Rătăcit în anonimat
Cum albanezul Qaka beneficiază de câteva zile de vacanță în plus, deoarece a participat la o acțiune a "naționalei" țării sale, Olimpiu Moruțan a constituit singura noutate la reunirea de luni a roș-albaștrilor.

Venit de la Botoșani, dar născut la Cluj, puștiul care a împlinit 19 ani pe 25 aprilie a declarat că noii coechipieri l-au primit cu căldură. Veteranul Pintilii „m-a sfătuit să dau tot ce am mai bun pentru Steaua”, a completat. Firește că elevii lui Dică vorbesc între ei despre Steaua, nu despre FCSB, iar CNA nu dispune de mijloace să-i amendeze!
Întâmplător ori nu, în ziua sosirii lui la București a apărut în GSP articolul „Moruțan are mai multe fițe decât talent”, inspirat de unii dintre foștii săi colegi. Aceștia au acuzat „aerele de vedetă” ale celui care a trecut, nu fără urme, pe la selecționatele U17, 19 și 21. Nu zic că, arătând cu degetul spre Olimpiu, respectivii au făcut-o cu argumente. Posibil să-i fi împins invidia. Ori răutatea. Pe de altă parte însă, prestațiile lui din 2018 înclină balanța spre cei care susțin că „după ce-a semnat cu FCSB, n-a mai jucat nimic la Botoșani! Chiar nimic!”.
Din păcate, comparațiile nu-l avantajează pe Olimpiu: 40 de meciuri, două goluri și patru assisturi până să semneze pe 21 decembrie 2017, apoi 20 de meciuri, zero goluri și zero pase de gol după ce și-a pus iscălitura pe contractul cu FCSB, unul conform căruia va fi plătit de 5 ori mai mult! Adevărul e, iarăși din păcate, că Olimpiu s-a rătăcit în anonimat pe parcursul lui 2018.
Nu s-a mai remarcat la club, ceea ce l-a împins pe Costel Enache să-l folosească rar. În schimb, a impresionat ca erou negativ la partida U19 cu Ucraina din preliminariile CE! Atunci și-a scos tricoul după ce a înscris pentru 1-0, a primit al doilea cartonaș galben, iar reprezentativa antrenată de Adrian Boingiu a cedat în prelungiri cu 1-2, ratând la potou calificarea la turneul final! Public, nimeni nu i-a reproșat lui Moruțan gafa aceea de amator. Am pus-o pe seama vârstei și am iertat-o în contul tinereții. Corect e să recunoaștem însă că n-am uitat-o și nici n-o vom uita ușor. Lucrurile rele se șterg greu din memorie.
Posibil ca Gigi Becali să fi greșit în clipa în care, constatând că n-are imediată nevoie de Moruțan, i-a permis acestuia să continue la Botoșani. În ideea că se va căli acolo, că se va maturiza. Olimpiu s-a implicat însă tot mai puțin la echipă și a părut interesat exclusiv de viitorul de la FCSB. Practic, de un transfer pe care el însuși îl va numi „împlinirea unui vis”.
Să comentăm însă mai puțin ce-a fost și să încercăm să intuim ce va urma. Mai degrabă tăcut decât înfumurat, Moruțan trebuie să ia seamă la precedentul Golofca, ajuns la FCSB de la același Botoșani nu la 19 ani, ci la 27. Sosit pe 7 august 2017 și plecat înapoi pe 18 decembrie 2017, a prins doar 15 meciuri, deși semnase pe 4 ani! Olimpiu trebuie să înțeleagă că FCSB înseamnă alt nivel, altă stofă, alte pretenții.
Implicit, o listă de așteptare bogată, cu tinerii Dennis Man și Florinel Coman, cam de-un leat cu Moruțan, în pole-position. În condițiile unei concurențe acerbe, e obligat să aibă răbdare și încredere. Mai ales încredere. Să nu calculeze că va fi titular din start. Dacă Duckadam zicea prin octombrie că „Nu-i de Steaua la ora asta!”, Moruțan trebuie să-l convingă de contrariu.
„Poate că nu va reuși pe termen scurt, dar are sânge în instalație și va reuși în timp”, mărturisea unul dintre foștii lui antrenori. Care adăuga că Moruțan nu s-a născut talent spre a muri speranță și că, grație personalității, se va impune la un moment dat. De văzut însă când.