Campionul gafeurilor
Dacă încă nu e, deși mulți pretind că da, Sebastian Colțescu constituie un caz.

De cîteva ori pe sezon, arbitrul craiovean dă peste cap meciurile, le face varză! Pe 30 august 2014, de pildă, a stricat partida Petrolul-CFR Cluj, 1-2, pentru ca pe 12 august 2015 să greșească inadmisibil la Astra-Steaua, 2-0, întîlnire pe parcursul căreia i-a refuzat trei goluri valabile campioanei și nu i-a arătat lui Budescu cartonașul roșu cuvenit!
În măsura în care colegii săi mai comit erori, majoritatea din categoria celor considerate omenești și, ca atare, scuzabile, Colțescu cînd o ia razna, o ia în mod absolut, perfect, desăvîrșit! Deși mai arbitru decît alții, olteanul e campionul greșelilor, gafeurul gafeurilor . Cînd greșește, el nu se joacă. Iese hotărît în decor și, stăpîn pe fluierul său, nu se mai întoarce!
Sîmbătă, la finalul meciului Voluntari-Petrolul, 1-0, Gigi Mulțescu a reclamat, pe bună dreptate, că “N-am văzut asemenea greșeli în viața mea, Colțescu n-a avut nici o treabă cu arbitrajul în această seară!”. Iar Mulțescu, rețineți, era chiar antrenorul formației învingătoare, care tocmai obținuse prima izbîndă în 15 etape!
Aș acoperi întreg spațiul rezervat prezentului text dacă aș înșira tot ce-a încurcat Colțescu sîmbătă: a inventat un penalty și, pe post de diletant, a închis ochii la alte trei, nu i-a eliminat pe Benga și pe Tudose etc. Detaliul că Gazeta i-a pus nota 2 mă scutește de alte comentarii. Cum spuneam, craioveanul a mai arbitrat prost și altădată, după ureche, dar acum s-a întrecut pe sine! A visat să se autodepășească și a reușit!
Ce să înțeleagă însă Colțescu din nefăcutele lui în condițiile în care a scăpat relativ ușor, uneori basma curată, după atîtea năzbîtii?! În 2014, urmare a amintitului Petrolul-CFR, a fost oprit de la delegări două etape, dar recompensat cu o deplasare în Qatar!
Recent, deși a stat 7 etape de Liga 1, de presupus că suspendarea nu l-a afectat foarte tare, nici măcar la buzunar, deoarece în intervalul menționat l-a însoțit peste hotare pe Ovidiu Hațegan, ca adițional ori rezervă, la o partidă de C1 și la una interțări. La fiecare a primit cîteva mii de euro!
Pe lîngă că nu folosește nimănui trimiterea unui arbitru în “șomaj”, normal era ca Vassaras și CCA să-i ceară lui Hațegan să renunțe la Colțescu, să-l schimbe. Surprinzător însă, de-a dreptul inexplicabil, n-au făcut-o!
În ciuda numeroaselor erori grave, Colțescu a fost menținut pe lista FIFA, ba confirmat și pentru 2016, ceea ce ilustrează criza din arbitrajul românesc, suferința dintr-o activitate cu viitor incert, cețos. Din păcate, într-o profesie în care cîștigurile s-au micșorat, tema merită dezvoltată, vin din spate aspiranți puțini și slab pregătiți.
Simplificînd la maximum, cine să-l înlocuiască pe Colțescu? Bucureșteanul Marcel Bîrsan care, la 0-0, a ajutat-o pe ASA Tg. Mureș cu un 11 m care n-a existat în întîlnirea cu Astra, Morais atingînd involuntar mingea cu mîna?! Mai degrabă nu. Ori Lucian Rusandu din Sf. Gheorghe, “centralul” care, de asemenea la 0-0, nu i-a acordat Chiajnei un penalty evident, de manual, cînd Ciucă l-a faultat în careu pe Purece?! Iarăși nu și încă o dovadă dintre multele că arbitrajul nostru nu e ce-ar trebui. Mai vorbim.