Mai multe șanse pentru Steaua?
Se confirmă că, pentru a o apăra în dosarul Valiza, programat pe 21 iunie la Comisia de Disciplină a UEFA, Steaua l-a contactat pe avocatul elvețian Gianpaolo Monteneri. Dispus să preia cazul, cel care e prieten bun cu Cristian Bivolaru […]
Se confirmă că, pentru a o apăra în dosarul Valiza, programat pe 21 iunie la Comisia de Disciplină a UEFA, Steaua l-a contactat pe avocatul elvețian Gianpaolo Monteneri. Dispus să preia cazul, cel care e prieten bun cu Cristian Bivolaru și apropiat de Victor Becali a cerut însă un scurt răgaz înainte de a semna un eventual angajament. A motivat că abia la sfîrșitul săptămînii în curs va veni din vacanța pe care o petrece cu familia în Italia.
Concret, numai după ce va studia actele din dosar, se va putea pronunța asupra posibilităților Stelei de a nu fi exclusă din Champions League. Ca atare, suflarea roș-albastră trebuie să spere că Monteneri, care a făcut parte din structurile FIFA peste un deceniu, va găsi din mers argumentele menite să-i convingă pe componenții Comisiei de Disciplină să nu sancționeze formația din Ghencea.
Apropo de comisie. Socotind că doar președintele și vicepreședintele ei au formație de juriști, pe cînd cei 7 membri activează în cadrul federațiilor naționale, 4 ca secretari generali, omologii lui Bela Kassai, parcă am căpătat mai mult curaj.
De ce? Întrucît îmi imaginez că, obișnuiți cu neîmplinirile fotbalului din țările lor, care se confruntă cu destule probleme, oficialul maghiar, cel ceh etc. nu se vor grăbi să pedepsească o întreagă echipă pentru greșeala, e drept, incontestabilă, a unui singur individ. Poate am devenit optimist fără temei și mă înșel. Dar poate nu.
____________________
Remarcat ca fundaș la Anderlecht și la FC Köln, în paralel și în echipa națională, al cărei tricou l-a îmbrăcat de 102 ori, Morten Olsen nu-i doar cel mai longeviv selecționer din istoria fotbalului danez, ci și cel mai eficient. Numit în anul 2000, el a stat pe bancă la 141 de meciuri, obținînd 70 de victorii, procentaj de reușită ce depășește 52 la sută, ceea ce nu-i deloc puțin, dimpotrivă, pentru Danemarca. Între altele, a calificat “naționala” atît la Mondialele din 2002 și din 2010, cît și la Europenele din 2004 și din 2012, palmares menit să umple de mîndrie orice tehnician. Și pe concurenții acestuia, evident, de invidie.
A ajuns însă ca, deznodămînt halucinant, anonima Armenie să cîștige marți cu 4-0 pe “Parken Stadion” în preliminariile CM, asta după ce pierduse vineri în fața Maltei pe teren propriu, pentru ca presa din Copenhaga și întreaga opinie publică să-i ceară lui Olsen să plece “La revedere, Morten, fii corect și dă-ți demisia!”, l-a somat ziarul Ekstra Bladet, demonstrînd astfel că recu-noștința nu figurează între legile unui sport cu memoria scurtă.
În momentul în care pînă și unuia ca Morten Olsen, idol al multor generații și adevărată legendă vie, i se întoarce spatele, sîntem obligați să admitem că viața unui antrenor, indiferent de numele și de reputația lui, depinde de ultimul rezultat. Numai de el. O fi bine, n-o fi, asta e.