Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Arbitrul Păunescu

Ce voi povesti mai jos s-a întîmplat în 1978 ori în 1979. Lucram la revista Flacăra și-l aveam redactor-șef pe Adrian Păunescu, față de care, și din pricină că s-a prăpădit repede, n-am reușit să-mi plătesc decît o parte din […]

sâmbătă, 15 martie 2014, 8:59

Ce voi povesti mai jos s-a întîmplat în 1978 ori în 1979. Lucram la revista Flacăra și-l aveam redactor-șef pe Adrian Păunescu, față de care, și din pricină că s-a prăpădit repede, n-am reușit să-mi plătesc decît o parte din datorii. S-a zis și se mai zice despre AP, de regulă denaturînd realitatea, că era un dictator care îi ridica statui în versuri lui Ceaușescu, dar își batjocorea și chiar își umilea subalternii. Fals, exagerat. Nu neg că era capricios și îi sărea țandăra din te miri ce, că te lăuda dimineața, iar la prînz te desființa ori invers! Mie însă, Dumnezeu să-l ierte!, mi-a făcut mult bine. Numai bine.

M-a reangajat în presă după ce, întors în țară și divorțat de o americancă, stătusem 13 luni șomer. Fără să mă fi cunoscut personal, s-a bătut pentru mine ca un leu la sugestia lui Dorin Tudoran și mi-a obținut un post de corector. Asta în ciuda faptului că în dosarul meu de cadre se preciza că, însurîndu-mă la New York, scuipasem pămîntul patriei! Ca atare, considerînd că recunoștința nu se prescrie, nu voi vorbi niciodată urît despre Adrian Păunescu. Indiferent de împrejurări, niciodată. Din păcate, a dispărut devreme și nu i-am mulțumit destul.

În 1978 ori în 1979, AP a telefonat la redacție din Breaza, unde echipa de fotbal a Cenaclului Flacăra, dintre titularii căreia Vasile Șeicaru și Victor Socaciu chiar știau cu mingea, urma s-o întîlnească pe cea a organizației UTC Prahova. Ehe, derby important, hotărîtor, pentru care Păunescu m-a rugat să găsesc o brigadă de arbitri care să nu dezamăgească.

Cum rugămințile lui erau mai degrabă ordine, m-am adresat doctorului ploieștean Emil Vlaiculescu. Fost arbitru de elită, acesta se retrăsese de pe gazon de 3-4 ani, dar în calitate de șef al arbitrilor prahoveni, de președinte al comisiei județene de profil, l-a convins pe reputatul Nicolae Cursaru, component al lotului A aflat în activitate, să meargă la Breaza. Cu Cursaru și cu doi tușieri ale căror nume nu mi le reamintesc ne-am întîlnit la Ploiești și am pornit la drum. Eu și Vlaiculescu într-o mașină, arbitrii în a doua.

Cînd ne-a văzut, Păunescu l-a salutat ceremonios pe doctor, i-a poftit pe ceilalți să se îmbrace într-o magherniță și a continuat, șușotind cu Socaciu și cu Șeicaru, să stabilească tactica de joc! Abia a început însă meciul că, după nici 10 minute, AP s-a enervat la o decizie a “centralului” și l-a invitat pe acesta să părăsească terenul! “Nea Cutare, a tunat și-a fulgerat poetul, dumneata habar n-ai de regulament și, fiind din Ploiești, ții pe față cu uteciștii de-acolo! Așa că lasă-ne, tată, du-te de unde-ai venit!”.

Convins că toate oalele s-au și spart în capul meu, am înlemnit, numai că AP s-a apropiat în fugă de noi și, surprinzător, i-a cerut lui Vlaiculescu să arbitreze dînsul. Doctorul a încercat să se scuze că nu mai are condiție fizică și nici echipament, că-l supără un picior, alea, alea, dar n-a scăpat de insistențele lui Păunescu. Care nu admitea, conform obiceiului, nici un refuz. Peste 10 minute, partida s-a reluat cu Vlaiculescu la centru, atît că, după alte 10, AP s-a enervat și pe doctor: “Ce fault, tataie, care fault, de unde fault, ai orbul găinilor?! Ia vezi-ți de bolnavii matale că m-am lămurit! Mulțumesc de oboseală, scuze și la revedere, de-acum arbitrez eu!”.

Nițel jenați, nițel amuzați, ploieștenii au făcut cale întoarsă, iar eu am căzut, firește, cel mai rău. Poetul mi-a reproșat săptămîni la rînd că i-am adus niște arbitri chitiți să-l fure!

Comentarii (59)Adaugă comentariu

cezar (25 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:33

asa si?!

george (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:44

Mda

fancraiva (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:48

felicitari maestre frumos multumesc de articol multa sanatate domnule OI

Marius (6 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:50

Superb. Multumin

clau (343 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:51

@Foarte interesant. @cezar. Chiar daca te duce mintea putin, fa un efort sa intelegi!.

Anca (109 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:53

Mai vrem amintiri de astea cat mai multe. Repet sugestia de a le strange intr-un volum si le astept si pe cele cu Dumitru Dragomir.

Olteanu (478 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:56

Foarte tare. Nea Ovi, esti in mare forma. L-am cunoscut pe AP si confirm ca era un tip cu multa personalitate si foarte greu de oprit cand il lua valul.

Viktor (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 9:59

Asa mi l-am si inchipuit pe Paunescu, oricum, un mare poet.

Dumitru (10 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:03

Deci nu se putea juca correct?

Daniel Grosu (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:18

Asta era firea lui Adrian Paunescu. Un poet de mare valoare, care inca nu e pretuit asa cum ar merita. „Repetabila povara”, „Manifest pentru sanatatea pamantului”, sunt doar doua din multele poeme care mi-au ramas de-a pururi in gand si pe care le pot recita oricand, fara nicio urma de efort. Felicitari, domnule Ioanitoaia, pentru ca reusiti sa ramaneti vertical intr-o lume de nerecunostinta!

danny pump (17 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:40

inteleg recunostinta,recunosc talentu poetic,dar caracterul individului a fost cel putin deplorabil iar egocentrismul de-a dreptul monstruos!!!

Dorian (9 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:41

Domnule Ioanitoaia, fata de memoria lui Paunescu va onoreaza. Asta va ridica in ochii mei si e o pilda pentru ziaristii tineri.

Arghir (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:43

Pentru textele din Flacara lui Adrian Paunescu primiti bani? Daca da, recunostiinta dv. e numai de poza.

Fl. Paul (50 comentarii)  •  15 martie 2014, 10:50

Un singur lucru a fost sigur la acest om foarte controversat, care l-a ridicat in slavi pe Ceausescu de nu a mai putut si a tras foloase de pe urma atitudinii sale. Paunescu nu a lasat pe nimeni indiferent, unii l-au venerat si altii l-au hulit.

mrnb (18 comentarii)  •  15 martie 2014, 11:03

Inca o data dovediti ca aveti negustoria scrierilor. Un articol de mare interes indiferent daca, Paunescu este injurat sau amintit cu nostalgie. Felicitari inca o data pentru astfel de articole!

aleosa (8 comentarii)  •  15 martie 2014, 11:22

Domnule Ioanitoaia, stiti ce inseamna cuvantul politruc?
Si care e pluralul lui?
Dumneavoastra si AP.

Hasbe (39 comentarii)  •  15 martie 2014, 11:33

Democrat si binecrescut, AP! Si nici cu dvs. nu trebuie sa ne fie rusine…

Loulou (274 comentarii)  •  15 martie 2014, 11:34

@#16. Daca prostia ar durea, ar trebui sa iei medicamente de dimineata pana seara. Eventual sa te internezi.

Steaua-1986-forever (45 comentarii)  •  15 martie 2014, 12:33

Mda, am fost vecin (automat sunt si cu „redactia dvs” din nefericire in acest moment) cu AP. Pot sa spun ca de-a lungul celor 35 de ani de „vecinatate” am avut multe clinciuri cu poetul pe care pot sa spun ca l-am cunoscut binisor. Insa, de morti, numai de bine, omul a fost genial din multe puncte de vedere chiar daca a fost o nulitate ca vecin, sot, tata, etc…(din nefericire). Am multe povesti cu el si cu familia lui, insa pot sa va spun ca totusi sunt norocos ca am fost contemporan cu el si cu faptul ca l-am cunoscut.

stelica carlig (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 13:32

Categoric un om pe care nu-l puteai/poti trece cu vederea. Ori il iubesti, ori il urasti, ori amandoua.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  15 martie 2014, 13:55

sublim, de-ar fi in fiecare zi sambata !

Din respect pentru O I renunt si eu la o poezie.

PS ce baga asta oare in el si cine ii livra ?

gadea (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 14:30

Judecand la rece nu a-ti fi dorit sa va ajute altcineva? Nostalgii de giurgiuvean

sandu barcelona (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 14:37

O poveste fara cap,fara coada si fara continut,nea Ovidiu lasa-ne,cu tot respectul dar am impresia ca numai aveti respect fata de cititori.Lasa-ma cudatoriile matale

Iulian (190 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:01

Sandu Barcelona, nu ai absolvit prea multe clase daca afirmi ca povestea asta nu are continut. Poti zice ca nu iti place Paunescu, dar nu si ca povestea e fara miez. Pacatul e ca tu pricepi putin spre deloc. Cat despre gramatica, se intelege ca la Barcelona nu iti mai trebuie, asa ca scrii nu mai legat.

cristian (8 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:01

De cate ori ascult Cenaclul Flacara si ma uit la salamismele si la gutzismele zilelor noastre ma gandesc cum a putut sa decada in asemenea hal societatea noastra…Si din ce in ce mai mare mi se pare Adrian Paunescu…Cred ca fanii gutza si salam nu inteleg versurile marelui poet …si ¨e¨ frustrati!

cosma (9 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:08

Sandule, multi nerozi mai locuiesc la Barcelona, iar tu esti unul dintre ei si nu meriti pic de respect. Paunescu si Ioanitoaia da, tu nu.

Miti (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:15

Inca un text pt care va multumesc.

Fan ucv (56 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:18

Memories…omul si poetul Paunescu ce paradox!

Angelo (24 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:27

Pretini, postati numai daca aveti ceva de spus, nu si ca sa va bagati in seama ca sandu barcelona. Articolul are marele merit de a il infatisa pe Paunescu asa cum a fost in realitate, un urias greu de suportat.

Un hohot de ras, maestre! (4 comentarii)  •  15 martie 2014, 15:30

Numai 13 luni de odihna ? Bunicu’ a luat 3 ani (si era cu 4 copii), dupa razboi.

Iar in ziua de azi poti lua si 5. Si nu in Romania, ci la New York – unde viata e un pic mai scumpa.

Nu ne scrieti ceva si de „Democratie” ?

Stră Luce Nthory de Nord (273 comentarii)  •  15 martie 2014, 16:28

Nea Ovi, idolul tau si al lui nea Vanea, in 1985 a lasat acasa adevarata generatie de aur: Belodedici, Lacatus, T. Stoica, Duckadam, Majearu… E un om fara cararcter si fara valoare: vorba regretatului V. Ianul: ,,Ştift jucator, ştift antrenor” !!!
http://www.ziare.com/mircea-lucescu/sahtior-donetk/mircea-lucescu-batjocorit-de-jurnalistii-francezi-1287995

mrnb (18 comentarii)  •  15 martie 2014, 17:00

mai @Stră Luce Nthory de Nord esti un mare frustrat! Pai de ce Ienei cu aceea generatie de aur pe care o amintesti nu a reusit calificarea la europeanul din 88? Tristule!

Cocosila (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 17:24

Dorian cum dracu’ poti sa scrii o propozitie fara subiect?
„Domnule Ioanitoaia, fata de memoria lui Paunescu va onoreaza.” Probabil toata cultura ta se rezuma la doua poezii scrise de Paunescu si la documentele de partid.

Golanule (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 17:46

Se spune in articol ca AP nu era dictator dar citind articolul chiar o atitudine de dictator se intelege.

Mos Martin (41 comentarii)  •  15 martie 2014, 17:57

Il lasati pe bolnavul de Stra Luce sa debiteze niste aiureli, iar pe mine ma banati ca il critic! Daca ati reactualizat cenzura pentru cei care sunt fani Paunescu si Ioanitoaia nu mai inteleg nimic, dar nici nu am sa mai postez vreodata aici.

Vlady (150 comentarii)  •  15 martie 2014, 18:00

Cum draq de ii permiteti unui mutant ca Stra Luce sa bata campiii, iar pe mine ma taiati? Unii se refera aici la democratie fara sa fie bagati in seama.

Michael (76 comentarii)  •  15 martie 2014, 19:10

Alo, GSP, ati reintrodus cenzura? Lasati, nene, oamenii sa se exprime cand sunt si cand nu sunt de acord cu voi. Ovidiu Ioanitoaia se lauda odata ca el nu opreste pe nimeni, s-a schimbat sau ce se intampla?

dan (1 comentarii)  •  15 martie 2014, 19:16

Cea mai mare calitate a unui om este sa fie om iar personajul descris in articol numai calitatea asta nu a avut-o. Si ca sa vedem cat de departe a fost de a fi om trebuie sa privim numai anii traiti de el dupa revolutie. Comportamentul sau in fata accidentului facut de consoarta lui sau faptul ca a ramas aservit doctrinei neocomuniste a partidului stat PSD. Ma opresc aici ca nu vreau sa-l jignesc mai mult.

Cheetah (2118 comentarii)  •  15 martie 2014, 20:28

Interesanta poveste, spune multe despre temperamentul celui de-al doilea mare poet roman dupa Eminescu, dar si despre puterea recunostintei pe care o simtim la Maestrul Ioanitoaia.
Un meci amical intre amatori e ca o comedie jucata ad-hoc si fara pretentii de a respecta vreo regula cu exceptia celei de bun simt, asa ca show-ul facut de Paunescu, Fie Iertat, e minunat la fel ca si poeziile sale de neuitat.

razvan (3 comentarii)  •  15 martie 2014, 21:23

Mai baieti…cine nu a stat macar 5 minute langa Paunescu nu are cum sa inteleaga ca a fost unul din MARII ROMANI…ne-am luat dupa analfabetii care au validat GENOCIDUL si LOVITURA DE STAT subtitrata REVOLUTIA DIN DECEMBRIE …alias crimele hoardei Iliescene…cititi copii POEZIA lui Paunescu…cititi cu mintea si apoi vorbiti…daca a fost suficient de mare pentru vremurile apuse…aduceti-va aminte ca a fost singurul roman care a aruncat flori pentru PODUL PESTRE PRUT…doar Romanii sa vorbeasca despre valori..

Gill (41 comentarii)  •  15 martie 2014, 21:26

Minunat, articolele dumneavoastra sunt placerea mea de fiecare sambata, ma bucur ca un copil cand le citesc, sunt senzationale!

slobozia (2 comentarii)  •  15 martie 2014, 21:31

inca odata se deomstreaza,reactii tipic comuniste !
nu il mai laudati pe lingau.
v-a facut personal un bine dar in intreg ansamblul actiunilor lui a fost un bard comunist si un pupator de dosuri ca sa ii fie lui bine si atat.
eu am despre el niste aventuri ………cu mai multi martori care pot confirma…………dar nu mai conteaza!
in 50 de ani nu o se mai stie ca a existat comunism cu lingai (propagandisti) pe pamanturile astea.

ion (28 comentarii)  •  15 martie 2014, 23:21

Paunescu a fost un om adevarat.Si-a pastrat credinta pana la capat.Si pentru asta il admir.Unii il numesc „lingau”, „poet de curte” dar putini stiu ca el chiar credea in doctrina socialista.Si nu a negat niciodata asta cum au facut toti ceilalti.Omul avea coloana vertebrala.Acum am ramas doar cu nevertebratele.

gogu (45 comentarii)  •  16 martie 2014, 0:48

mda…

Chelaru (10 comentarii)  •  16 martie 2014, 2:50

@slobozia. In ciuda greselilor lui de orientare, Paunescu va ramane in istoria literaturii si a presei romane. Pentru ca tu vei ramane maxim in istoria familiei tale nu ai voie sa il injuri pe Paunescu. Soarecele, deci tu, nu se poate compara niciodata cu elefantul. Asa ca taci dracului din gura si nu mai fa pe moralistul.

motanul incaltat (603 comentarii)  •  16 martie 2014, 2:51

Paunescu nu cred sa fi fost vreun lingau—-dovada ca l-a angajat pe Ioanitoaia, un element ce fusese casatorit in USA…. A facut-o cred si intentionat impotriva sistemului……

CTU, pe invers (1 comentarii)  •  16 martie 2014, 5:38

Socaciu chiar a jucat fotbal in divizia B la ICIM Brasov.Siropul asta al matale, nea Ovidiule are prea multe E-uri expirate, iar unele chiar false !

floben (17 comentarii)  •  16 martie 2014, 5:54

Am avut placerea sa pot vorbi cu dumneavoastra. Acum am doar placerea sa va citesc. Nu stiam ca ati fost casatorit cu o americanca, dar stiu ca ati fost prieten cu o prietena a unei prietene ( cam complicat, nu?). Marea majoritate a articolelor pe care le scrieti sunt pe placul meu. Cu cele mai multe opinii pe care le exprimatisunt de acord, iar cu restul nu sunt impotriva ci de alta parere. Amintirile dvs. sunt importante pentru noi si le citesc cu aceasi nerabdare cu care le astept. Sa traiti!

ciupi (128 comentarii)  •  16 martie 2014, 5:55

munceam la linotyp, la Inf. Buc., jucam contra cenaclului flacara, cu nenea ioanitoaia varf impins si cu paunescu in spatele lui. pe stadionul combinatului scanteia. a fost o faza in care un coechipier „i-a bagat-o” poetului printre picioare si ma asteptam, stiindu-l cat era de dat dracu’ atunci cand nu-i convenea ceva, sa-l alerge pe baiatul ala pe teren. in loc de asta, s-a dus catre el si i-a intins mana felicitandu-l. celalalt, sfios de felul sau, si-a cerut scuze. era chiar simpatic cand voia, cand venea la mine sa-i scriu un text, mi se adresa politicos, te facea chiar sa te simti important.

andrey (14 comentarii)  •  16 martie 2014, 6:50

Stra Luce, de fapt tu esti…Stra Steaua dupa exemplele pe care ni le servesti ca si cand Majearu ar fi fost vreo scula de fotbalist. A il contesta pe Lucescu e o dovada de nepolitete si chiar de invidie prosteasca de care nu pot fi capabili decat stelistii lipsiti de simtul realitatii.

Comentează