Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Sir Dumi 

Retras de pe teren, unde a fost un atacant fâșneț și elegant, Ilie Dumitrescu a devenit un bărbat modern, de lume.

Permalink to Sir Dumi 
duminică, 6 ianuarie 2019, 3:29

Poate chiar mai mult decât atât, un personaj. E o plăcere să-l vezi și să-l auzi. Mereu la patru ace, scos din cutie, pare că s-a născut în costum și cu cravată la gât, una invariabil asortată. Spilcuit, dă senzația că în fiecare zi merge la o nuntă ori măcar la un botez.

Discursul lui e fluent și cizelat, inclusiv intervențiile de la Digi Sport, niciodată stridente. Evită să fie prețios, deși uneori lasă impresia că pozează. Că-și pescuiește cuvintele. Spre deosebire de alții, le găsește însă ușor. Ca unul care a trecut pe la Tottenham (când i s-a înscenat mizeria cu nevasta unui polițist) și pe la West Ham, se descurcă binișor în engleză. Întrucât a jucat la Sevilla și în Mexic, vorbește și spaniola.

Spre a nu mă mai lungi, e un tip rasat, cu stil. Ca să-l citez, și când duce gunoiul, are un fel aparte. Iar meritele lui Ilie sunt cu atât mai mari cu cât nu provine dintr-o familie de intelectuali sau măcar dintr-una cu bani. Dimpotrivă, a copilărit la periferia Bucureștiului, spre capătul Șoselei Alexandriei, „acolo, unde întorcea tramvaiul”, într-o casă cu trei copii, în care salariul de lăcătuș mecanic al tatălui abia ajungea de la o lună la alta.

Stând cu el la o șuetă, ai jura că a terminat o facultate, dacă nu mai multe. Te-ai păcăli, n-are studii superioare. Singura școală pe care a absolvit-o e, cunoașteți formula, școala vieții. A căutat însă numai exemplele frumoase, care s-au lipit de el. Mânuiește computerul ca un IT-ist de elită și, în puținul timp liber, pictează. „Nu ca să vând, ci pentru sufletul meu”, zice și schimbă vorba.

Din dragoste pentru pictură, ca să țină o galerie de artă, a cumpărat cu 3,5 milioane de euro „Hanul cu Tei” din Centrul Vechi. Dovadă că așchia nu sare departe de trunchi, fiul său, Ilie jr, alintat Toto, e cotat un actor interesant, de mare viitor. Familie de artiști, nu?

A încercat ca antrenor, dar nu s-a simțit în largul lui pe banca tehnică. A renunțat repede și fără regrete. Lucra la PAOK Salonic când, venind dinspre Atena, m-am oprit să-l salut. M-a invitat la un restaurant de lux, al cărui patron, prieten cu Ilie, ne-a primit cu plecăciuni. Fiindu-i greu să pronunțe Dumitrescu, grecul i s-a adresat, folosind o engleză aproximativă, cu Sir Dumi. Ilie l-a bătut pe umăr, după care a comandat o sticlă de vin roșu. Firește, cea mai bună, cea mai scumpă.

Comentarii (46)Adaugă comentariu

Filip (44 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 15:34

Nitel exagerat dar foarte frumos scris. Un portret remarcabil pentru care Dumi ar trebui sa mai dea o sticla.

gelu (116 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 15:37

Tare fraza cu nunta si botezul...Nea Ovidiu cand nu se leaga de Daum si de Burleanu si nu il lauda pe Gigi albanezul chiar stie sa scrie frumos. Mi-a placut intreg reportajul.

lucian (206 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 15:42

Nimic de zis reusit portret insa nu inteleg ce v-a apucat sa il laudati acum pe Ilie Dumitrescu... Ori v-a invitat din nou la restaurant si va platiti consumatia ridicandu-l in slavi pe unul care nu a fost mai mult ca jucator decat servant al lui Gica Hagi

Marin (2 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 15:59

Minți mult. Ilie e un fals. Fane!! Multa minciună!

Șerban (147 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:00

Felicitări! Da, merită Ilie Dumitrescu un asemenea elogiu. @lucian, ai fost să iei agheasmă mare?

Marcello (190 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:07

@lucian. Mirare de necunoscator. Pentru ca implineste 50 de ani. @Marin. In ce sens e fals, poti sa explici...Te-a mintit pe tine cu ceva ori pe varul tau primar????Pentru cit de jos a plecat si ce sus a ajuns Ilie merita toate laudele. Putini *** se descurca onorabil in viata. Dar la noi nu e loc de frustrati si de invidiosi.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

robert (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:09

eu unul,care sunt de aceeași varsta ca si el ,l-am vazut plangand pe teren cam juca Steaua cu Aripi Pitesti ,ceea ce nu se întâmplă la multi "fotbalisti"

Alin (7 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:30

Interesant, doar ca e facut pe genunchi...intr-un interviu televizat (digi) chiar Ilie a fost cel care a spus ca n-a fost nici o inscenare, ci doar soarta. Iar dupa ce a bifat condica la nevasta politistului, la prima aparitie in vestiar dupa "inscenare", toti colegii l-au aplaudat in picioare. E simplu acum nea Ovidiu...eu as da afara colaboratorii...:))) PS: multi hastagisti pe aici, care habar n-au de valorile tarii lor; insa inspaimantator e ca nu regasim nici cea mai mica urma de omenie in comentariile lor. S-a dus dracului lumea.....

vladdd (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:35

E ok, imi place ca este oarecum cumpatat desi are momentele lui de infatuare. Ce tin minte este pretentia lui de a i se spune Mister. La cat de cult vrea sa para ar trebui sa stie ca un asemenea apelativ vine din respect, nu se impune printr-un regulament de ordine interioare. Lui Dinu i se poate spune Mister, lui Iliuta inca nu, poate peste 20 de ani.

?????? (831 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:41

Cum ați comenta despre faptul că fotbalul românesc pare să fi devenit "Mister" ?

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:42

...un analist sportiv foarte slab ...

?????? (831 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 16:48

Nu numai un "Mister" ci chiar întratâtea încât Gino Iorgulescu umblă îmbrăcat detectiv ?

Marius (347 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 17:18

Nu il cunosc personal si e posibil ca ilie Dumitrescu sa joace mult teatru. Daca e asa joaca insa foarte bine pentru ca lasa impresia transmisa de dl Ioanitoaia.

Marius (347 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 17:21

@ovidiu3003. Ai perfecta dreptate dar nu uita sa iti iei *** la timp. Contra *** ce iei? Cred ca nimic ca prea esti razna cu caputul.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Andrei F (1607 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 17:58

Ilie Dumitrescu acum este un om pozitiv...Sper sa ramana asa desi televiziunile imping la multe falsitati...

Stefanita (4 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 18:32

Iar Toto juca binisor sah cand era pe bancile scolii. Bravo lor!

Sandu Gigel (37 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 18:34

Un portret frumos și meritat! Doar nea Ovidiu poate scrie așa

Iulian (190 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 18:58

Nu va contrazic ca Ilie Dumitrescu are toate calitatile pe care le enumerati. Si ironiile unor alde Stefanita nu isi au rostul. Dar intreb de ce a divortat de prima nevasta care nu mai corespundea pretentiilor lui de om de lume...Dati-mi un raspuns convingator si continuam discutia.

Nea Caisa (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 19:03

Ilie a fost un fotbalist mare, dar la TV e cam plin de el, afiseaza un aer de superioritate. Iar un om destept nu face niicodata asa.

Dsiatat (1 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 19:16

Care a fost faza cu sotia politistului?

?????? (831 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 19:29

Remarcați și că nu s-ar putea zice "misterele fotbalulului românesc" ci ,"Misterii fotbalului românesc" , ?

Bogdan (15 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 19:45

Incredibil. Oare de ce trebuie sa isi faca locul in orice articol despre unul sau altul doua teme perene? Unu, cit de calatorit nenea Ovi si cit de avut sau Nu este subiectul in cauza? Jenant... obsesie? Invidie? Sunt convins ca cititi destula presa straina sportiva si as vrea sa imi aratati unde, in astfel de articole profil, fac jurnalistii straini astfel de comentarii cu privire la imbracamintea si banii subiectelor? Daca tot copiati tot oare de ce nu si bunul simt?

Mircea Ordean (11 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 20:23

Frumos scris... (Dl.) Ilie Dumitrescu e un om pe care îl apreciez.

Lup (13 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 20:37

Jucător foarte bun, nerealizat la nivelul potențialului, antrenor mediu, caracter slab, multa aparență.

Dorin (166 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 20:49

@Bogdan. Judeci partizan. Povestea de la Salonic e tinuta de comanda celui mai scump vin. Finalul a urmarit sa spuna ca Ilie Dumitrescu se respecta. Si e vorba despre aniversarea unui mare fotbalist asa ca portretul trebuia completat cu detalii legate de vestimentatie. Si esti comic daca il inveti pe Ioanitoaia cum procedeaza presa straina. Ai citit in viata ta un suplimentul de sport al unui ziar britanic? Nu, altfel te-ai fi abtinut.

vasco (363 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:03

De acord cu @Lup,jucator mare,nerealizat totusi,antrenor...nu prea,caracterul cam de fante de mahala care vrea sa para altceva,chiar aventurile amoroase din tinerete si acest hobby cu pictura...demonstreza asta.Ca jucator l-am iubit,in caltatea mea de (fost)stelist,ca om se dovedeste modest,mult mai modest decat vrea el sa para.

Nica fără frica (297 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:05

Tataie, Ilie chiar a dat un interviu în care spune că NU PICTEAZĂ! Așa că la gsp totul e can can!!! Ilie a fost bun doar cat a jucat la Steaua ca pe urma s-a pierdut! As fi curios să știu de ce s-a retras totuși la 29 de ani!? Într-adevăr e o placere să discuți cu Ilie pe care l-am cunoscut personal pe când juca la Steaua iar Ilie se imbraca clasic de când îl știu, fără blugi rupți, fără teniși și geci de piele. Când vezi în ziua de azi majoritatea fotbaliștilor se îmbracă ca niște circari! La multi ani Ilie!

motanul incaltat (603 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:26

Este de admirat ca a incercat si a reusit intr-un fel sa se desprinda din clasa sociala de unde provenea si sa treaca intr-una superioara....A inteles ca avea niste milioane de dolari , esti obligat sa te comporti altfel.... Dincolo de asta , in principal vorbeste numai prostii...Nu are absolut nici o cultura fotbalistica.... Dar nici Digi sau Telekom nu sunt de nivelul Sky Sport... Asa ca pt noi e ok.Nu a avut absolut nici o predictie care sa se si adevereasca.... Foloseste doar un limbaj astfel incit sa nu supere pe nimeni, sa lase loc de buna ziua peste tot. In stilul dvs ar fi ok, in stilul normal se numeste pupincurism.Eu n-as plati niciodata pt un canal de sport sau de stiri sa aud numai sabloane. Si totusi asta se intimopla....

Marian Boeangiu (49 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 21:47

Inteleg ca nu are diplome dar din comportamentul extrem de civilizat ,preocupari si discurs reiese clar studiul care sta la baza acestora. Este citit. Ii mai putem aminti pe Radoi si Vatajelu si sigur mai sunt si altii. Diplomele obtinute fara studiu nu te ajuta cu nimic pe cand studiul, cititul, te ajuta in orice situatie chiar si atunci cand nu se finalizeaza cu o diploma ci este facut pentru sufletul tau, pentru imbunatatirea performantei intelectuale ,pentru cresterea capacitatii de intelegere . Inseamna dezvoltare, evolutie.

ManX (119 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 22:33

Iar ti-ai lustruit limba domnu' Ioanitoaia. De data asta într-un singur sens. Rar. Chiar ai folosit-o ca burghiu în acest articol. Sper ca Ilie s-a simtit bine.

Tyty (127 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 22:43

@nica fara frica. Nu mai picteaza, dar a facut-o. Baiat deosebit pentru ca in timp ce alti fotbalistii se imbata si fac scandal ca Rooney Ilie face tablouri. La multi ani lui Ilie Dumitrescu si multa sanatate.

mal. (71 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 22:53

Vă dați seama ce înțelege dl Ioanitoaia prin om cult, educat... si ce criterii ne povestește... săracul bătrân, săracul Ilie...

Geo (199 comentarii)  •  6 ianuarie 2019, 23:59

@mal. Tu esti alt comic care il inveti alfabetul pe Ioanitoaia...Ioanitoaia nu e cult, sigur ca ala esti tu si nu te opri si da-i lectii, academiciene. Tu esti de compatimit fiind ridicol.

Gardianul din S. (16 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 0:28

Oda gretzoasa. Cica e prea scurt comentariul. Ca mintea voastra si piciorushele geambasului care sterge comentarii ca are falci lasate de buldog.

gerularupeimana (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 3:20

Lasati cancanurile. Nu ma intereseaza ce sticla de vin cumpara sau ce parfum foloseste Ilie Dumitrescu. Poate sa bea posirca si sa se dea cu balega la subtioara. Pentru mine, Ilie ramane fotbalistul de legenda al Stelei si al Nationalei. La multi ani!

Gabi (1 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 6:15

Mulți invidiosi,sunt dinamovist,dar Ilie și-a făcut "meseria"

Dilimache (657 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 9:17

E un domn educat, nu ca *** astea de jucatori de acum. La multi ani, Ilie!

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 10:22

La multi ani Ilie Dumitrescu ! Cum revenim tata la viteza ? - de joc si gandire ori, cum spui pe inteles, ca semnalul de la cap sa ajunga instantaneu la glezna. ------------------------------ Cam romantata prezentare maestre, - La multi ani domnule Ioanitoaia ! - asa ca o sa fie acuma saracu Ilie nevoit sa compuna si muzica simfonica, poezie … Nu merita atita presiune. Ajungea spus, Mare Fotbalist, ne-a adus aproape de unul singur cea mai frumoasa victorie iar azi … fata lui trebuie sa fie foarte frumoasa, azi au ai lui toate conditiile sa se dezvolte liber asa cum ar fi vrut si tatal. E ca Hagi, cred ca ar fi si un antrenor bun. Altii, toti cei cu CSA, au luat-o in jos. Zi mai bine ca nici un club nu-si pregateste fotbalistii pentru iesirea din activitate, mai rau e ca toate par sa-i prefere prosti si cuminti. Ilie Dumitrescu a reusit singur. Nu-i costumul, cravata, ceasul ! - el se imbraca din respect pentru noi. Multi nu-si permit nici frizura lui dar multi ar putea invata din aparitiile lui. E echilibrul, e omul, e barbarul, ferm dar niciodata arogant. Singurul „derapaj“ il are foarte rar, doar cind interlocutorul chiar bate cimpii: „tata, eu am jucat fotbal !“ Ferm dar deschis, nu absolut, n-a sustinut nicidata ca el a descoperit apa calda si caloriferul iar asta nu pentru ca n-are doctorat ca informatorul psd-ist Horia ci pentru ca nu-i Sir Prostu ! ---------------------------- Titlul este o bataie de joc fara margini dar desigur tu nu stii nimic. Nea Ovi, hai sa-ti spun si de ce m-am suparat: tocmai de aceea, ai prea multi prosti si proaste linga tine si te faci ca ploua. Asa ti-ai batut joc de cariera, alaturi de Morometi si Vasilici care nu sint in stare sa priceapa un text de noua rinduri si il taie ca un sudor cu o miscare fina din incheietura - finetea provenita din lenea ancestrala. Nu sint toti ca voi dar voi sinteti din pacate la vedere deci exact cum va stie o lume intrega, „dupa ce ca sinteti prosti gramada mai sinteti si fuduli !“ Va bateti joc de noi, va luati banii si „aaadio ba !“ Citeodata chiar ma gandesc ca la ce prosti sinteti o duceti mult prea bine. Tata, nu poti sa te speli pe cap cu „eu nu stiu nimic“ cind tu le dai pixul in mina. Sa stii un lucru, nici noi nu scriem pentru voi !

Florian Geyer (16 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 10:45

@17Nentori: nu sunt intotdeauna de acord cu dv dar de data subscriu. In privinta "moderarii" ce sa mai spunem... dv macar v-au pus stelutze ********* , mie mi-a sters nea geambasu comentariul cu totul. Nu admite sa i se intoarca ceea ce face dansul cu altii. El are voie sa compare un antrenor strain cu seful de lagar de la Dachau (pun pariu ca habar nu are cine a fost acela), el sterge pe jos cu absolut toata lumea, de la Halep pana la proprii cititori, jignindu-i, dar vai, vai, sa il ia cineva de guler (virtual vorbesc, domnule) Victimizare, martiriu, politie. Pun aici comentariul cu pricina. "***." ***. Cu stima FG

Florian Geyer (16 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 12:34

Na dr ace. Ca iar l-au moderat. :(( de data asta macar au pus stelutze.

Mihai (3 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 14:51

Din pacate nu avem multi oameni de calibru lui Ilie Dumitrescu, altfel ar arata Romania cu oameni educati si de bun simt. Nu trebuie sa ai faci scoli peste scoli (avind in vederea si cum se fac astazi in multe cazuri ), doar caracter .

anti (58 comentarii)  •  7 ianuarie 2019, 16:50

A fost un fotbalist tehnic, elegant si eficient.Ca om,il socotesc mai presus decat pe mincinosul savant,Dinu.Pe Dinu il cunosc direct,a facut scoala la Targoviste,a jucat la Metalul Targoviste,a facut (ca si mine)liceul la "Ienachita Vacarescu".Am fost in 1981 chiar la el acasa in Dorobanti.Pe Ilie il cunosc doar de pe gazon dar la tv mi se pare un om care vorbeste frumos,cursiv,deseori spumos.Repet,ca om, ***.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Comentează