Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Campionul campionilor

Roger Federer mi-a sugerat mereu un scrimer de geniu. Care nu profesează pe planșă, ci pe court

Permalink to Campionul campionilor
luni, 21 ianuarie 2019, 3:54

Mărturisesc că privesc mai puțin tenis în ultima vreme. Pe cât posibil, evit chiar și meciurile Simonei Halep, deoarece mă încarcă, mă tensionează. Aș vrea să le câștige pe toate și cum nu reușește, s-a întâmplat și la acest 1-2 cu Serena Williams de la Melbourne, mă copleșesc emoțiile. Iar unuia operat pe cord deschis nu-i sunt indicate palpitațiile de niciun fel. Nici la figurat și nici, mai ales, la propriu.

Cu un singur jucător fac excepție, cu Roger Federer. La care m-au atras eleganța mișcărilor și precizia loviturilor. Ca la Ilie Năstase cândva, mingile lui Roger forțează legile geometriei și ale gravitației, ba le și încalcă uneori. Sunt conștient că exagerez, dar acest elvețian născut la Basel pe 8 august 1981 mi-a sugerat mereu un scrimer de geniu. Care nu profesează pe planșă, ci pe court.

Așa a ajuns Roger, nu-i o figură de stil, să scrie istorie în tenisul mondial. Să câștige, ca nimeni altul, 20 de trofee de Grand Slam, de șase ori Turneul Campionilor și aurul olimpic de la Beijing 2008 la dublu, să fie numărul 1 ATP pe parcursul a 310 săptămâni, dintre care 237 consecutive, alt record de vis. Revenit în fruntea ierarhiei după 5 ani și 106 zile, când sărise de 36 de ani, el e cel mai longeviv și mai vârstnic lider ATP all time. Cotat drept unul dintre cei mai buni tenismeni din toate timpurile, dacă nu chiar cel mai bun, a strâns suficientă glorie și destulă avere. A luat peste 120 de milioane de dolari din tenis și la fel de mulți bani, ori chiar mai mulți, din publicitate.

La Australian Open, competiție în care triumfase de șase ori, inclusiv în 2017 și 2018, i-a mers rău de data asta. A ieșit încă din „optimi”, învins după patru seturi cu prelungiri de grecul Stefanos Tsitsipas de 20 de ani, elev al Academiei lui Patrick Mouratoglou, antrenorul Serenei. Deși furios pe arbitru, care l-ar fi avantajat pe adversarul său, Federer și-a păstrat calmul la final și a declarat că, în ciuda celor 37 de ani jumătate, nu se retrage. Va fi prezent și la Roland Garros, unde îl vor acompania, conform obiceiului, soția și cei patru copii, o pereche de gemene și una de gemeni. Nu va abandona tenisul, ci va continua, expresia lui, să se distreze.

Nu s-a supărat nici măcar pe John McEnroe, analistul TV care nu s-a sfiit să interpreteze eșecul veteranului în disputa cu tânărul Tsitsipas semnalul schimbării de generații. I-a răspuns lui McEnroe cu o glumă, ironizându-l că repetă chestiunea cu predarea ștafetei de vreo 10 ani!

Din cele trăite de Federer la Melbourne m-a impresionat în mod special momentul în care un agent de pază l-a oprit să intre la vestiare deoarece îi lipsea acreditarea, cardul de acces. Greu de presupus că individul nu l-a recunoscut pe elvețian, numai că acolo, precum în întreaga lume civilizată, de reguli se ține cont. Bune, rele, ele se respectă cu sfințenie.

Cum credeți că a reacționat campionul campionilor? A așteptat liniștit să apară cineva din echipa lui ca să arate ecusonul. Nu și-a ieșit din pepeni, n-a ridicat tonul, n-a amenințat. Cu siguranță că la noi lucrurile ar fi decurs altfel. I s-ar fi strigat paznicului „Bă, tu știi cine sunt eu?!” și i s-ar fi atras atenția că „Te aranjez eu, mâine o să-ți cauți serviciu!”. Atitudinea din Australia, în aparență un fapt divers, e alt motiv care mă îndeamnă să-l privesc pe Federer.

Comentarii (44)Adaugă comentariu

zaharia ionut (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 16:07

Al de Gica HAgi sau Ilie Nastase ar fi zis:Baa tu stii cine is eu?!! personaje pe care voi presa le idolatrizati zi de zi..

ALin (2 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 16:11

Domnule Ioanitoaia, aveti respectul meu pentru articolele dvoastra. E o placere sa le citesc si cred ca nu doar eu simt asta, cu siguranta si cititorii dvoastra simt la fel.

doilaunu (195 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 16:51

nu mi se pare exagerat reactia (politicoasa) a lui Federer). Exagerata si de prost gust imi pare opinia celor care cred ca ar fi trebuit sa urle ca o precupeata in piata.

Cita (2118 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 17:02

Imi place si mie Roger, insa nu pot uita ca Ilie Nastase facea spectacol de teatru pe teren, indiferent daca iesea castigator sau nu; placerea privitorilor era data atat de maiestria loviturilor cat si de figurile si giumbuslucurile pe care nea Ilie le facea de fiecare data. Sportul este in primul rand un spectacol menit sa relaxeze si sa binedispuna privitorul. Ca il vedem noi acum o mare afacere, asta-i altceva, imbinam placutul cu utilul. Mi-a placut articolul, n-am ce zice.

Ducu (121 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 18:04

Acest articol imi place mult. Poate si pentru ca sunt fan Federer, cel mai mare dintre toti cei care au tinut vreodata o racheta in mana. Si un veritabil gentleman.

Florin (215 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 18:08

Incet Fede se duce in jos pentru ca virsta nu iarta pe nimeni. Trebuie felicitat pentru ca spre deosebire de McEnroe si Agassi stie sa piarda. Treaba de temperament dar si de educatie. Mama lui sudafricana i-adat cei 7 ani de acasa.

itu52 (239 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 18:29

Să vă zic una reală, petrecută la o fabrică cu pretenții din Cluj. Într-o zi șeful de la administrativ adună portarii la instructajul periodic(fabrica avea 4 căi de acces și lucra în 3 schimburi). Le explică importanța funcției și le atrage atenția că nu iese nimeni pe poartă fără bilet de voie. Nu intră nimeni fără legitimație sau delegație. Nimeni, zice el, nici chiar ministru! Peste câteva zile directorul general face o pauză și vrea să meargă la chioșcul de țigări din vecinătatea fabricii. Portarul, un Moș Teacă atins de simțul datoriei, îi deschide poarta numai după ce acesta face cale întoarsă și prezintă documentul. A doua zi bietul om este chemat de secretarul de partid, acesta îi laudă vigilența și pentru că a dovedit calități deosebite, socoate că merită mai mult. L-a convins că e mai bine să meargă acasă și să aștepte, că întreprinderea vrea să-l trimită la „Ștefan Gheorghiu”, pentru perfecționare. Și uite așa după vreo trei ani de mari speranțe, când nu i-au ”ieșit încă formele”, amărâtul a ajuns la concluzia că e cazul să încerce altă meserie. Așa-i că problema se poate rezolva și fără să dai cu parul? De unde știi d_ta, că individul cu pricina nu așteaptă promovare.

Nica fără frica (297 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 19:01

***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Craiu (67 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 19:58

Nu il mai cenzurati pe Nica fara frica. Lasati-l ca sa avem si noi, oamenii *** de cine sa radem. Acest Nica e plecat cu cercul pe miriste si nu mai poate fi adus inapoi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

John (564 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 20:00

Cum nu e cu scandal si injuraturi nu sunt nici comenturi. Noua romanilor ne pasa foarte tare de sport...

George (164 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 20:18

Aveti dreptate dar epoca lui Federer a apus. Bine zicea cineva ca varsta nu iarta pe nimeni. Pana si campionii sufera de reumatism.

Observator (92 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 20:58

@ George Epoca Maestrului n-a apus! Afirmatia cu varsta nu-i valabila deloc in cazul lui; fizic, sta la fel de bine ca orice jucator de 20-25 ani, insa ii lispeste in multe ocazii increderea. Cu promitatorul jucator grec (anticipez ca va fi mai bun decat Zverev, Tiafoe, Fritz sau oricare altul din tanara generatie) a avut o multime de mingi de break si n-a valorificat vreuna; la fel de risipitor a fost si contra lui Djokovic in ultimele 2 partide si in alte meciuri importante pierdute! Sub aspect fizic n-a avut probleme decat atunci cand s-a accidentat (la Wimbledon, in 2016, in semifinala cu Raonic)! Daca este hotarat sa nu se retraga, sper sa castige din nou Wimbledon, poate si US Open! Maestrul Ioanitoaia n-o scrie direct si clar, insa Roger Federer este fara discutie cel mai bun jucator al tuturor timpurilor! O.

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 21:04

La noi ii dadea si o palma agentului de paza si apoi il scotea tot pe el vinovat. Prietenii stiu de ce

alex (42 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 21:14

Un articol frumos nu numai despre cel mai mare jucator de tenis din cati au existat, ci mai ales, despre un OM adevarat! Da, poate ca varsta nu iarta, dar putem avea surprize...si Serena are tot 37 de ani si ati vazut azi de ceea ce inca mai este in stare!

Marius (1 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 22:07

M-a întrebat ieri nevasta-mea: Cine mai e și Tsitsipas asta? furioasă că pierduse favoritul nostru. I-am raspuns: e Federer când l-a învins pe Sampras.

Andrei (262 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 22:26

@Observator. Eu nu as fi indraznit sa spun ca Federer e cel mai mare din toate timpurile. Greu de comparat jucatori din epoci diferite. Eu sunt pentru alt clasament cu 1 Sampras 2 Borg 3 Becker si nu ma poate contrazice nimeni. Pentru ca nu exista criterii sa cantaresti.

Laur (111 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 22:32

Alex ai dreptate dar la fete e altceva decat la baieti. Iar Serena e o forta a naturii ceea ce Federer nu e. A inceput sa oboseasca si i se vad riduri adinci pe obraz. Dar nu e bai, toti suntem trecatori pe lume.

Radu (178 comentarii)  •  21 ianuarie 2019, 23:54

Si din poza pusa aici se vede ca Federer e un om deosebit. Desi a pierdut la un grec de 20 de ani el zambeste si nu pare de loc disperat si nu da cu capul de pereti ca a luat-o de la un pusti. Nu stiu sa aiba scoala dar a primit in mod cert o educatie sanatoasa.

Motatei (29 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 0:00

@itu52. Sigur ca agentul de paza de la Melbourne stia povestea cu colegul sau de la fabrica din Romanica. Avand in minte exemplul acestuia l-a oprit pe Federer in speranta ca va fi promovat. A doua zi a fost facut arbitru de linie si apoi de scaun iar la anul va deveni directorul turneului.

Dusmanul de clasa (1 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 1:42

Chestia asta cu respectarea regulilor orisicum e o prostie crasa. Ea denota o lipsa de intelegere a intententionalitatii legii si in ultima instanta a spiritului uman si umanist. Daca soldatii germani nu ar fi respectat regulile "cu sfintenie" multi copii si femei ar fi trait sa vada procesul de la Nurnberg, pe care il recomand tuturor celor care clameaza preemininta regulii in fata spiritului.

Zonal magheru (9 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 2:19

E vorba de education Maestre no mic altceva . Eu traiesc cu ei de 30 de ani. Ii stiu bine.

sundance kid (205 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 2:43

Roger Federer e un occidental . Educatia e mult mai importanta decit tonele de bani din conturi. Vezi stairway to heaven. Led Zepellin .Radu Paraschivescu , Radu Tudor si inca citiva care ii numeri pe degete sunt mult prea putin ! Off topic .Mie dor de anii 70-80 cind se trancanea mai deloc dar se realizau mult in sport

Vali (27 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 7:14

Frumos!Cum articolul nu se referă la fotbal,cum 3003 nu mai pozează. Salariu,***, *** ,etc.Vezi fraiere că se poate sa te abtii!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

grig (105 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 7:42

Foarte reusit comentariu la inaltimea unui adevarat supercampion.

catalin (10 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 9:37

Omul este un titan

Andrei F (1607 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 9:47

Stiti de ce Federer este ,,campionul campionilor,,? Pentru ca in primul rand este norocosul norocosilor!!! Este elvetian si nu roman!!! Altfel va dati seama ? Sa te invinga un copil fara pic de realizari?Pe o parte Serena ...pe alta Tsisipas...

Observator (92 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 9:52

@ Nu-s de acord cu dvs.! Daca Sampras are loc intre printre primii 3, ceilalti 2 -nu, mai ales neamtul! N-am dubii, Roger ... survoleaza "planeta tenis" de atatia ani si nu si-a spus ultimul cuvant! Ii lipseste uneori increderea (inclusiv in momente decisive, din pacate), insa vad ca mai are ambitia si placerea de a cuceri trofee! O.

Traian (21 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 10:37

@Dusmanul de clasa. Daca scrii despre intentionalitatea legii si te referi hodoronc tronc soldatii germani inseamna ca nu ai inteles nimic din acest articol. Bati campii si atat.

Dilimache (657 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 12:08

Simplu si frumos, felicitari!

Demolarii (12 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 12:19

Cred că românul , în general, s-ar comporta că Federer. Există și o masa cu un comportament că și cel descris de Ioanitoaia. E un comportament de nișă pentru poporul român, pornit din frustrări, chiar daca are procent urias de prezenta in emisiunile TV. Că norocul , viața reală e diferita de cea de la Tv......

Anghel (107 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 12:30

@Drmolari. Zii sa mori tu? Cred ca traiesti pe alta planeta si nu in Romanica daca poti afirma ca romanii sunt civilizati.

alex (42 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 13:59

@Andrei, ba exista driterii de comparatie. Principiul tau se aplica la fotbal, dar nu la tenis, sau atletism, unde fizicul r foarte important. Dupa logica ta eu spun Rod Laver. Dar ce sanse at avea el azi, cu un urias de peste 1,85, sau chiar 2 m?! A crescut inaltimea, viteza, forta. Un tenisman de acum 20 de ani ar fi depasir net, umilit.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 14:15

Nea ... mitica 007 ... si tenis - ii, vaca si chilolti -i.

Dobrinibamus (5 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 14:39

Eu nu sunt fan Federer ... chiar nu pot sa-l sufar ! Apreciez insa eleganta lui in joc, lejeritatea cu care invinge pe aproape toti ... si cam atat. Din pacate (pentru el) l-am urmarit foarte mult in ultimii ani si ce m-a indepartat de el a fost acea ... automultumire in declaratii, acea aroganta care l-au facut sa vorbeasca aproape numai de el si performantele lui ... acel ceva ... care il fac nesuferit ! Mai mult ... cum o sa raspunda el nepotilor peste ani cand o sa-l intrebe daca intr-adevar era cel mai bun ? Pai da ... da sa vedeti ca era un baiat mai tanar, cu alura de Winnetou, dintr-o insula din Spania ... care cum ma prindea ... ma batea de ma rupea !!

Observator (92 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 20:12

@ Dobrinibamus Nu stiu ce-ati observat dvs. la Federer, dar cei mai multi il stiu drept o persoana modesta, educata, deschisa! Am citit critici la adresa sa in privinta jocului, pentru destui este "tataie", dar nu prea am auzit sa-l considere cineva arogant, plin de sine! Oricum, pe Nadal (favoritul dvs., presupun) l-a invins in ultimele 3 sau 4 meciuri directe! O.

Grassu (42 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 20:14

Demolarii, care roman de top s-ar comporta ca Federere? Iti spun eu, unul dintr-o mie. Ia gandeste cum ar reactiona inrtr-o situatie asemanatoare Gigi Bec ali sau MM Stoica? Dar Tiriac, dar Porumboiu, dar Piturca dar dar dar? Sunt sigur ca daca reflectezi imi dai dreptate.

Ali Baba (223 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 21:19

Imi pare extrem de rau insa si Federer se apropie incet de capatul drumului. Vine vremea cand nu o sa il mai asculte nici creierul si nici picioarele. Atunci va trebui sa zica stop.

di livio (214 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 22:13

nea Ovi cetește presa noastră dă ziare și ne povestește ce-a citit...din cele trăite de roijer la AO l-a impresionat momentu cu agentu...așa compune un elev de gimnaziu...din vacanța la bunici l-au impresionat cel mai mult puii necongelați...obrigadu, nea Ovi...muchas gracias

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  22 ianuarie 2019, 22:25

q e d nea … Ovi …, am demonstrat inca odata ca astea - ca cel de la 14:15 - sint mesajle care trec, in timp ce doua postari la obiect, scurte, taioase dar decente, inainte si dupa „meciul secolului“ n-au trecut. Sa lasam supararea mea. Ce-i cu voi ? Daca nu va bateti si va sabotati intre voi va ramine la alegere: prosti ori inconstienti. Daca ai alta varianta, te rog, serveste-te. PS taioase doar la miros erau doar niste alaturari nefericite de litere demne, de un poet ca mine, care sugerau atmosfera din care a comentat R Banciu meciul, adica n-a tras apa. Bine, pretenu lui Geambi face economie, poate n-are canal, dar chiar nu are nimeni canal in mediul asta aca-demic al vostru ? - mai sa-mi alunece iar degetul ala pe o litera in plus.

Stefan Varga (30 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 8:21

Federer o fi el elegant și intrat in istorie, dar spre deosebire de Sampras, nu are bunul simt sa se retragă. Nu numai ca este super încrezut dar are o galerie absolut isterica de biserica Evanghelică. Serena vrea și ea sa fie nemuritoare, are aceeași galerie isterica dar și rasista. Ce vreau sa spun însă, uitați-va la incredibila școala de campioni și campioane mai ales, care provin din Cehia. Doua sint in semifinala și poate vom avea o finala ceha la fete. In încheiere, Nadal și Djokovic, nu au pretențiile regești ale lui Federer. Mai slăbiți-o cu viitorii incontinenți. Serena deja arată patetic. Cui ii pasa de fiica ei? Nu ii mai pupați undeva atit de mult.

Observator (92 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 13:36

@ Stefan Varga Domnule, Nadal si, mai ales, sarbul sunt mult mai antipatici decat Federer, din diverse motive! Fiecare poate fi fanul cui vrea, dar a arunca cuvinte denigratoare gratuite la adresa celorlalti este de prost gust! Cei doi pe care-i sustineti vor fi la fel de buni ca Federer acum, la peste 37 ani? Sunt sigur ca nu! Si, daca ma refer la modul in care joaca, Federer ar avea toate motivele din lume sa fie total lipsit de modestie! Este genial, inegalabil, un adevarat artist! O.

Observator (92 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 13:40

@ Stefan Varga Am uitat: de ce sa se retraga? A ajuns vreun neputincios, incapabil sa mai castige vreun meci? Daca ar avea increderea la care-i dau dreptul potentialul fizic si valoarea, ar mai domina tenisul mondial inca vreo 2 ani! O.

Daniel (4 comentarii)  •  23 ianuarie 2019, 14:28

Hmm, interesant articol!

Comentează