O lume nebună
Într-adevăr, celelalte campionate au cam rămas de căruţă în raport cu Premier League, dar nu înseamnă că n-au băgat şi ele mâna în buzunare.

Întrucât ziua de 31 august a fost ultima zi pentru legitimări în campionatele de pe vechiul continent, iar ea a trecut, s-a tras linie şi peste ultimul „mercato”. Prima observaţie e aceea că, mai mari ca oricând, sumele alocate transferurilor au atins cote uriaşe, astronomice. Dacă nu chiar nebuneşti, de-a dreptul aberante, iar de aici şi concluzia, mai degrabă îngrijorătoare, că fotbalul a luat-o razna. Că a scăpat de sub control.
Pentru a ilustra acest boom, să notăm că suma cheltuită peste vară de cele 20 de echipe din primul eşalon englez a atins recordul istoric de 1,4 miliarde de euro! Sigur că discutăm despre cluburi bogate şi cu puzderie de suporteri, despre încasări fabuloase revenite acestora din drepturile TV, contract de 10 miliarde de euro pentru Premier League pe 3 ani, dar şi aşa, cu oricâtă detaşare am judeca lucrurile, nu-i uşor de înţeles de ce şi de unde i-a achitat Manchester United lui Juventus 105 milioane de euro pentru aducerea lui Paul Pogba! De netăgăduit că francezul, care va primi pe Old Trafford, aşezaţi-vă bine în scaune!, 1.600 de euro pe oră!, e un mijlocaş valoros. Talentat, de clasă. Numai că, vorba lui Rică Răducanu intrată în folclor, Pogba n-o avea trei picioare, are şi el tot două!
Într-adevăr, celelalte campionate au cam rămas de căruţă în raport cu Premier League, dar nu înseamnă că n-au băgat şi ele mâna în buzunare. Serie A, în care Juventus a scos 90 de milioane doar pentru argentinianul Higuain, golgeterul lui Napoli, a folosit 700 de milioane. Au talonat-o Bundesliga cu 545 şi La Liga cu 460 de milioane. Lesne de dedus că ne referim la o realitate diferită, din moment ce toţi banii cheltuiţi pe transferuri de grupările româneşti n-au depăşit 4 milioane de euro în intersezon!
Lider detaşat cu 3,7 milioane plătiţi pentru Fl. Tănase (1,8), De Amorim (700.000), Jakolis (350.000), Boldrin (300.000), Achim, Ov. Popescu (câte 200.000) şi Moke (150.000), Steaua n-a avut rival într-o competiţie săracă, prin a cărei vistierie suflă rău vântul. Pe lângă Steaua, numai Pandurii şi Astra au mai cumpărat, dar la preţuri derizorii, de solduri. Formaţia din Tg. Jiu a dat 35.000 de euro (20.000 Hlistei de la UTA, 15.000 Val. Alexandru de la Călăraşi), iar cea din Giurgiu, campioana en titre, 10.000 pentru Balaure de la Baia Mare. Atât, nici un sfanţ în plus, restul jucătorilor circulând liberi sau sub formă de împrumuturi.
În consecinţă, nu stă în picioare nicio comparaţie cu ceea ce se petrece afară. Acolo există o altă dimensiune, o lume diferită, la care noi privim de jos în sus. Mai trist e că, în loc să scadă, diferenţele cresc cu fiecare sezon.
Fără vreo legătură directă cu rândurile de mai sus, închei prin a le ura „tricolorilor” lui Daum mult succes în duelul cu muntenegrenii, programat mâine seară! Resping ferm ideea că „naţionala”, aflată la început de drum sub comanda antrenorului german, ar putea pierde startul preliminariilor CM 2018 şi eşecul n-ar fi o tragedie. Complet greşit, ea trebuie să câştige meciul de la Cluj şi sunt convins că va reuşi. Baftă!