De ce atât de târziu?!
După ce a pierdut sâmbătă la Botoșani în minutul 87, Craiova a depus o contestație privind starea necorespunzătoare a terenului.

„Noi suntem obișnuiți să jucăm pe iarbă, nu pe gheață”, a răbufnit Mulțescu, care a recunoscut însă, sportiv, că „adversarii au meritat victoria”. Comentând demersul făcut de olteni la capătul unei confruntări disputate la minus 10 grade, Grozavu le-a urat acestora, ironic, să fie sănătoși și le-a dorit baftă!
Fără îndoială că reclamația înaintată la LPF nu-i va folosi Craiovei. Din clipa în care arbitrul a dat drumul partidei, rezultatul va fi cel consemnat la fluierul final. Nu există o prevedere regulamentară care să ajute formația din Bănie, ea a pierdut, la revedere! Pe de altă parte însă, revolta alb-albastră se justifică pe deplin, deoarece în cadrul hibernal de sâmbătă numai fotbal nu s-a numit ce a fost la Botoșani! Adevărat că jucătorii au părut mai preocupați să rămână în picioare și să nu se accidenteze decât să paseze și să tragă la poartă! Totuși, scuzați banalitatea, amândouă echipele au evoluat pe aceeași suprafață, așa că a arunca vina pe starea terenului constituie o scuză rezonabilă, nu și un argument convingător.
Nu mai zic că nici la Craiova, pe stadionul Extensiv, nu-i altfel pe zăpadă și pe ger. E tot arătură. Zic însă, ba chiar insist, că nu-i normal ca în Liga 1 să se desfășoare meciuri în asemenea condiții. Sigur, în România frigul mușcă în ianuarie și în februarie, iar iarna, hă, hă!, nu-i ca vara. Ca atare, jucăm și pătimim. Cu precădere, interesele „naționalei” explică o asemenea concentrare a calendarului intern, n-are rost să ne învârtim în jurul cozii.
Întrebarea care se pune, și pe care FRF și LPF o evită cu încăpățânare, e dacă nu s-ar găsi soluții pentru a diminua riscurile la care sunt expuși în această perioadă jucătorii și, într-o proporție mai mică, înșiși spectatorii, din ce în ce mai puțin dornici să dârdâie în tribune? Subiectul e de discutat, măcar în ideea că partidele din Liga 1 încep nepermis de târziu! De pildă, în etapa 23, aflată în derulare, meciul Iași – Astra s-a amânat, două s-au programat de la orele 20:00 (ASA – Timișoara, Chiajna – Dinamo) și alte două (Gaz Metan – CFR, Steaua – Voluntari) la 20:30!
Dacă e să ne uităm la cei de la care avem de învățat, ce constatăm? Că în actualul week-end, Arsenal – Hull și Crotone – Roma s-au jucat de la 12:30, că Betis – Valencia a luat startul la 13:00 și Burnley – Chelsea la 13:30, iar lui Bayern și Barcelonei nu le-a căzut rangul să dea piept cu Ingolstadt, respectiv cu Alaves, la ora siestei, nu în cursul serii! Tristă, concluzia e că la noi nu se poate ceea ce la alții se întâmplă în mod curent și fără ca vreo echipă să umble cu jalba-n proțap!
Lucrurile stau astfel în România pentru că decid televiziunile, care întrețin practic campionatul oferind majorității cluburilor circa jumătate din bugetul anual. Dar nu înțeleg, oare numai eu?, de ce nu se pot disputa partide și de la orele 14:00 ori 15:00, când e mai cald și, în plus, nu mai apar costuri legate de aprinderea nocturnei? Oamenii s-ar deplasa mai ușor pe lumină decât pe întuneric, mai relaxați, la fel cum s-ar și întoarce la casele lor.
De acord ca televiziunile să-și impună punctul de vedere, dar ele trebuie să țină cont de interesul echipelor și, evident, de al spectatorilor. S-ar cuveni ca FRF și LPF să intervină, nu să asiste impasibile, parcă legate la ochi, cum alunecă fotbalul tricolor pe tobogan. Nepăsarea lor pare sinonimă cu complicitatea. Sau chiar e.