Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Ceartă pe Messi

Poate că sînt eu prea pretențios, dar retururile semifinalelor de Champions League nu m-au impresionat.

Permalink to Ceartă pe Messi
vineri, 15 mai 2015, 10:24

După 3-0 acasă, Barça a jucat la München cît a înscris de două ori și și-a asigurat calificarea. Apoi a cam tras pe dreapta. Guardiola se scuzase deja că “nu există echipă, sistem ori antrenor care să-l oprească pe Messi. Nu te poți apăra în fața unui asemenea talent”. De notat că Beckenbauer s-a exprimat la fel despre argentinianul ce va împlini 28 de ani pe 24 iunie: “Fără Messi, Barcelona nu-i decît o echipă obișnuită”.

Miercuri, ca vechi și statornic fan al lui Napoli, am dorit să piardă Juventus, rivala formației de sub Vezuviu. Nu mi-a ieșit deoarece băieții lui Allegri au interpretat rolul care li se potrivește ca mănușa. Au pîndit, au sprintat și, scuzați rima, au marcat. Apoi, dacă nici macaronarii nu știu să păstreze rezultatul, să se închidă și să te surprindă pe contraatac, nu mai știe nimeni pe lume. Punct ochit, punct lovit, nu?

Spre regretul meu, Cristiano Ronaldo a dezamăgit crunt. Nu s-a distins prin nimic, iar în repriza secundă mai degrabă s-a plimbat pe teren! Într-adevăr, transformînd o lovitură de la 11 metri, l-a egalat pe Messi în fruntea golgeterilor actualei ediții de C1, dar atît. Și-a îndemnat iar contestatarii să speculeze că e mai ușor să te remarci împotriva Granadei sau a Cordobei decît a Barcelonei sau a Valenciei.

Simplificînd, afirm că din desfășurarea a 4 semifinale am reținut mai ales faza în care, ridiculizîndu- l pe Boateng și liftîndu-l pe Neuer, ambii campioni mondiali en titre, Messi a înscris golul 2 pe Camp Nou, o adevărată capodoperă, gol de poveste.

În noaptea respectivă, m-a sunat din America Vladimir Moraru, fostul coleg și prieten de la Sportul popular, rămas la Los Angeles după JO din 1984. De ceva vreme ne tot ciondănim, amical, pe tema celui mai mare fotbalist al ultimelor decenii. El e cu Messi, iar eu, evident, cu Maradona. “Ei, bătrîne, sper că te-ai lămurit că piticul italian nu se compară cu nimeni. Are o clasă peste toți, iar Maradona nici măcar nu-i trece prin față, Diego al tău ar trebui să stea la rînd să-i dea Leo un autograf”, l-am auzit pe Vlady!

Să vă explic de ce, în glumă, îi zice el pitic italian lui Messi, al cărui nume complet e, atenție!, Lionel Andres Messi Cuccittini. Pentru că acesta măsoară doar 1,69 m și pentru că bunicul său patern a ajuns în Argentina, la Rosario de Santa Fé, emigrînd de pe malul Adriaticii, dintr-o comună, Recanati, care a dat omenirii, fabuloasă coincidență, două celebrități, pe poetul Giacomo Leopardi și pe tenorul Beniamino Gigli.

Firește că ne-am contrazis din nou. Aproape că ne-am certat și puțin a lipsit să ne închidem telefoanele. Pe loc, n-am admis că Messi l-ar fi depășit în vreun fel pe inconfundabilul El Pibe d’Oro, geniul care a cucerit cu Napoli lo scudetto de două ori și Cupa UEFA. În sinea mea însă, după ce golul cu Bayern m-a vrăjit, parcă încep să-i dau dreptate lui Vladimir Moraru. Un pic. Un dram.

Comentarii (77)Adaugă comentariu

radu (3 comentarii)  •  15 mai 2015, 14:50

foarte frumos articol, placut si relaxant pentru un cititor neutru. in general nu apreciez articolele scrise de dl ioanitoaia, sau de oricine din gsp – insa acesta mi s`a parut foarte agreabil.

juve30titluri (4 comentarii)  •  15 mai 2015, 14:57

Messi nu are 3 Champions league. In finala din 2006 nu a fost nici rezerva fiind accidentat inca din 7 martie când acel sezon s-a încheiat pentru el. Maradona a jucat 2 sezoane la Barcelona unde nu a castigat decât cupa Spaniei, supercupa Spaniei si cupa Ligii. De la Barcelona a plecat pe usa din dos după ce s-a bătut pe teren cu 3 jucători provocând apoi o bătaie generala intr-o finala de cupa Spaniei pierduta in fata celor de la Bilbao, incident petrecut in fata regelui Spaniei si a 100.000 de spectatori. Daca ar fi rămas inca 2 ani juca finala cu STEAUA si nu cred ca am mai fi castigat cu el in teren. Maradona a jucat bine la echipe mai mici unde el era singura vedeta, ca si Hagi care la Barcelona si Real Madrid printre vedete nu a impresionat așa tare ca la Galatasaray unde el era singura vedeta.

Cheetah (2118 comentarii)  •  15 mai 2015, 15:07

Parafrazez o vorba veche pe care o am cu un bun prieten si coleg: „toate la timpuriul lor” si zic:
– Fiecare fotbalist celebru, aici evident ca includ pe Messi si Maradona, a fost cel mai bun din lume si din toate timpurile dar „la timpuriul” lui 🙂 🙂 🙂
WE placut!

andrei (1607 comentarii)  •  15 mai 2015, 15:12

Va rog sa ma iertati ,stiu ca ce vreau sa va spun nu are legatura cu articolul dv. dar mi se pare important…Astazi am urmarit tenis pe Dolce…Si am auzit si declaratia plina de bucurie a lui Burleanu care a afirmat bucuros ca si cind ii se datoreaza ca fotbalul nostru a devenit mai interesant pentru ca nu se mai cunoaste cistigatoarea cu 6 etape inainte….Era insotit si de domnul care spunea ca arbitrajele trebuiesc judecate peste citeva saptamini,de fapt cind campionatul se termina…Eu nu pot sa cred ca un presedinte poate sa-si atribuie meritul de a fi facut campionatul mai interesant…Va rog sa va uitati pe Dolce…Poate nu am inteles eu….sau o fi de vina ca sunt stelist…

Nea Vanea (170 comentarii)  •  15 mai 2015, 16:11

Ovidiule, lasa-l pe Vladimir sa bata campii… El nu intelege nimic din fenomenul fotbal, este limpede…

romanescu (47 comentarii)  •  15 mai 2015, 16:17

Totusi ,Domnu’ Ioanitoaia, cati „macaronari get-beget” sunt la Juventus de-i uniformizati pe toti….? Va spun eu: 4 (PATRU) din 11 … Dar la Napoli ?? Aaaa ! Ca au „allenattore macaronar ” (unul a atrenat si pe la noi : secundul Trombetta) si le-a imprimat stilul, asta-i altceva ….

dany2302 (3 comentarii)  •  15 mai 2015, 17:51

Domnule Ioanitoaia,
Din pacate sunt de acord, toata lumea il elogiaza pe Messi, va rog sa imi permiteti parerea de rau ca nu au fost in cele 2 meciuri cu bayern cele mai bune aripi din lume- Ribbery si Robben…cu ei Bayern ar fi fost de neoprit, asa cum au fost si acum 2 ani cand au jucat cu Barcelona…stiu, Barcelona a batut Bayern, dar pentru mine nu a batut adevaratul Bayern…asta e parerea mea sincera…

Suru (108 comentarii)  •  15 mai 2015, 17:52

@romanescu. Numeric ai dreptate. Juve a ramas insa cea mai fidela exponenta a fotbalului italian nespectaculos dar eficient. Maestrul nu se inseala.

Marco (6 comentarii)  •  15 mai 2015, 17:53

Articol fain. L-am citit cu placere.

Sir (42 comentarii)  •  15 mai 2015, 17:56

Se poate Nea Ovi nimic rau despre Steaua, cum scapi matale si Udrea ocazia sa va luati de Adi Popa ca se insoara in loc sa joace meciul de la Brasov.

Ciucu (24 comentarii)  •  15 mai 2015, 17:59

Hai ca te facu Napoli cel mai fericit cu Nipro…daca nici pe aia atunci pe cine…sunt curios ce o sa scrii acum…

claudiu (1 comentarii)  •  15 mai 2015, 18:14

Domnule Ioanitoaia frumos articol si va felicit pentru toate articolele pe care le scrieti in fiecare zi dar eu am o alta problema legatata de fotbalistii care isi petrec timpul liber la mici si gratare iar cand incepe meciul uita ce trebuie sa faca deaceea nu crede ti ca ar trebui sa li se umble putin la salarii si sa li se taie vreo 50% din iel pt neindeplinirea obiectivelor.

Unu’ (102 comentarii)  •  15 mai 2015, 19:45

Cat voi va certati care e cel mai bun, eu prefer sa ma bucur ca sunt contemporan cu 2 super-jucatori, Messi si CR7. In fiecare sezon, ei doboara recorduri vechi de zeci de ani, deja sunt cei mai buni marcatori din istoria UCL si inca mai au multe de aratat.
Fotbalul e un sport de echipa, unde premiile individuale nu-si au rostul, parerea mea. Nici un jucator n-o sa castige un trofeu de unul singur daca nu are o echipa pe masura in spatele lui. Ce-am fi zis despre Messi sau Cristiano ronaldo daca jucau pentru Spania? E greu sa compari 2 jucatori din aceeasi perioada, ce sa mai vorbim de zeci de ani diferenta.
Fiecare decada a avut simbolurile ei, acum e vremea lui Messi si CR7. Ei sunt pe teren.

juve30titluri (4 comentarii)  •  15 mai 2015, 20:24

Pentru romanescu. Mai număra o data italienii de la Juventus. Sunt 5 in formula de start din retur (Buffon, Chellini, Bonucci, Pirlo, Marchisio) iar in repriza secunda a intrat si Barzagli. Iar in formula de start din tur au fost 6 ca a jucat titular si Staturo. Real cați spanioli a avut?

pepe (2 comentarii)  •  15 mai 2015, 20:40

Claudiule, ce mici si ce gratare, ca n-ar fl rau, dar e vorba despre sprituri si baruri de noapte.

Obiectiv (15 comentarii)  •  15 mai 2015, 22:23

Maestre, nu va lasati influentat de fostul coleg, Maradona a fost mai mare, cu mult; diferenta (enorma) o fac turneele finale ale CM si meciurile importante ale Barcelonei, unde Messi straluceste doar din cand in cand (in ciuda numeroaselor goluri), mai ales pe teren propriu. Dupa un meci ca cel de la Munchen, unde vioara I a fost Suarez (ca si la Paris si nu numa), mai puteti avea dubii?
Daca cearta era pentru duelul C. Ronaldo-Messi, as intelege sa puteti fi influentat, insa nu si cand este vorba despre marele Maradona si epigonul (prin prisma turneelor finale, repet) Messi. O.

Alex (1 comentarii)  •  15 mai 2015, 23:52

Messi> maradona, l-a depasit de mult. Din ce in ce mai multi oameni spun asta. By the way, un CM nu face cat un CL castigat.

seba (75 comentarii)  •  16 mai 2015, 0:13

cam cu asta am ramas si eu dupa aceste patru meciuri. cu golul lui messi dupa driblingul in fata lui boateng . si cu cel prin care suarez l-a depasit pe benatia, sombrero cum am vazut ca i se zice. o minunatie de faza, perfect natural executata. altfel, barcelona de acum, mare favorita in finala, mi se pare sub barcelona din perioada 2009-2011 si sub bayern-ul de acum vreo doi ani.

Dunga (8 comentarii)  •  16 mai 2015, 1:06

Am citit cu interes si fac parte din aceiasi tabara.

allenatore BLOG (10 comentarii)  •  16 mai 2015, 1:43

istoria fotbalistilor mari se scrie la campionatele mondiale, asta sa nu mai zic ca maradona a fost singurul fotbalist care a reusit sa transforme o echipa mica intr-un club mare. napoli nu conta in fotbalul italian pana la maradona, dupa plecarea lui pana la de laurentis potopul

Nae (1 comentarii)  •  16 mai 2015, 11:39

Termeni de comparație exista. Mesei vine cu un plus peste Maradona tocmai din viteza superioara a jocului din aceste timpuri. Se știe ca Maradona a fost contestatarul multor jucători de valoare scăzând in ,,piața valorilor” la capitolul caracter. Messi in schimb nu vad sa aibe apariții in public in care sa își denigreze colegii de breasla si generație si nici nu a apărut in vreo știre cu paparazzi scriind despre el care dileme intre cocaina si canabis. Deci despre ce ar trebui sa vorbim? Despre geniul din spatele omului sau omul din spatele geniului? Eu trag concluzia ca omul si geniul sunt inseparabili la capitolul recunoașterii meritelor iar cele 90 de minute de pe un teren fotbal nu te caracterizează o viață întreaga. Pt contestatarii care urmează a apărea legat de comentariul meu: DA, am trăit timpurile in care Maradona făcea magia la Napoli , DA , am trăit timpurile când Hagi ,,vrăjea” mingea la Real si Barcelona…

gilos (96 comentarii)  •  16 mai 2015, 12:45

Nea Ovi,

„Cel mai mare fotbalist al ultimelor decenii” este o notiune abstracta, necuantificabila. Dupa ce criterii stabilim asta ? Trofee castigate, goluri marcate, pase exacte, driblinguri reusite …etc ?
Raspunsul este unul subiectiv, in functie de preferintele fiecaruia.
Messi-CR7, Messi-Maradona, Maradona-Pele, Hagi-Dobrin vor ramane intrebari fara un raspuns precis si exact, subiecte bune de o sueta sau un articol de weekend…

Nica (125 comentarii)  •  16 mai 2015, 12:55

@Alex. Probabil ca glumesti. Un CM e oricum mai important decat CL, te indoiesti degeaba.

Z.D (1 comentarii)  •  16 mai 2015, 23:14

SA TRAIESTI DOMNU’ OVIDIU IOANITOAIA !

Stelistul (24 comentarii)  •  16 mai 2015, 23:37

Multumit Nea Ovidiu pentru ca a castigat ASA, ai deschis sampania?

Alex (55 comentarii)  •  17 mai 2015, 16:24

@radu- nu apreciezi, dar citesti si comentezi…ce va mai plce nene sa va dati rotunzi…

Mihai (2 comentarii)  •  18 mai 2015, 0:13

Maradona e unic pentru că ne-a arătat în fotbal inexplicabilul şi inimaginabilul. Iar astea nu se pot măsura in goluri, campionate, puncte sau cupe.

Comentează