Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Pălăria șefului

În toamna lui 1988, am însoțit-o pe Victoria București în Malta, unde echipa Miliției, desființată imediat după decembrie 1989, a trecut cu 2-0 de Sliema Wanderers într-un meci de Cupa UEFA. În fruntea delegației se afla maiorul Dumitru Dragomir, comandantul […]

sâmbătă, 29 martie 2014, 9:44

În toamna lui 1988, am însoțit-o pe Victoria București în Malta, unde echipa Miliției, desființată imediat după decembrie 1989, a trecut cu 2-0 de Sliema Wanderers într-un meci de Cupa UEFA. În fruntea delegației se afla maiorul Dumitru Dragomir, comandantul clubului, dar cel mai mare în grad și în funcție era colonelul Marin Bărbulescu, între 1983 și 1989 șef al Miliției Capitalei.

Nu l-am cunoscut pe Bărbulescu în activitatea lui profesională, în care unii susțin că a comis destule abuzuri. Posibil. Întîlnindu-l cu prilejul cîtorva deplasări efectuate peste hotare, mi-a lăsat însă impresia unui tip rezonabil. Firește, asemenea ștabilor de-atunci, nu admitea să fie contrazis.

Deși îi plăcea să aibă mereu primul și ultimul cuvînt, se putea discuta cu el. Arestat după Revoluție și eliberat în scurt timp, colonelul chiar avea vorbe în gură. Spre deosebire de grosul milițienilor, nu era bîtă. Dimpotrivă, umblase și citise mai mult ca alții.

Oricum, uns cu toate alifiile, șmecher de șmecher, Dragomir îl păcălea cum și cînd voia. Ex-președintele Ligii Profesioniste îl știa de frică, dar parcă-l întorcea cu cheița, așa îl aiurea! Zicea ca Bărbulescu și făcea ca el.

În septembrie 1988 am ajuns întîia oară în Malta, unul dintre cele mai mici (316 kilometri pătrați) și mai înghesuite (400.000 de locuitori) state de pe planetă. Arhipelag format din 6 insulițe răsărite în apele Mediteranei, la sud de Sicilia, Malta mănîncă pîine în special de pe urma turismului, de aceea nu-i deloc o glumă afirmația că bărbații ei se împart în
3 categorii. În recepționeri la hoteluri, în șoferi de taxi și în ospătari! Din pricina climei subtropicale, căci Tunisia se întinde, spre sud, la o aruncătură de băț, în Malta e arșiță 9 luni pe an și trebuie să bei ceva din 5 în 5 minute ca să nu te sufoci. Ca atare, o sticlă de Cola costa pe stradă, o mai costa și azi?, cam cît o friptură într-un restaurant cu ștaif!

Ne găseam în capitala La Valletta cînd Marin Bărbulescu, întors la hotel dintr-o plimbare prin orășelul cu numai 7.000 de suflete, ne-a arătat o pălărie pe care tocmai o cumpărase. Pretindea el, dintr-un magazin popular. După ce ne-a prezentat-o vizibil încîntat, a dus-o în cameră ca pe o bijuterie de preț. Jurai că se teme să nu i-o fure cineva!

În dimineața meciului, Victoria programase un tur al insulei, o relaxare. Surprinzător, a apărut la autocar și Bărbulescu, căruia gazdele îi puseseră la dispoziție o ditamai limuzina! “Merg cu voi”, a decis colonelul, moment în care Dragomir a strigat, cît să-l audă și jucătorii: “Tovarășe colonel, permiteți să raportez că mi-am luat pălărie ca a dumneavoastră! Am scos banul, dar merită!”.

Bărbulescu s-a prefăcut că n-aude, însă la prima oprire a mașinii, într-un loc înalt de unde Mediterana se zărea ca o părere, pierdută, i-a smuls “găina” de pe cap lui Dragomir și a azvîrlit-o în mare! Apoi i s-a adresat păgubitului cu “Să înveți de la mine că n-ai voie să-ți iei pălărie ca a șefului!”

Dragomir a înghițit în sec și a îngînat doar “Să trăiți, am înțeles!”.

Comentarii (61)Adaugă comentariu

Bocanci (3 comentarii)  •  29 martie 2014, 9:57

Io ziceam ca in Romania comunista exista o scara a valorilor, spre deosebire de azi. Dar m-am inselat. Daca un fost puscarias de drept comun in anii 70 a ajuns maior in 88, atunci si nea Nicu ala era un pufulete.

joaquin (2 comentarii)  •  29 martie 2014, 9:57

Eu , în locul lui Bărbulescu , îi dădeam brânci lui Dragomir ! Cu tot cu pălărie !

maistor kokir (51 comentarii)  •  29 martie 2014, 9:57

tare ,mi-a placut, deci mitica de tanar era lingau pervers :)) …

Autholycus (3 comentarii)  •  29 martie 2014, 10:03

Ati putea scrie usor o carte despre toti granzii zilei din fotbalul de dinainte de 89 si cel de azi. Mai cu toti ati intrat in contact sau ati avut relatii amicale la un moment dat. Frumoase amintiri.

Adi Tupeu (4 comentarii)  •  29 martie 2014, 10:57

Tare, insa cred ca Barbulescu a incurcat borcanele, trebuia sa pastreze palaria si sa-i dea branci lui Mitica!

Militica Blatomir (14 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:00

De atunci a ramas Militica cu vorba „ma doare-n palarie”! :))

valahu (46 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:05

eu cu prietenul terminatoru il stim pe nea mitica tare demult ca e baiat de caracter si le stie pe toate.

Viktor (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:08

Am asteptat amintirea cu nesat si am fost rasplatit. In locul dv as scrie asa ceva una la doua zile. Decat tot Steaua, tot Piturca si alte fleacuri.

Aral (104 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:11

Mi-a placut si astept urmatoarea amintire.

Grig (105 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:15

Da, a gresit militache, trebuia sa il arunce chiar pe Dragomir. In rest e de citit si de bagat la cap morala.

ovialex23 (12 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:22

Pina in decembrie ’89, peste hotare, in afara tarilor socialiste, puteau calatori numai turnatorii, securistii+militienii si tovarasii de partid; asa ca tov Ioanitoaia, mai depanati-ne citeva din frumoasele dvs amintiri din cercul dvs de prieteni.

Other (4 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:23

Mai , nea Ovidiule , de ce nu esti corect ? Echipa MILITIEI a fost este si va fi DINAMO !

Marcus (279 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:26

O data ar trebui facuta si o investigatie a ceea ce a insemnat clona dinamovista Victoria. Putina lume stie cum a aparut, cine a sustinut-o si ce succese a obtinut prin blaturi. GSP ar trebui sa o faca.

mihai (13 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:29

hm,ciudat cum a reusit mitica sa ajunga departe cu erori de-astea de gradinita,trebuie sa fii avut limba foarte lunga, caci dupa cum se vede.. creier.. mai putin

maximuspqr (14 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:33

Multumesc Ovidiu Ioanitoaia, intr o presa dominata de scandal (mironica, stucan, decebal radulescu, aluneca si naum) articolele pe care le scrii (simbata in special) sint medicament.
Militianul corupt hot si mincinos de cind se stie este un lingau periculos. Daca faci eroarea sa clipesti in preajma lui da cu tine de pamint. Nu a existat , nu exista si nu cred ca va mai exista persoana mai mizerabila decit mitica dragomir. Acum are si site, traim intr o lume bolnava. Este singura persoana pe care o urasc.
Pace!

Al. Tudor (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:53

@ovialex, hai sa mori tu, cine te-a mintit? Ioanitoaia a lucrat 15 ani la Flacara si datorita lui Paunescu ziaristii de acolo plecau des. Eu detin colectia revistei si pot sa iti dovedesc ca la meciuri au fost trimisi toti ziaristii ca recompensa. Inclusiv Dohotaru ori Arion care se ocupau de cultura si nu aveau habar de fotbal.

Loulou (274 comentarii)  •  29 martie 2014, 11:55

Frumos.

Johnny (30 comentarii)  •  29 martie 2014, 12:08

Frumoase amintiri aveti- colonei, maiori, paunesti- e ca si cum m-ati intoarce in timp si m-ati pune la o coada la paine. Multumesc frumos! De ce nu ne spuneti si din amintirile avute cu invitatii dumneavoastra periodici de la emisiunea tv, amintiri cu fratii Becali, Borcea, Stoica, Popescu. Amintirile dumneavoastra, domnule Ioanitoaia, sunt ca o cola plina de porcarii bauta intr-o zi caniculara.

mihai (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 12:14

Victoria a aparut cum a aparut si a facut ce a facut dar Steaua cum a aparut cu Ceausescu in frunte,apoi cu Valentin la abuzuri(un mare antrenor-V.Mateianu a decedat datorita ambitiilor steliste) si cel cu blaturile si sacosile de bani la adversari-G.Becali,un conducator al Stelei a batut un suporter al propriei echipe -MMS .Asa ca stelistii care intra la comentarii sa aiba ciocul mic.

ro (2 comentarii)  •  29 martie 2014, 12:16

Cand era sef la LPF nu povesteai maestre…;). Acum este concurenta :))

adi (3 comentarii)  •  29 martie 2014, 12:40

Articol de slaba calitate, despre oameni de slaba calitate…Domnule Ioanitoaia, vedeti ca mai jos Oprisan da lectii despre cum se scrie un articol bun…poate-l citesc si lingaii Dumneavoastra.

barbu (74 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:04

la valetta, zell am see… va place drumetia, domnule ioanitoaia.
dar prietenul paulica nu avea, si el, vorbe memorabile?

Radulian (2 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:05

#18, tu te inscrii in fruntea listei complexatilor si a celor care se bucura de raul altora. Pe cine ai fi vrut sa invite in emisiune moderatorii, aka Ioanitoaia, daca nu pe cei care conduceau fotbalul la vremea respectiva. Probabil ca te-ai nascut ieri, ca sa nu spun din greseala, daca nu stii cum se traia inainte de 89 si ce compromisuri trebuia facute. Unii va dati originali si voi sunteti niste falsuri..

Jeandelacraiova (2 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:34

adi, asta ar mai lipsi presei sa ia Ioanitoaia lectii de scris de la Oprisan, cand unul scrie zilnic si celalalt o data pe saptamana. Nici de gluma nu e buna.

Adina (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:35

Frumos, dar parca mai frumoase sunt alea cand il aparati si il transformati pe Mititelu intr-o victima a sistemului.

Pacat ca Justitia nu citeste articolele dumneavoastra, iar verdictele sunt culmea ! in defavoarea „olteanului”

Marcello (83 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:36

Adi, adi, nu confunda muntele cu gaina!

Gill (41 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:38

Foarte interesant, ma bucur ca ati ales sa scrieti despre o perioada din care nu avem atat de multe informatii si povesti, va felicit pt initiativa

Gino (513 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:39

Nea Ovi, nu te lua dupa toti ratatii si continua seria amintirilor. Asa mai aflam si noi astia mai tineri ce s-a intamplat mai demult.

radu (60 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:48

Acum stim la ce palarie face referire cand spune ca il doare in palarie,inca ii pare rau dupa palaria aruncata in Mediterana.

Cheetah (2118 comentarii)  •  29 martie 2014, 13:56

Multumim frumos ca ne inveseliti cu astfel de povestiri haioase. M-am spart de ris pe comicul situatiei la modul general, dar mai ales pe nuantele umoristic – critice din textul Dvs. Chair nu vreti sa scrieti o carte? 🙂
Anticipez ca un subiect tip Caragiale centrat pe sefii militieni comunisti si interactiunea lor cu sportul, dar mai ales cu arta si cultura anilor 80 :), ar avea o audienta majora, in primul rind la cei ce eram tinerei si virtual-nevionovati pe atunci.
Merci Maestre, chapeau!

Lupu (47 comentarii)  •  29 martie 2014, 14:39

Adina, sa stii ca pe langa fudulia lui prosteasca Mititelu chiar e o victima a sistemului lui Mircea Sandu si Dumitru Dragomir. Si-a dat seama cam tarziu si asta il costa scump.

dan (151 comentarii)  •  29 martie 2014, 14:47

Fain! O singura observatie am; in loc de : „asemenea ștabilor de-atunci, nu admitea să fie contrazis”, as spune „asemenea tuturor stabilor, de azi si miine”

ipsen (8 comentarii)  •  29 martie 2014, 15:38

povestiri cu oameni calitatea „nu era bita” sau „avea vorbe”

interesant, dar povestiti decit partea frumoasa, glumeata, simpatica

in felul asta, orice mizerie umana devine simpatica

Alin (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 15:58

Asta e un crampei de viata, o intamplare si nu o analiza a militiei din epoca comunista. Cu atat mai putin a comunismului. sunteti prea pretentiosi cu o amintire de 30 de randuri

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  29 martie 2014, 16:09

Magistral, chiar spunem la „pretenu“ Geambasu (avem in comun muzica stelara sovietica) ca a avut un gust deosebit cafeaua. Din cauza amintirilor din epoca de aur.

Puteai sa dormi „strimb“, sa-ti „straLuceasca“ mintea de prea multe vitamine, sa visezi pasari intunecate, sa visezi „groape“, sa fi avut cosmaruri ca ai participat la un concert la pianul alb al fratilor Negoita acompaniind Kraftwerku lu Dream Theater, la cafea, citind in articolul Domniei Voastre despre anumiti militieni, nu putea decit sa te unga pe suflet. Magistral. O Fabula. Pacat ca nu stim despre ce animale ar fi scris La Fontaine.

Drept rasplata, dupa bancul cu pacientii sectiei dermatovenerice care nu putea aparea, dar sper ca a ajuns si la prietena mea de la voi, as da un banc cu militieni, dar … adminu asta al vostru n-are tata doctor.
De doctori are nevoie Patria. Va anunt cu mandrie ca toti cei de la Teatrul de Comedie, Mihaita, Petrescu, nu sint Dreameri sovietici, sint vizionari Stelari adevarati, rai de tot, foarte rai. Dar daca tot veni vorba de Mihaita, tot as spune bancul dupa care tatal lui Pintili, capitanul nostru, Lucian, a facut capodopera Reconstituirea, cel mai bun film romanesc:
„cica la un caz cu delicventi au murit doi, iar la reconstituire trei militieni”.

Stimate OI, hai sa facem „Reconstituirea“ !

Mario (1 comentarii)  •  29 martie 2014, 17:09

Excelent editorial. Face cat 100 de editii ale gazetei. Ramai cu ceva din aceasta relatare, cu o lectie de viata. Stiti ceva? Si azi e tot cam la fel, diferenta, s-a schimbat functia cu cascavalul.

nea caisa (81 comentarii)  •  29 martie 2014, 17:42

Frumoasa istorie! Si o dovada ca resursele materiale ale sefului politiei capitalei si ruda a sefului statului erau, totusi, limitate. Ma intreb ce-ar face seful de astazi al politiei, ce suma ar putea aloca el pentru o palarie ca sa fie mai grozava ca ale subalternilor?

Johnny (30 comentarii)  •  29 martie 2014, 18:34

#23, daca ar fi invitat fosti si actuali antrenori si jucatori de fotbal, oameni din sport, nu infractori, emisiunile lui Ioanitoaia ar fi fost mai placute. Daca nu s-ar fi insotit cu oameni josnici, amintirile lui poate nu l-ar mai „chinui”. Poate ca dupa un esec in State o mana intinsa de la oricine era foarte buna. Nu m-am nascut ieri, poate m-am nascut din greaseala, nu stiu, dar nu e frumos sa jignesti; fiecare om are dreptul la o opinie. De asta au murit oameni, pentru a avea dreptul la opinie, chiar daca nu-ti place. Nu ma insulta miseleste, doar daca o poti face in fata mea!

Cheetah (2118 comentarii)  •  29 martie 2014, 19:03

Stimate/stimata ipsen @#33, va rog sa mai adaugati un NU intre cuvintele „dar” si „povestiti”, multumesc foarte mult pentru efort!

Radulian (2 comentarii)  •  29 martie 2014, 19:50

Johnny. Rau e ca multi intelegeti pe dos sensul democratiei. Nu au murit tineri ca sa debitati voi toate prostiile cu aerul ca ati trecut Atlanticul inot. Inainte de a va lipsi realismul, va lipsesc educatia si bunul simt.

Un antrenor (214 comentarii)  •  29 martie 2014, 19:55

Bine pusa problema. Pt Johnny #28. cine stia ca Gica Popescu si MM vor deveni infractori si cati oameni de fotbal sunt cu adevarat curati. Ce deranjaza in postul tau e ca judeci cu rautate.

Marius (6 comentarii)  •  29 martie 2014, 20:55

Foarte frumos! Va multumesc si abia astept urmatoarea povestire.

Mihai (4 comentarii)  •  29 martie 2014, 21:32

Bravo nea Ovidiu (internetul e un loc unde poti fi familiar cu oricine, chiar daca in realitate, daca v-as intalni, m-as adresa cu „dumneavostra),

Cel mai mult imi plac articolele tale cu amintiri din anii dinainte de Revolutie (daca o fi fost Revolutie). Aveam 14 ani cand a cazut comunismul si ami amintesc multe din acea epoca. Am sa iti citesc articolele in continuare cu mare placere.

Sa fii sanatos nea Ovidiu, tote cele bune de la Piatra Neamt,
Mihai

delta_tulcea_si_galati (5 comentarii)  •  30 martie 2014, 0:01

nea ovi, de ce stergeti comentariile potrivnice si argumentate? Va simtiti si dumneavoasta un pic stab?Scrieti o carte de memorii, sa aiba material lecturant militianul cand va intra la seral.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  30 martie 2014, 0:10

Eu l-as fi aruncat pe el in mare,nu palaria…. Gestul inseamna ca toti il stiau ce fel de om este….

jack (2 comentarii)  •  30 martie 2014, 1:34

Bravo un antrenor, bine pusa problema.

Optimvs (33 comentarii)  •  30 martie 2014, 3:36

Nu pot sa nu ma intreb ce alte calitati (in afara de cele profesionale) trebuia sa aiba un ziarist din presa scrisa ca sa plece, inainte de 1989, intr-o deplasare intr-o tara capitalista?

zona magheru (49 comentarii)  •  30 martie 2014, 4:15

Asta e cea mai ” tare ” dintre toate . Realitatea este ca dupa revolutie nu astia din primul rind au venit la putere ci cei din rindul doi asa zisii ” pupincristi ” . Astia au facut prapadul . Ii va trebui Romaniei zeci de ani sa isi mai revina .

neluploiesteanu (3 comentarii)  •  30 martie 2014, 11:37

Te intrebi degeaba Optimvs, pentru ca ziaristii de sport au circulat destul si inainte de 1989. Nu exista meci important sau competitie de rang mondial ori european sa nu fie vreo 3-4, cativa de la Sportul si de la TV (cat a circulat Topescu?), de la Radio si chiar de la presa din provincie. Daca nu ai date din perioada aceea informeaza-te si imi vei da dreptate.

coco (401 comentarii)  •  30 martie 2014, 11:40

Mishto, mishto.

Comentează