Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Jucători cu nume, antrenori anonimi

Se zice despre fotbalul nostru că-i slab din pricină că e sărac. Chițăie după bani și obișnuiește să întîrzie plata contractelor cu lunile. Totuși, deși jucătorii și antrenorii lăsați cu buzunarele goale reclamă că nu-s respectați cît ar trebui, Liga […]

marți, 13 ianuarie 2015, 9:17

Se zice despre fotbalul nostru că-i slab din pricină că e sărac. Chițăie după bani și obișnuiește să întîrzie plata contractelor cu lunile. Totuși, deși jucătorii și antrenorii lăsați cu buzunarele goale reclamă că nu-s respectați cît ar trebui, Liga 1 continuă să-i atragă pe cei de-afară ca un magnet! Concret, prin venirea croatului Lokica la Brașov și a brazilianului Ze Maria la Piatra Neamț, numărul antrenorilor străini din primul eșalon a ajuns la 4, dacă îi socotim pe ucraineanul Protasov (Astra) și pe italianul Napoli (Iași).

Nici Vjekoslav Lokica, 49 de ani, nici Ze Maria, 41, pe numele său din pașaport Jose Marcelo Ferreira, n-au cine știe ce cărți de vizită ca tehnicieni. Cel dintîi s-a despărțit în mai 2014 de NK Zagreb, formație de mijlocul clasamentului, dar ar mai fi lucrat, pretinde el, la Sibenik, Osijek, Rijeka și Promorje. Un CV modest, ca și cel al sud-americanului adus la Ceahlăul de italianul Carlo Massone, ajuns acționar majoritar sub Pietricica în urma eșecului din Giulești. Cu 25 de prezențe în Seleçao, fundaș la Parma, Perugia, Inter și Levante, Ze Maria șomează însă din 2010, cînd a pregătit-o pe Catanzaro în divizia a 4-a!   Echipa calabreză, la care s-a refugiat ex-stelistul Viorel Năstase în 1979, a picat în 1983 din Serie A și s-a tot dus la fund. Cît despre Group Castello, la care Ze Maria și-ar fi făcut ucenicia, gruparea a fost și a rămas una de amatori. Băieții ei joacă la umbră și pe-o bere!

Clar că unii vin la noi ca să învețe, pentru ca, odată plecați, majoritatea să se plîngă de condițiile de aici, să strîmbe din nas și chiar să înjure. Ei capătă experiență în România, nu și caracter. Să sperăm însă că nu va fi și cazul ultimilor doi sosiți. În fond, Massone îl va plăti pe Ze Maria din buzunarul său, drept pentru care, înainte de a fi ale altuia, riscul și pariul vor fi ale lui.

Jumătate dintre antrenorii Ligii 1 sînt noi, celor amintiți mai sus adăugîndu-li-se alți 7, vezi lista alăturată. Dintre ei, cel mai titrat e Rednic, un titlu cu Rapid și unul cu Dinamo, iar cel mai crud Dănuț Matei. Sincer, nimeni nu anticipa că Rednic, antrenor scump și greu de mulțumit, de aceea poreclit Strîmbul, se va mai întoarce la Ploiești, unde patronul e arestat și datoriile cît casa! Mutarea ar constitui o dovadă de recunoștință din partea celui căruia Petrolul i-a permis să plece gratis la Standard Liége în 2012. Interesant e dacă Rednic va reuși să cîștige vestiarul și, mai ales, să-l păstreze.

Atenție, pus la Gaz Metan în ultima etapă din toamnă, Dănuț Matei n-are nici o legătură cu Dan Matei, deși amîndoi au jucat, de-a lungul timpului, la U Cluj și la Gloria Bistrița! Dacă Dan a împlinit 33 de ani, Dănuț e mai vîrstnic, are 48. A absolvit Informatica la Babeș-Bolyai și a refuzat un post bine retribuit la Centrul de Calcul Cluj din dragoste pentru fotbal. Nu-ți vine să crezi, dar mai există și pasionați de-ăștia!

Altfel, doar 3 echipe, Steaua, FC Botoșani și Chiajna, reiau campionatul cu aceiași tehnicieni de la startul competiției, Gâlcă, Grozavu și Șumudică, în vreme ce alte 9 sînt la al treilea antrenor în acest sezon . Inclusiv fruntașele CFR, Petrolul și ASA. Ca atare, în măsura în care ești tentat să afirmi că stabilitatea atrage rezultate, iată că nu-i totdeauna așa. Unica regulă din fotbal pare să fie, puteți rîde ori nu, lipsa oricărei reguli!

tabel.jpg

Comentarii (37)Adaugă comentariu

Vladimir Ivanovici (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 10:13

Pai cine ar veni sa locuiasca la Piatra Neamt si fara certitudinea ca va fi platit daca nu cineva care stie ca trebuie sa invete. Antrenoratul in Romania e ca un intership in care esti abuzat si nu stii daca vei fi platit dar care atarna cat de cat la CV. Descultii care vin, antrenori si jucatori, reflecta perfect starea fotbalului de la noi. Se va schimba si asta in 3 ani, nu va mai insemna nimic sa fi antrenat in Romania.

claudiu hrituleac (21 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 10:20

Probabil ca aveti dreptate domnule Ioanitoaia.. Personal spun ca nu prea aveti. Or fi ei mai purin experimentati…. dar bagajul de cunostinte despre fotbal domnule Ioanitoaia este infinit mai bogat decat mocirla lui Burleanu si a lui Iorgulescu… Si inca ceva domnule Ioanitoaia… cred ca acesti jucatori care au fost antrenati de mari antrenori ai lumii… au alta mentalitate… aduc un bagaj de informatii si „fel de a fi in fotbalul modern” mult mai bogat….

radu florian (44 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:18

la Craiova… e vorba de Cartu „si” Sandoi

Dudu (133 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:24

Cine sa vrea sa vina in mizeria din fotbalul nostru? Mourinho ori Klopp?

manuel (11 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:28

#3. La Craiova sef e Cartu, dar nu iese singur in fata tocmai ca sa nunisi ia raspunderea singur. Tipic olteneste.

Marean (270 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:31

Sa recunoastem ca un antrenor cu cojones nu va veni niciodata in Romanica. Sa vina ca sa fie umilit de toti parvenitii de patroni care apoi vor intra la bulau? Asa ca ner ducem crucea si vor veni numai no name.

Vali Cerbu (46 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:42

Asta e Ze Maria cel tanar pentru ca daca nu ma insel eu un Ze Maria a jucat in Mexic 1970 si acela nu ar putea sa aiba doar 41 de ani. Rog pe cineva care cunoaste situatia sa ma lamureasca si multumesc anticipat.6

Un antrenor (214 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 11:56

Chiar nu inteleg de ce va mirati. La asa fotbal asa antrenori. Mai grav e ca si astia sunt schimbati mai repede decat camasile, dar pana la urma tot in folosul lor. Fiind aceiasi se inlocuiesc unul pe celalalt.

Haihui (3 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:20

Vad si aici ca multi nu fac diferenta intre meseria de fotbalist si cea de antrenor. E o confuzie grava care blocheaza dezvoltarea.

Emilian (143 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:24

E clar ca ca in Romania nu vor veni de afara decat antrenori care nu-si gasesc de lucru in alta parte, cel mai probabil fiindca nu au valoare. Ca printre ei ar mai putea exista si „nestemate” e alta poveste, insa realist vorbind sansele sunt mici. Iar faptul ca unii au facut parte din echipe importante sau au fost antrenati de antrenori mari nu reprezinta nici o garantie, dar absolut niciuna! Problema principala vine de la conducatorii de cluburi de la noi, care sunt nepriceputi, dar se cred priceputi si in plus sunt nestatornici si discretionari.

Dragos (250 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:25

Va rog eu sa nu ii maiplangeti pe antrenori ca oricum castiga imens fata de cat muncesc. Dati afara stau pe tuse cateva luni dupa care se infrupta iar din cascaval. In Romania saraca de azi antrenorii de fotbal sunt printre cei mai privilegiati salariati.

pax (36 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:27

Nea Ovi, raspunde-i bre lui Vali Cerbu #7 ori nu stii raspunsul? Recunoaste ca da si raspund eu in locul dumitale!

Cheetah (2118 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:39

Lasati bre ca aia mai smecheri de la noi pleaca pe unde e mai bine cu banutii, la arabi, turci, ruteni, etc.
In locul lor importam si noi ce gasim, ca-i o lume a liberei circulatii.
Bine zis maestre ca regula principala e de fapt niciuna! 🙂

Vali (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 12:41

Nea Ovidiu, lui Rednic i se spune Strambul pentru ca-i un mincinos si nu poti avea incredere in el 😉

barbu brailoiu (74 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 13:20

nu, zău, domnule ioaniţoaia: DV. CHIAR CREDEŢI CĂ ĂŞTIA JOACĂ NEPLĂTIŢI?!
aaa.. că banii ăia nu apar în acte – asta e cu totul altceva.
dar priviţi cum continuă să vină în românia, aduşi de inmpresari, şi întrebaţi-vă DE CE.
chiar dacă sunteţ, cumva, coleg degeneraţie cu legendarul fiu al legendarei sale mame a lui ion cristoiu, nu e cazul să deveniţi la fel de naiv-sentimental ca dânsul!

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 14:48

… ori invers. Bine zis: „lipsa oricărei reguli!“

Trebuia totusi sa precizati ca in tarile europene se mai potrivesc unii cu altii, e aproape regula.
Banuiesc ca va referiti doar la fotbalul nostru cel de toate zilele, in care chiar surprinde ca n-a mai reaparut Ando si „neamtu“, zis asa pe baza unei darapanaturi a lui de linga Köln, unde si zice ca traieste atunci cind ii convine.
Citind titlul, „Jucatori cu nume, antrenori anonimi“, imi vine in minte echipa mereu buna a lui Porumboiu, numit de „neamt“ prescurtat Porcu, care nu tin minte sa fi avut un antrenor bun. Ori poate a avut, dar nu tin eu minte caci a scapat „Porcu“ repede de el. “Porcu“ ii lua dupa lungime: „Ce zici Sumi, o ai mica ?“.
Nici la nationala nu s-au prea potrivit jucatorii cu antrenorii.
Nici rolul de capitan cu frazele incoerente.
Altfel la nemtii adevarati. Jucatori buni, antrenori buni. Vorbesc aia la microfon de parca sint toti profesori de romana, pardon germana.

Fotbalul nostru, la fel ca societatea romaneasca. Te crucesti cind vezi antrenorii, conducatorii, pardon ministrii. Te crucesti cind vezi cu cine trebuie sa discute presedintele probleme de securitate, cind vezi ministrii ancheatati si arestati, tot schimbati si rotiti pina cind ajunge un zugrav de transformatoare furate de rromani la transporturi, un dentist nepracticant la sport, un calorifer la cultura, un licean silvic schimba periodic cu un afacerist apararea si internele, o cumparatoare de toale si posete la Cotroceni, …, pardon asta era doar un vis Maior, pardon major.

PS pt ieri, merci moderatorului. Revin cu drac, pardon drag.

AliBaba (223 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 16:23

@barbu brailoiu #15. Da, chiar joaca neplatiti de 6-7-8 luni si mai mult. Sigur stie dl Ioanitoaia mai bine decat tine.

Petrescu (2118 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:10

Domnule Ioanitoaia, importul de antrenori si jucatori de mana a IIa tot semn de saracie se chiama!
Oare nu vedem ca ai nostri care sunt mai rasariti cer bani mai multi si, la prima oportunitate de afara, pleaca?

Consider totusi ca Steaua isi va mentine prestigiul de echipa serioasa si reprezentativa pentru Romania, indiferent cat va scadea calitatea per ansamblu la intern.

Cocorico (911 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:17

La Rugby avem antrenor strain, dar e TARE, si pe deasupra si la echipa reprezentativa!
La fotbal, vai de noi, dupa un barbugiu fitos si arogant, incearca Dl. general sa faca a, deocamdata cu succes.
Vom vedea in continuare de unde primim mai multe satisfactii ca suporteri, de la rugby sau de la fotbal?
Am sa urmaresc indeaproape acest subiect si voi reveni la Ioanitoaia pe blog cu update-uri privind aceasta comparatie.

Alunelu (56 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:43

Vali, i se spune Strambul pentru ca baga,,,strambe si monteaza pe jucatori unii impotriva altora. Atuul lui e ca stie meserie, altfel nu ar fi castigat titlul cu Rapid si cui Dinamo.

Nila (8 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:48

Numarul mic de postari e inca o dovada ca nu intereseaza decat articolele de scandal si cele despre Steaua. Altfel declaram ca murim de dragul articolelor constructive, mai rar ipocriti ca internautii damboviteni.

Dtru (268 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:54

@Cocorico#18. Nu te supara dar nu cred in exemplul tau din rugby cat timp ne bat la sportul asta niste unii din insulele Pacificului gen Fidji. Plus ca la rugby salariul selectionerului e platit de federatia internationala, nu de a noastra.

Calin (37 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 17:57

Nea Ovi, pe Selymes l-ai incadrat la romani? Dar pe Pusztai? Asa ca nu sunt patru, sunt sase.

Croma Key (6 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 18:01

Totul s-a degradat din cauza situatiei financiare si a presedintilor si patronilor de club care au abuzat atat de antrenori cati si de jucatori.

Dr-Acu (13 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 18:56

In principiu subiectul in discutie reflecta un adevar de netagaduit. Problema insa poate fi considerata una benefica. Tocmai acest fapt face ca noi sa citim presa si sa facem comentarii pe aici. Ne mandrim cu totii, ziaristi si cititori, cand un „no name”, jucator sau antrenor, performeaza. Exista numeroase exemple din care spicuiesc cateva: TAMUZ, BOKILA, ALCENAT, MUSTIVAR, FATAI, BUKARI,YUSEF,N`DOYE, WESLEY, ERYK,… si multi, muuulllttti altii, de la ASTRA, CLUJ, MURES, VASLUI, DINAMO, STEAUA, …etc. Cine erau acesti baieti laudati in timp de presa noastra, pana la venirea lor aici!? Majoritatea „no name”!
EI NE-AU INCANTAT CU JOCUL LOR, si ne-au facut sa stam chititi pe „procesele etapelor”, „digi magazine”, „la dolce liga”, sau „analizele LOOK TV”, ne mai vorbind de comentariile din presa printata sau online.

Sa nu uitam ca si multi „no name” romani plecati „afara” au performat, cu toata neincrederea suporterilor si a presei locale.

Intr-un cuvant, unde nu ar da „Sfantul” sa ajunga pe la noi numai „no name” ca TEXSEIRA sau ERYK!!

Franz Josef (406 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 19:49

Strambu i-a lasat o data si ii va lasa si a doua oara. Antrenor bun, caracter zero.

Avram VL (23 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 20:33

Macar ca il vor cunoaste personal pe Ze Maria oe care l-au vazut doar la TV pe cand juca la Internazionale si fotbalistii Ceahlaului tot vor fi in castig. Inteleg atitudibea dv, dle Ioanitoaia, dar ma asteptam sa fiti mai concesiv.

Mishu (234 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 20:36

Dintre cei din tabel nici jumatate nu vor termina campionatul la aceleasi echipe. Primul plecat va fi Rednic care va pune botul la orice oferta mai buna.

marian (145 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 21:15

21-niste unii din fidji vezi ca sunt campioni mondiali la rugby in 7 si foarte buni la cel in 13 si ne dau clasa si la cel in 15 .

cornel (96 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 21:43

respect. un articol scris cu capul si cu sufletul.

Dtru (268 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 21:53

@marian #28. Asta nu schimba cu nimic lucrurile. Din contra imi da si mai multa dreptate mie ca nici la rugby nu suntem asa scule cum ne pretindem. Jucam la mondiale doar pentru ca sportul asta e practicat mai outin decat fotbalul.

Ionut F. (23 comentarii)  •  13 ianuarie 2015, 22:03

Prostia asta cu Tames la Steaua ce mai e? Ce cauta madam palmier in Anglia daca nu e impresara jucatorului, de ce nu e acolo nimeni de la club si ce face Dinamo?

motanul incaltat (603 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 3:51

Sunt stupefiat de mentalitatea care o aveti…. Ok sunt adusi antrenori straini mediocri ,DAR EI TREBUIE PLATITI , CONFORM CONTRACTELOR, ca nimeni nu vine aici sa faca benevolat…… Daca nu sunt platiti merita sa se plinga si sa mearga la forurile europene pt. a-si cere drepturile…..Dinel Staicu ii daduse lui Napoli ca masina de servici o Dacia 1100…. Pai daca asta era Italian adevarat il impusca pe loc….Pina la urma ,va convine sau nu Romania face parte din UE chiar daca e ultima tara ….. ca nivel de trai si chiar ca nivel fotbalistic.Sau poate se merge pe idea —aduc antrenori straini slabi si nu-I platesc….. Ca stim cu toti cum au facut patronii de fotbal bani: contracte cu statul sau tepe la greu, ca doar suntem urmasii lui Vlad Tepes……

stelemistul (2 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 7:54

scoala de antrenori romaneasca este cea mai slaba din Europa. Doar calamitati scoate. Pe banda rulanta. Sunt o insulta la adresa notiunii de antrenor. Praf tactic, praf pedagogic, praf psihologic.

Ramon (127 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 8:43

întrebarea la Ceahlăul este ce caută un patron italian acolo, dar cum localnicii vând echipa cui vor, nu ne putem opune. Intr-un campionat in care fiecare echipă se annță in dificultăți de plată nu putem avea multe speranțe de competitivitate. Influențarea pariurilor se pare că este și ea o găselniță de când Rom a intrat în UE. Cam de atunci avantajul terenului nu mai contează și rezultatele sunt tot mai surprinzătoare. După multele arestări de patroni, ar trebui notate și aceste schimbări de-a lungul sezonului, nu-i așa ? Cât despre jucători, lunile de pauză sunt pline de zvonuri, care se vor sparge spre final. Deocamdată Petrolul are un patron, reprezentat prin soția sa. Datoriile sunt aberante dacă ne gândim la banii luați din transferuri, dar ce ne mai miră după ce Oțelul s-a ales cu praful de pe tobă după grupele CL. O țară în care nimic nu este serios nu poate avea un alt fel de fotbal.

Lereter (59 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 9:08

„Nici Vjekoslav Lokica, 49 de ani, nici Ze Maria, 41, pe numele său din pașaport Jose Marcelo Ferreira, n-au cine știe ce cărți de vizită ca tehnicieni.”- bine ca au CV mai bun altii,fosti jucatori romani (tip Danciul;escu-Dinamo) !.Pentru „nea Ovi” nu este clar in 2015 ca majoritatea antrenorilor romani sint prost instruiti,ca pregatirea fizica este praf,in competitii externe se vede clar asta,ca o echipa care face presing distruge orice echipa romana. Noi jucam inca cu doi inchizatori defensivi (la alibi), la 0-0 sau 1-0,fotbal putin,scandal cit casa. Dar noi,xenofobi,cum sintem,o tinem pe a noastra : ai nostri sint buni. Pe naiba,de ce nu sint cautati in occident ? Maxim in Cipru,Turcia sau Grecia,si acolo sint 1-2 antrenori romani. Marea masa se invarte „acasa”,aici painea e mai buna,mai usor de castigat,se accepta schimbarile frecvente de echipe,iar despre rezultate-astea chiar nu conteaza. „nea ovi” trebuie sa priceapa ca antrenorii nostri,in majoritate sint slabi pregatiti,”scoala romaneasca de antrenori” scoate oameni care nu prea isi stiu meseria. Dar unii,din masmedia prefera sa ne abureasca.

Marcello (83 comentarii)  •  14 ianuarie 2015, 11:30

Motane #33, inainte sa fii stupefiat, invata limba romana cu mentalitatea PE care…Ciocul mic si mai multa gramatica …

Comentează