Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Hagi și românii

Mărturisesc că nu l-am simpatizat niciodată în mod special pe bulgarul Hristo Stoicikov, deși a fost un superfotbalist, dintre cei mai talentați din Balcani. Pe lîngă numeroase alte trofee, a cîștigat în 3 rînduri titlul în țara sa cu ȚSKA […]

luni, 18 martie 2013, 9:58

Mărturisesc că nu l-am simpatizat niciodată în mod special pe bulgarul Hristo Stoicikov, deși a fost un superfotbalist, dintre cei mai talentați din Balcani. Pe lîngă numeroase alte trofee, a cîștigat în 3 rînduri titlul în țara sa cu ȚSKA Sofia și de 5 ori în Spania cu Barcelona, în tricoul blaugrana cucerind Liga Campionilor (1992) și Cupa Cupelor (1997). A luat Gheata de Aur în 1989 și Balon d’Or în 1994. A ieșit golgeterul turneului final al CM din 1994, an în care UEFA l-a desemnat Best Player in Europe, iar lunarul britanic World Soccer l-a inclus pe lista primilor 100 de jucători ai secolului XX. Chiar a fost mare, uriaș, imens.

Personal, l-am prețuit ca jucător, nici n-aș fi avut altă soluție, dar mai puțin ca individ. Asemenea multor altora, m-am simțit deranjat de faptul că, pe cînd antrena “naționala” vecină, ne-a făcut pe noi, românii, cu ou și cu oțet, numindu-ne inclusiv “mămăligari”. În măsura în care și-a propus să fie ironic ori subtil, nu i-a ieșit. Din păcate, a fost doar mojic.

Deunăzi, mi-am schimbat însă părerea despre cel care, prizonierul unui temperament năbădăios, a scăpat nu o dată caii în lucernă. Stoicikov s-a mai scos în fața mea, oare numai într-a mea?, datorită unui interviu acordat revistei iberice Jot Down, prilej cu care l-a complimentat din răsputeri pe Gică Hagi, coleg cu el la Barça în sezonul ‘94-’95. Ca unul care l-am crezut doar egoist, ceea ce nu-i cel mai rău lucru pentru un atacant, m-am trezit bătînd în retragere.

Am tras concluzia că, dacă vrea, arțăgosul și trufașul Hristo se poate transforma ușor într-un bărbat elegant și generos, căruia nu-i cade rangul să laude cu toată gura. Așa a spus despre Gică, păstrîndu-și intactă admirația, că “stîng ca al lui nu s-a mai văzut!” și că “avea o personalitate mai mare ca a mea”! Adică, un Vărsător elogiindu-l pe altul, cei doi fiind născuți în aceeași zodie, Hagi pe 5 februarie 1965, iar Stoicikov pe 8 februarie 1966.

Dintre amintirile bulgarului consemnate de Jot Down, am reținut mai ales relatarea că, aflat împreună cu Hagi pe Aeroportul Otopeni, acesta din urmă l-a surprins, ba l-a și enervat, în momentul în care a refuzat să folosească poarta de acces rezervată VIP-urilor: “Nu, nu, nu. Eu îi respect pe români și stau la coadă, îmi zicea Hagi. Și aștepta alături de ceilalți!”.

Veți fi de acord cu mine că povestirea de mai sus, fie ea și restrînsă la maximum, chiar poate stîrni emoție, chiar poate tulbura. Ea ne ajută să înțelegem, dacă mai era necesară încă o dovadă, de ce a devenit Gică Hagi cel mai important dintre fotbaliștii noștri și de ce a rămas, alături de regretatul Dobrin, cel mai iubit. În baza unui har nepereche, a unei ambiții teribile, dar și a unei modestii unice. A ajuns respectat de o întreagă națiune tocmai pentru că, la rîndu-i, a știut să respecte.

Comentarii (51)Adaugă comentariu

sorin (30 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:11

Unii zic ca intregul interviu nu-i chiar asa de flatant pt. Hagi d-le Ioanitoaia . Ce ziceti ? Dvs. cred ca puteti accesa acel interviu si eventual sa ni-l prezentati si noua .E adevarat ca ce a fost prezentat e f. frumos si ii face cinste , chiar ma mira, dar geniul nu poate fi ignorat chiar daca e …mamaligar. O saptamana excelenta va doresc !

ovidiu_3003 (1630 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:16

Hagi este un mare antrenor …El stie ce face …

missU (5 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:25

castroicikov este aroman, asa ca se intelege ca-l pupa pe hagi. mie mi-a ramas in memorie in meciul cand a dat dorinel gol, neacordat de arbitru- nu s-a bucurat la sfarsit, chiar incerca sa-si potoleasca coechipierii

ducu (121 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:43

Stoicikov nu e aroman, e bulgar bulgar, nu stiu de unde a scos missU varianta asta. Poate influentat de prietenia cu Ioan Becali.

Livache (5 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:47

Frumos gest, demn de un om cu mult bun simt. Nu e asa ca la fel procedeaza si Mutu?

alex (46 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:50

Nea Ovidiu, de ce va mirati ca l-a gratulat pe Hagi? Aratati-mi un fost mare jucator sau antrenor care sa NU il elogieze pe Gica Hagi. Va spun eu, nu exista. A fost prea mare Hagi ca sa il vorbeasca cineva de rau. Pana si Piturca, care il uraste din tot sufletul pe Gica si l-a chemat pe Munteanu la nationala doar sa-i depaseasca numarul de selectii desi „neamtul” in ultimele jocuri doar facea figuratie (la fel si cu Mutu cu numarul de goluri) i-a laudat geniul fotbalistic lui Hagi. Nu stiu cati stiu (dar dumneavoastra stiti) ce facea Garrincha pe teren, unde era fabulos (unii zic ca mai bun chiar decat Pele) dar in afara terenului era un betiv ordinar si un fustangiu. Intrebati orice legenda despre Garrincha si toti o sa va zica un singur lucru: fabulos jucator. Asa si cu Gica Hagi, care face parte din patrimoniul fotbalului. Deci, fara suparare, e ca si cand ati spus in articol ca vara este cald afara, ceea ce oricum se stia.

Mihai (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:53

Frumos articol ca de altfel toate articolele dumneavoastra domnule Ovidiu.
Multumim.

un fan (2 comentarii)  •  18 martie 2013, 10:57

Din pacate, domnule Ioanitoaia, sa stiti ca Gica al nostru este respectat in intreaga Turcie si nu in Romania (daca la Romania va refereati in finalul articolului).

Sa va spun o mica poveste: in toamna anului trecut am fost la meciul Romaniei de la Istanbul. Neavand acasa un tricou cu nationala Romaniei cu numele lui Hagi, am luat cu mine un tricou rosu al unei echipe de fotbal din Romania (modelul celor din anii 80) cu numele lui Gica pe spate si numarul 10. Nu va puteti imagina cate discutii, fente, suparari si chiar amenintari au venit din partea unor romani ce mergeau la meci (si tineau cu alte echipe din Romania) pe motiv ca e un tricou al unei rivalei. Degeaba incerci sa le explici unora ca e un simplu tricou cu Hagi, cu Gica al nostru, Gica ce ne scotea in strada si ca nu are importanta la ce echipa ar fi jucat din Romania si ca nu poate fi vorba de rivalitate in cazul lui.
In comparatie, in cartierul celor de la Fener (chiar si la intrarea in stadion) m-am pozat, intretinut, luat in brate cu cel putin 50 de turci (multi dintre ei purtau tricouri cu Fener sau Besiktas) care imi spuneau cat de mult l-au iubit pe Gica al nostru. Cel care a jucat la marea rivala Galatasaray! Nu mai zic ca am avut parte de acelasi tratament din partea jandarmilor lor (care s-au si oferit sa il cumpere).
In timpul meciului, incerc sa-i sugerez unui tip, „lider” de galerie, de prin zona litoralului, sa cantam numele lui Gica (avand stransa legatura dintre el si turci). Nu va puteti imagina ce a fost la gura „liderului” si cate injuraturi de tot felul si-a luat Gica de la respectivul individ. Moment in care nu am mai cantat. Nu am mai putut! Nu ma intelegeti gresit, iubesc echipa nationala (motiv pt care am si facut deplasarea), dar destul e destul.
Hagi e Hagi! Hagi e unic! Hagi merita statuie (cum spusese intr-o conferinta de presa cand inca juca fotbal).
Fanii lui Fener i-au facut statuie langa stadion lui Alex, noi lui Gica nu. Noi il injuram, il blestemam, radem de tentativele lui de antrenorat si/sau ne batem cu pumnii in piept ca a fost un jucator mediocru (acum multi ani la o lansare de DVD-uri cu Gica, tipa unul din spate, toba de fotbal de altfel, cum ca Hagi nu intra nici macar in primii 100 all-time).
In conditiile in care nu ne era frica sa jucam si cu Brazilia cu el in teren! Brazilie pe care, zic eu, o bateam in ’94 in semifinale.
Nu mai zic ca toti nestiutorii rad de Gica cum la Real Madrid nu a facut fata. Cati oare stiu pe ce post juca Gica cu Toshack si Di Stefano pe banca? Cati oare stiu ca Gica a fost cel mai bun din Primera cu Antic antrenor? Stiti dvs., sarbul care l-a jucat playmaker! Si cum a pierdut Realul titlul in ultima etapa, la Tenerife daca nu ma insel, dupa ce l-a scos pe Gica la 2-0 pentru Los Blancos (Gica marcase din lovitura libera atunci)? Sa mai zic ca atunci cand a renuntat Realul la Hagi, Cruyff, marele Cruyff spunea ca a plecat cel mai talentat jucator al „albilor”?
Mai are rost sa mentionam ca Hagi a fost singurul roman care a jucat in meciul all-stars dedicat lui Pele la implinirea varstei de 50 de ani? Mai are rost sa mentionam ca Hagi a marcat in acel meci si ca Pele l-a aplaudat in picioare?
De perioada Barcelona mai are rost sa mentionam? si de regula extracomunitarilor?
Sau de vremuri de demult apuse, cand un copil de la Sportul se batea cu Dinamo si Steaua, si apoi cu marele Inter?
Sau cum a ajuns Steaua in finala Cupei Campionilor Europeni impotriva Milanului lui Van Basten, Gullit si Rijkaard? Sau Galatasarayul in finala cupei Uefa?

Si cum la Coppa del Mondo ’90, in perioada cand era criticat de Cornel Dinu (stiti dvs. de ce) Maradona s-a dus la Gica al nostru sa faca schimb de tricouri? In comparatie cu altii care stau la vestiarele adversarilor nostri, poate-poate prind un tricou. Si multe alte amintiri de neuitat.
Nu, nimic din toate cele mentionate mai sus, nu conteaza. Pentru ca noi nu respectam valorile, noi nu respectam nimic.
In curand (daca Romania obtine 4 puncte cu Ungaria si Olanda), o sa ne laudam ca nationala actuala este mult peste cea a lui Hagi si Popescu. Ne calificam automat la Mondialul din Brazilia si castigam turneul!

Va garantez in schimb ca Hagi este nu numai respectat in intreaga Turcie (am vizitat-o de cateva ori si am observat admiratia pentru el si in alte zone) cat si iubit. Chiar si de unii mai tineri, care nu cred ca l-au prins jucand.
Daca va zic ca si in Atena, Hagi e cunoscut si starneste amintiri placute celor de acolo…

Sunt un fan al decarului nostru. Ultimul nostru decar (din punctul meu de vedere). Nu ar fi fost fair din partea noastra sa retragem/sa nu mai folosim tricoul cu nr. 10? Daca o amarata de statuie nu ii putem face!

vasim (144 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:10

Respect pentru articol!
Pacat ca romanul de rand nu gandeste ca si Hagi!
Uite de asemenea modele avem nevoie la TV si in presa!
Respect Hagi!

Marcel Raducanu (13 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:16

Sunt situatii in care nu e cazul sa fim atat de atenti cu cuvintele. Stoicikov este un derbedeu foarte talentat. Atat. Pastrand proportiile, EA Poe a fost un betiv notoriu dar mare poet, iar Munch (pictorul) isi petrecea majoritatea serilor pe strada cu bordeluri. Nu e cazul sa-l scoatem pe Stoicikov altfel decat cum il cunoastem din suficient de multe exprimari publice: badaran, prost crescut, arogant. Care e, de fapt, argumentul dvs? Ca daca a spus lucruri pozitive despre un fotbalist roman, defectele omului s-au diminuat? Bizar.

un antrenor (214 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:26

Un articol de calitate, va felicit pentru el. Pacat ca nu sunt multi romani ca Hagi.

17 NT (871 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:26

cred la fel,
respectul, colegialitatea dar si personalitatea, venita din dorinta de a juca mereu decisiv, fac diferenta, cum bine ati observat. Ma bucura orice articol despre Hagi, singurul care mai cheltuieste energie si bani pt prezent si viitor in fotbal.
Hagi a jucat mult in Turcia, un campionat tare dar nu asa bine mediatizat in lume. A fost zeu acolo, a ridicat nivelul, iar cei interesati stiu asta, desigur si comentatorii TV. Inventa fotbal. Trasorul de pe stinga, aproape de pe loc, de la 40 m, in vinclul lung, la Dortmund ?, a ramas antologic. La unele meciuri mai aratau camerele si antrenorul ?, o Sticla oarecare, neimportant spuneau imediat comentatorii, caci se vedea clar cine organizeaza si cine are ceva de spus pe teren.

As mai adauga o parere. Cred ca se juca alt fotbal la Barca pe vremea lui Hagi, nu aveau jucatorii libertate de exprimare. Cred ca asa cum joaca Barca azi, un Hagi ar costa peste 100 milioane EURO.
Dar de unde inca un Hagi?

Marean (270 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:29

@Marcel. Subiectul articolului nu e Stoicikov, e Hagi, asta nu ai inteles tu. Bulgarul e numai pretextul, eroul e romanul.

un fan (2 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:44

P.S. (la ce am scris mai jos) Cand eram copil, obisnuiam sa bat mingea in fata blocului cu ceilalti (chestie pe care nu am mai vazut-o acum, la noua generatie, probabil e mult mai cool sa joci Fifa 13).
Era o adevarata mandrie si mai ales responsabilitate sa joci rolul lui Hagi! De cele mai multe ori, in cel mai bun caz (cand lipseau cei mari) puteai fi Maradona, Romario, Brolin, Hristo sau Roby Baggio.
Rar, foarte rar, erai Hagi! Si atunci jucai mai stralucitor ca niciodata, ca nu cumva sa dezamagesti in rolul decarului.
Chiar si dupa Coupe du Monde, toti ne doream sa fim Hagi, in conditiile in care in acea perioada activa un Zizou, un Figo, un Ronaldo, Rivaldo, Bergkamp, etc..
Amintiri extraordinare!

In eventualitatea in care in prezent mai sunt copii care mai bat mingea in spatele blocului (sau imprejurimi), oare cati din ei joaca rolul unui roman (indiferent care ar fi acela)? Sau toti isi doresc sa fie un Messi, un Cristiano?

gica contra (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 11:50

Domnule Ioanitoaia, degeaba vopsiti gardul… Ati uitat probabil scandalul Hagi-Piturca, in care primul ii reprosa celuilalt ca n-are studii superioare ca el!!!Hagi e un tip plin de el, in niciun caz modest si sfios cum vreti sa-l prezentati, si a dovedit asta in primul rand in mandatele de selectioner. Iar referitor la studiile superioare cu care se mandreste vreau sa va povestesc o istorioara 100% adevarata. Dupa cum bine stiti, inainte de a fi transferat la Sportul, Hagi fusese ademenit de U Craiova cu promisiunea ca-l vor inscrie la facultate. Drept urmare Gica a trebuit sa treaca printrun „examen” de admitere. Intro sala separata, departe de ceilalti concurenti, un profesor ii dicta rezolvarile la matematica: „Integrala de la x la y….”. Mare a fost surpriza omului cand a constatat ca Hagi scrisese dupa ureche, exact cum se aude, demonstrand ca nu avea nicio tangenta cu „limba matematica”! Dar acum este economist, se compara cu Piturca?!!

Tudorache (179 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:04

@gica contra. Faceai mai bine daca taceai. Nu a zis nimeni ca Hagi e doctor in altceva in afara de fotbal, ci doar ca e modest si plin de bun simt. Tu innoti contra curentului ca sa iti dai importanta si gresesti.

helsinki (11 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:21

a fi civilizat nu inseamna(neaparat) sa fii bogat…un om cu un caracter pozitiv cu radacini zdravene „cateodata”este mai bogat decat bogatu!o zi buna!

mariuss72 (31 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:32

Gica contra, n-a spus nimeni ca Hagi e un sfint, sau ca n-a facut gafe. Dar conteaza ce a facut pentru fotbalul si tara noastra, si pentru ce face si ce incearca in momentul de fata. Hagi e un model pentru oricine, un om modest, onest, mindru ca e roman, gata sa-si sustina tara prin orice mijloace. Oriunde afara, Romania e cunoscuta prin Hagi, Nadia, Nastase, nu prin Piturca…ar trebui sa fii mindru ca esti conational cu Hagi, nu sa prezinti meschinarii din folclorul fotbalistic.

Octavian Stăncioiu (28 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:33

Ca OM și fotbalist, Hagi este un model. Pacat ca nu intelegem asta, si ne luam dupa nemernicii aflati la varful ”formatorilor de opinie” din nenorocita Românie de azi, nemernici care relativizeaza tot ce tine de istoria noastra nationala.

dan.motru (64 comentarii)  •  18 martie 2013, 12:38

ADRIAN PAUNESCU–După cel mai bun rezultat din istoria fotbalului nostru de club, putem afirma: Craiova a făcut totul pentru noi, să facem totul pentru Craiova!

Adrian Păunescu

Şi astfel, într-o zi de miercuri a primăverii 1983, 16 martie, dacă mai ţineţi minte, obţinu cea mai populară, mai iubita şi mai stăpîna de sine, echipa românească Universitatea Craiova, rezultatul cel mai de preţ pe care acest fotbal al nostru l-a obţinut vreodată: intră în semifinalele Cupei U.E.F.A. Sigur că aceste semifinale puteau fi ale Cupei Cupelor sau chiar ale Cupei Campionilor, daca manevrele de culise, asupra cărora nu vom lasa niciodata uitarea să se aştearnă, nu acţionau cu duritate şi ipocrizie, eliminînd treptat din cursa pentru titlul de campioană de anul trecut şi pentru titlul de cîştigătoare a cupei aceasta echipa care a gasit in susţinatorii săi şi în sine insaşi capacitatea de a regenera şi de a umili, prin virtuozitate tehnică, angajare morala, dăruire patriotică şi inspiraţie în teren, toate planurile păcătoase urzite împotriva ei. Să nu uităm să spunem acestea încă de la început, pentru că, totuşi, de victoria Universităţii Craiova nu au dreptul să se bucure toţi în egală măsură. Cei care au furat ar fi mai bine să se dea binişor la o parte şi de la banchetul bucuriei şi eventual şi de la locurile unde au făcut numai rău şi au întins pîrjolul asupra acestui atît de iubit sport. Ce părere au acum de ticăloasa eliminare a Craiovei din Cupa României cei ce au dat decizia ca această echipă să fie scoasă din cursă în favoarea unei dealtfel curate şi cinstite echipe cum este Minerul Certej care, este momentul să subliniem asta, s-a opus cît a putut prin toţi cei ce o reprezentau, chiar ea, Minerul Certej, s-a opus nedreptei decizii. Adevărul este că, la ora de faţă, capitala fotbalului românesc este la Craiova. Şi s-ar putea ca una din capitalele Europei fotbalistice să fie aici. Nu vom glosa prea mult asupra victoriei care a fost evidentă şi îmbucurătoare pentru toată lumea, trăgînd după ea corurile de susţinători şi făcînd să explodeze de bucurie văzduhul din jurul stadionului şi făcînd să tremure, în ritmul galopant al inimilor, televizoarele din România. Ceea ce este clar, Craiova nua ajuns în semifinalele U.E.F.A. printr-un accident, nu a bătut doar o echipă vest-germană şi gata, s-a întîmplat, vezi dragă, lasă-i încolo de olteni, asta au făcut, nu au făcut mare lucru. Echipa Craiovei nu a eliminat pînă acum doar patru echipe, cum ar putea să rezume istoria, minimalizatorii de ocazie găsind şi de astă dată motive pentru a jigni Craiova. Craiova a învins echipe mari, echipe care îşi pregătesc jucătorii să cîştige cointeresîndu-i cu sume inzecite faţa de ce le oferim alor noştri. Craiova a traversat toate tipurile de fotbal din Europa şi le-a lăsat în urmă. Fotbalul italian, fotbalul francez şi fotbalul vest-german. Mai are de învins fotbalul britanic, pe care am impresia ca-l va intilni în curînd. Dealtfel o ciornă a acestui fotbal a învins de curînd în Irlanda. Dar pentru proba cu britanicii, oltenii sînt pregătiţi de pe vremea lui Leeds United. Deocamdată sa nu ne grabim. Sa spunem ca asta am obţiut şi e enorm şi sa spunem ca vrem mai mult. Şi să spunem că pentru a dori mai mult se impune ca, acum chiar, conducerea mişcării sportive din România să ia nişte decizii care să ajute în mod direct echipa craioveană, care şi-a construit prin sine însăşi şi cu aportul conducerii Doljului, precum şi cu ajutorul unor olteni care nu şi-au uitat casa, o echipă comparabilă cu cele mai bune din Europa . Dacă este de ajutat cândva Craiova, acum trebuie ajutată. Degeaba îi vei da unuia care se îneacă un pahar cu whisky. El nu de whisky are nevoie. Acum Craiova are nevoie de arbitri corecţi, care să nu părtinească pe adversarii ei şi care să-i protejeze [pej] ucătorii olteni de care sînt convinşi că oltenii îşi feresc picioarele aflate în lupta celor 88 [de] picioare de elită ale fotbalului european. Orice derbedeu poate lovi pe Balaci, poate distruge pe Cămătaru, intrînd în teren şi jertfindu-şi numele, care şi aşa nu există, printr-o simplă acţiune huliganică. Deci se cere o sporită atenţie în apărarea acestui bun naţional care este acum echipa Universitatea Craiova. Să nu ne ferim de cuvinte, să spunem adevărul, în trupa de sportivi craioveni vibrează milioane de inimi de români. Pe de alta parte, conducerea mişcării sportive are, dupa opinia noastra, datoria de a ajuta Craiova să-şi sporească valorile. Să nu tînjeascã după o rezervă oarecare, cînd atiţia jucători buni ar putea să-i intareasca efectivul. Am fost bucuros, spre exemplu, să aflu de la cei mai autorizati oameni din judeţ, ca U.T.A. este dispusă ca într-un schimb acceptabil să dea pe Coraş Craiovei. Sigur, vom pleda şi aici pentru echitate. Dar, imi permit sa salut gestul arădenilor care dacă va fi folosit, va însemna un imens cîştig de încredere şi de competitivitate in echipă. Şi alte lucruri sînt posibile. Se vehiculează mult numele lui Hagi, care ar putea şi ar dori sa vina la Craiova. Dar interese departamentale ar putea să-l ducă în alte direcţii. După opinia mea, la ora de faţă, a ajuta Craiova cînd eşti cetăţean român, loial, este practic, prin natura rezultatelor obţinute de olteni, totuna cu a ajuta echipa reprezentativă a României. Mintea trebuie să ne meargă acum tuturor, în directia sporirii caraterlor acestei echipe. Să creăm jucătorilor condiţiile cele mai bune pentru progres, să le dăm cele mai accentuate semne al responsabilităţii pe care o poartă şi, în acelaşi timp, să se găsească, prin strădanie comună, metodele cele mai bune de cointeresare a lor în obţinerea unor mari rezultate pentru fotbalul naţional. Mircea Lucescu îmi spunea în noaptea dinaintea meciului, că dacă Universitatea Craiova nu bate şi nu intra in semifinale, el personal este sigur că echipa naţională nu are nici o şansă în faţa Italiei. Mi-a plăcut declaraţia şi am simţit în tot ceea ce spunea Lucescu şi cinstea acestui antrenor şi dorinţa lui de a-şi face datoria faţă de cei ce l-au pus, tînar cum este, să conducă practic drumul fotbalului nostru. Oricîţi preşedinţi de federaţie am avea, tot directorul tehnic al naţionalei îşi pune amprenta asupra întregului fotbal al unei colectiVităţi. lată, Mircea Lucescu, lucrul s-a realizat. Craiova a batut echipa vest-germană Kaiserslautern, care nu este o echipa oarecare, şi care nu reprezintă un fotbal oarecare. Urmează ca dumneata şi toţi cei care pot face un bine Craiovei să faceţi acest bine. Să nu uităm că Universitatea Craiova este una dintre întreprinderile noastre cele mai productive şi cele mai puţin costisitoare, chiar una din cele mai rentabile. S-a investit puţin in Universitatea Craiova şi s-a obţinut mult. Să nu ne obişnuim cu gîndul că este destul ceea ce s-a investit. Este momentul, cred, să se realizeze urgent instalaţia de nocturnă a Stadionului Central din Craiova. Să ne explicam. Aceasta instalaţie de nocturnă nu este doar un lucru meritat de echia din craiova şi de publicul craiovean. Dar este şi o cucerire tehnica de care ar beneficia acum judeţul Dolj şi economia naţională în creştere. Cu un consum relativ mic de curent electric, curent menit să ilumineze stadionul, s-ar asigura în schimb prezenţa la muncă în zilele meciurilor şi realizarea producţiei economice cerute de partid în întreprinderile din Oltenia şi din întreaga ţară. Am văzut mii şi mii de oameni pe străzile Craiovei şi sute de maşini cu numere din toate judeţele. Din Timiş, din Argeş, din Maramureş, din Vîlcea, din Constanţa, din Braşov, din Călăraşi, Suceava, din Mureş, ca să nu mai vorbim de cele cinci judeşe strînse pumn ale Olteniei în jurul Stadionului Central din Craiova. Programarea la ore de seară a unui meci de o asemenea importanţă, odată cu lărgirea atît de necesară a capacităţii stadionului, ar însemna un beneficiu pentru toata lumea. Degeaba avem noi un stadion de 80.000 de locuri în Bucureşti, dacă astăzi capitala çapiţala fotbalului este în altă parte, la Craiova. Eu aş vrea să mă smulg puţin din corul lăudătorilor Craiovei şi să intru în rîndul arhitecţilor-proiectanţi care încearcă să vadă ce se poate face pentru ca această bucurie a noastră, a tuturor, să nu dureze doar pînă în seara de 16 martie 1983. Sigur că importantă este pregătirea jucătorilor care însă nu se desfăşoară în vid, în condiţii de seră, jucătorii au nevoi şi probleme şi au o singură viaţă. Dacă am avut atîtea cazuri de jucători pătaţi de ceea ce unii au considerat a fi plăcerea corupţiei, să vedem acum ce se poate face pentru a se crea în condiţiile acestui superb triumf un cadru organizatoric deschis tuturor echipelor de fotbal româneşti ce ar putea urma drumul frumos al Craiovei, un cadru organizatoric care să permită ceea ce preşedintle Nicolae Ceauşescu spunea cu fermitate, să dăm celor buni ceea ce merită. Şi să scoatem răul din fotbal, sporind încurajarea binelui. Craiova merită un stadion cu toate dotările necesare, inclusiv un teren de antrenament, cum au şi cluburi din divizia B din România şi cum Craiova încă nu are. Craiova merită instalaţii de nocturnã pe stadion şi se poate realiza acum, într-un asemenea moment de entuziasm. Există, din cîte mi-am putut da seama, resurse locale care, puse în mişcare, ar asigura pentru aprilie, cînd se vor desfăşura semifinalele, condiţiile de joc pentru nocturnă. Indiferent cîte meciuri ar mai avea de jucat Craiova de acum înainte, această instalaţie de nocturnă n-ar fi în beneficiul tututor? Acum cred că ar fi momentul să dăm Craiovei tot ceea ce merită. Prin asta am face un prim pas catre un statut demn şi angajant, competitiv, al fotbalului românesc în genere. Să mă întorc la jocul echipei şi să spun doar câteva cuvinte. El nu a fost un joc strălucit. Nu a fost un spectacol, ci a fost un joc pragmatic, dinamic şi nu am cîştigat decît cu cît ar fi trebuit să cîştigăm. Îmi permit să felicit din inimă pe cei
ce au pregătit Universitatea Craiova pentru că au ştiut ce vor şi nu s-au hazardat să se joace cu infarcturile naţiunii. Sigur că mi-ar fi plăcut ca golul să vină mai devreme, sigur că mi-ar fi plăcut să fie chiar mai multe goluri. Dar, practic, golul lui Negrilă va rămîne în istoria fotbalului românesc ca un comutator care aruncă un întreg fotbal de pe o orbită pe alta: în elita fotbalului european. Universitatea Craiova a arătat că este mai bună decît Minerul Certej. Mi se pare că lucrurile acum au devenit clare. Rămîne în sarcina celor ce păstoresc echipa, dar şi în sarcina celor ce păstoresc sportul în genere, să ajute Craiova ca o Românie întreagă să bea o gură de şampanie din Cupa U.E.F.A. Vă vorbesc la telefon, stimaţi cititori, sper ca săptămîna viitoare să vă pot povesti şi ce a zis Nadia Comăneci şi ce a zis Mircea Lucescu şi ce au zis şi alţii prezenţi, precum să vă spun şi bucuria că de fotbal răspunde la nivelul conducerii mişcării sportive româneşti un om hotărît, după cîte mi-am dat seama, să încurajeze valorile în fotbal, general-locotenent Nicolae Stan. Aş vrea, înainte de a încheia, şi de a transmite mulţumirile mele următorilor cetăţeni olteni: Lung Silviu, Negrilă Nicolae, Tilihoi Nicolae, Ştefănescu Costică, Ungureanu Nicolae, Icleanu Aurel, Donose Costică, Balaci Ilie, Geolgău Ion, Beldeanu Aurica, Crişan Zoltan, Cîrţu Sorin, Cămătaru Rodion, Oţet Constantin, Ivan Nicolae, conduceri clubului şi conducerii echipei, secţiei de fotbal şi sa spunem că la Craiova acum, în judeţul Dolj în general, este o atmosferă de excepţională emulaţie şi că ritmul de munca şi de daruire, de patos patríotic şi de promovare a competenţelor, pe care l-a impus conducerea judeţului în industrie , în agricultură şi în celelalte domenii se resimte pozitiv şi în renaşterea acestei mari echipe de fotbal. Modestia exagerată a celor ce se ascund sub numele de autorităţile judetene şi municipale de partid, care au concretizat în mod strălucit toate elanurile locale, ne obligă să le trecem sub tăcere numele. Dar făgăduim ca săptămîna viitoare să revenim cu mai multe amănunte despre cele pe care le-am trăit miercuri seară la Craiova, unde, după meci, am avut fericirea să vedem cum mulţi dintre suporterii Universităţii Craiova regăsiseră ecoul strădaniilor echipelor lor preferate pentru mai bine intr-o parte din ceea ce revissta noastră le-a dăruit de 10 ani încoace, ca şi Cenaclul tineretului comunist şi al revistei noastre dealtfel. În jurul hotelului Jiul din Craiova s-au adunat aproximativ 50.000 de oameni care ne-au obligat să cîntăm pentru ţară, pentru partid, pentru tovarăşul Nicolae Ceauşescu, pentru victoria sportului Românesc. Am făcut asta cu atît mai fericiţi cu cît în loc să-i vedem zdrobiţi de băutură sau hipnotizaţi pînă la prostie de succes, i-am văzut pe olteni cu chef de treabă, cu chef de istorie, cu chef de sărbătoare. Ei au cîntat pentru echipa lor preferată, au cântat pentru România şi au ştiut, în bucuria care îi cuprinsese, să cînte Cenaclul Flacăra, care s-a instalat în grabă la ferestrele hotelului Jiul, cîntecele istoriei noastre trecute şi prezente şi să intoneze noi şi frumoase cîntece de dragoste pentru garantul libertăţii şi dezvoltării noastre, preşedintele Nicolae Ceauşescu, căruia cei mai fericiţi dintre suporterii fotbalului romînesc îi dedicau bucuria lor. Acum este momentul ca, în brazda oltenească, semănători inspiraţi să pună sămînţă şi mai bună. Vom reveni.

P.S. Ca o coincidenţă pe care o voi ţine minte toată viaţa, relatez cititorilor mei următoarele: spre finalul meciului, văzîndu-mă extrem de nervos, primarul din Kaiserslautern mi-a întins un trabuc şi mi-a spus:
-Mister Adrian Păunescu?
-Yes
-Would you like a cigarette, please?
-No, thank you. I’d like a goal…
(Domnule Păunescu, doriţi o ţigară? Nu mulţumesc, doresc un gol)
După o foarte scurtă vreme, distinsul şi foarte amabilul primar din Kaiserslautern avea în colţul gurii o ţigară, iar eu un gol în colţul porţii. Mulţumesc, domnule primar!

„Flacăra”, anul XXXII, nr.11 (1944), vineri, 18 martie 1983

soledo (2 comentarii)  •  18 martie 2013, 13:07

nu inteleg ce l-a apucat pe oltenila asta din smotru, sa ne umple capul cu grohaielile lui paunescu!!! si hagi si coras marcel, au fost dusi pana la urma la sportul ,,studentesc” de catre fiul carmaciului analfabet din scornicesti: nicu ceausescu cel betivan!!! p.s. lung e din satu-mare, ticleanu din hunedoara, iar zoltan crisan era, ca a murit, din oradea!! noapte buna olguta vaxilescu, oriunde te vei afla!!!

xhthu (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 13:34

@gica contra
bre,respira si fii calm ca faci riduri ,nu e nimic iesit din comun,asa si-au luat toti fotbalistii de la echipe studentesti diplomele in anii aia,cum asa a fost si cu jucatorii de la steaua si dinamo care aveau grade si pensie militare si se luptau in razboi doar cu gazonu prost specific romanesc si cu sticlele de vin si asa a fost si cu echipe muncitoresti gen rapid ,otelu unde aveau jucatorii posturi de munca platite cu darnicie fara sa vada o zi de munca in viata lor .acu numa pe hagi sa-l spanzuram cu capu in jos ca ti s-a pus tie pata?
legat de ce povestesti tu acolo cu hagi vs piti,cearta copilareasca cu argumente copilaresti i-ar spune unii .nu ma intereseaza cat de modest sau nemodest e hagi in conditiile in care sapunaru de exemplu e un gandac prin comparatie dpdv fotbalistic si are fite cat pentru 10 ca hagi .pt ca pe hagi chiar daca l-a mai luat capul ocazional pt cat a fost de venerat de presa ,turci,romani(pe cine nu l-ar lua?) ,hagi a iubit nationala romaniei si a iubit steaua .oare cati mai stiu ca pe vremea cand un cioban prelua steaua cu japca hagi a fost singuru care a protestat si a incercat sa impiedice asta.pe hagi il apreciez pt talent,munca,sinceritate si devotament .chiar tre scuipat in ciuda acestor calitati doar pt ca nu e si destept?ghici ce,nici tu nu pari prea destept.dar nivelu de inteligenta nu e factorul decisiv dupa care clasifici un om doar pt ca ti s-a spus tie ca ar fi .nu mai gandi ca o oaie

dreamtheater (9 comentarii)  •  18 martie 2013, 13:38

un mare fotbalist dar parca steaua juca mai bine si mai repede cu gabi balint titular.

dac.impielitzat (51 comentarii)  •  18 martie 2013, 13:57

pentru @un fan
frumos! respect.
ce putem face noi, cei care vedem toate aceste lucruri sa ajutam schimbarea in mai bine a atitudinii romanului implicat in fenomen?
lead by example
stiu, cu turma nu poti sa lupti. insa ce am invatat the hard way este ca shimbarea daca o vrei incepi mai intai de toate cu tine. realitatea de care te bucuri de ea este rezultatul gandurilor tale.

speedy (128 comentarii)  •  18 martie 2013, 14:27

teatrul viselor (sau teatrul visator)> hagi si balint nu au jucat nicicand pe acelasi post, deci prezenta unuia n-o excludea pe celalata. intr-adevar, nu prea erau folositi la steaua in acelasi timp in linia de mijloc pt ca amandoi erau jucatori f ofensivi iar faza de aparare o faceau – ca sa fiu ingaduitor – superficial. Asta in conditiile in care Steaua ii avea in atac pe Lacatus si Piturca. Dupa ce Piturca a plecat la Lens au jucat impreuna cu Balint varf impins si rezultatele au fost f bune (vezi finala CCE din 1989). In 1990 au jucat in aceeasi formula si in nationala la CM si s-au vazut rezultatele – a fost prima calificare a Romaniei intr-o faza superioara

Cheetah (2118 comentarii)  •  18 martie 2013, 14:35

Multumim, Maestre, pentru acest frumos articol.
Gica Hagi poate fi un model demn de urmat pentru toti tinerii fotbalisti romani. Multi dintre ei vor avea surpriza placuta sa vada cum le creste cota daca vor incerca sa-i copieze comportamentul pe teren dar mai ales in afara acestuia.

Gica Paunescu (7 comentarii)  •  18 martie 2013, 14:54

Adevarat, Gica e numai unul, Gica Hagi vreau sa zic; corect comentariul lui Alex, si laconic pe deasupra. Eu tin minte un gol cu Finlanda ( la nationala ), o diagonala la vinclu, din dreapta terenului nostru, de pe la 25 de metri cat si de-un gol marcat celor de la IFK Goteborg, i-a invins Steaua cu 5-1; sa nu mai zicem de golul marcat Columbiei si de faza la golul inscris Argentinei de Ilie Dumitrescu din pasa lui Gica…Ce vremuri, frate, acum ne temem de jocul cu Ungaria ! Echipa anilor ’90 chiar juca FOTBAL !

speedy (128 comentarii)  •  18 martie 2013, 15:04

fara nici o legatura cu articolul de fata: ma asteptam la comentarii mai ample si de ce nu, chiar si cate ceva pe bloguri despre performanta oltchimului. Totusi calificarea in semifinalele champions league (chiar daca a fost previzibila, asteptata si lipsita de spectaculozitate si suspans datorita rezultatului din celalalt meci) inseamna ceva mai mult decat 500 de meciuri ale lui Danciulescu (care are 2 articole inchinate), meciul nationalei cu Ungaria (care e peste cateva zile) si chiar decat acest articol despre Hagi. Il respect pe Hagi, imi face placere sa citesc orice despre el, dar nu cred ca era momentul cel mai oportun. Repet, performanta fetelor de la Oltchim cred ca le dadea dreptul la mai multa atentie macar timp de 2-3 zile, pana sa revenim la fotbal.
PS: Penibilitatea scrisa de Maria Andries nici macar n-o pun la socoteala ca „articol”

Octavian Stăncioiu (28 comentarii)  •  18 martie 2013, 15:06

Articolul lui Păunescu, postat de Dan din Motru (ce frumoasă echipă era acolo pe vremuri, cu Purcaru…), e legendar. Mi l-am reamintit perfect, după ce, atunci, în martie ’83, îl citisem ”la cald”.

Da, Lung era din Carei, Crișan din Oradea, Tilihoi din Brăila, Ștefănescu, Ciupitu, Beldeanu și Liță Dumitru (și el în lot, atunci) din București.

Dar Donose, născut în Tecuci, trăia de la 3 ani în Craiova, Țicleanu, născut în Teliuc (HD), din părinți olteni (vezi maria.craiova-maxima.ro/2012/09/20/aurel-ticleanu/), începuse fotbalul la Sadu (GJ), Cămătaru era oltean din Strehaia.

Iar Balaci, Boldici, Negrilă, Ungureanu, Irimescu, Geolgău și Cârțu erau craioveni sau doljeni get-beget!

Iar antrenorul Oțet și conducătorul Stroie erau și ei olteni.

jabin pierre (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 16:40

frumos articol dar eu cred ca unul din cei mai iubiti fotbalisti a fost FLOREA DUMITRACHE PE CARE RAPOSATUL IOAN CHIRILA L-A ELOGIAT IN SCRIERILE SALE .
PACAT CA DVS L-ATI UITAT CU DESAVIRSIRE.NU UITATI CA PRIETENUL DVS MITICA DRAGOMIR SPUNEA CA FOTBALIST ESTE CEL CARE IN MOMENTUL IN CARE ARE OCAZIE DE GOL INSCRIE!CU STIMA

Flori (6 comentarii)  •  18 martie 2013, 17:39

Respect Gica Hgi, respect Ovidiu Ioanitoaia. Stoicikov sa mai astepte ca Hagi la Otopeni.

Murgu (9 comentarii)  •  18 martie 2013, 17:42

O atitudine de mare caracter. De la Hagi vom avea mereu ceva de invatat.

Vl. Iordan (9 comentarii)  •  18 martie 2013, 17:46

Speedy, la cate carute de bani am bagat in Oltchim eu, tu si toti ceilalti romani ar trebui sa ia de zece ori la rand cupa campionilor si nu o va lua niciodata. Au adus o gramada de jucatoare straine si au facut rahatul praf, nu le mai lauda degeaba,

kriticon (363 comentarii)  •  18 martie 2013, 17:49

Pe Gica Hagi l-as fi iubit fie si numai pentru felul acela inconfundabil in care isi tinea mina la piept cind se cinta imnul Romaniei.Sanatate si succes in continuare!!!

kriticon (363 comentarii)  •  18 martie 2013, 17:51

@Octavian Stancioiu,
o mica inexactitate,Zoli Crisan era din BaiaMare.

california (349 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:40

stoicikov a fost si este un marlan, dar fotbalist a fost mare si fata de multele titluri obtinute de el la barcelona, acolo unde hagi a fost mai mult rezerva, isi permite sa-l laude; daca l-ar fi concurat la titlul de golgeter, nu-l mai lauda;
oricum, articolul acesta inainte de confruntarea decisiva cu ungurii, aduce mai mult cu articolele cu pilde de la gazetele de pe vremuri sau cu intrebarile fatucilor cu microfon, cand vine vreo echipa straina in romania: „ati auzit de hagi?” sau „va e frica de mutu?”
asteptam sa comentati selectia lui piti; inainte de meci pt. ca dupa, ne pricepem toti sa laudam sau sa criticam;
e normal ca latovlevici, cel mai indreptatit stelist sa nu fie in lot si sa se mearga tot pe gafeorul rat?
nu cred ca un jucator din liga B franceza (Keseru) fara nici macar experienta unor amicale la nationala sau intr-o cupa europeana sa fie selectionat iar golgeterul marica nu, pt. ca zice-se nu are jocuri in picioare;
e drept ca luchin si st. grigore au, dar la ce le folosesc?
sau dodel; el ce vina are sa-l epuizeze piti la orice meci al nationalei?
tare ma mir ca lipseste gaman!?…
si in final mutu pe care stiu ca il vreti; nu se vede ce picioare grasute si-a tras in timp ce gandurile ii sunt demult in alta parte?

Dani (19 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:41

@gica contra. Du-te tata si te culca pentru ca faci praf. Citeste postarea lui xhthu si bag-o la cap, nu te mai da pe acilea in stamba.

lord belial (434 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:43

cred ca varsatorii practica cel mai nemaivazut fotbal de pe planeta: cristiano ronaldo, neymar, juninho si, normal, hagi regele

Niku (275 comentarii)  •  18 martie 2013, 18:45

Frumos, bine intors din condei. Caractere ca Hagi se nasc rar in tara asta de cocalari care nu stiu pretui cum trebuie adevaratele valori.

nichi (31 comentarii)  •  18 martie 2013, 20:29

Un articol care mi-a placut foarte mult.

Che Guevara (363 comentarii)  •  18 martie 2013, 20:44

Si Stoichkov si Hagi sunt doi machedoni. Ce s-ar intampla daca ar invata si Gigi ce inseamna modestia de ei ? S-ar scufnda planeta probabil…

gica (38 comentarii)  •  18 martie 2013, 20:56

Cum sa va schimbati impresia despre Stoicikov dupa citeva cuvinte la adresa lui Hagi!?!
Pai Hagi este prietenul lui. Si nu a spus nimic neadevarat despre Hagi.
Bulagarul, jucator fenomenal este un mare mirlan in relatia cu romania fotbalistica.
De ale domnului Ioanitoia. Stilul sau duplicitar.

Szilvia (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 21:02

Un articol fantastic !!!

Iliesiu (1 comentarii)  •  18 martie 2013, 22:52

gica, uite ma ca maestrul Ioanitoaia si-a schimbat impresia despre Stoicikov fara sa te intrebe pe tine. Nene, cum si-o fi permis sa nu ceara parerea unuia profund ca tine, mai ia capul. Da, da, curat duplicitar.

Spooky (63 comentarii)  •  18 martie 2013, 23:14

Superb! Traiasca regele!

caty (15 comentarii)  •  19 martie 2013, 7:41

Si cum ramane, maestre, cu pretentia lui Hagi de a i se face statuie? O includem tot la capitolul „modestie”?

Livius (50 comentarii)  •  19 martie 2013, 9:48

Terminati cu prostia asta ca Stoicicov e machidon ca nu e.

17 Nentori Tirana (871 comentarii)  •  19 martie 2013, 10:48

21. la un articol despre Hagi, juveti, dupa un- UNU- 1 meci bunicel cu o echipa de pluton.

„… să cîntăm pentru ţară, pentru partid, pentru tovarăşul Nicolae Ceauşescu” …
„frumoase cîntece de dragoste pentru garantul libertăţii şi dezvoltării noastre, preşedintele Nicolae Ceauşescu, căruia cei mai fericiţi dintre suporterii fotbalului romînesc îi dedicau bucuria lor. Acum este momentul ca, în brazda oltenească, semănători inspiraţi să pună sămînţă şi mai bună.”
dorel.motru paunescu

ai uitat de rezultatili istorice, 18:0, ale FC Scornicesti, FC Olt, mangeri ca Mitica si Ne Toiu nu mai este, e alt Toiu la putere, de Steaua si Sticle, care fura olteni, …, o poezioara ceva, care asa mi place, ca ti-am compus si eu una, „O cal are patru chiciori”, dar nu vrea nimeni sa o publice.

PS ce mai face Mititelu. Va primeste frontala salvarii neamului oltenesc, Dorela Olguta, minca-v-ar …, in audienta?

marcel (190 comentarii)  •  19 martie 2013, 11:01

Beei, despre morti ca AP numai de bine ca ne vine la toti randul

Comentează