Sacrificarea prezentului
La mijlocul săptămânii s-au disputat meciurile din grupele cupelor continentale, la care participă 80 de echipe: 32 în Champions League și 48 în Europa League. CL adună, ca de obicei, starurile fotbalului, Barca, Real, PSG, Man. City etc. Acestora li […]

La mijlocul săptămânii s-au disputat meciurile din grupele cupelor continentale, la care participă 80 de echipe: 32 în Champions League și 48 în Europa League. CL adună, ca de obicei, starurile fotbalului, Barca, Real, PSG, Man. City etc. Acestora li se adaugă, calificate mai degrabă nescontat, formații din Serbia (Steaua Roșie), Grecia (AEK Atena), Cehia (Plzen), Turcia (Galatasaray) și altele. Nu-s puține surprizele nici în EL, competiție în care figurează, pe lângă Chelsea, Arsenal, Sevilla ori Milan, echipe din Azerbaidjan (Qarabag), Kazahstan (Astana) și chiar Luxemburg (Dudelange). Ultima a eliminat-o pe CFR.
Într-un moment în care Cipru continuă în Europa League cu AEK Larnaca și Apollon Limassol, România n-are nicio reprezentantă! Iar în Champions League, nici atât, de unde concluzia că nu suntem bine! Țări pe care altădată le țineam la respect au progresat, în timp ce noi am dat înapoi și am ajuns la „și alții”! De aceea privim fazele superioare ale întrecerilor europene numai la televizor!
Paradoxal, an de an am pierdut la coeficientul de țară, deși „naționala” a urcat permanent în ierarhia mondială FIFA după demiterea germanului Christoph Daum, operațiune amânată nejustificat. Prăbușită de neamț până pe locul 47, România a început 2018 de pe poziția 40, iar acum se află pe 27. Creștere semnificativă, datorată unor amicale, dar și lui Cosmin Contra. Nu exclusiv acestuia, însă și lui. Concret, am urcat cu „naționala” și am coborât cu cluburile, capitol la care aproape nu mai contăm. Sau, trebuie să fim sinceri cu noi înșine, nu mai contăm deloc pentru că, iată, ne-au luat-o înainte până și Azerbaidjanul și Luxemburgul!
Legat de asta, mă întreb în ce măsură aplicarea regulii U21 din 2016 a ajutat dezvoltării fotbalului nostru de club în condițiile în care echipele s-au văzut silite să alinieze o distribuție în campionatul intern și alta în competițiile europene? Citându-l pe Gică Popescu, recunoscut adversar al actualei conduceri federale, să convenim însă că a ajutat. A scos la lumină și a lansat o serie de jucători tineri, dovadă că selecționata U21, preluată de Rădoi după plecarea lui Isăilă în Arabia Saudită, e pe punctul de a se califica la Euro 2019 după două decenii.
Dacă a ajutat, pe de altă parte cred că a și încurcat. În sensul în care FCSB, care a strâns cele mai multe puncte pentru România, CFR ori Astra au fost nevoite să joace cu o garnitură în Liga 1 și s-o modifice pentru Europa!
Personal, consider că regula U21 nu-i rea. Dar sunt împotriva ridicării ei în slăvi, a idealizării, din care pricină mi se pare exagerat și neproductiv s-o extindem astfel încât divizionarele A să aibă din sezonul următor minimum 3 jucători sub 21 pe foaie! Totuși, când Pițurcă a obținut calificarea la CE 1998, ba și cu punctaj maxim în preliminarii, nu exista legea respectivă. Opinia mea, nu axiomă, e să nu-i facem chip cioplit regulii U21, ci să sesizăm diferența uriașă dintre a recomanda și a impune. Și să ne aducem aminte că titlul de campioană e deținut de CFR Cluj, a doua cea mai bătrână formație (prima e Chiajna) din Liga 1. Așa că, ferindu-mă fiu confundat cu Gică Contra, atrag atenția să nu sacrificăm prezentul de dragul viitorului. Unul care promite mereu și confirmă foarte rar.