De profesie împrumutați!
Preluînd o informație apărută într-un ziar din Genova, Gazzetta dello Sport a scris deunăzi că Fiorentina nu intenționează să-l țină pe Tătărușanu, ci s-ar gîndi să-l împrumute la Sampdoria. Am vrea ca știrea să nu se confirme, dar ea pare […]
Preluînd o informație apărută într-un ziar din Genova, Gazzetta dello Sport a scris deunăzi că Fiorentina nu intenționează să-l țină pe Tătărușanu, ci s-ar gîndi să-l împrumute la Sampdoria. Am vrea ca știrea să nu se confirme, dar ea pare plauzibilă cîtă vreme brazilianul care apără la Fiorentina, Norberto Neto, are sub 25 de ani, iar compatriotul său din poarta Sampdoriei, Angelo Da Costa, va face 31 pe 12 noiembrie.
Să ne reamintim că, născut pe 9 februarie 1986, Ciprian Tătărușanu a petrecut la Steaua 5 stagiuni, interval în care a luat 4 trofee, de două ori campionatul, cîte o dată Cupa României și Supercupa. Recent, țintind un salariu mai bun, n-a acceptat prelungirea contractului în Ghencea și a bătut palma cu Fiorentina pe 5 ani.
În situația nedorită în care Tătărușanu, 24 de prezențe în “națională”, va ajunge totuși la Genova, el se va adăuga fotbaliștilor noștri de top achiziționați astăzi de un club din Vest și a doua zi, ori foarte repede, trecuți pe lista neagră și dați mai departe.
Lista acestor neadaptați, deși uneori nu li s-a lăsat răgaz nici măcar pentru a încerca să se acomodeze, ar trebui deschisă cu Gabi Torje. Transferat în 2008 la Dinamo, unde a rămas 3 sezoane, “copilul teribil” al Timișoarei, aruncat de Hagi în focul Ligii 1, cu Poli, pe cînd era junior, a fost desemnat fotbalistul anului 2011. Imediat, Udinese a plătit pe el 5 milioane de euro, numai că, în ciuda unui debut reușit, miniatacantul de 1,67 a dezamăgit. N-a urcat, a coborît. S-a pierdut în anonimat.
Nemulțumit, clubul friulan l-a cedat sub formă de împrumut în Spania, mai întîi la Granada și apoi la Espanyol Barcelona. Nici acolo Torje, în ciuda celor 36 de selecții tricolore adunate pe parcurs, n-a rupt gura tîrgului. Mai nou, Udinese l-a expediat la Konyaspor, locul 10 în ultima ediție a campionatului Turciei, echipă la care Gabi va fi coechipier cu reputații Hleb și Gekas.
Atît că internaționalul bielorus are 33 de ani, iar cel grec 34, de unde opinia că Torku Konyaspor nu e formația potrivită pentru un tînăr care n-a împlinit încă 25 de ani. Există pericolul ca, în criză de timp și de soluții, Torje să fi ales greșit.
În linii mari, aceleași peripeții le-a trăit și Raul Rusescu, fotbalistul român al anului 2012, campion cu Steaua și, în plus, golgeter al Ligii 1. În vara lui 2013, Sevilla l-a transferat ca pe un superstar, oferindu-i contract pînă în 2017 și fixîndu-i o clauză de eliberare uriașă, cifrată la 40 de milioane de euro! L-a folosit însă foarte puțin, după care l-a pasat lui Sporting Braga. Din păcate, n-a convins nici acolo și, cum gruparea lusitană a refuzat să-l cumpere, Raul s-a întors în Spania învins. Cu ochii în pămînt și cu un viitor incert, cețos.
Firește că fotbaliștii amintiți aici, la fel și Țucudean, nu cîștigă puțin, dimpotrivă. Joacă sau nu, contractele le merg și Tătărușanu, de exemplu, încasează anual 800.000 de euro. Deranjează însă condiția lor de nedoriți, statut care-i stînjenește pe ei și, altă belea, încurcă rău socotelile echipei naționale. Poate că e interpretarea simplistă a unui adevăr neplăcut, dar mă tem că-i singura logică.