Pariul lui Rednic
Antrenorul-manager a făcut un pariu de anvergură. Curajos, dar și riscant. Dacă-l va pierde, va fi arătat cu degetul, ba și repudiat

Într-un excelent interviu realizat de Răureanu și Vrînceanu în cantonamentul „câinilor” din Turcia, Dan Nistor recunoștea că șansele lui Dinamo de a prinde play-off-ul sunt minime. Egale cu zero. „Doar o minune dumnezeiască ne-ar mai duce printre primele șase”, declara căpitanul roș-albilor într-un moment în care Dinamo se găsește pe 11 în clasament, la 9 puncte distanță de Astra, ocupanta locului 6. Când mai sunt de disputat, după 1 februarie, numai 5 etape.
Privind țintarul din finalul sezonului regulat, avem dreptul să-l contrazicem pe Nistor. Cu un program relativ ușor, trei meciuri acasă (Iași, Botoșani, Chiajna) și două în deplasare (Sepsi, Călărași), Dinamo pare capabilă să câștige pe linie. Mai degrabă pesimist, Nistor susține însă că, „după calculele mele, o echipă trebuie să aibă 39 de puncte ca să fie în play-off. Noi facem 37 dacă batem tot în ultimele cinci etape”.
Corect, pentru că 22 plus 15 fac 37. Deși ar fi în favoarea fotbalului, ar spori interesul din jurul campionatului, ca o formație cu palmaresul și suporterii lui Dinamo să joace în play-off, nu-i exclus ca Dan să aibă dreptate. Iar 37 de puncte să n-ajungă. Să fie puține.
Antrenorul-manager Mircea Rednic nu gândește însă ca elevul său. El continuă să creadă în varianta calificării, altminteri n-ar fi procedat așa. N-ar fi scos mulți jucători tineri din lot ca să pună în locul lor unii mai experimentați, dar rareori titulari în toamna lui 2018! Logic e să judecăm că, dacă n-ar spera să urce în trenul către play-off, Rednic n-ar fi operat atâtea schimbări. S-ar fi mulțumit cu ce i-au lăsat Bratu și Cl. Niculescu. N-ar mai fi agitat apele.
Faptul că a renunțat la tineri i-a atras critici severe. Din partea lui Dinu, a lui Lupu, a lui Șumudică, a altora. Care i-au reproșat public că i-a ignorat și, implicit, i-a nedreptățit pe tineri. Chiar și pe cei crescuți în pepiniera proprie! În condițiile în care au dispărut 15 jucători și au venit 10, dar se aude că vor mai veni, au fost împinși să plece mai vârstnicii Penedo, Cooper, Grozav sau Subotici, dar și R. Moldoveanu (19 ani), Eșanu (20), trimis înapoi de la Belek, Neicuțescu (20), Târcoveanu (21), Vl. Olteanu (22) ori M. Popescu și Sg. Popovici (ambii 25).
Cine a venit în locul lor? Iată, irlandezul McDermott (25 de ani), I. Filip (29), algerianul Atmane (26), albanezul Aliji (25), nigerianul Zenke (30), englezul Mustoe (28 pe 28 ianuarie), belgianul Jaadi (24), italianul Montini (27 pe 28 februarie) și malianul N’Diaye (29 pe 15 martie), racolați de Rednic însuși. Adăugându-i pe grecul Katsikas, pe croatul Gomelt și pe portughezul Salomao, rezultă că în vestiarul „câinilor” se vorbesc, pe lângă română, alte șapte limbi străine! Comparația cu Turnul Babel nu-i lipsită de sens.
Întrucât tinerii testați în Turcia (Fara, Ehmann, Măgureanu, C. Crețu, Longher, G. Răducan) n-au prea dat satisfacție, Rednic are dificultăți să acopere regula U21 din Liga 1. Care prevede prezența la startul partidelor a unui jucător sub 21 de ani, iar din vară a minimum doi. Dincolo de asta însă, decis să forțeze play-off-ul cu jucătorii aduși de el, nu moșteniți, antrenorul-manager a făcut un pariu de anvergură. Curajos, dar și riscant. Dacă-l va pierde, va fi arătat cu degetul, ba și repudiat.