Bilet de favoare
Disputat ieri, meciul dintre ASA Tg. Mureș și Știința Miroslava a deschis ediția 2017-2018 a Ligii 2, care programează astăzi încă 9 partide.

Rezultă că eșalonul secund va avea, ca și în stagiunea precedentă, tot 20 de echipe. Ideea eliminării criteriului geografic și a restrângerii competiției la o serie unică i-a aparținut administrației Burleanu. Instalat în 2014, actualul președinte al forului ce organizează L2 a vrut să urmeze modelul european occidental. În Championship participă 24 de formații, în Serie B și în Segunda Division câte 22, sunt 20 în Ligue 2 etc.
E indicat să-i copiezi pe cei puternici. Cu condiția, altfel esențială, să și poți. La noi, pe fondul sărăciei unui fotbal amenințat cu insolvența ori chiar cu falimentul, era ușor de anticipat că varianta cu 20 va eșua. Că va fi un fiasco. Între alte dovezi în această direcție, cea mai convingătoare e aceea că în ediția trecută a eșalonului secund au luat startul 20 de echipe și au încheiat întrecerea numai 16. Cum Pâncota a fost exclusă din pricina datoriilor, iar Berceni, Rm. Vâlcea și Tărlungeni s-au retras de bunăvoie și nesilite de nimeni, s-a ajuns la situația în care n-a mai retrogradat nimeni! S-a jucat de florile mărului!
Mai mult, situație pe jumătate tragică, pe jumătate comică, Metalul Reșița (mutată ulterior la Snagov) a rămas în L2, în ciuda faptului că trebuia retrogradată. Gazeta a relatat vineri că Metalul a primit de la FRF un bilet de favoare și în sezonul anterior, când i s-a permis să continue în eșalonul secund, pe locul desființatului FC Brașov, cu toate că retrogradase!
Clar că sloganul federal ce însoțește Liga 2, „Marea performanță începe aici”, se potrivește ca nuca în perete. Au dispărut atâtea echipe pe drum și există mari șanse, nu m-aș sfii să și pariez în acest sens, ca istoria să se repete. De acord, nu trebuie pus răul înainte. Pe de altă parte însă, e puțin probabil ca toate divizionarele B înscrise să găsească resursele necesare pentru terminarea campionatului. Totuși, Afumați se va deplasa la Suceava, Oradea la Călărași, Brăila la Satu Mare și invers. Distanțe considerabile, deci cheltuieli serioase pentru transport, cazare și masă. Se vor descurca o etapă, două, hai șapte, după care unele echipe vor abandona cursa. Nu din rea-intenție, din neputință.
Să nu credeți că Burleanu et Comp n-au sesizat primejdia. Au intuit-o, de aceea s-au și grăbit să ceară 5 la sută din drepturile de televizare ale Ligii 1, așa-numita cotă de solidaritate. Pasămite, așa ar proceda și ar recomanda UEFA. Deși nu-i în regulă ca, precum haiducii de altădată, să iei de la cei care au și să dai celor care n-au, merită încercat. Nu strică. Iată însă că Iorgulescu, președintele LPF pe care Burleanu l-a îndepărtat de la vicepreședinția Federației pentru că nu i-a cântat în strună, a obținut 27,5 milioane de euro, bani în mână pe an, pentru L1. De spus că Burleanu și managementul lui de succes au acceptat 350.000 de euro pentru L2, iar viitorul contract va crește, se aude, cu maximum 15 la sută. Nu va depăși 400.000, în ciuda faptului că UTA, ASA, FC Argeș, Pandurii ori Chindia, măcar ele, ar merita un interes sporit.
În încheiere, mi-aș permite să le sugerez lui Burleanu și trupeților lui, dacă vor cu adevărat să sprijine acest proiect eșuat care e Liga 2, să găsească ei soluții că doar de-aia se cred cei mai deștepți dintre deștepți și cei mai pricepuți dintre pricepuți. O ultimă întrebare, firește retorică: atunci când și-a atribuit 92.000 de euro primă de calificare la CE 2016, cum de Burleanu nu și-a adus aminte că eșalonul secund e pe butuci și are nevoie de ajutor?!