Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Leo Messi peste Pele? 

Marcând în minutul 53 al partidei cu Eibar din etapa a 17-a din Spania, 3-0, Lionel Messi a ajuns la 400 de goluri în LaLiga, performanță unică. Record pe care specialiștii îl consideră fabulos și aproape imposibil de egalat

Permalink to Leo Messi peste Pele? 
luni, 14 ianuarie 2019, 3:48

În ideea că următorul în acest clasament al eficacității e Cristiano Ronaldo, 311 goluri în 292 de meciuri, plecat însă în Italia, la Juventus, după 9 ani petrecuți la Real Madrid. Iar alți golgeteri din LaLiga, retrași demult, se află departe în spatele superstarului argentinian: Hugo Sanchez cu 234 de goluri, Raul cu 228, Di Stefano cu 227 și așa mai departe.

Noua ispravă a lui Messi a stârnit, ori a reluat, dezbaterea privind rivalitatea sa cu Pele și cu Maradona, pe care destui îi consideră superiori lui Leo. Destui, dar nu toți. Ignorându-l pe Maradona, deși El Pibe de Oro se vrea mereu băgat în seamă, nu puțini apreciază că aceste 400 de goluri realizate de Messi în campionat atârnă mai greu decât cele 1.281 marcate de O Rei Pele în 1.364 de meciuri ale întregii cariere. Sigur, asta fără a ne îndoi de calitățile excepționale ale lui Pele, desemnat în 1999, la vârsta de 59 de ani, Fotbalistul Secolului XX.

Vechiul meu prieten Vladimir Moraru, vreme îndelungată corespondentul Gazetei la Los Angeles, s-a numărat printre ziariștii care au animat discuția respectivă. Admirator fanatic al lui Messi, el a contestat supremația lui Pele într-un articol publicat în 2012 pe un site american. Articolul a avut un ecou deosebit. I-am dat dreptate lui Vlady, deoarece 1.091 din golurile Perlei Negre au fost marcate pentru Santos între 1956 și 1977, când Santos evolua (majoritatea timpului) în campionatul statului Sao Paulo. În așa-numitul Campeonato Paulista.

Cum în Brazilia nu exista pe atunci un campionat național, Pele înscria la foc automat în fața unor adversari ultramodești, gen Abatorul, Girueta ori Laromet, dacă nu vă supărați. De cinci ori la 8-1 cu Ypiranga în 1958 și cu CA Juventus la 10-1 în 1961, de patru ori cu Jabaquera la 8-2 în 1962 și cu Prudencia la 8-1 în 1964, de 8 ori la 11-0 cu Ribeirao Preto în 1964 etc. Să fiți de acord că golurile împotriva unor asemenea adversari de duzină valorează cât o ceapă degerată pe lângă cele marcate de Messi în poarta Realului (18), a lui Atletico (23) ori a Sevillei (25).

Nu pretind, Doamne, ferește!, că Messi i-a luat fața lui Pele. Cei doi sunt dificil de comparat, chiar imposibil, pentru că au jucat în epoci și în condiții diferite. Afirmație valabilă și dacă ne referim la Maradona, celălalt candidat la Everestul balonului rotund. Acesta însă nu vorbește degeaba când îi reproșează lui Messi, pe care-l iubește, că n-are anvergura unui lider, ceea ce se vede mai ales la națională. Sincer, Leo chiar n-are. Pe de altă parte, Barcelona a fost mai puțin Iniesta și Xavi, mai puțin Guardiola, cât a fost și a rămas Lionel Messi. Care a dat și dă ora exactă pe Camp Nou, oferind goluri de vis și pase de geniu.

Atins (sau nu) de Sindromul Asperger, o formă de autism ce afectează dezvoltarea intelectuală, Leo e un taciturn, un însingurat. Îi scoți cuvintele din gură cu cleștele, din care pricină n-am reușit vreodată să-i iau un interviu. Deși l-am întâlnit în câteva rânduri și am încercat. Cu mingea la piciorul stâng, cu care n-o lovește, ci o dezmiardă, Leo n-are pereche. E Dumnezeu pe pământ, o recunoaște unul care simpatizează de-o viață cu Real Madrid. Și nu trebuie să ne mirăm că e cine e dacă-i adevărat că de Asperger au mai suferit, între alții, Mozart și Einstein.

Comentarii (62)Adaugă comentariu

Marius (347 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:31

Foarte frumos scris. Astept sa vad ce vor mai inventa frustratii de serviciu ali bec, ovidiu3003, di livio gen si intreaga companie atotstiutoare.

SVRS (6 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:34

Pele a castigat TREI Cupe Mondiale, Messi nu a reusit sa castige nici macar Copa America deocamdata. La ultimul campionat mondial nu a dat gol nici macar din penalty.

Ioanitoaia Habarnist (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:35

Cit de needucat si de mirlan poate fi un jurnalist care: 1. Habar n-are ce inseamna autism sau sindromul Asberger. 2 . pune stampila de diagnistc pe un om care nu se poate apara sau explica. Un pic de tinuta profesionala n-ar strica.

Marius Oană (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:37

Cei mai multi dintre aceia care sufera de sindromul Asperger sint, din contra, oameni foarte inteligenti. Ca nu se exprima conventional, asta e altceva. Asadar, foarte frecvent, Asperger nu afecteaza (chestie negativa) dezvoltarea intelectuala, ci dimpotriva. Adica o potenteaza.

Doru (127 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:45

Pele e mai mult o legenda decit a fost un fotbalist. Pe vremea lui chilotii se purtau pina la genunchi iar golurile se puneau la socoteala de doua ori. Exemplele din text sint convingatoare.

Razvan (331 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 16:47

Aia e clar: nu ti'a dat interviu ca sufera de nu stiu ce sibdrom, nu ca esti nimeni in drum de la un ziar de *** din Romania! Tataie, trezeste'te, pe tine nu te baga in seama nici macar ai nostri, erai relevant doar cand faceai Procesul, ca sa speli, la comanda lui Giovanni si Sandu, Cooperativa. :)))

Grig (105 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:19

Interesant. As fi fost interesat sa aflu parerea dvs despre o eventuala comparatie cu Maradona. Pe care stiu ca il venerati ca suporter al lui Napoli. Nu cred ca ma insel cand spun asta. Poate veti face si aceasta comparatie in zilele urmatoare. O seara buna.

Sala dalles (9 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:25

Nu stiu dar parca omul asta e acolo de cind " pamintul " . Chiar si o statuie in Barcelona e mult prea Putin.

Dumi (60 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:43

@Habarnist. Te strofoci degeaba. Nu Ioanitoaia a zis de Messi ca are sindromul Asperger ( nu Asberger, fraiere), au zis si au scris medici reputati din occident. Esti altul care se crede si nu e. Plus ca a avea o boala sau alta nu e o rusine. Te-ai ambalat ca proasta in tirg.

Radu (178 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:48

Razvane, cred ca tu suferi de mai multe boli, intre care de prostie cronica. Sa ai tu de o suta de euro ce oameni de valoare i-au acordat interviuri dlui Ioanitoaia. De la Ana Aslan la Henri Coanda si de la Bobby Charlton la Mourinho. Citeste cartea dlui de interviuri si taci *** din gura., nu mai improsca bale. Tipi frustrati ca tine si sclavi ai urii trezesc mila si sila.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

demolariil (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:50

In fotbal se spune că dai cu stângul în dreptul. Cam așa e articolul d-lui Ioanitoaia. Comparând pe L.Messi cu Perla, Ovidiu compara merele cu perele. In școala primară, elevul e invățat sa nu adune pere cu mere. Neștiind ce caută iubitorul de sport, după cca 40 ani de activitate, O Ioanitoaia compara merele cu perele. Având ocazia de a lucra anii de zile langa I Chirilă, a înțeles exact ce a înțeles Luțu de la Balaci. Pele sau Medii, ori Ronaldo ( Cristiano sau brazilianul), Rivaldhinio sau Hagi) au fost jucătorii de fotbal ai momentului ( subliniind încă o dată vremelnicia gloriei). Cate puncte scazi sau adaugi datorita sistemului economic pe care performanta îl are în spate? Că și martori ai transformărilor de evaluare a golgheterului in competiția Gheata de Aur ar trebui mai multa atenție....

Dragos (250 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:52

Pele a castigat trei cupe mondiale care au fost doua pentru ca in Chile 1962 a jucat doar doua meciuri si a marcat un singur gol ( cu Mexic) apoi s-a accidentat. Iar in 1956 avea doar 17 ani deci nu era om de baza.

arthur (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:54

nea' Ovi, tu nu ai putut sa-i iei interviu, din alte motive, nu ca baiatul e autist.nu e frumos sa invinovatesti pe cineva ca e bolnav cand tu esti neputincios

Cristi (5 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:54

Bravo nea' Ovidiu, ma asteptam sa fii subiectiv, sa il venerezi pe Pele, ca doar nah, sunteti de varsta apropiata, ce nu imi placein articol, este faptul ca pui la socoteala vorbele unui ins care umbla tot timpul drogat sau beat, vorbesc de Maradona, in rest un articol bun in opinia mea.

Vali (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:56

MESSI are 26 de goluri împotriva Realului, nu 18. În rest, acest omuleț este imens.

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 17:57

Maradona ramane cel mai mare este fara egal ...Hagi nici macar in primii 1000 de fotbalisti ai lumii nu este ...

Liviu 12 (24 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:00

Da.... Cupa Mondiala e gata, si iar Leo rupe plasele! Si iar fanii blaugrana urla! Ca prin CL [prin eliminatorii cam doarme de vreo 4 ani! La cupele mondiale, Messi a fost bun, dar nu mai tinea cioaca, ca nu mai joci cu de alde Alaves cand la 5-1 da mereu cate 3. Pe vremea lui Maradona, in Italia era cel mai puternic campionat care a existat vreodata in istorie si cele mai bune aparari. Marele Milan castiga un titlu cu doar 39 de goluri marcate!!! Sau alt titlu cu doar 17 victorii din 30 de meciuri! Desi batea Realul in CCE cu 5-0 si Steaua cu 4-0! In Primera, apararile sunt de tot rasul si au fost asa mereu. Apoi, daca meciurile Statului Sao Paolo nu erau vazute de lumea larga, nu inseamna ca nu erau de super calitate. Ca atunci un Ronaldinho, Ronaldo, Kaka, sau Romario, nu jucau la Barca, ci jucau la ei acasa. Si nici Boca sau River nu erau ca acum, deoarece Leo sau Aguero jucau la una din ele! Asadar, atunci in Sud America jucau cei mai buni jucatori ai lumii! Exempulul care nu poate sa fie combatut, este la meciul din Cupa Intercontinentala disputat la inceputul anilor 60, in Europa, la Lisabona, intre Benfica, regina Europei si Santosul lui Pele! Meciul secolului, atunci, desi bunul simt nu aducea astfel de titluri. La Benfica juca cel mai bun jucator european, Eusebio, iar scorul final a fost 2-5!!! In tur, 3-2 tot pt. Santos. Pele, doar 5 goluri din 8!!! Alooooooooooo!!!! Se poate sa nu mai loviti in titanii absoluti ai fotbalului, de cate ori Leo atinge cate o cifra in Spania? VA ajunge si la 500! Si? Cupe Mondiale sa-i mai dai inca 5 si tot degeaba... cum da de vreo aparare ca a Islandei, verticaliizarile lui devin nule.

gino (513 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:08

Bai ***, sunt sigur ca daca Dl Ioanitoaia ar fi scris ca Pele are 7 clase peste Messi voi ati fi sarit cu gura ca e...invers!!! Norocul vostru e ca nu va dati seama cat sunteti de ridicoli.

Albert (124 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:12

@Vali. Corect dar in campionat are 18 si despre asta e vorba. @Razvan. Daca *** ca tine.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Razvan (331 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:19

@Radu: Prietene, Coanda a murit prin 70, cand Tataie avea 20 si ceva de ani. Numai unul pentru care Everesrul lecturii e GSP poate crede ca Ioanitoaia i'a luat interviu lui Coanda :)))

Razvan (331 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:34

@ Radu: Mourinho nu e baiatul pe care il adusese Giovanni (stapanul lui Tataie) in Romania, zicea ca e frate cu toata familia Becali si se tinea de gat cu Craciunescu (un alt sclav becalian)? Poate, printre atatea prostituari, a gasit timp si pt nea Ovi!

VILI (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:44

MESSI ESTE UNIC

di livio (214 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 18:54

Marius, Dumi, Gino,mahalagiilor...sau sînteți unu și același individ laș ascuns sub mai multe pseudonime?...după limbaj cred ca sînteți tri în unu...sau tri la leu...vedeți că șefu vost primitor-distribuitor de pui congelați a luat-o pe arătură cînd zice ca evazionel îi Dumnezeu pe pămint...iartă-l Doamne că nu știe ce tastează...astea-s semne de ***

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

11 (45 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 19:04

"Îi scoți cuvintele din gură cu cleștele, din care pricină n-am reușit vreodată să-i iau un interviu." Eu totusi tind sa cred ca a ramas fara glas de emotii cand a stat fata in fata cu un jurnalist de renume care a intevievat toti marii sportivi din ultimele cinci decenii.

Maxentiu (65 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 19:05

Peste Pele? Poate. Peste Maradona? Niciodată.

Observator (92 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 19:08

Maestre, Messi a marcat 400 goluri pentru Barcelona, dar in 435 aparitii, in timp ce Ronaldo are "doar" 311, dar in 292 jocuri! Care dintre ei are peste 1 gol de meci? Iar comparatia cu Pele nu poate fi completa daca nu ne raportam si la echipele nationale, cum scria un alt cititor; Messi are o finala, in timp ce Pele are 3 titluri (1958, 1962 si 1970)! Despre ce vorbim? In rest, Messi a devenit cel mai bun marcator din lovituri libere, dribleaza exceptional si da pase geniale! O.

Observator (92 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 19:23

@ Dragos Brazilia a castigat primul titlu mondial in 1958 (nu in 1956!), cand Pele a marcat de 6 ori, inclusiv in finala cu tara gazda, Suedia! Si daca ar fi jucat doar cateva minute in 1962, tot campion mondial ar fi fost! O.

alin (626 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 19:29

@Razvan prostia ta e una fara odihna. Mourinho e unul dintre cei mai mari antrenori din istorie, dar un nimeni in strada ca tine intelege greu. Tu ia-te de mana cu alt bolnav, di livio care are rumegus in loc de creier insa e negru ca smoala in cerul gurii. De ani in sir o tine cu puii congelati si crede ca a descoperit America. Congelatii care zburau prin pomi...trebuie sa nu jdeci deloc ca sa iei de bune minciunile lui Dragomir. Dar cand *** despre Ioanitoaia Dragomir devine bun de pupat pe gura. Nu mai e nici puscarias, nici comunist, nici servitorul Ceausestilor de la Scornicesti.

alex (42 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:03

Mai, Dorule, nu existau chiloti lungi pe vremea lui Pele, habar nu ai ce spui, chiloti lungi se purtau pana in 1954 si se poarta si acum, incepand cu 1993. Tehnica lui Pele era mult peste cea a lui Messi, de fapt si Neymar are o gama mai variata de procedee tehnice decat Messi. Ca sa nu mai vorbesc de Maradona, sau Ronaldinho. In plus Messi e slab la jocul de cap si nu este complet ca Pele, care stia toata gama de fente si procedee, de la "drible da vaca", la "rabona", de la "bicicleta" , la "sombrero". Driblingul asa zis "al lui Zidane", nu e inventia algerianului, ci a inegalabilului Pele. Pe vremea sa , echipele fin Europa erau sub cele din America de Sud, iar in Spania si azi, sunt doar 3-4 echipe bune, in rest, nimic...Nimeni nu neaga talentul lui Messi, dar locul 3 "all time" e destul. Pele se antrena 3-4 ore in plus peste colegii sai, faptul ca si-a format tehnica jongland cu portocale, nu e o legenda, ca si faptul ca lovea mingea cu capul fara a inchide ochii. Nu uita ca pe vremea lui Pele, nu se faceau schimbari de jucatori in timpul meciului, ca fotbalul era mult mai dur, ca era la putere "catenaccio" si "betonul"englez. Uita-te pe Net si vezi cum i-a umilit Pele pe marii fotbalisti ai lumii, cum ii culca dintr-o fenta de corp si le dadea mingea printre picioare. (ex Fachetti, sau Beckenbauer, cei mai mari fundasi din istorie) Asa ca...pune mana pe carte.. Pele a castigat toate CM la care a participat cu exceptia celui din Anglia, cand a jucat cu Portugalia cu piciorul rupt, neputand fi schimbat. A dat 12 goluri la mondiale in 13 jocuri, cu o medie de aproape 1 gol pe meci.

David (15 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:11

Are dreptate dl Ovidiu. Priviti site-ul care da toate golurile marcate de Pele si va veti edifica imediat. Dupa ce s-a facut campionat national Pele a inscris foarte putin contra unor adversari puternici. 7 goluri cu Sao Paolo in 22 de meciuri si 9 ani si 11 cu Palmeiras in 23 de meciuri. Grosul l-a facut in statul propriu cu niste echipe no name.

Liviu 12 (24 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:26

Alex, perfect de acord cu tine, la 17 ani Pele marca un gol fenomenal in finala Cupei Mondiale. Acolo se vede clar ce procedeu tehnic dificil executa. Cate si mai cate astfel de faze a facut Pele, dar nimeni nu le-a filmat.... Aia era filmata doar ca era in finala CM. Apoi, meciurile de care vorbeam eu mai sus, din finala Cupei Intercontinentale, se jucau in 62, cand avea 21 de ani! Anul urmator repeta performanta marcand doua goluri contra Milanului. Locul 3 e mult! Trebuie insa facuta o diferenta clara....una e sa joci mult la nivelul inalt, alta e sa joci mai putin (din varii motive) dar sa atingi ceea ce nimeni n-a mai reusit. Da, Messi a jucat mai mult la nivel world-class decat Ronaldo Nazario sau Ronaldinho Gaucho, dar e departe de clasa celor 2 privind procedeele tehnice. A avut insa viteza, asta e drept, si spre deosebire de fenomenul Ronaldo, a fost mult mai hormonizat si vitaminizat, ferit de accidentari dure (una e in Spania, alta in Italia anilor 98-2002), si din cauza asta are cifre. Daca fenomenul Ronaldo juca doar in Spania, nu era accidentat perioade lungi si se tinea doar de fotbal (fara sa mearga la carnevalul de la Rio an de an si sa manance doar ce avea chef) avea poate 6-700 de goluri. Ronaldinho juca cu zambetul pe buze, se distra pe teren, dar si in cluburi.... manca de asemenea tot ce dorea, de aceea era gras de la 28 de ani. Dar magia lor e de neuitat. Eu si pe Romario il vad peste Messi.... cine l-a prins, stie la ce ma refer.

Rapunzel (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:28

@Liviu12: de ce vorbesti despre Maradona cand articolul este despre Pele? Da, pe vremea lui Pele stelele braziliene jucau acasa, dar la Palmeiras, Botafogo, Vasco Da Gama, Corinthians sau Santos, NU la Jabaquara, XV de Piracicaba, Noroeste, Ferroviaria, Taubate, Ypiranga, Prudentina si alti giganti cu care Pele juca saptamana de saptamana, an dupa an. Plus o puzderie de meciuri amicale (4 meciuri cu Honk Kong in 8 zile) cu echipe de mana a doua si a treia pentru ca Santos, un Harlem Globetrotters al vremii, sa-si bata joc de adversar, iar Pele sa marcheze o gramada de goluri. DACA TE INTERESEAZA poti afla cui si cat a marcat Pele aici: https://www.campeoesdofutebol.com.br/pele_jogos.html

Liviu 12 (24 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:30

@Pt. domnii Ovidiu Ioanitoaia si David.... Palmeiras, Corinthians sau Sao Paolo nu sunt no name! E ca si cand Italia si Spania s-ar unii peste 5 ani, si Juve ar trebui sa joace si cu Barca si cu Real si cu Atletico, nu doar cu Napoli sau Inter sau Milan....Si toti ar spune ca intre 90-2020 a jucat doar statal, adica in Italia. Celelalte forte braziliene erau la Rio, tot in nr de 4, mai conta in rest Gremio sau Cruzeiro. Se intalneau insa in finalele pe state. Nu poti compara perioadele diferite fara sa intelegi societatea locului pe care il compari si fara sa faci si exercitii de imaginatie.

Un suporter (1 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:49

Nu prea este corect sa compari eficienta Messi vs Ronaldo. Ronaldo a venit la Real ca jucator matur de la United, direct titular. Messi a inscris putin in primii ani la Barcelona, abia facea pasul catre echipa mare si nu era titular. Comparatia corecta este nr sezoane Ronaldo vs nr (ultimele) sezoane Messi

Liviu 12 (24 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 20:53

@Rapunzel.... cu Pele avem imagini doar de la meciurile mari, adica, avand in vedere perioada, si tehnica de atunci, cam doar cupe mondiale.... cu Dumnezeu sa joci atat de bine la cupe mondiale, daca joci acasa doar cu amatori?! Si cine spune ca echipele acelea erau mai slabe decat Getafe, Alaves, Eibar, Girona, Levante etc? Pe vremea lui Messi, Serie A era deja slaba. Daca prindea Serie A intre 90-2006, juca acolo si il tavaleau aia de cateva ori, prindea frica si ceva accidentari si... despre alte cifre vorbeam acum.

mircea gabriel (5 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 21:04

Foarte frumos si bine documentat. Pentru cei care habar nu aveau de unde vin golurile domnului do Nascimento. Multumim! Leo este unic si ar trebui sa ne pregatim sa le povestim nepotilor despre minunile pe care le-am trait urmarind cariera acestui geniu.

MZM (390 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 21:12

Sunt de parerea domnului Ovidiu Ioanitoaia: cu mingea la picior, Messi e Dumnezeu pe pamant (pe terenul de fotbal)! Desigur ca si ceilalti - Pele, Maradona, Ronaldo, sunt la fel de mari si nu prea poti sa-i compari pentru ca e vorba de stiluri si epoci diferite. Dar, daca totusi sunt nevoit sa optez pentru unu din ei , acela e MESSI, pentru ca e surprinzator, fascinant, eficace si u-lu-i-tor!! Reprosul ca nu prea a facut nimic cu nationala sa este nerelevant. Cu coechipieri valorosi obtii rezultate valoroase, altfel... Iata in ce echipa a avut Pele norocul sa joace (la 17 ani), in Suedia - 1958: Gilmar - D. Santos - Belini - N. Santos - Zito - Orlando - Garincha - Didi - Vava - Pele - Zagalo. (Oi fi gresit vreunul?). psunt

Mugur (15 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 21:16

@Liviu 12. La doua CM caci in Chile 1962 a dat un gol cu Mexicul si a iesit accidentat inca din grupe. M-am uitat pe site-ul lui rapunzel si incep sa ii dau dreptate lui Ioanitoaia. Ploaie de goluri cu echipe de doi lei cum nu exista in campionatul Spaniei. Exemplele tale sunt gresite caci Piracicaba si Jabaquara nu se compara cu Alaves si Girona.

doilaunu (195 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 21:17

Nu pretind, Doamne, ferește!, că Messi i-a luat fața lui Pele". :)))))))))))))) Doamne fereste!

David (15 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 21:22

Cred ca ai inteles exact pe dos ce am vrut sa spun. Te rog sa rastorni judecata cu Palmeiras si Sao Paolo.

Rapunzel (12 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 22:13

@Liviu 12: Nu, Pele nu a jucat in campionatul statului Sau Paolo doar cu Jabaquara, XV de Piracicaba, Noroeste, Ferroviaria, Taubate, Ypiranga, Prudentina, Londrina, Lavras, Bandeirantes, Nitro Quimica, Comercial, XV de Jau, Sergipe, Sao Bento - echipe de care sigur n-ai auzit deși pari baiat citit - a jucat si cu echipe adevarate, ca Sao Paolo si Palmeiras, impotriva carora a marcat 7 goluri in 22 meciuri in 9 ani, respectiv 11 goluri in 23 de meciuri. Messi a facut mai bine contra lui Real Madrid, Atletico sau Sevilla. Acestea sunt fapte, nu pareri. Pele a fost si va ramane...Pele, nimeni nu incearca sa-i darâme statuia, dar lumea trebuie sa stie ca a ajuns la 1284 de goluri jucand foarte multe meciuri împotriva unor ospatari, valeti si licentiati in Salvamar.

George (4 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 22:22

In 9 campionate Messi are cu 28 goluri mai multe decit Ronaldo.

George (4 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 22:36

Ghinionul lui Messi a fost in finala cu Germania cind Higuain si Palacio nu ratau singur cu portarul acum se schimbau opiniile. In Rusia unde era Messi cu mingea era inconjurat de 3 jucatori. Echipa Argentinei a fost dezastru.

Liviu 12 (24 comentarii)  •  14 ianuarie 2019, 23:41

@ Mugur, de unde stii tu exact la ce nivel erau acele echipe?! Daca nu era explozia televiziunilor, a caselor de pariuri, si accesul atat de usor azi la orice meci ai chef, de unde stiai concret de echipe de gen Girona si Alaves? Cat de mult se cunoaste despre fotbalul brazilian? Eu am mai studiat cat de cat acel fotbal. Te-ai intrebat vreodata cum fac de descopera atat de multe talente cu bani putini? Sunt mii de super talente in Brazilia care nu ajung cunoscuti deoarece nu joaca in Europa. Ai ascultat ce spunea Ilie Dumitrescu despre Mexic? Fotbalul brazilian e foarte complex si greu de inteles, seamana oarecum cu sporturile americane, are multe straturi si substraturi.... gandeste-te ca ani la randul (poate nu si acum), o echipa universitara de baschet american batea marile forte ale Europei. Si mai este un aspect pe care il tot ignora toti. Messi e protejat, e de neatins, aparatorii din Spania abea daca il deranjeaza cu ceva.... Atletico in 2016, Juventus in 2017, Roma in 2018, Islanda sau Croatia la mondiale...au hotarat altceva...adica, cam toate meciurile mari jucate de Messi in ultimii 3 ani si ratate cu brio. A excelat intr-un meci cu Chelsea, unde Courtois s-a facut de ras, luand gol la orice sut pe poarta si in unele meciuri cu Realul, fara ca vreunul sa fie decisiv pt. titlu.... Daca-i baga unu un umar mai serios, e deja caz planetar. Pele la vremea aia isi lua coate, pumni in spate, scuipati, lovituri la glezne, un fel se street-soccer si nimeni nu stia nimic, nimeni nu filma.

Mugur (15 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 0:19

@liviu 12. E din ce in ce mai clar cu tine. Nu stii dar esti sigur ca ai dreptate. Nici o polemica nu mai are din pacate sens.

Cristian B (29 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 4:44

Messi nu a fost campion mondial, încă. In 2014 au întâlnit Germania lui Lahm și Schweinsteiger care este poate cea mai buna echipa naționala a tuturor timpurilor. Nemții erau de neînvins la acel Mondial. Argentina e Messi și atât! Pele și Maradona au avut in spatele lor 10 super jucatori. Messi are 10 clase peste toți jucătorii care au fost și care or sa fie mulți ani de acum in colo. Cred ca gresiti destul de grav domnule Ioanitoaia când afirmați ca Messi este taciturn din cauza ca nu e dezvoltat intelectual. Poate ca v-ați obișnuit dumneavoastră prea mult sa fiți “lăudăriciul” unor personaje care se admira mult prea mult in oglinda și cărora le place enorm sa se dea in “bărci” prin ziare și pe la tv in aplauzele și uralele dumneavoastră. Messi e model de urmat pentru toți tineri din lumea asta și ca fotbalist și ca familist și poate cel mai important, ca om.

sergiu (53 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 7:37

Inclin sa ii dau dreptate dlui Ioanitoaia. Pele e mai mult o ,legenda construita de europenii care il vedeau la vremea respectiva numai la mondiale si cadeau pe spate. Totusi campionatul national a aparut in Brazilia abia in 197o, iar Pele a plecat in America in 1975.

Ionut (7 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 8:46

Messi e doctor pe langa cei din Romania! Nea Ovidiu, nu mai merge cu manipularea, avem acces la Barca TV, am vazut interviurile pe care le dadea pana acum 3-4 ani dupa meciuri si nu are vreun handicap. Omul e foarte ok si vorbeste fluent. Ca nu vrea sa vorbeasca cu oricine, asta e alta discutie. Treaba cu autismul nu are legatura cu faptul ca este retras si ca in mediul lui este un om absolut normal.

Dilimache (657 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 9:10

O minune de scriitura, m-a uns pe suflet, multumesc!

victor L (169 comentarii)  •  15 ianuarie 2019, 9:45

Intrebarea din titlu este ca nuca in perete, ori ca afirmatia lui Boloni "cum sa fie Halep peste Nadia"? Nu compari pere cu mere.

Comentează