Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Citeşte un editorial eveniment semnat Ovidiu Ioaniţoaia despre Adrian Păunescu » Amintire cu turn şi pion

Am lucrat cu poetul ­Adrian Păunescu, mai corect spus, sub conducerea acestuia, din 1972 în 1985. Cum Flacăra devenise avangarda ziaristicii româneşti, fiind unul dintre puţinele locuri în care se scria şi despre oamenii necăjiţi, redacţia cuprindea ziarişti ce-au lăsat […]

miercuri, 3 noiembrie 2010, 9:38

Am lucrat cu poetul ­Adrian Păunescu, mai corect spus, sub conducerea acestuia, din 1972 în 1985. Cum Flacăra devenise avangarda ziaristicii româneşti, fiind unul dintre puţinele locuri în care se scria şi despre oamenii necăjiţi, redacţia cuprindea ziarişti ce-au lăsat semne în urma lor. Cu regretul de a-i uita pe unii, îi numesc pe Adrian ­Dohotaru şi ­Eugen Seceleanu, din păcate, ambii dispăruţi prematur, pe Dorin Tudoran şi Ilie Purcaru, pe Cornel Nistorescu şi George Arion, pe Magda Mihăilescu şi Nicolae Cristache, pe Horia Pătraşcu şi Răzvan Bărbulescu, ei înşişi ajunşi ulterior şefi de publicaţii. Oameni cu operă, alături de care Adrian Păunescu a reuşit să impună o revistă, dar şi să înte­meieze o şcoală de gazetărie. O universitate, chiar o academie.

poza-fanus-neagu-ovidiu-ioa.jpg

Mai toţi însă, inclusiv subsemnatul, cu dosare proaste, cu bube. Adrian Păunescu s-a luptat să ne angajeze de parcă s-ar fi zbătut pentru propria-i cauză, pentru propriu-i destin. Am spus-o şi o repet: fără mîna de ajutor ce mi-a întins-o, ca un colac de salvare, într-un moment în care politrucii “epocii de aur” mă catalogaseră drept “duşmanul poporului”, aş fi ieşit definitiv din presă. Iată de ce, pe lîngă un deosebit respect, îi port şi o nemărginită recunoştinţă. Imprescriptibilă.

În 14 ani, am învăţat de la Adrian Păunescu cît într-o viaţă. Între altele, mi-a transmis admiraţia pentru Dobrin şi dragostea pentru Universitatea Craiova, iubirile sale niciodată trădate. Dar şi convingerea că în meseria de ziarist nu există ­amînare, totul trebuie făcut acum, imediat. ­Dacă voia un interviu sau un reportaj şi întîrziai, nu admitea nici explicaţii, nici scuze. Tip greu de mulţumit, uneori imposibil, amesteca intransigenţa unui comandant de oşti cu o duioşie de copil. Avea toane şi, în funcţie de ele, te amenda cu sînge rece ori te premia cu generozitate. Nu ezita să împartă sancţiuni, însă la fel de repede uita de ele. De fapt, nu uita. Doar mima, interpreta un rol. Înainte de a fi altceva, era un actor înnăscut.

Acum, într-un moment în care Adrian Păunescu suferă pe un pat de spital şi veştile scăpate dinspre Urgenţă nu-s liniştitoare, îndrăznesc să evoc o întîmplare comună mai degrabă hazlie și, vor zice unii, nu cea mai potrivită. Nu mă îndoiesc însă că poetului i-ar plăcea să şi-o reamintească. Sigur i-ar smulge un zîmbet, i-ar alina durerea.

Într-o seară, pe la 10, jucam şah în birou cu Victor Niţă. A nimerit peste noi şi ne-a ameninţat cu voce tunătoare că vom fi amendaţi. Observaţia că programul s-a încheiat de la ora 8 l-a enervat şi mai rău. “Băieţi, l-am auzit, greşiţi fundamental ­deoarece în profesia asta timpul muncii e tot timpul! Nu s-a inventat încă termenul în afara programului!”.

A trîntit uşa, dar s-a întors peste 5 minute la fel de vijelios. Strînseserăm piesele şi discutam altceva cînd ne-a cerut să le reaşezăm. Ne-am conformat, iar la întrebarea “cine-i la rînd?”, am răspuns că eu. “şi ce-ai fi mutat?”, la care am îngînat “cred că turnul”. Considerîndu-se priceput, a aruncat o privire scurtă peste tablă şi i s-a adresat lui Niţă: “Dacă Ovidiu mişcă turnul, tu ce faci?”. Victor s-a gîndit o clipă şi a decis că va împinge un pion. “De acord cu pionul, a comentat Adrian Păunescu, însă treaba cu turnul e o prostie, duce la mat!”. Curioşi, am aşteptat continuarea şi ea n-a întîrziat: “Pentru că Niţă ştie şah, numai Ioaniţoaia va plăti amendă!”. Pînă la sfîrşit, cum bănuiţi, n-am plătit nici eu. Pur şi simplu, poetul se alinta.

Aş fi fericit să-şi revină şi să poată parcurge aceste rînduri, pe care le închei urîndu-i să fie tare şi să învingă boala! Multă, multă sănătate!

Comentarii (121)Adaugă comentariu

Hefaistos (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:09

Greu de scris despre un om atat de controversat precum este Adrian Paunescu. Cei din generatia Flacarii nu uita ca in acelasi timp cu „inchinarea de ode conducatorului iubit” a existat Cenaclul… Omul acesta reprezenta in acea vreme raza de speranta pentru o intreaba generatie de tineri dezorientati. A reprezentat la scara nationala si in conditiile de atunci ceea ce flower power a insemnat pentru intreaga omenire, un strigat de ajutor al tinerilor, un stindard al emanciparii. Cei de azi, urlatorii prin site-uri, analfabetii care stiu doar sa injure… n-au de unde sa stie ce a insemnat pentru noi acest curent. Cata speranta a reprezentat omul acesta. Cum ne scoteau cu furtunele cu apa de la spectacolele cenaclului…
Nu trebuie sa judecam unilateral, nu sunt de acord cu multe dintre actiunile lui AP dar ceea ce trebuie mentionat acum si aici este ca omul acesta a scris o pagina de istorie moderna, reprezinta ceva. CEVA, adica nu nimic. In urma lui va ramane controversa, va ramane speranta unei generatii, vor ramane si odele inchinate partidului… dar va ramane CEVA, a marcat timpul in care a trait. Cati se mai pot mandri cu asa ceva dintre cei care il acuza acum?

EstNordEst (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:23

Oameni buni, din respect pentru acest colos care este Adrian Paunescu, n-o sa trec la jigniri asa cum fac unii de pe aici care ar trebui sa fie interzisi pana si in online de prapaditi ce sunt.

Imaginati-va in ce epoca s-a afirmat acest om. Imaginati-va ca era imposibil sa pornesti un fenomen cum a fost Cenaclul Flacara fara sa aduci si ode dictatorului. Asta era vremea, nu te conformai, te striveau in noroi, ca pe un vierme. Credeti ca Eminescu, daca ar fi trait in aceeasi epoca, n-ar fi scris poezii pentru dictator? Daca n-ar fi facut-o ar fi sfarsit precum Marin Preda. Stiti cum a sfarsit Marin Preda dupa ce a scris „Cel mai iubit dintre pamanteni” sau cer prea multe de la voi?

Anghel (107 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:27

@Benone. Ia da tu o fuga la psihiatru si o sa vezi ce surpriza ai! Si tu intri in categoria celor care se cred mai destepti decat sunt, da, Paunescu si Foarta, ma faci sa rad cu lacrimi!

ziaristicus (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:39

Sunt unul dintre ziaristii pe care revista flacara i-a creat. nu am lucrat acolo, doar am citito saptamanal, am avut colectii intregi. intro lume pe care multi dintre cei care au comentat aici nu au cunoscuto, flacara (sau saptamana) au reprezentat un punct de reper. bun sau rau. in acele vremuri greselile erau inevitabile. lumea se strecura cum putea printrun peisaj anost, gol de continut. stateam insa la coada sa cumpar si sa citesc o revista in care scriau … scriitori, penite de la care am invatat si eu ulterior. pe unii i-am cunoscut, pe altii doar i-am citit. cenaclul, deasemenea, a fost un punct de reper. nu am avut ce face, toate acestea erau creatia lui adrian paunescu, cu bune, cu rele, cum spuneam. el inca nu este istorie dar creatiile lui da. cei care va dati acum anticomunisti nu ati trait atunci. iar cei care au existat sunt convins ca abia aveau curaj sa spuna un banc cu ceausescu. nici mie nu mi-a placut omul adrian paunescu. este insa un reper. bun sau rau. vom face pasi inainte abia atunci cand vom invata sa acceptam si oameni care nu sunt ca noi. sa acceptam dialogul. sa ne asumam istoria comuna. sa tragem linie. poate a venit timpul sa ne inghitim veninul.
P.S. Romania nu a fost niciodata comunista. Doar o tara in care demagogia se impletea cu represiunea, un loc cu „doi alesi”. Dupa 1989 nu s-a schimbat mare lucru. Doar actorii. Si, din pacate, am devenit un loc cu mult mai multi „alesi”.

emil (28 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:49

Viermilor !
Muscand din Geniu, credeti ca va veti „infesta” de genialitate ?

sim (56 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:49

Asa este. Atunci, generatia tanara era in lanturi si avea nevoie de o fereastra prin care sa poata respira. Si aceea a fost Cenaclul. A fost vocea acelei generatii care si-a scos reprezentantii la lumina si si-a afirmat valoarea si nazuintele. Pitis, Phoenix, si multi multi altii.
Azi…azi nu avem identitate. Suntem gri. Am mare avea nevoie de un nou Adrian Paunescu.

brod (69 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:51

domnule ioaniţoaia, e frumos din partea dv. că i-aţi rămas recunoscător pentru binele făcut – la întoarcerea dv. din canda, nu? gestul acela va intra, probabil, în alcătuirea viitoarei kharme a lui a.p. pe lângă alte „mult prea triste şi prea urâte fapte”, ca să-l cităm pe cel ce se recomanda „poet contemporan încă în viaţă”…

pacta sunt servanda (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 10:53

Versificator oportunist sau poet genial, cuvintele lui sunau tare bine. Restul e tacere si emotie…

iulian (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:04

mare om.cuvintele nu-si gasesc locul.sa dea dumnezeu sa iasa cu bine si din incercarea asta.sintem alaturi de tine maestre.

ANTICOMUNIST (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:16

@ziaristicus , AI IESIT DIN SCORBURA SA NE SPUI IAR POVESTI DE ADORMIT COPII PRECUM RESPECTIVUL?! ???

daniel (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:23

Sanatate maxima

zen dog (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:36

M-ati inebunit cu „poetul” Paunescu cel care atatia ani a otravit mintile tinerilor.
Nu-i doresc decat sanatate dar mai gasiti si voi alte subiecte

mihai cezar (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:41

sunt nascut in ’70 si am crescut avand colectia de reviste „Flacara” a tatalui , langa usa de la bucatarie… Vazandu-l pe tata citind, am inceput sa dezleg tainele literelor, de pe la 5 ani. Imi amintesc de bordura rosie a ziarului, precum si de faptul ca tata coresponda cu
d-nul Ioanitioaia si, din cate am inteles, se cunostea personal cu dumnealui ( Vasile Stefan, din Oltenita).
In fine, ca si concluzie, consider ca revista era un reper pentru Romania, ca si mentorul ei, Adrian Paunescu.
Insanatosire grabnica!

sorin (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:53

un om care nu ar fi trebuit bagat in seama dupa decembrie 89. un poet de ‘curte’ mai tarziu transformat in aparator al democratiei. sa nu uitam trecutul !

geosx (5 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:55

Poate geniu,poate oportunist,poate caracter,poate meschin,poate…putin din fiecare,insa nu-l putem cataloga de-o parte sau de alta:a
a facut fapte enorme, a salvat destine,dar a si condamnat pe nedrept,a ocrotit suflete si a ucis personalitati…La un moment dat vine ziua in care trebuie sa facem bilantul si sa platim fara sa apelam la circumstante sau la protectie,pur si simplu ne vom asuma faptele.
Eu l-am incadrat intr-o anumita categorie,a celor care se cred mai presus de lege,care considera ca banii,functia sau talentul le confera alt statut decat cel al semenilor lor obisnuiti,dupa atitudinea adoptata si eforturile intreprinse in urma accidentului in care sotia sa a curmat niste vieti nevinovate cu inconstienta celor din categoria celor enumerati mai sus.
Vine o zi in care vom fi judecati si vom plati…

kerkele (8 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 11:56

Cine nu se declara mandru ca este contemporan cu EL, traieste degeaba…Cine nu a participat macar odata la CENACLU desi ar fi putut, a trait degeaba…Cine nu a citit macar UNA din poeziile lui a trait degeaba…MULTA SANATATE, DOMNULE!!

adrian spania (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:06

Articol in nota obisnuita,adica bun. Cei care scriu negativ despre Paunescu,sunt 98% cu varste pana in 25-30 de ani,adica pe vremea lui Ceasca erau fie cu muci la nas, fie erau doar un proiect de avort. Toti copiii isi dau cu parerea. In locul dv dle Ioanitoaia, as cenzura toate comentariile cu greseli ortografice. Mult respect pentru acea generatie de scriitori,poeti,ziaristi,actori,artisti sau simpli muncitori.

dobrin (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:07

nu, nu e adevarat ca „99% dintre noi aveau 15 ani la revolutie”, asa cum nu e adevarat ca „toti am fi facut la fel in locul lui”; dovada e ca altii nu au facut si au trait si murit conform principiilor lor.

Paunescu a platit mereu pretzul unui narcisism feroce. Daca cititi memoriile Constantei Buzea odele pentru Ceaushshti o sa vi se para joaca de copii…

Adrian (133 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:12

MULTA SANATATE II DORESC

oldrap (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:24

@ANTICOMUNIST–Mai nimerit ar fi fost pt. tine name-ul de „ANTIOM”. Ofticate „creatura” fiindca despre tine, mine si altii, omenirea nu va sti peste 20-50 de ani ca am existat pe cand MARELE POET NATIONAL, ADRIAN PAUNESCU A INTRAT SI VA RAMANE VESNIC IN ISTORIA LITERATURII ROMANE! p.s.-Hai, mai zi ceva!

oldrap (3 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:26

ERATA: „oftica-te”. Scuzati graba!

eric (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 12:34

banuiesc ca ati invatat si altele de la paunescu: chiolhanurile de la cenaclul flacara, bautele pana spre dimineata, scrobirea izmenelor lui ceausescu si lenuta, turnarea l apartid a membrilor phoenix (vezi explicatiile lui nicu covaci!!)….jignirea lui corneliu coposu (a scris despre acesta, ca ar fi fost turnator al securitatii!!!???), slujirea securistilor pana in panzele gri, promovarea muhaielelor, andrei paunescu si ioana paunescu, apararea sotiei ultime dupa un accident groaznic petrecut in judetul olt, etc. etc. etc. si recunoasterea sa, in direct, la o emisiune tv, ca face parte din familia suinelor de barca!!!!

DD (76 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 13:16

Si totusi cat de rea esti soro lume
Ce cumplit spectacol iti permiti
Daca s-a ajuns sa moara lumea
Pentru un pachet de biscuiti

Multa sanatate maestre ! Paunescu este cel mai mare poet roman al epocii moderne !

ManoNegra (6 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 13:21

un om ale carui vederi politice le-am detestat si ale carui poezii si cantece inca ma fac sa plang !

shock (4 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 13:45

Un poet impresionant, un om cu vederi politice total gresite ! Multa sanatate !

DD (76 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 13:46

Vad multi aici care contesta trecutul comunist al lui Adrian PAunescu,ca a fost lingau etc !
Nu stiu cati din voi au trait si simtit comunismul, dar atunci nu era ca acum…..nu puteai sa refuzi sistemul cand iti impunea ceva ! Daca refuzai sistemul erai „aranjat” pe viata si tu si familia ta ! Paunescu a stiut sa se strecoare, cinste lui !
Stim sa judecam, sa aruncam cu noroi dar suntem mai rai decat multi rai !
Adrian Paunescu este cel mai mare poet roman al epocii moderne ! Pacat ca la tv nu vedem valorile adevarate ale acestei amarate tari…..in schimb o vedem pe Magda Ciumac, sexi braileanca,fernando de la caransebes etc…..asta este…..semeni vant, culegi furtuna !

1.Enigmatici si cuminti
Terminandu-si rostul lor
Langa noi se sting si mor
Dragii nostri dragi parinti
Cheama-i Doamne inapoi
Ca si-asa au dus-o prost
Si fa-i tineri cum au fost
Fa-i mai tineri decat noi

2. Pentru cei ce ne-au facut
Da un ordin da ceva,
Sa-i mai poti intarzia,
Sa o ia de la-nceput.
Au platit cu viata lor,
Ale fiilor erori,
Doamne fa-i nemuritori,
Pe parintii care mor.

3. Ia privitii cum se duc
Ia privitii cum se sting,
Lumanari in cuib de cuc,
Parca tac si parca mint,
Plini de boli si suferinzi,
Ne intoarcem in pamant,
Cat mai suntem cat mai sunt
Mangaiatii pe parinti.

4. E pamantul tot mai greu
Despartirea-i tot mai grea,
Sarut mana tatal meu
Sarut mana mama mea
Dar de ce priviti asa,
Fata mea si fiul meu
Eu sunt cel ce va urma,
Dragii mei ma duc si eu.

5. Sarut mana tatal meu,
Sarut mana mama mea,
Ramas bun baiatul meu,
Ramas bun fetita mea.
Tatal meu, baiatul meu,
Mama mea, fetïta mea.

Multa sanatate,maestre !

sim (56 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 14:00

Celor care il condamna pe Paunescu pentru ca intr-o perioada il canta pe Ceausescu, le atrag atentia, ca peste cativa ani, tinerii care vor veni, ne vor judeca la fel pentru ca l-am rabdat pe Basescu, majoritatea l-au votat ,cel care a indatorat Romania pentru o generatie intreaga, a vandut-o miseleste. Si unu si altul au gresit. Deosebirea dintre noi cei ce scriem aici, si Adrian Paunescu, este ca el a scris poezii de o incontestabila valoare. Cine nu a plans citind „Repetabila povara…”, ori n-are parinti, ori n-are suflet…

dany (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 14:03

superb articol nea ovidiu. se vede clar respectul pe care l porti MAESTRULUI[MULTA SANATATE]. din pacate, sunt din ce in ce mai putini oameni ca DL. PAUNESCU in tara asta,unde toti prostii au ajuns sa conduca si sa si dea cu parerea.

Oscar (32 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 14:04

poate va amintiti si ce i-a facut lui Dorin Tudoran, pe care l-a dat afara pentru ca nu a cinstit cum se cuvenea penibilul moment al transformarii lui Ceausecu din prim secretar al CC in presedinte al RSR.

cri (6 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 15:29

Cu ani in urma daca a aduceti aminte ,sotia poetului a distrus o familie cu masina .Domnul deputat(sau senator la acea vreme) a reusit pin metode „specifice” sa musamalizeze cazul .O sa ziceti ca nu e frumos sa vorbim urat de cei in suferinta dar realitatea asta este.Nu contest ca este un mare poet dar nu putem sa negam trecutul.Unii au preferat sa moara nevinovati pt ca noi sa putem fi „liberi”,altii au ales sa „pupe” regimul si sa profite ulterior de beneficiile unei functii.Multa sanatate !!!

dorel (9 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 16:01

sunt nascut in 69 si citeam flacara cu multa placere.am vazut si 2 cenacluri,pt acele vremuri era o oaza de democratie.nu cred ca sunt multi care stiu a jongla asa de usor si cu atita maiestrie cu vorbele precum DOMNUL PAUNESCU ,sper ca pina la urma sa se faca bine si multumesc domnule ioanitoia pt aducerea aminte.
p.s.a fost o vreme in care colaboram dvs fiind la sportul romanesc.
sanatate si voie buna.

LI (2 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 16:19

Pentru Shoch si ManoNegra : daca Adrian Paunescu este „un om cu vederi politice total gresite si pe care le detestati”, probabil ca apreciati politica lui Basescu-Boc. Iar pentru cei ca voi imi doresc ca acestia sa stea pana li se termina mandatul, ca sigur pana atunci, intrun fel sau altul ,o luati si voi peste ochii .Dar,atunci, sa stiti ca numai pixelul albastru e de vina.

Vice (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 16:32

Este un titan al Literaturii Romane…un om care iubeste cu tot sufletul limba noastra…cati mai sunt ca ei???

dan (273 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 16:37

doua lucruri sunt sigure:-poet nascut ,nu facut.-nu e prost ca multi dintre cei ce-si dau cu parerea.

melkcool (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 16:43

Cred ca in momentul de fata este cazul sa se discute doar despre Adrian Paunescu poetul si jurnalistul, cel putin pe mine doar latura aceasta ma intereseaza.
Greseli am facut, facem si vom face cu totii, nu stiu insa daca ar trebui sa ne permitem sa-i criticam pe altii pentru viata pe care au ales sa o traiasca. In definitiv Adrian Paunescu este un mare poaet si un mare jurnalist, ca a avut si are o alta orientare politica decat cea pe care o consider eu corecta…putin ma intereseaza. Multi i-au sustinut pe Iliescu si Basescu si acum il critica pe Paunescu pentru alegerile lui…lumea e mult prea ipocrita. Ca sa nu mai vorbim de cazul accidentului sotiei, sunt de acord ca nu a fost corect sa se musamalizeze. Dar voi in locul lui ce ati fi facut? Va spun eu ca ati fi facut la fel, si eu as fi facut la fel chiar daca nu e un principiu corect, dar mai mult ii iubim pe ai nostri si ii sustinem si ajutam chiar daca fac lucruri gresite .
Ii doresc pe aceasta cale multa sanatate, si stiu ca daca ar citi toate comentariile idioate de mai sus ar avea intelepciunea sa le ignore.

sim (56 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 17:16

@cri
„Unii au preferat sa moara nevinovati pt ca noi sa putem fi “liberi”,
Ce tare te inseli….Adevaratii castigatori sunt cei ce ne conduc si au furat tara asta pana in prasile, pentru ca apoi tu, si eu si toti romanii sa plateasca gaura. Si asta nu va insemna deloc libertate, vezi cine ne conduce-FMI.
Da, Paunescu a lins la Ceausescu, dar tot el s-a si razvratit si tot el a fost in stare si sa condamne prostituarea fortata a Romaniei, azi.
Deci pe plan politic, meci nul. Pe plan cultural….10-0.
Sa vedem ambele aspecte.
Pana la urma, omul va dispare cu toate pacatele sale. Ce ramane posteritatii, opera sa, e o contributie valoroasa a culturii noastre.

Laurentiu (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 17:40

Am 42 de ani si de cate ori imi cade sub priviri poezia Ruga pentru Parinti, imi dau lacrimile. Intotdeauna!
Sanatate!

Adrian1978 (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 17:54

Multi dintre cei care il vb de rau pe Adrian Paunescu nu cunosc realitatile in care se traia atunci,stiu doar anumite fragmente sau povestiri, de aceea ar fi bine sa se abtina. MAESTRE MULTA SANATATE!!!!!

George (7 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 18:44

Si acum imi aduc aminte cu groaza si cu greata de timpurile cand stateam in fata televizorului alb-negru si vedeam cum Adrian Paunescu canta ode lui ceausescu si regimului lui terorist, dandu-si ochii peste cap canta cu osardie poeme de preamarire dictatorului Ceausescu si regimului lui terorist. Mi-era greu sa stau mult in fata televizorului sa vad cum un om plin de talent isi prostituiaza mintea punandu-se in slujba raului, producand greata si scarba. A fost un munte de talent, dar s-a complacut in groapa de gunoi. D.p.v politic asta a fost: o groapa de gunoi. Ca poet plin de talent se va prezenta in fata lui Dumnezeu, care l-a inzestrat cu acest talent, ca sa dea socoteala de odele inaltate tiranului si regimului lui terorist. Dupa revolutie nu mai era comunism si nu-l forta nimeni sa arunce cu noroi in eroii neamului care si-au sacrificat viata in lupta impotriva comunizarii, bolshevizarii si sovietizarii Romaniei. Dar a facut-o. O sa dea socoteala si pentru asta.

bazileon (18 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:04

Paunescu nu e „mare poet” si nici „mare ziarist” – daca nu cumva „mari ziaristi” sunt si dnii Nistorescu, Cristoiu ori chiar gazda noastra.
Cat despre lupta lui pentru „oamenii necajiti” si „ziaristii cu bube in cap”, sa fim seriosi, era o opera scabroasa de propaganda. Paunescu era „good cop”-ul regimului si nimic mai mult. Si „binele” pe care l-a facut e de aceeasi natura si calitate cu „binele” facut de alti potentati ai Iepocii, inclusuv Ceausescu. Dar raul, fara ghilimele, cu „Partidul, Ceausescu, Romania”, putini il pot egala!
Dle Ioanitoaia, ati avut o viata tumultoasa si banuiesc ca va e draga amintirea acelor ani: nu sunteti de condamnat. As vrea numai sa va amintesc ca sintagma „dusman al poporului” era de mult desueta (si oricum nu ati fi fost niciodata calificat pentru ea; cel mult sa fi fost socotit „cosmopolit” – ceea ce recunosc ca putea fi aproape la fel de grav). Iar daca nu ati mai fi scris – o suferinta imensa pentru dvoastra, dar insignifianta pentru omenire – n-ar fi fost pentru totdeauna: never say never (again); steaua dvoastra ar fi fost (poate) (inca) si mai mare dupa ’90 si poate ati fi fost scutit de unele ingerinte si neplaceri ale caror urme par a fi indelebile.
Oare de ce era cocotat pe gardurile unei anume ambasade Bardul, in fierbintile zile ale Revolutiei, acoperit de balele oprobriului general? Poezia ori jurnalistica ii adusesera aceasta microbiolapidare?

longocampo (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:05

peste 100 de ani o sa se vorbeasca de Adrian Paunescu asa cum vorbim acum de Eminescu, va mai amintiti de contemporanii lui Eminescu?o sa se mai vorbeasca peste 100 de ani de contemporanii lui Adrian Paunesc!!!

ciprianm (22 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:09

Asa venim …asa ne ducem. Istoria acestui om poate surprinde, dar ce pacat ca sunt prea putini ca el. Sanatate si respect!

……… (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:17

Suntem prea mici sa putem intelege,pentru oameni

ca maestru Paunescu, am fost formele lui de alint.

victor (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:21

mare poet,mare ziarist,mare ganditor si realizator al culturii ramane,iubitor de neam,mare luptator pentru dreptate si adevar opera lui va ramane eminesciana,singurul urmas de pana acum al marelui eminescu,pacat daii doame viata daca poti caci un an de viata pentru paunescu inseamna cultura si civilizatie pentru natiunea romana,iarta i doamne pe cei rai care amesteca cultura cu politica cu placerea cu greselile varstelor si impunerile vremurilor sanatate si un transplant urgent cu o inima care sa ti prelungeasca vieata

Cipri (6 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 19:23

Subscriu la ce a scris longocampo .

Lucian (206 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 20:08

@Bazileon. Pari un tip scolit, cultivat, tocmai din acest motiv ar trebui sa iti dea de gandit faptul, imposibil de ignorat, ca majoritatea celor ce posteaza aici nu iti da dreptate. In sfarsit, ironia cu Nistorescu si Cristoiu, care il vizeaza si pe Ioanitoaia, e fara minte si fara trup. Cei 3 chiar sunt ziaristi mari, au facut ziare si au crescut ziaristi, au deschis drumuri. Daca Tolontan, pe care banuiesc ca il apreciezi, a fost indrumat ( poate si protejat) de Ioanitoaia, acesta are cu ce se fali. Nu fi atat de convins ca tot ce sustii tu e litera gravata in aur, ce-ar fi sa mai ai si unele indoieli?

toma (11 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 20:25

N-am fost unul dintre admiratorii omului Adrian Paunescu, pentru ca la vremea cenaclului,repezea cu prea multa usurinta pe membrii acestuia, si ma durea asta. Dar si a tine in mana o asemenea lucrare nu era usor. Cred ca a profitat de pe urma regimului,dar nu pentru el, ci pentru cei din jurul lui. Este un mare poet, nu-l mai huliti, uitati-va la voi, la sufletul vostru! Nimeni nu-i perfect, pana la urma n-avem dreptul sa judecam pe nimeni. Sanatate Maestre, nu pleca!

Verra (1 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 20:48

Orice ar zice unii, Pauneswcu va ramane in istoria literaturii romane ca un Poet de frunte. Sa-l tina Dumnezeu!

FloreascaHospital (26 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 21:48

nu suntem in masura sa l judecam pe Adrian Paunescu si dealtfel nici pe Ioanitoaia. Talentul nu are legatura cu orientarea politica. Din pacate ce pot spune e ca daca a ajuns la CCV in Floreasca e deja mort. Bradi stie de ce.

jiji (26 comentarii)  •  4 noiembrie 2010, 22:00

hmm. se pare ca cenzura funtioneaza

Comentează