Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Salutări de la Take Macri

Iubitorii mai vîrstnici ai balonului rotund trebuie că-și amintesc, deși ca prin ceață, de Dumitru Macri, alintat Take, căpitanul Rapidului între 1952 și 1966, încă pe cînd echipa, înainte de 1957, se numea Locomotiva.

Luînd banderola de la Filotti și […]

marți, 22 ianuarie 2013, 10:55

Iubitorii mai vîrstnici ai balonului rotund trebuie că-și amintesc, deși ca prin ceață, de Dumitru Macri, alintat Take, căpitanul Rapidului între 1952 și 1966, încă pe cînd echipa, înainte de 1957, se numea Locomotiva.

Luînd banderola de la Filotti și predînd-o lui Nae Georgescu, Macri a strîns 221 de meciuri în primul eșalon. Fundaș lateral parcă de cauciuc, admirat pentru “foarfecile” executate la capul adversarilor, a evoluat de 10 ori în “națională” și a fost, atenție!, primul fotbalist român nominalizat, în 1961, pentru Balonul de Aur.

Pînă să plece definitiv din țară, pe 17 iulie 1986, “practic, m-au scos în șuturi”, a antrenatla Scornicești “în calitate de băgător de seamă, de consilier” și, vreme de 10 luni, în Giulești, “de unde m-au alungat cîțiva vînzători, pe care n-o să-i onorez prin a le pomeni numele!”. Ulterior, a lucrat în Algeria, inclusiv la echipa reprezentativă.

Auzisem că Macri, născut pe 28 aprilie 1931 la București din părinți de origine elenă, a emigrat în Grecia și ar trăi la Atena. Eram prost informat. De Anul Nou, mi-a trimis o felicitare fără adresă, dar cu un număr de
telefon, surpriză, de Franța!

La care l-am sunat să-i mulțumesc, prilej cu care am aflat că de cînd i s-au prăpădit soția și sora, Nea Take (“să scrii grecește, cu k, nu cu ch!”)locuiește mai mult la Paris, în familia fiului său Mihai, de profesie arhitect.

I-a rămas la Volos, nu la Atena, o garsonieră la care ajunge rar și numai ca să-și plătească angaralele. La 82 de ani, nu se plînge de pensie, care “e bunicică”. Cîți lei?, cer amănunte și se înfierbîntă. “Ce lei, am pensie de la greci, nu de la români, pe-aia am refuzat-o?!”.

Ridică tonul: “M-am supărat pe comuniști în 1986 și nu mi-a trecut, de-aia nici nu m-am mai întors acasă de vreo 15 ani! M-au dat afară din Ministerul Transporturilor și apoi din țară pentru că aveam rude în străinătate, frate în Noua Zeelandă și soră în Grecia! Pe lîngă că m-au lăsat pe drumuri, nu mi-au permis să iau cu mine decît 30 de kilograme, ceva ce nu se uită și nici nu se iartă! Mi-au luat mașina cumpărată din Algeria, am înghițit, dar de ce să-mi confiște și scrumiera de argint primită  după partida cu Turcia?! Niște nemernici”.

Încerc să schimb subiectul, însă nu reușesc. Aud că “ei l-au omorît pe Dan Coe deoarece dăduse declarații la Europa Liberă”. Calmîndu-se, apreciază că “alături de Dobrin, Bazil Marian a fost cel mai mare talent din istoria fotbalului nostru, numai că, spre deosebire de Hagi, n-a avut norocul să iasă afară”. În finalul convorbirii, devine ușor patetic: “Generația mea nu iubea culorile vișinii, ci le venera, se închina la ele!”. După care Nea Take mi-a urat cele cuvenite și a închis telefonul.

Va suna însă peste 3 minute ca să mă întrebe dacă știu ce-a zis Scipio Africanul, “singurul general roman care l-a învins pe Hannibal și a murit în exil”? Nu știu, am îngînat. “A zis «popor ingrat, nu vei avea nici oasele mele!» Ai înțeles?”. Da, cred că am înțeles.

Comentarii (53)Adaugă comentariu

suporter (4 comentarii)  •  23 ianuarie 2013, 12:17

Dl. Ioanitoaia, Take Macri a antrenat si pe CFR Timisoara avindu-l atacant central pe Bojin. Asta s-a intimplat in 1970-1971. Gresesc?

andrei.i. (16 comentarii)  •  25 ianuarie 2013, 21:28

Domnule Ioanitoaia am incercat sa intru in direct la emisiunea de azi de la ora 13 la care ati fost invitat la GSP , dar nu a fost posibil.Sunt suporter al Craiovei si as dori sa stiu daca se vrea sau daca este posibil ca noi suporterii sa putem cotiza cu bani pt.aceasta echipa . Eu unul as cotiza cu mare drag ,sunt dispus sa- mi rascumpar iubirea si sunt convins ca sunt multi care ar face acest lucru.Aceasta era problema pe care am vrut sa o ridic in emisiune dar nu mi s a dat voie sa intru in direct .De aceea va rog sa faceti ceva in acest sens , sa luati legatura cu Doamna Olguta sa deschida un cont la primarie sau ceva de genul acesta .Va multumesc anticipat si astept ceva, o minune sa vad olteni fericiti.

woof (1 comentarii)  •  28 ianuarie 2013, 0:48

Superb! Multumim!

Comentează