A fi adversar nu înseamnă a fi dușman!
Iuri Semin și Mircea Lucescu ar avea suficiente motive să se înțepe sau, în cel mai fericit caz, să nu se bage în seamă. Asta deoarece antrenează echipe aflate într-o veche și ireconciliabilă rivalitate: rusul de 64 de ani pe […]
Iuri Semin și Mircea Lucescu ar avea suficiente motive să se înțepe sau, în cel mai fericit caz, să nu se bage în seamă. Asta deoarece antrenează echipe aflate într-o veche și ireconciliabilă rivalitate: rusul de 64 de ani pe Dinamo Kiev, iar românul de 66 pe Șahtior Donețk. După ce Ucraina s-a desprins din imperiul sovietic și, începînd din 1992, și-a organizat propriul campionat, Dinamo a cucerit 9 titluri consecutive, pentru ca Șahtior să triumfe mai întîi în 2002 și ulterior, cu Lucescu la timonă, în 2005, 2006, 2008, 2010 și 2011.
Păstrînd proporțiile, concurența dintre grupările amintite poate fi comparată cu cea existentă în Scoția între Celtic și Glasgow Rangers. Practic, cine se referă la fotbalul din țara lui Taras și Andrei Șevcenko, zice Dinamo Kiev și Șahtior Donețk, ori Șahtior Donețk și Dinamo Kiev, apoi se oprește. Au crescut Metalist Harkov, Dnepr Dnepropetrovsk și alte cîteva, al căror vis rămîne însă ocuparea locului 3. Nimeni nu speră la mai mult întrucît locurile 1 și 2 sînt date, arvunite de Șahtior și de Dinamo. De altfel, și astăzi, cînd campionatul e întrerupt după 20 de etape, tot protagonistele domină întrecerea, formația din capitală deținînd un punct avans, dar cea din Donețk avînd avantajul că va găzdui meciul retur.
Cunoscînd raporturile tensionate dintre oficialii și suporterii celor două cluburi, te-ai aștepta ca antrenorii lor să se împungă ori măcar să se ignore. Surprinzător însă, lucrurile nu stau așa. Dimpotrivă, aceștia se laudă unul pe celălalt și se complimentează de parcă n-ar fi adversari, ci aliați! De pildă, Semin declara deunăzi că “Îl prețuiesc foarte mult pe Lucescu pentru că a reușit să organizeze o formație extrem de puternică și să-i țină în frîu pe brazilieni”. La rîndu-i, deși Semin i-a suflat titlul în 2009, Lucescu saluta recenta întoarcere a rusului la Kiev, de unde plecase la Lokomotiv Moscova, cu vorbele “Alegerea lui e perfectă pentru banca lui Dinamo”.
Ca să vezi și să nu crezi, nu tu critici, nu tu ironii, nu tu insinuări în stilul practicat de majoritatea tehnicienilor români, atît de sensibili încît sar cu gura din te miri ce și fac din țînțar armăsar! Iau din zbor orice zvon, îl amplifică și-l interpretează drept o jignire căreia nu ezită să-i răspundă pe ton ridicat! Cu alte cuvinte, Lucescu și Semin le-au predat o lecție despre respect și despre fair-play, în esență, despre profesionalism, la care antrenorii noștri ar trebui să-și plece urechea.