Comisarul păcălit
Îl știu pe Christian Ciocan, fost purtător de cuvânt al Poliției Române. Nu foarte bine, dar l-am întâlnit de câteva ori și de fiecare dată am remarcat simpatia lui pentru Universitatea Craiova. Cum subsemnatul e fan declarat al Craiovei Maxima, […]

Îl știu pe Christian Ciocan, fost purtător de cuvânt al Poliției Române. Nu foarte bine, dar l-am întâlnit de câteva ori și de fiecare dată am remarcat simpatia lui pentru Universitatea Craiova. Cum subsemnatul e fan declarat al Craiovei Maxima, implicit și al succesoarei ei, simpatia manifestată de Ciocan ne-a apropiat.
Totuși, mărturisesc că m-a surprins, chiar și contrariat, ce-a postat acesta deunăzi pe contul de Facebook. Reproduc fidel, „Cică o echipă locală (alta decât adevărata FC Universitatea) a luat o cupă. Așa… Și?! Cui îi pasă?!”, după care îndrăznesc să mă mir. Sincer și profund, șocat din cauza întrebării din final.
Lesne de înțeles cui îi pasă. Celor 20.000 de olteni (conform altor surse, 25.000) adunați duminică pe Arena Națională spre a-i încuraja pe alb-albaștri în ultimul act al Cupei. Ca și celor 7.000 (după alții, 10.000) strânși luni la amiază în centrul Craiovei, unde au sărbătorit cu cântece și dansuri succesul repurtat de trupa lui Mangia. Care Mangia, antrenor venit din temperamentala Italie, se va extazia: „Am văzut multe la viața mea, fie live, fie la TV, dar ce e aici depășește orice!”.
Pe toți cei menționați mai sus, dar nu numai pe ei, i-a interesat și îi interesează echipa din Bănie. La fel de evident e și că onor comisarul Ciocan se înșală când își închipuie că nimeni nu ține cu U Craiova pentru că el i-a rămas fidel Universității lui Mititelu. Formație care evoluează în L4 și căreia, printr-un exces de putere, i s-a interzis accesul pe noul „Ion Oblemenco”! În măsura în care Mircea Sandu și Comitetul Executiv au desființat-o pe Universitatea printr-un abuz plasat în afara Regulamentului, tot la abuzuri se încadrează și atitudinea autorităților locale în cazul respectiv. Mulți uită că e interzis să interzici.
Altminteri, e dreptul lui Ciocan să fie în continuare alături de Universitatea. În paralel, s-o conteste pe U și s-o numească, asemenea altora, clonă, bastard etc. Îl felicit dacă s-a lămurit pe deplin în chestiune tocmai din pricină că mie lucrurile nu-mi sunt clare. De aceea am și evitat să abordez și să dezvolt o temă pe care n-o stăpânesc suficient. Firește că pot exprima o opinie cu privire la palmares, la siglă , la culori, nu însă un verdict. Asta-i treaba justiției, așa că logic e să așteptăm să se pronunțe ea.
Până atunci, notez că, primind de la același Mircea Sandu un loc direct în L2, actuala Craiova s-a bucurat de un regim privilegiat. Încă mai grav, de un statut ilegal. În situații asemănătoare, Rapid, Petrolul și U Cluj au luat-o din Liga a 4-a, ca și echipa lui Mititelu, în vreme ce lui U Craiova i s-a permis înscrierea direct în eșalonul secund! Unei mișcări în forță, desființarea Universității, i s-a răspuns cu aceeași monedă. Din păcate.
Ca să se convingă că se păcălește iar, precum în 2015, când s-a grăbit să bage mâna-n foc că suporterii olteni nu vor trece de partea noii echipe, suspectată că e opera PSD (CraiOlguța), comisarul Ciocan ar trebui să meargă la un meci pe „Oblemenco”. Măcar la unul. Va constata atunci, cum mi s-a întâmplat mie în urmă cu două săptămâni într-un stadion arhiplin, că în fotbalul de azi nu există atâta spirit și atâta solidaritate ca în Bănie. Unde atmosfera rivalizează cu cea de pe marile arene ale lumii.
Personal, am intrat în public, cu bilet, investitorul Mihai Rotaru fiind pornit contra mea întrucât am apărat-o cândva pe Universitatea lui Mititelu. Asta într-un moment în care altă Craiova nu exista. Pledoaria mi-a adus încă un proces cu Mircea Sandu, dar au trecut toate. În sfârșit, nu l-am cunoscut pe Rotaru (el și stafful s-au purtat urât cu „Ciri” Maier, ingrat), însă nu regret. N-am pierdut nimic niciunul dintre noi. Eu, în mod sigur, n-am pierdut.