Capitala de la Cluj
Se vede cu ochiul liber că Bucureștiul, prost condus, dacă nu cumva și furat uneori, a rămas rău de căruță
Când Iordănescu a zis că n-ar vrea ca “amicalul” cu Spania din 27 martie să se joace la Cluj-Napoca de teamă că gazonul va lăsa de dorit, Emil Boc a tăcut. Câteva zile mai târziu însă, după declarația lui Reghecampf cum că “e o pată pentru România să meargă echipa națională la Cluj”, primarul ardelean a replicat prompt: “Noi, clujenii, nu suntem de vină că Bucureștiul nu-i în stare să organizeze un meci cu campioana Europei!”.
Sigur că Boc avea și are dreptate. Nu răspund clujenii pentru problemele bucureștenilor și nu pot fi ei socotiți, sub nicio formă, spectatori de rang inferior, de mâna a doua. Dimpotrivă, Clujul și, în sens mai larg, Provincia ar merita ca selecționata de fotbal, și nu doar ea, să le viziteze mai des, să nu le ocolească. Atât că în teritoriu există puține stadioane omologate internațional, foarte puține! La Cluj, la Ploiești și la Piatra Neamț. Din 2017 va fi și la Craiova.
Comparativ, primii noștri adversari din grupa de la Euro, francezii, au disputat 6 partide de verificare în 2015: 3 la Paris și restul la St. Etienne, Bordeaux și Nice. Iar până la startul CE mai au programate 3 teste, unul în Capitală, al doilea la Nantes și ultimul la Bordeaux. Revenind, clujenilor li se cuvine oricând un meci al României, numai că normal e ca acesta să fie prins în calendar și repartizat din vreme, nu atribuit ca soluție de avarie.
S-a ajuns la această tevatură, evit s-o numesc vrajbă, din pricină că Primăria Bucureștiului amână redeschiderea Arenei Naționale, ale cărei porți sunt zăvorâte de 4 luni! Consiliul Local al Municipiului arată cu degetul spre ISU, spre Pompieri și invers, pentru ca, la rându-le, acestea să arunce pisica în curtea Primăriei! Între timp, se pierd credibilitate, prestigiu și bani!
Ca să-l citez pe Ionuț Lupescu, e aberant să pui semnul egalității între un stadion cu 55.000 de locuri și un club de noapte cu maximum 500, ba să le și tratezi la fel! Primarul interimar trebuie să-și asume responsabilități ori să se ridice de pe scaun. Altminteri, dacă nu ia taurul de coarne, crește pericolul ca Bucureștiului să i se retragă cele 4 meciuri încredințate la Euro 2020. Nu exclusiv din această cauză riscă Bucureștiul, e și povestea cu metroul până la Otopeni, însă atârnă și ea greu. Retragerea ar crea o gaură imensă în bugetul orașului și, încă mai trist, ar leza onoarea tuturor românilor.
Ne place sau nu ne place nouă, sudiștilor, capitala sportului, reprezentarea acestuia, se mută încet-încet la Cluj- Napoca. După duelul cu Cehia, acolo se va juca și întâlnirea de Fed Cup cu Germania. La fel, inaugurată în 2014 și capabilă să primească aproape 10.000 de oameni, Sala Polivalentă din Transilvania va găzdui în 2017 CE de gimnastică și o grupă a Europenelor de baschet masculin.
Dată fiind anvergura lor, era logic ca întrecerile amintite să se desfășoare la București, dar unde?! În parc, la Muzeul Satului?! Pe lângă că Polivalenta de pe Dâmbovița, depășită, datează din 1974, capacitatea ei e la jumătatea celei de pe Someș, așa că, să fiu iertat, Emil Boc n-a vorbit aiurea. Se vede cu ochiul liber că Bucureștiul, prost condus, dacă nu cumva și furat uneori, a rămas rău de căruță.