Decizia excluderii Craiovei e un act neconstituțional!
Într-o convorbire purtată ieri, Mircea Sandu aprecia că federația helvetă riscă să fie drastic sancționată de UEFA deoarece n-a luat măsuri împotriva lui FC Sion după ce clubul respectiv și-a permis să dea în judecată forul continental.
“E posibilă chiar […]
Într-o convorbire purtată ieri, Mircea Sandu aprecia că federația helvetă riscă să fie drastic sancționată de UEFA deoarece n-a luat măsuri împotriva lui FC Sion după ce clubul respectiv și-a permis să dea în judecată forul continental.
“E posibilă chiar dezafilierea!”, avertiza președintele FRF, totodată și membru în Comitetul Executiv UEFA. Conform opiniei sale, pe considerentul că a recurs la o instanță civilă, FC Sion n-a respectat legislația FIFA și UEFA care interzice ferm orice asemenea demers. Deciziile din sportul-rege s-ar lua numai în interiorul acestuia, niciodată și nicăieri în afară!
În aceeași categorie cu gruparea elvețiană amintită mai sus intră și cluburi din Portugalia, Belgia ori Anglia, ca și Universitatea Craiova, exclusă din activitate, practic, radiată, întrucît a apelat și ea la un tribunal civil. “Dintre cele trei acțiuni depuse contra FRF, Mititelu a renunțat la două, dar nu și la a treia, rămasă pe rol. Pe lîngă multe alte erori, finanțatorul a ignorat regulamentul, din care pricină suportă consecințele în nume personal și în cel al clubului”, a adăugat Mircea Sandu în încercarea de a explica o hotărîre abuzivă și, ca atare, imposibil de explicat.
De ce am afirmat și repet că șeful FRF n-are dreptate? Întîi și întîi, pentru că interdicția de a merge într-o instanță civilă nu face altceva decît să încalce Constituția, legea fundamentală prevăzînd în articolul 21, vezi mai sus, că (1) “Orice persoană se poate adresa justiției pentru apărarea drepturilor, a libertăților și a intereselor sale legitime”. Următorul alineat vine să întărească ideea: (2) “Nici o lege nu poate îngrădi exercitarea acestui drept”.
Logic, din moment ce a plecat de la premisa falsă că Universitatea nu ar fi avut voie să formuleze o acțiune în instanță, și iată că avea!, excluderea acesteia, fie și provizorie, trebuie socotită neconstituțională. La fel de regretabil e și faptul că, spre deosebire de federația portugheză, care a retrogradat-o pe Gil Vicente, dar n-a și scos-o din toate competițiile, cea română a desființat-o pe Craiova și, excluzînd-o, i-a declarat liberi pe majoritatea jucătorilor alb-albaștri!
Abandonînd aspectele juridice, simt nevoia unei precizări. Cu riscul de a stîrni noi adversități, afirm că Mircea Sandu s-a schimbat în bine de la un timp. S-a stilat. Intrarea în “guvernul” fotbalului european i-a lărgit orizontul, l-a ajutat să privească lucrurile mai responsabil, cu un plus de disponibilitate. Cu mai mult realism și înțelegere. Oficial nu se dezice de reglementările FIFA și UEFA, dar cred că am sesizat în atitudinea sa o îndoială atunci cînd vine vorba despre Craiova. Deși n-o recunoaște, nu pare pe deplin convins că, executînd-o pe Știința, CEx a procedat chiar cum s-ar fi cuvenit! Poate mă înșel, însă și de aceea insist asupra cazului, ba și nutresc speranța că mai există o cale de întoarcere.