Viitorul sună rău
Sigur pe calificare după 3-0 din primul meci, Gâlcă a folosit în returul cu Astra din semifinalele Cupei Ligii o formulă de încercare, experimentală. A început fără Arlauskis, Papp, Tamaș, Bourceanu, Chipciu și Cr. Tănase, dar cu Fl. Niță, Toșca, […]
Sigur pe calificare după 3-0 din primul meci, Gâlcă a folosit în returul cu Astra din semifinalele Cupei Ligii o formulă de încercare, experimentală. A început fără Arlauskis, Papp, Tamaș, Bourceanu, Chipciu și Cr. Tănase, dar cu Fl. Niță, Toșca, L. Filip, Enceanu și G. Iancu, iar pe Vîlceanu l-a introdus în repriza secundă. Altfel spus, formația de miercuri a anticipat-o într-o măsură importantă pe Steaua de mîine.
Spre dezamăgirea suporterilor, adevărat, din ce în ce mai rari, campioana a mai dezamăgit o dată. Confirmînd declinul din debutul actualului sezon, ea a suferit al doilea eșec, 0-2. Încă mai grav, a jucat prost, în dorul lelii, ca o echipă anonimă, de duzină. Probabil că victoria din tur le-a conferit liniște și confort băieților lui Gâlcă, numai că liniștea și confortul s-au dovedit înșelătoare. Însuși antrenorul a recunoscut: “Am așteptat doar să treacă timpul, n-am avut ambiția de a merge către poarta adversă”.
În toamnă, o asemenea apreciere ar fi surprins. Iată însă că lucrurile s-au schimbat în rău și ceea ce nu părea posibil, ca Steaua să cîștige gîfîit și chiar să piardă, a ajuns o obișnuință. Mă simt obligat să reiau propriul titlu de-acum cîteva zile, “Nu mai zburdă, se chinuiește”, pentru că el exprimă fidel declinul de formă al liderului Ligii 1.
Ciudată e, și greu de explicat, apatia jucătorilor tineri. Absența angajamentului, a inspirației acestora. Deși se preconiza că ei vor deveni în scurt timp oameni de bază, cît mai repede, tinerii au decepționat pe linie. Ca atare, Gazeta i-a notat cu 4 pe Toșca, pe Enceanu și pe Iancu, iar pe Vîlceanu și pe Filip cu 5! Din păcate, nici unul dintre ei n-a justificat încrederea arătată de un antrenor ce nu și-a ascuns perplexitatea la final: “Unii n-au demonstrat că vor să rămînă titulari!”.
La rîndu-i, Astra a părăsit competiția cu un gust amar. Pentru că n-a izbutit să răstoarne scorul din Ghencea, dar și din pricină că arbitrajul a nedreptățit-o. În minutul 20, Al. Tudor era dator să-l elimine pe Toșca pentru faultul asupra lui Fatai, scăpat singur spre poarta adversă, greșeală evidentă a “centralului”, flagrantă. Cum asistentul G. Neacșu a semnalizat în minutul 80 ofsaid la Chițu, determinînd anularea golului înscris de giurgiuvean dintr-o poziție-limită, Astra a avut suficiente motive să se plîngă. Dacă pe marginea deciziei lui Neacșu se poate discuta în contradictoriu, eroarea comisă de Tudor intră în categoria celor fără dubii. Implicit, și fără scuze.
Să nu vă imaginați însă că Al. Tudor va plăti scump. Aduceți-vă aminte ce a reținut CCA în sarcina lui Cristi Balaj în urma partidei Steaua-Rapid, 0-1: că n-a fluierat, în prelungiri, penalty la N. Stanciu și mai puțin, ori deloc, că l-a iertat pe Papp, în minutul 54, de un cartonaș roșu. Cuvenit deoarece stelistul îl faultase pe Gecov din postura de ultim apărător.
Cu riscul de a mi-i pune în cap pe suporterii roș-albaștri, repet că una e să greșești în favoarea Stelei și alta împotriva ei. În cazul din urmă, chiar poți să juri că n-ai avut noroc!