Hai, Vasile de Amorim!
Deși destui îl contestă, Șumudică a dus-o pe Astra în fruntea Ligii 1, formația dunăreană reușind chiar să se desprindă la 4 puncte de troica formată din Viitorul, Steaua și Pandurii.

Și luni seara, cînd l-am avut invitat la EuropaFM, Șumi s-a dovedit același tip charismatic, cu replică promptă și simțul umorului. Răsplătind asta, radioascultătorii Tribunei Zero l-au sunat într-o veselie.
La un moment dat, Șumudică a mărturisit că Andrei Vochin l-a consultat în privința naturalizării brazilianului William de Amorim, care ar urma să capete cetățenie română și, la o adică, să fie cooptat în lotul tricolor. Tehnicianul a ținut să adauge că a discutat deunăzi cu De Amorim, care s-a declarat măgulit de idee, încîntat. Cum Vochin e consilierul președintelui FRF, chestiunea se anunță serioasă. Cu șanse de reușită.
Să ne reamintim că, recent, a mai existat o tentativă în acest sens. Dorit de Pițurcă, africanul Kehinde Fatai, și el la Astra în 2014, ulterior plecat la Sparta Praga, a susținut examenul pentru obținerea cetățeniei noastre, numai că FIFA s-a opus ca el să reprezinte România! Motivul? Evoluase pentru Nigeria în cîteva partide oficiale la U20 și U23. De la caz la caz, se permite unui fotbalist să poarte tricoul unei a doua “naționale”, dar cu condiția să nu fi susținut nici un meci oficial pentru țara de baștină. Aici se încadrează, între alții, brazilianul Diego Costa de la Chelsea, care a strîns 9 prezențe pentru Spania din 2014 încoace. Într-adevăr, DC apăruse în Seleçao contra Italiei și a Rusiei, atît că întîlnirile acelea au avut caracter de verificare. N-au fost oficiale.
Revenind la William de Amorim, născut la Sao Paulo pe 15 decembrie 1991, vîrsta și ascensiunea lui la Astra, 108 meciuri în campionat, 24 în cupele europene, 13 goluri, 15 assisturi etc., îl recomandă cu prisosință. Fără să fie indispensabil echipei României, ar putea fi util acesteia, de unde aprecierea că naturalizarea lui s-ar cuveni încercată.
Cu rezerva că, fiind mijlocaș ori aripă de banda stîngă, sud-americanul ar acoperi zona în care candidează la titularizare numeroși internaționali consacrați, Bogdan Stancu, Maxim, Cristian Tănase, Grozav, chiar Chipciu și, mai nou, Torje. Clar, pe De Amorim îl așteaptă o concurență acerbă. Va avea mult de tras.
Se semnalează suficientă reticență, chiar împotrivire, față de varianta naturalizării. Patrioții de duminică și pudibonzii continuă să strîmbe din nas. Să se simtă stînjeniți, de-a dreptul deranjați, că nu ne descurcăm fără să apelăm la străini, ceea ce în concepția lor e rușinos, descalificant .
Totuși, dacă nu le-a căzut rangul nemților cînd “i-au germanizat” pe brazilianul Rink (13 selecții în Mannschaft) și pe ghanezul Asamoah (43A), nici italienilor în clipa în care l-au introdus în Squadra Azzurra pe Thiago Motta (23A), și el brazilian, iar lista exemplelor îi mai cuprinde, selectînd la maximum, pe “polonezul” de culoare Olisadebe (25A) și pe “ungurul” Leandro de Almeida (16A), de ce ne-am formaliza noi, de ce am face noi mutre?
Pînă și un drum foarte lung începe cu primul pas, iată de ce e vremea să ne scuturăm de prejudecăți, să conștientizăm eventualele limite și să ne apucăm de treabă.