Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

MMI

Aparţinînd aceleiaşi generaţii cu Mircea M. Ionescu, ne-am încrucişat pentru întîia oară paşii, ca şi visele, în redacţia Sportului popular. Acolo am ucenicit împreună, încurajaţi de Ioan Chirilă, de Victor Bănciulescu, de Hristache Naum şi de alţi corifei ai presei […]

marți, 10 august 2010, 5:25

Aparţinînd aceleiaşi generaţii cu Mircea M. Ionescu, ne-am încrucişat pentru întîia oară paşii, ca şi visele, în redacţia Sportului popular. Acolo am ucenicit împreună, încurajaţi de Ioan Chirilă, de Victor Bănciulescu, de Hristache Naum şi de alţi corifei ai presei de-atunci. Ulterior, să zic aşa, Mircea şi-a diversificat activitatea.

A realizat emisiuni de radio şi de televiziune, a scris beletristică şi dramaturgie, ba a şi îmbrăcat o vreme echipamentul de arbitru! S-a retras însă repede, conştient că e mai uşor să te ocupi de fotbal cu condeiul decît cu fluierul. Deşi a făcut atîtea, le-a făcut pe toate foarte bine, sprijinit de un talent, o seriozitate şi un spirit de observaţie ieşite din comun. Înainte de a fi orice altceva, a fost şi a continuat să fie cronicar sportiv, meserie pe care n-a trădat-o niciodată. Graţie ei, a reuşit să-şi transforme cele 3 iniţiale în, admiteți exagerarea!, marcă înregistrată. În brand. A devenit MMI, autor căutat şi îndrăgit de cititori.

Mi-ar trebui nu o rubrică, ci o pagină întreagă de Gazetă să-i prezint CV-ul. Să selectez de pe ampla listă a cărţilor şi pieselor lui de teatru. Cu riscul de a nu le alege pe cele mai importante, le menţionez doar pe “Asasinul acordă interviuri”, “Columb a descoperit America, Hagi a cucerit-o”, distins cu Premiul APS, “Taximetrist de noapte la New York”, apărut în două ediţii, “Hamlet a murit degeaba”, Premiul Clubului Jurnaliştilor, “Centrul înaintaş s-a născut la miezul nopţii”, “A murit Thales de sete?”, iar cu celelalte rămîn dator. Recent, volumul său de teatru “Filosofia băşcăliei” a fost nominalizat pentru Premiul Uniu-nii Scriitorilor pe 2009, iar piesa “Leopardul mistreţ” desemnată cea mai bună comedie românească la FestCo 2010.

În perioada celor 13 ani trăiţi în Statele Unite, unde a ajuns la capătul a 4 luni de chin petrecute într-un lagăr de refugiaţi din Italia, MMI a tipărit săptămînalul “Lumea noastră, Lumea sporturilor”, susţinut din puţinii bani cîştigaţi la volanul unui yellow cab. Nu-i o figură de stil, e purul adevăr acela că, spre a le oferi compa-trioţilor din America şi din Canada un ziar în limba română, şi-a rupt adesea de la gură! Aş mai remarca şi că n-a abandonat teatrul nici atunci cînd, după 1989, la spectacole mai mergea doar nimeni cu nevasta! MMI era însă convins că publicul se va întoarce în săli şi iată că nu s-a înşelat. Altminteri, continuu să regret, fără să fiu singurul, că memorabilul său atelier TV “Idoli şi legende”, găzduit de Telesport, nu şi-a mai găsit loc în grila de programe.

Mirîndu-se că îi dedic acest editorial unui Mircea M. Ionescu care nu sărbătoreşte nimic special, unii se vor întreba ce m-a apucat? Motivul e simplu: MMI a fost numit deunăzi directorul Teatrului Valah din Giurgiu, răsplată pe cît de tîrzie, pe atît de meritată. Pe deplin meritată. Îl felicit pe vechiul meu prieten şi îi urez mult succes!

Comentarii (26)Adaugă comentariu

ioan (1 comentarii)  •  10 august 2010, 17:46

bravo Ovi! salutari MMI! ,,taximetrist de noapte la N.Y.”

jos_cenzura (102 comentarii)  •  10 august 2010, 18:21

unde putem gasi piesele lui mmi, in strainatate? aveti un link?

Sipix (1 comentarii)  •  10 august 2010, 19:55

Bravo Ovi, superb articolul, MMI il merita cu prisosinta. E un om cu totul deosebit, l-am cunoscut aici in Detroit, unde l-am avut ca oaspete la CM ’94, la meciul de pomina cu Elvetia. Am avut cinstea sa-mi gazduiasca si o rubrica saptaminala in „Lumea noastra, lumea sporturilor”, la care tinea enorm.
Sper sa-l revad pe MMI in septembrie, ca si pe tine si pe alti fosti colegi de altfel, cind voi fi in tara in vacanta.
Salutari.
Sipix

BB (155 comentarii)  •  10 august 2010, 20:39

Mishto articol. Ioanitoaia, iti sta mai bine cand lauzi decat atunci cand cauti cu orice pret sa critici CFR-ul. Mai lasa-l sa respire!

Titi (1 comentarii)  •  10 august 2010, 20:53

Superb articolul, MMI face parte din panoplia valorilor romanesti mult prea putin amintite si care merita mult mai mult. Va multumesc ca mi-ati dat imboldul de a reciti o parte din cartile care mi-au incantat tineretea.

milici (440 comentarii)  •  10 august 2010, 20:59

Felicitari pentru articol d-le Ioanitoaia!
Cand am inceput sa-l citesc am crezut ca MMI a patit ceva , obisnuit cu putine laude aduse de personalitati omologilor lor in domeniu atat timp cat nu se intampla vreun accident sau ceva mai rau.
Iata ce inseamna caracter, colegialitate , omenie , fair play fara invidie si altele asemenea.

CRACIUN (19 comentarii)  •  10 august 2010, 21:06

Sa va dea Dumnezeu putere de munca la amandoi si sa mai scrieti o suta de ani! Felicitari!

dan glumetu (3 comentarii)  •  10 august 2010, 21:09

Da, MMI este un tip elegant, coteriile nu-l ating iar scrisul lui ff realist!…Cit despre Ilie Dumitrescu…eu cred ca din prostie a spart blocada numelor grele dindu-i astfel ocazia lui Becali sa se replieze si sa cistige timp!!! Becali nu asteapta rezultate de la el tot asa cum nici noi nu asteptam pentru ca nimic nu-l recomanda a fi in stare!…Fara s-o consult pe Carmen Harra, deschid lista pariurilor: doua luni si locurile 5-6!

Ciolo (4 comentarii)  •  10 august 2010, 21:17

Superb scris, aveti perfecta dreptate, MMI este un brand, un talent mare, ca si dumneavoastra de altfel, ma inclin si va felicit pe amandoi pentru tot ce ati realizat.

Giovani (10 comentarii)  •  10 august 2010, 21:57

Il stiu pe MMI de vreo 45-50 de ani.Bun ziarist,a transmis meciuri la radio si TV.Am vazut o piesa de teatru de-a sa, „Centrul inaintas a murit in zori” parca asa se chema (nu „s-a nascut la miezul noptii”)-poate gresesc sau memoria ma inseala. Este un om corect echidistant,unul dintre putinii,care pe vremuri nu se sfia sa spuna ca apreciaza echipa UTA,in timpuri cind a nu lauda Steaua (CCA), sau Dinamo si cooperativele lor, era periculos.A plecat,afara,nu s-a mai vorbit de el,decat tarziu,dupa Revolutie. Pacat ca acum este ocolit de massmedia sportiva,care nu are oameni de valoarea lui MMI.Sa ne traiesti Domnule !

Cometa (96 comentarii)  •  10 august 2010, 23:41

Imi place de amandoi, ultimii exponenti ai unei generatii de ziaristi care isi respecta profesia. Si Cupen. Pacat ca tinerii va calca timid pe urme, Tolontan, uneori Naum si cam atat. Apoi seceta mare.

Adrian (33 comentarii)  •  11 august 2010, 0:18

Mai Giovani, „El centroforward murió al amanecer” (pe romaneste „Centrul inaintas a murti in zori) este cea mai reusita piesa a argentinianului Agustín Cuzzani (creatorul farsatirei ca gen teatral).

Cum, din cate stiu eu, MMI nu se ocupa cu plagiatul, poate o fi scris cel mult un articol cu titlul asta, facand trimitere la subiectul piesei.

arh. Gheorghe Petrescu (486 comentarii)  •  11 august 2010, 1:28

SUPERB ARTICOL SI MARE OM ZIARISTUL MMI CUM SPUNE PREA BINE, MAESTRUL IOANITOAIA. NU AVEM AZI COMENTATORI DE RADIO SI TV-UNE CA PE TIMPUL MARILOR DERBY-URI CA ALTADATA DE PE ARENA COMUNISTA DE FOTBAL 23 AUGUST DIN BUCURESTI. CATEODATA AUZEM SI VOCEA CALDA, EXACTA SI CORECTA A UNEI TRANSMISII DE FOTBAL. AZI AVEM CIRCARI FARA SCOALA IN ROMANIA IN MAI TOATE DOMENIILE. SA NE TRAIESTI MR. MMI SI ITI DORESC SANATATE SI O VIATA FRUMOASA.

cocoio (5 comentarii)  •  11 august 2010, 8:43

de ce atat de tarziu vorbiti de mmi.stiti dece deoarece retingul se face cu mizeri,cu aceasa ocazie felicitari pt.costin baleanu dece pentru ca este un om cu colana

Veverita Catalin (11 comentarii)  •  11 august 2010, 9:53

Chiar l-am vazut ieri in Giurgiu si am crezut ca mi s-a parut ca seamana cu Mircea M. Ionescu ! Conduceam si chiar m-am uitat in oglinda retrovizoare…Sa fie el ? , m-am intrebat, dar acum afland cu ce treburi este pe la noi prin urbe nu-mi ramane decat sa-l felicit si sa ne felicitam si noi, giurgiuvenii, ca avem alaturi de noi o valoare nationala ! Bine ai venit, Maestre !

danieltm (1 comentarii)  •  11 august 2010, 11:24

@Adrian Spre uimirea ta de ziarist „terminator” piesa de teatru chiar exista, nu e nici un plagiat si s-a jucat in anii 80

Nicu (19 comentarii)  •  11 august 2010, 11:26

Cu ani in urma urmaream emisiunea „fotbal minut cu minut” alui MMI si a fost o tema : „credeti ca fotbalul roman este in criza?”.la care eu am raspuns ca atata timp cat in fruntea lui vor fi Sandu si Drgomir nu vom avea fotbal adevarat.Dupa acea emisiune MMi a fost scos dela radio Rom.Actualitati.Asta in completarea celor scrise de Dvs. D-le Ovidiu pt. care va multumesc.Daca va intereseaza detin caseta cu inregistrarea interviului meu.

Robert (9 comentarii)  •  11 august 2010, 11:37

Un adevarat OM, multa sanatate domnului MMI, felicitari pentru initiativa domnule Ioanitoaia.

sergiu (5 comentarii)  •  11 august 2010, 12:29

personal mi se pare mai bun in ale jurnalismului MIRCEA M. IONESCU. decat Ovidiu Ioanitoaia……………parca acum aud comentariile lui , prezentarile meciurilor, (atunci nu se dadeau la TV meciuri din etape, poate unul pe etapa), de la radio”fotbal minut cu minut”…..MMI facea un cuplu perfect cu regretatul Gheorghe Minoiu……………..oricum BAFTA la amandoi si la MMI si la O.I.

Marius (347 comentarii)  •  11 august 2010, 12:47

Nea Ovi, vezi ca se poate scrie si altceva decat arbitrii si JJ! Sunt obligat sa te felicit, bravo, s-o tii tot asa!

Radu (5 comentarii)  •  11 august 2010, 15:14

Mai speriat mai nea Ovidele ! Crezui c-a patit ceva omu’ de l-ai bagat in cerneala ! Bravo matale ca-l bagi in seama caci merita. Scrie minunat. E descriptiv si savuros in exprimare. „Intalniri care se uita greu” e o carte superba. Am citit-o de vreo 10 ori. Lui MMI la mai multe carti iar matale nea Ovidele la mai multe articole d-astea. Sa traiesti.

Mircea M. Ionescu (2 comentarii)  •  11 august 2010, 21:48

Multumesc mult, Ovidiu, pentru minunata tableta de suflet intitulata onorant „MMI”! Randurile tale alese nu doar ca m-au innobilat, insa au renascut si lacrima pura in mine, semn ca in aceste timpuri bolnave se poate plange si de fericire! Dincolo de imensa bucurie ce mi-au produs-o, randurile tale din scripturi rare au reabilitat si o calitate nemaintalnita, astazi, in Romania: fair-play-ul, generozitatea, respectul confratilor. Deloc intamplator, Maria sa Cititorul, Telespectatorul, Privitorul ca la teatru si spectacol adevarat, dintotdeauna stapanul nobil al meu si al tau, au considerat ca rara avis laudele tale pentru un coleg de generatie, de glorie. Tu, seful de promotie al unei generatii minunate, din care nu ar putea lipsi Ion Cupen, Vladi Moraru-alt yankeu!-, Geo, Dadi, Radu Timofte si atatia altii, pregatiti de dascali rari.
Randurile tale si replica de suflet a multor cititori si confrati care m-au sunat (Viorel Cacoveanu, Nicu Secosan, Mihai Junea, vesnic tanarul Cornel Dragusin, regizorul Dan Tudor, etc) sau au scris pe blogul tau si al meu (mirceamionescu.com, unde ti-am multumit in miez de noapte neinselata) au demonstrat ca gazetaria sportiva mai poarta in ea dramul de pretuire al valorilor pe care, din pacate, aceste vremuri l-au pierdut.
Multumesc mult, Ovidiu, pentru slovele tale-filigran, dovada ca n-am trait degeaba si merita sa fac naveta, plecand, zilnic, cu noaptea pe umeri, spre Giurgiul tau natal, unde vreau sa demonstrez (si aici, si acum!) ca tineretea este o inegalabila stare de spirit, iar Fotbalul si Teatrul nu vor muri vreodata…

Adrian (33 comentarii)  •  11 august 2010, 21:59

@danieltm: fericiti cei saraci cu duhul…

radu florea (1 comentarii)  •  12 august 2010, 0:12

Jos palaria in fata MMI, jos palaria in fata autorului!

Madalin Negoita (1 comentarii)  •  12 august 2010, 14:31

Un drag prieten, un profesionist desavarsit, care n-a mai avut loc intr-un colectiv de la Telesport, care s-a adaptat unor interese meschine. Acel colectiv, impreuna cu pseudosefii lui, vor intra in anonimat, mai devreme sau mai tarziu, dar MMI si-a creat un nume greu de uitat, indiferent de situatia si locul in care s-a aflat. Am aflat ca a revenit la prima sa pasiune si ma bucur pentru el, precum si pentru faptul ca am castigat un prieten. Succes, MMI!!!!

actori valah (1 comentarii)  •  30 octombrie 2010, 13:25

distrugatorii de teatre -mircea m ionescu si mircea diaconu!astia doi au dat actorii giurgiuveni afara ca sa pape ei si acolitii lor sume exorbitante din bugetul culturii roamnesti!

Comentează