Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Așa respect, atâta prețuire

S-au hazardat unii decretând că echipa Rusiei de la CM 2018 e cea mai slabă din istorie. Prostie, răutate ori doar invidie?

Permalink to Așa respect, atâta prețuire
marți, 26 iunie 2018, 4:25

Cert e că antrenorul Cercesov și băieții lui le-au cam închis gura contestatarilor. Învingând Arabia Saudită cu 5-0 și Egiptul cu 3-1, Sbornaia și-a asigurat locul în „optimi” încă din primele două meciuri. În schimb, li s-a atras atenția lui Akinfeev et Comp. că au bătut pe nimeni și să nu-și nu ia viteză. Să aștepte confruntarea cu Uruguay.

Care Uruguay, într-adevăr, i-a servit o lecție Rusiei. A umilit-o cu 3-0, eșec ce trebuie să le fi readus la realitate pe gazdele Mondialelor. O realitate crudă în condițiile în care Cercesov a folosit aproape aceeași garnitură din întâlnirea victorioasă cu Egipt. În plus, eliminarea lui Smolnikov din minutul 37 n-a putut constitui o scuză deoarece în momentul în care fundașul lui Zenit a văzut al doilea cartonaș galben era deja 2-0 pentru sud-americani!

Dacă specialiștii deschid lista revelațiilor de la CM cu Anglia, Belgia și Croația, ca să situeze la polul opus Argentina și Polonia, unii se referă chiar și la Brazilia și Germania, atunci Uruguay trebuie socotită o nucă tare. Dovadă că „naționala” celestă a realizat maximum de puncte din 3 partide fără să primească vreun gol!

Nu surprinde că echipa e puternică. Logic să fie câtă vreme sub comanda lui Tabarez, cel mai vârstnic tehnician de la actualele Mondiale, 71 de ani împliniți pe 3 martie, se găsesc superfotbaliști precum Godin, Caceres, Cavani sau Suarez.

Personajul principal rămâne antrenorul Oscar Washington Tabarez Silva. După ce a condus Uruguayul în perioada 1988-1990, el a revenit pe bancă în 2006, pentru ca în 2010 să dispute, 2-3 cu Germania, finala mică a CM din Africa de Sud, iar în 2011 să câștige Copa America. Cum Theo Jumătate a scris un text emoționant despre Tabarez și despre neuropatia de care suferă, din 2016, cel alintat El Maestro, Sindromul Guillain-Barre, nu insist.

Recunosc însă că m-a mișcat modul în care, amenințat cu paralizia, Tabarez continuă să lucreze, deși se poate deplasa numai cu ajutorul cârjelor. Dar și mai tare m-a impresionat atitudinea șefilor federației din Montevideo de a păstra în funcție un tehnician grav bolnav, silit să dirijeze antrenamentele de la bordul unui scuter sau al unei mașinuțe de golf! Mă îndoiesc că la noi ori prin vecini ar fi de imaginat așa respect. Atâta prețuire.

Comentarii (24)Adaugă comentariu

Harlota (1 comentarii)  •  26 iunie 2018, 16:48

Aveti dreptate! A, sa-i reamintiti lui Alin Buzarin ca Pablo Neruda a fost poet sud-american, iar Borges se considera, el insusi, poet.

Niku (275 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:00

Frumos sfarsit. Si adevarat din pacate.

marcel (190 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:02

Va inteleg insa va dau dreptate numai partial. Daca Tabarez e bolnav rau normal e sa se retraga si sa lase pe altul. E indecent sa te agati de scaun in orice domeniu de activitate.

jos_cenzura (114 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:23

Frumos spus despre antrenor. Grupa a fost insa extrem de slaba, ca sa aiba Rusia posibilitatea sa se califice mai departe. Primele doua meciuri au fost cu doua tari musulmane la sfarsit de Ramadan, care - oricat de bune ar fi - aveau jucatorii sleiti (chiar daca o parte n-ar fi tinut postul cel dur). Rusia nu cred ca e mai buna decat Polonia, vom vedea in runda urmatoare. Iar de valoarea Uruguay-ului nu ne putem da seama, pentru ca a avut adversari extrem de slabi. Cavani este cam ratangiu (desi imi place).

Andrei F (1607 comentarii)  •  26 iunie 2018, 17:41

Sa nu ne entuziasmam de echipele care au inceput mai bine si nici sa criticam prea tare echipele mari care scartie...De cate ori Italia nu gafaia in grupe dar castigau campionatul?Altfel ...prea s-a laudat Ronaldo pentru niste faze cam la doua capete...Un penalty si o lovitura libera care pana si pe Tanase il face sa se oftice...Cotul in gura ...Asadar sper ca Uruguay sa mai treaca macar un tur...

george (199 comentarii)  •  26 iunie 2018, 18:19

Sa nu ne entuziasmam, dar nici nu putem trece cu vederea prestatia slaba a unor echipe ca Argentina, Brazilia si chiar Germania. Sefa lor ramane Polonia care ne batuse pe noi la catarama in preliminarii.

Radulian (110 comentarii)  •  26 iunie 2018, 18:58

Am vazut meciul Franta-Danemarca or mai bine zis am incercat sa vad si m-am lasat repede pagubas. O rusine de meci. Nu am inteles de ce Danemarca nu a fortat ca sa ocupe locul 1 in grupa cand Peru avea 2-0 cu Australia.

Mircea (11 comentarii)  •  26 iunie 2018, 19:45

„Mă îndoiesc că la noi ori prin vecini ar fi de imaginat așa respect. Atâta prețuire.” Domnule Ioanițoaia, Noi nu sîntem ei. În același timp, pe planeta asta e foarte posibil să existe locuri unde lucrurile să stea mai rău decît la noi.

Liviu (2 comentarii)  •  26 iunie 2018, 19:49

Am asteptat ca macar dvs sa vb despre pumnul lui Ronald.

Vio (188 comentarii)  •  26 iunie 2018, 21:18

La noi il dadeau afara de la prima radiografie. Vorbeau frumos cu el dar il puneau pe liber a doua zi dupa confirmarea diagnosticului.

george (40 comentarii)  •  26 iunie 2018, 23:12

@Radulian Ca sa nu joace cu Argentina...

Marcel (80 comentarii)  •  26 iunie 2018, 23:19

Vorbesti PROSTII *** ca de obicei pentru ca numai asa ceva te poate caracteriza... Legasia ta e un IMENS ZERO... Si romanii pot respecta daca ar avea pe cine... Respectul insa SE CISTIGA, NU SE OFERA indiferent de natiune... Bineinteles ca TU esti total strain de acest aspect...

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Ninu (44 comentarii)  •  26 iunie 2018, 23:51

Marcelca, ai incurcat ***???? Natiunea nu are legatura aici, conexiunea ta e absolut imbecila.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dilimache (657 comentarii)  •  26 iunie 2018, 23:58

@Marcel- stimabile, esti incoerent, poate in loc sa stai pe net ar fi mai bine ***. E ok, ***, eventual *** si poate asa o sa ai un pic de ordine in gandire. Din alt punct de vedere remarc generozitatea moderatorilor de pe acest blog care pe mine m-au sanctionat neafisandu-mi comentariul, desi nu folosisem un limbaj atat de dur ca al individului care semneaza marcel.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Calin (13 comentarii)  •  27 iunie 2018, 0:50

Nu ati scris nimic de Danemarca, care s-a calificat din grupe, cu care am fost de doua ori egali in alte grupe. :-)

Andrei (262 comentarii)  •  27 iunie 2018, 0:51

Iar va certati ca la usa cortului...Parca va pasa de sport insa nu postati decat in cazuri de scandal major. Ori ca sa va injurati intre voi ca care e mai destept...

Sandu Costi (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 0:54

E un gest frumos, isi respecta valorile!

Gelu2008 (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 0:56

Frumos scris, nea Ovidiu. Adevarat spui

Spaniolul Geani (1 comentarii)  •  27 iunie 2018, 0:59

Chiar asa, cum este posibil?!? Chiar nu il cenzurati pe Marcelica fara frica?!? Dar pe Dilimache, da?!?

Resiteanu’ Exilat (44 comentarii)  •  27 iunie 2018, 2:13

Rusia nu e decat o echipa mediocra (as minti daca as spune ca o simpatizez), iar Tabarez e sublim. Sanatate!

sundance kid (205 comentarii)  •  27 iunie 2018, 8:47

Mi-ar place sa duca echipa in finala doar sa-ti inchida tie gura .

marius (347 comentarii)  •  27 iunie 2018, 10:27

ca tot amintea cineva, mai sus, de Louis Borges, marele om de cultura argentinian..Borges a spus cu referire la fotbal: ,,Fotbalul este popular, fiindca si priostia este populara"..asa, va place istoria ??? a fotbalului si a literaturii..

Serban (147 comentarii)  •  27 iunie 2018, 13:12

Mi-a scăpat mie sau chiar credeți că Serbia a fost arbitrată corect în meciul cu elveția?!? Și-n teren și la echipa VAR șeful a fost neamț! Dă Doamne să apuc să fiu contemporan cu un timp al dreptății pentru noi și greci și sârbi și bulgari!

Comentează