Ai noștri tineri: mulți pe hîrtie, puțini pe teren!
Ați auzit vreodată de Alexandru Tudorie, juniorul de 16 ani și jumătate transferat zilele trecute de AC Milan de la Oțelul? Mă îndoiesc întrucît acesta, deși convocat frecvent la selecționatele U 15, U 16 și, mai nou, U 17, n-a […]
Ați auzit vreodată de Alexandru Tudorie, juniorul de 16 ani și jumătate transferat zilele trecute de AC Milan de la Oțelul? Mă îndoiesc întrucît acesta, deși convocat frecvent la selecționatele U 15, U 16 și, mai nou, U 17, n-a prins nici un meci în formația gălățeană! În prag de despărțire, puștiul și-a mărturisit decepția: “Măcar un antrenament să fi făcut cu lotul mare și aș fi plecat cu inima împăcată”.
Cazul de mai sus ilustrează neîncrederea, chiar indiferența, cu care fotbalul nostru s-a obișnuit să trateze tinerele talente. În loc să le încurajeze, le ignoră! Pe hîrtie nu stăm rău din moment ce 70 din cei 555 de jucători care au prins măcar un meci în Liga 1 apar ca născuți în 1990 și după. Scoțîndu-i din calcul pe străini, tot rămîn 57 de români, adică un procent rezonabil, peste 10 la sută.
Comparativ, în Spania au evoluat pe parcursul turului de campionat 53 de fotbaliști sub 21 de ani, în Anglia 63 și în Germania 78.
Apreciind că-i OK, veți întreba care-i problema de vreme ce statistica nu ne pune în încurcătură? Corect, numai că lucrurile se prezintă bine pe hîrtie, nu și pe teren! Într-adevăr, în scriptele federale figurează 57 de români Under 22, atît că puțini dintre aceștia, foarte puțini, au fost încercați titulari! De pildă, la primele 5 clasate doar Stanciu (Vaslui), Răduț (Steaua), C. Matei, Alexe și Țucudean (toți Dinamo). Hm, 5 nume din peste 100, ce ziceți?!
Ceilalți au lustruit băncile de rezervă ori s-au trezit expediați la echipele-satelit asemenea lui Tudorie, mijlocașul precoce care a înscris pentru Oțelul II o sumedenie de goluri, dar în Liga a 3-a!
Pregătită de Emil Săndoi, “naționala” U 21 a învins recent Slovacia și păstrează șanse de calificare, chiar dacă minime, la Europenele din 2013. Firește, Săndoi a căutat să găsească tineri rodați în Liga 1, cu ceva experiență în partide cu miză, oricare alt antrenor ar fi procedat la fel. Din păcate, n-a prea avut de unde alege! Cu excepţia portarului Lazar de la Pandurii, a “italianului” Stoian de la Roma (împrumutat la Bari) și a căpitanului Răduț de la Steaua, s-a văzut obligat să apeleze la jucători din echipe ca și retrogradate, la Gugu de la Tg. Mureș, la Co-șereanu și la Pană de la Mioveni, la Beța, la Dobre și la Nistor de la Sportul!
Precizînd că pînă și Răduț a bifat pentru roș-albaștri doar 518 minute într-o întreagă stagiune, nici 6 meciuri, ba cu zero goluri și zero pase de gol!, constatăm că tinerele talente nu se bucură de atenția cuvenită la noi. Cunoașteți refrenul, se preferă străinii și veteranii! În afara unui sistem prost gîndit, antrenorii trebuie să-și schimbe atitudinea. Mai vinovați sînt însă conducătorii cluburilor, investitorii care, lipsiți de răbdare și de măsură, fixează obiective utopice, dar pe tema asta vom mai discuta.