Platini cel cuminte
Se aștepta ca Platini, după ce a transmis printr-un simplu comunicat că va concura la succesiunea lui Blatter, să-și devoaleze intențiile.

V-am rămas dator cu unele amănunte de la conferința de presă ținută de Michel Platini la Grimaldi Forum din Monaco ulterior desemnării celui mai bun jucător din Europa și tragerii la sorți a grupelor continentale. Întrucît Platoche, cum îl alintă compatrioții săi, ieșea în fața ziariștilor întîia oară după 29 iulie, cînd și-a anunțat oficial candidatura la șefia FIFA, manifestarea a stîrnit un interes deosebit. S-au îmbulzit o sută de jurnaliști de pretutindeni, mulți sosiți de la capătul lumii, din Japonia, din Statele Unite și chiar din Australia! Îndrăznesc să afirm că toți au plecat cu un gust amar. Carele TV ce înconjurau Forumul de parcă o coloană motorizată lua cu asalt o cetate au duduit degeaba!
Împotriva presupunerilor, șeful guvernului de la Nyon n-a spus mai nimic! Se aștepta ca Platini, după ce a transmis printr-un simplu comunicat că va concura la succesiunea lui Blatter, să-și devoaleze intențiile. Numai că prudent, dacă nu ușor plictisit și fără chef de vorbă, a ocolit subiectul! A avertizat doar că “aici e sărbătoarea UEFA, deci nu-i nici locul, nici momentul să discutăm despre FIFA. Mai sînt 6 luni pînă la alegeri, e timp destul”.
Asistența a strîmbat din nas și din pricină că Platini n-a replicat, fie și printr-o ironie, atacurilor viguroase lansate recent contra lui de David Nakhid. Ex-internațional din Trinidad-Tobago, cu sezoane întregi petrecute la Waregem, Grasshopper și PAOK, dar și în SUA și Emirate, acesta patronează o Academie de Fotbal în Liban, probabil cea mai importantă din Orientul Mijlociu. Are ca logo Learning is winning, A învăța înseamnă a învinge.
Ei bine, intrat el însuși în cursa pentru FIFA, alături de (printre alții) miliardarul sud-coreean Chung Mong-Joon, principal acționar la Hyundai, prințul Ali al Iordaniei și gloria braziliană Zico, Nakhid a sărit la Platoche! “Platini nu poate reforma, din moment ce, în echipă cu Blatter, e la fel de vinovat ca el”, a țipat fostul mijlocaș.
Surprinzător, nici măcar l’Equipe, cotidian obișnuit să justifice orice acțiune a celui de al doilea francez ajuns (în 2007) lider la UEFA, după Jacques Georges (1983-1990), n-a agreat reacția actualului președinte. A acuzat din plin lipsa lui de reacție. Dovadă că trimisul special al ziarului parizian pe Coasta de Azur, Etienne Moatti, a titrat nervos “Platini tres defensif”. “Foarte defensiv”, postură greu de susținut, dar și mai greu de lăudat.
Stînjenit, cu aerul unui școlar care tocmai a vărsat cerneală pe cămașă, Platini a sesizat că s-ar cuveni să-și ceară scuze: “Știu de ce-ați venit și sînt profund dezamăgit că n-am putut răspunde întrebărilor voastre”.
Corect. Atît că, numeroși sînt comentatorii care apreciază că Platoche a ales strategia care duce la victorie. În absența unor rivali de temut, el e socotit marele favorit al scrutinului din 26 februarie 2016 și, ca atare, mai degrabă trebuie să evite temele delicate, nu să le dezvolte. De regulă, cel care tace pare mai înțelept decît cine turuie vrute și nevrute. De urmărit, de văzut.