este o *** si un antrenor de mana a treia, nici nu ar avea voie sa pronunte numele de "Lucescu".

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

ghe (9 comentarii)  •  25 ianuarie 2019, 12:55

- mai bine comentati, cum e posibil ca regulamentul sa permita ca un jucator sa joace 3 (trei) meciuri impotriva propriei echipe (in care a jucat in tur)??? un meci in jocurile care au mai ramas si doua in jocurile suplimentare...

gogu (32 comentarii)  •  26 ianuarie 2019, 15:32

bre nea ovidiule io inteleg ca nea lucescu a scris articolul si mata bun prieten l ai publicat oricum vorbele lui rednic ti au venit ca o minge la fileu de cand al asteptai mata pe rednic sa l bubui ia zi bre cum facea lucescu cand castiga campionate PRIMUL GOL ERA DIN 11 M aia se deschideau si urma 4-0 4-1 hai ma nea ovidiule de ce te faci ca nu stii ca doar esti tanar ai apucat cooperativa ,nu neg din meritele marelui luce DAR ASTA NU INSEAMNA CA DACA AI FOST ANTRENAT DE LUCESC N AI VOIE SA L CRITICI SAU SA AI ALTA PARERE oricum mata ai ramas cu apaucaturi de comunist care are mereu dreptate si de multe ori in articole zici VEDETI V AM SPUS EU bine bre nea ovidiule cred ca mai bine ai fi trait in china ca acolo mata aveai mereu dreptate iar dusmanii de clasa la puscarie

florin (35 comentarii)  •  26 ianuarie 2019, 16:24

Am impresia ca i se acorda mult prea multa importanta antrenorului Mircea Rednic. Este un personaj care, candva, a avut ceva rezultate in fotbal, ca jucator si apoi ca antrenor, dar care acum, cand a realizat ca se afla intr-un con de umbra, incearca sa-si refaca o carte de vizita mult prea uzata. Si cum o face? (Re)Legandu-si, mai intai, numele de Dinamo, de unde apoi, la orice ocazie ivita, dand cu noroi in tot ceea ce nu-i... Rednic! Exemplu, acel raspuns la o intrebare in care niciun context nu-i permitea sa-l nominalizeze pe Sumudica spunand ca "... daca vreti, intrebati-l pe prietenul meu Sumi despre pariat". Tot Rednic, gandind... "stramb" de data asta, ii critica pe cei care se duc in fotbalul asiatic, sustinand ca "se duc pentru bani". Lucru adevarat in majoritatea cazurilor, dar Rednic uita ca si el a fost pe acolo (dar a plecat cam pe usa din spate!). Alt exemplu ce ne face sa-i vedem adevaratul caracter este modul in care-i "desfiinteaza" pe jucatorii pe care i-a eliminat de la Dinamo, spunand ca, din cauza lipsei de valoare "... n-am avut oferte pentru cei pe care i-am dat afara, nu-si gasesc echipe...". Si asta, in contextul in care el a adus la echipa jucatori fie fara contract, fie care nu au mai jucat de luni si luni luni de zile, fie dintre cei de care cluburile lor voiau sa se debaraseze urgent. Cat despre faptul ca se supraevalueaza, ce sa mai spunem. De fiecare data cand este pus pe liber de la o echipa, anunta ca are "oferte de la cateva mari cluburi din Europa, dar se mai gandeste..." La fel si in recentul interviu, unde spune ca "am relatii, am o imagine buna in Belgia...", uitand sa mentioneze ca de la Mouscron a plecat cam la fel ca din Asia! Si tot supraevaluare este si afirmatia in care sustine ca la Mondialul de tineret din Australia, unde Gabor a fost "Balon de Aur" el, Mircea Rednic, "am jucat cel mai bine"?!? Cat despre atacurile asupra lui Mircea Lucescu nici nu are rost sa mai comentam pentru ca e clar ca este vorba doar de invidie! (cat ar fi scorul unui confrunt CV Lucescu vs CV Rednic??) Argument, cea mai recenta eticheta pusa antrenorului Lucescu nu oriunde, ci in Belgia (!!), unde o publicatie l-a numit "Icoana fotbalului romanesc"!!!! Si pentru a incheia, cred ca pentru a completa un portret al antrenorului si omului de afaceri Mircea Rednic, nu ar fi lipsit de interes daca s-ar sta de vorba si cu fostele muncitoare de la acea fabrica de textile (din Turnu Magurele) pe care a patronat-o (cred ca s-ar afla multe lucruri interesante!). Pacat ca la veninul aruncat de Rednic asupra lui Mircea Lucescu s-a raliat, partial, Orac. Termin cu apreciere asupra articolului, pe aceeasi tema "Rednic", scris de Alin Buzarin!

Comentează