Ovidiu Ioaniţoaia

A vorbit şi a scris pentru milioane de microbişti, a crescut generaţii de ziarişti şi continuă să facă din jurnalism privilegiul de a fi sincer cu oamenii

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Ovidiu Ioaniţoaia
Dopaj la FCSB?!

Când scriam aici, colecția e martoră, că meciul FCSB-CFR va fi de 1 ori X, mă gândeam la forma deosebită a gazdelor, dar și la numeroasele absențe din formația clujeană, obligată să joace pe Arena Națională fără niciun atacant de […]

...

A greșit Rădoi?

Din fericire, acum, în ajunul „triplei” Macedonia de Nord – Germania – Armenia de la sfârșitul lui martie, lucrurile stau altfel. Dacă, luați-o ca glumă, deși nu-i cea mai bună, Chiricheș nu se reaccidentează, atunci e foarte posibil ca toți […]

...

Știre falsă

Când căruța părea să se fi împotmolit mai rău, consilierul președintelui Burleanu a venit la Telekom Sport cu o afirmație care a surprins în aceeași măsură în care a și bucurat. Conform lui Andrei Vochin, în ianuarie-februarie 2022, la etapa […]

...

Spre un caz Oct. Popescu?

Cu atât mai important cu cât puştiul de la FCSB, născut pe 27 decembrie 2002, va fi mezinul „tricolorilor” convocaţi la Euro 2021. Tavi ar mai avea două cicluri la tineret, încadrându-se în regula U21 din Liga 1 până în […]

...

A văzut pe dos!

Hotărât s-o împiedice cu orice preț pe CSA Steaua să promoveze, cunoașteți contextul, Gigi Becali nu s-a lăsat până nu și-a făcut numărul. A trimis la „satelitul” din eșalonul 3 nu mai puțin de 8 jucători din lotul folosit de […]

...

Am pierdut o sută de euro » Ultima cursă

Regretatului Hristache Naum, tatăl lui Radu, îi datorez dragostea şi respectul pentru ciclism, unul dintre cele mai pretenţioa­se sporturi din cîte există, poate chiar CEL MAI GREU. Preţuindu-le efortul extraordinar, Naum sr. i-a numit pe rutieri “ocnaşii şoselelor”, “salahorii pedalei” […]

miercuri, 21 iulie 2010, 2:45

Regretatului Hristache Naum, tatăl lui Radu, îi datorez dragostea şi respectul pentru ciclism, unul dintre cele mai pretenţioa­se sporturi din cîte există, poate chiar CEL MAI GREU. Preţuindu-le efortul extraordinar, Naum sr. i-a numit pe rutieri “ocnaşii şoselelor”, “salahorii pedalei” etc. Graţie poveştilor celui căruia îi ziceam Nea Titi, mi-am dorit mereu să însoţesc măcar o dată Marea Buclă. N-am reuşit. Cum nu toate visele se împlinesc, m-am împăcat cu ideea că, deşi am transmis din cîteva tururi ale României, nu voi scrie niciodată despre Turul Franţei.

Iubitor al ciclismului, evident că m-am numărat printre admiratorii lui Lance Edward Armstrong, texanul care, cîşti­gînd de 7 ORI CONSECUTIV Le Tour, din 1999 în 2005, a stabilit un record nepe­reche. Izbînzile lui m-au impresionat şi pentru că le-a obţinut în condiţiile în ca­-re învinsese aproape miraculos un cancer tes­ticular cu metastaze, fatal altora. În consecinţă, m-am necăjit cînd şi-a anun­ţat retragerea după ultimul triumf şi m-am bucurat auzind că a revenit asupra deciziei.

Ştiind că s-a clasat al treilea în 2009, am pus prinsoare cu un amic că Lance va cîştiga şi actuala ediţie. Prietenul s-a uitat la mine ca la un nebun: “Uiţi că va îm­plini în septembrie 39 de ani?! Deoarece nu vreau să-ţi bag mîna în buzu­nar, îţi ofer o şansă în plus. Dacă Armstrong va încheia cursa între primii 10, suta de euro va fi a ta!”.

Cînd au mai rămas de parcurs doar 4 etape, iar americanul se află abia pe locul 25, la peste 33 de minute în urma liderului, e clar că am pierdut pariul. Deşi nu-mi pare rău, mă întreb totuşi ce l-o fi împins pe CAMPIONUL CAMPIONILOR să se alinieze la start? Speranţa că Radio Shack, echipa lui, va urca pe podium? Nevoia de publicitate în beneficiul funda­ţiei împotriva cancerului pe care o con­duce? Sponsorii? Iluzia că, în ciuda vîr­­-s­tei, s-ar putea bate de la egal la egal cu mai tinerii Contador şi Schleck? Re­cunosc că nu găsesc nici un răspuns mul­ţumitor. Ba şi că aş fi preferat să păstrez în memorie imaginea zîmbitoare a ciclistului sosind în galben pe Champs Élysées, nu pe cea de azi, a unui bărbat ostenit, neputincios şi trist.

De-acum, e limpede că stăpînul de o­dinioară al plutonului a ajuns la capătul drumului şi că va spune adio performan­ţei. A terminat benzina. Nu-l mai ţin pi­-cioarele. Sigur, va coborî din şa ca să se instaleze într-o LEGENDĂ pe care şi-a construit-o luptînd cu adversarii şi, înaintea acestora, cu îndoielile şi cu li­mitele umane, dar parcă a greşit finalul.

Din păcate, toate au un început şi un sfîrşit pe lumea asta. Inclusiv lucrurile memorabile, exemplare, adi­că şi stră­lucita carieră a lui Lance Edward Arm­­strong. The end.

Comentarii (39)Adaugă comentariu

darius (16 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:02

Armstrong oricate speculatii s-au facut pe seama lui va ramane O LEGENDA SI UN BARBAT ADEVARAT!Ambitia lui e greu de masurat.

Florin Campeanu (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:19

Domnule Ioanitoaia, dupa ce l-am vazut ieri pe Lance cum s-a ridicat din sa, mie mi-a fost suficient sa inteleg de ce s-a reintors. Pentru ca, pur si simplu, a vrut sa mai vada o data cum e. Multi alti sportivi au facut la fel. Si multi alti sportivi s-au intors doar pentru a-si prafui o imagine extraordinara. Important este insa ce crede Lance despre el, nu ce credem noi:-) Si vazand ce scrie pe Twitter, Lance este si se simte mare campion. Numai bine!

las ruinas (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:25

Lance este un exemplu. Si pe mine m-a durut sa-l vad „neputincios” in turul Frantei. Desi, as vrea eu sa am macar o zecime din aceasta neputinta a lui…
Dar trebuie sa vedem partea plina a paharului. In fond Lance e un luptator. Si un luptator moare luptand. Luptand nu castigand! Efortul lui sa tina pasul cu cei mult mai tineri, intr-un sport de o duritate extrema si care nu iarta nimic, e de apreciat.
Sigur, e ciudat si pare cinic sa-l vezi pe marele Lance ca ataca si nici un favorit nu schiteaza gestul de a-l ajunge. Dar Lance nu a renuntat. In fond putea spune dupa etapa in care a cazut de trei ori si a pierdut orice sansa, ca s-a accidentat si nu mai poate continua. Lumea i-ar fi dat un pic de credit, s-ar fi spus ca din cauza accidentarii s-a retras. Dar Lance, dand dovada de tarie de caracter si de fair-play, a ales sa continue. Sa lupte, sa traga, sa „moara” luptand. Este o moarte sportiva frumoasa. Si un exemplu. Asa cum a fost si este toata viata lui.
Livestrong. Armstrong.

von dark (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:27

Lance indiferent de situatie ramine un mare campion.A cistiga pe viitor de 7 ori consecutiv LE TOUR va ramine un vis irealizabil pt.oricare dintre ciclistii de azi.

dan.enache09 (3 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:38

Cum nu imi plac vedetismele americane si obsesia lor pentru recorduri si campioni, nu am fost niciodata un admirator al lui Lance Armstrong. De fiecare data eram suporterul challenger-ului – Ullrich si mai ales al lui Pantani…

Nici eu nu am inteles de ce a revenit, obisnuit cu uriasii invingatori care raman intangibili, acolo, in sferele lor inalte.

Insa trebuie sa recunosc ca abia acum, cand il vad cat sufera si strange din dinti am descoperit adevarata masura a caracterului sau. Foarte comod era sa ramana cel mai mare, neinvinsul, etern in galben pe Champs-Elysées.

Sambata seara, aflat tocmai pe acest, poate, cel mai frumos bulevard, nu am putut trece fara sa remarc magazinul sponsorului sau tehnic. De acolo, ne zambea el. Zambea francezilor si celorlalti… mai multi contestatari decat admiratori, dar ne zambea.

Si duminica, cand va trece calare pe bicicleta lui cuceritoare, tot zambitor va fi, chiar daca ii va lipsi o cupa… de sampanie. Si el, om ca noi toti, renuntand la aura de zeu, realizeaza totusi cea mai mare victorie, pentru mine… A invins cancerul, a invins toti ceilalti campioni si acum, s-a invins pe sine insusi.

Da, e doar un om…

DUDU (133 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:41

Lasa, nea Ovi, ca ai de unde sa pierzi! Daca nu puneai pariul poate ca nu ne alegeam cu un articol atat de frumos. Multumim.

Nelson Mandela (369 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:42

Armstrong isi mai termina si lupta grea cu EPO-ul, nu ati abordat subiectul. Exista o probabilitate foarte mare ca acest campion sa fi fost hold-up-ul din istoria acestui sport. Cert, deocamdata nu sint inca dovezi clare, dar exista marturii convergente, ultima a lui Floyd Landis conform careia acesta a invatat sa se dopeze de la insusi Armstrong. Totusi, cind un sportiv care nu a cistigat nici-un trofeu major, iese dintr-o faza de tratament contra cancerului pe baza de chimioterapie, scapa, se insanatoseste iar apoi cistiga de 7 ori consecutiv Turul Frantei, cel mai greu, nu poti sa nu ai banuieli.

Din pricina acestor banuieli, mie mi-e greu sa il consider LEGENDA.

Razvan (4 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:44

Ciclismul e intr-adevar, FOARTE FRUMOS. Si FOARTE GREU, la nivelul lor. Pacat ca e umbrit de dopaj. Pe de alta parte, e clar ca nu poti sa tii o medie de 41 km/h timp de 200 km doar cu vitamine si minerale.

Eu prefer latura „turistica” a acestui sport. Multi iubitori ai bicicletei se vor intalni pe 31 august sus pe Transfagarasan, pentru a sarbatori impreuna placerea de a pedala.

Bogdan (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:47

O cariera stralucita intr-adevar, insa se pare ca victoriile lui Lance Edward Armstrong au fost obtinute si cu ajutorul anabolizantelor.
A fost cel mai bun in arta de a pacali controalele anti-doping.

Daniel (6 comentarii)  •  21 iulie 2010, 15:55

De ce sa se termine?Sa ramana si el sa se mai faca de ras cum face Schumacher in Formula 1. Vorbim acum de Armstrong si de Contador si uitam de Indurain sau Jalabert.Ala duel nu ce e azi.

Unuplusnoua (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 16:00

Spuneti asta chiar dupa o etapa pe care a dominat-o autoritar? Si eu m-as fi prins la pariul cu 100 de euro pentru primele 10 locuri. Din pacate in acest tur a avut si serie mizerabila de cazaturi, intr-o etapa (foarte selectiva de altfel) pierzand mai mult de 10 minute din aceasta cauza. Enervant pentru mine e ca atunci cand avea seria de 7 victorii imi era chiar antipatic si acum cand nu mai face fata tin cu el.

nolan (4 comentarii)  •  21 iulie 2010, 16:17

indiferent pentru ce motiv a luat startul , e clar ca nu trebuia sa o faca , dar ramane cel mai mare ciclist din istorie. respect!

@DODO (12 comentarii)  •  21 iulie 2010, 16:22

Felicitari nea’ Ovi! Intr-adevar Lance a fost un fenonem, un exemplu elocvent de ambitie si optimism. A invins cancerul si apoi si-a croit hotarat un drum catre glorie nesfarsita.

ex-pitesteanul (75 comentarii)  •  21 iulie 2010, 16:22

sunt multe motive pentru care armstrong a continuat… o parte le-ati enumerat si dumneavoastra… ar mai fi putea fi unul… nu putem fi siguri de asta, dar pe langa beneficiile primite, mie imi place sa cred ca si pasiunea pentru sportul pe care il practica ii determina sa continue

ma bucur cand mari sportivi continua sa activeze chiar daca performantele nu mai sunt ca in perioada lor de varf… asta ii umanizeaza si intotdeauna vor atrage interesul publicului

Caligula (17 comentarii)  •  21 iulie 2010, 16:53

tin sa va multumesc pentru faptul ca ati ales sa scrieti despre un sport din pacate mult prea putin practicat si urmarit la noi in tara. cred insa ca o cariera si o biografie fabuloase, ca in cazul lui Lance nu vor fi sub nici o forma puse in umbra de rezultatul din acest an.
Lance is the best!

marius (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 17:05

frumos. pacat ca se scrie atat de putin despre un sport atat de frumos

Vlad (309 comentarii)  •  21 iulie 2010, 17:36

M-as bucura din suflet daca v-ati apleca mai des asupra altor sporturi si nu ati mai insista asupra fotbalului. Ca sa va convingeti ca merita, o sa vedeti cat de multe comment-uri veti avea la articolul despre The Boss. The Best despre The Boss, bravo!

Decebal (83 comentarii)  •  21 iulie 2010, 18:04

Domnule Ioanitoaia, marii campioni mor in picioare.

PERILIOUS (12 comentarii)  •  21 iulie 2010, 18:11

Ma bucur ca scrieti de acest sport interesant.
daca veni vorba de familia Naum, oare de ce jr-ul a schimbat sportul si scrie aberatii despre fotbal… (vezi ultimul post pe blogul sau de la gsp).
ceea ce m-a deranjat e faptul ca mi-a sters toate comentariile de pe blog, desi nu l-am jignit ci doar i-am recomandat sa comenteze ciclism, rugby etc.

Ovidiu Ioaniţoaia (118 comentarii)  •  21 iulie 2010, 19:34

Pentru Decebal. Ai dreptate, campionii mor în picioare. Atît că, din păcate, mor şi ei.

BB (155 comentarii)  •  21 iulie 2010, 19:34

O fi Armotrong o legenda, dar una mincinoasa la cat si-a bagat in vena!

George (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 19:51

Mie abia acum Lance mi-a devenit simpatic. Nu am fost printre admiratorii lui, performantele lui mi s-au parut exagerate intr-un sport in care adversarii lui erau indopati cu substante interzise si nu reuseau niciodata sa ramana in roata lui. Sunt sigur ca a luat in calcul faptul ca un esec il va face sa arate mai uman si peste ani de zile probabil ca suspiciunea asupra lui o sa dispara datorita acestor ultimi doi ani in care a aratat tuturor ca nu este doar o masinarie. Ar fi frumos sa castige o etapa desi e putin mai greu.

rugby (3 comentarii)  •  21 iulie 2010, 19:56

interesant ca nu ai pomenit de anabolizantele pe care le lua!!!!!!!!!!!
ce zici nea ovidiu….sa spunem lucrurilor pe nume!!!!

Doc (14 comentarii)  •  21 iulie 2010, 19:56

Cand a avut cazaturile era inca in carti pentru titlu. Dupa aceea pur si simplu n-a mai tras decat atat cat sa-si ajute echipa – care e pe primul loc. Cred ca l-ar mai interesa o victorie de etapa… atat.

adi (1 comentarii)  •  21 iulie 2010, 22:09

Buna,
F frumos articolul. Am vazut articolul pe compul sotului, uitat deschis si vad ca m-a captivat.

ciclismul e un sport tare frumos, pacat ca nu e popular in Romania. E sanatos pt trup si minte!!!Cat despre Lance, e de admirat pt puterea lui de revenire, chiar daca nu va straluci pe podium. Mersi.
Adriana

adrian (4 comentarii)  •  21 iulie 2010, 22:22

Domnule Ioanitoaia, m-as fi bucurat daca ati fi cistigat sau pierdut o suta de lei (sau 500 de lei). V-o spune un roman care nu tine lei in portofel dar care considera ca leul este inca (si va fi intotdeauna) moneda nationala.

romeo (9 comentarii)  •  21 iulie 2010, 22:46

Cu toate ca sunt fan Indurain(cu el am inceput sa privesc la ciclism) trebuie admirat si Lance…chiar daca se presupune ca s-a dopat…si altii au facut-o dar nu au fost in stare de performantele lui…si felicitari pentru articol

mihai (4 comentarii)  •  21 iulie 2010, 23:01

Multumesc pt articol. Un gind pt un mare campion. Dopajul are o fata si mai sinistra,neincredereaFrancezii se straduiesc de ani sa-l dovedeasca, nu au reusit. Exista si teoria conspiratiei, ca doar si Magic nu a murit dupa ce a avut sida.Cine stie, poate ne aducem aminte de boala, avea sanse sub 10% sa scape…Cert este ca totul se reduce la bani, ciclismul si natatia fiind cele mai sarace sint si cele mai vinate.Oricum, Le Tour de anul acesta a fost ca liga lui Mitica, anost ca o briza de vaci.

Maryn (98 comentarii)  •  21 iulie 2010, 23:59

Niciuna dintre victoriile lui Lance nu conteaza cat cea asupra lui insusi. Inspirat text.

landbouwkrediet (96 comentarii)  •  22 iulie 2010, 0:59

tipul a castigat 7 tururi categoric,poate in afara celui din 2003,cand a avut noroc.Dar sa nu uitam ce ciclist era Armstrong in 99-2005,un tip rezistent,puternic,care isi invingea adversarii pe cele mai inalte varfuri,dar si un expert la contratimp,deci tipul nu a fost niciodata un show-man.Cat despre revenire,e greu sa aduci argumente,eu unul nu vad scopul acesteia.Bine,anul trecut cu bune cu rele,cu contador in echipa,a iesit bine,e totusi un loc pe podium.In fine,era culmea ca la 39 de ani sa invinga rutieri cu 10-15 ani mai tineri,deci Armstrong pe locul 25 este o situatie relativ normala.

mig (1 comentarii)  •  22 iulie 2010, 8:41

Lance este acum pe 25 doar din niste calcule si conjuncturi… In acest an nu a mai fost ciclistul de teflon de care nu se prea lipeau accidentele si a avut chiar prea multe… Dupa ultimul accident Lance a renuntat sa se mai bata la podium si in urmatoarele etape a intarziat premeditat (nu pentru ca nu ar mai fi putut) pentru a nu mai fi un pericol la adresa primelor locuri si pentru a putea pleca intr-o evadare. Ceea ce a si facut in ultima etapa. Pentru Lance obiectivul de a se clasa pe podium s-a transformat in castigarea unei etape. Cred ca azi este ultima sansa a lui de a mai incerca acest lucru.

MarcAnthony (25 comentarii)  •  22 iulie 2010, 10:24

Orice om are nostalgia revenirii . Cu atat mai mult sportivii . Alungati , la un moment dat din Raiul performantelor intr-un Real destul de anost pentru ei , traiesc flashback-urile trecutului mai intens decat pietonii . Lance a revenit sigur din motive de marketing sportiv care dicteaza profitul si sfideaza rationalul .

BB (155 comentarii)  •  22 iulie 2010, 10:26

Haideti sa nu o mai dam la intors: ca a cazut, ca a calculat si alea-alea. Lance nu mai poate si gata, ce atata filozofie?!

banks (23 comentarii)  •  22 iulie 2010, 12:11

Domnule Ioanitoaia,
Va scriu pe ton oficial pentru a cere sa ma lamuriti intr-o problema. Aseara am scris un post legat de acest articol al dvs. absolut civilizat, fara sa incalc absolut nicio regula dintre cele stipulate mai jos. In esenta, spuneam ca parerea mea nu coincide cu a dvs., nu-l vad pe Lance ca pe un om obosit si imbatranit si ca participarea lui a fost fireasca si poate intra in ordinea faptelor normale.
Nu mi se pare deloc o tragedie faptul ca micul meu „produs” nu a vazut „lumina tiparului” .Efemeri suntem cu totii, efemere si parerile noastre.
Ceea ce ma deranjeaza e faptul ca, repetat, domnii care cenzureaza „la prima mana” ceea ce scrie lumea pe aici, o fac in mod discretionar, si, ceea ce-i mai grav, se substituie discernamantului insusi autorului, in speta dvs, in cazul de fata.
As vrea sa stiu daca e vreo cutuma ca dvs. si alti autori, sa fie feriti de posturi care indraznesc, in mod civilizat, sa fie de alta parere. Va aranjeaza faptul ca decid ei pentru dvs. ce trebuie sa „moderati” si ce nu ?
De fapt, aveti vreun cuvant de spus, in dialogul, si limitele lui, cu cititorii ?
Eu cred ca nu ar fi de prisos o dezbatere pe aceasta tema, stiu sigur ca sunt destul de multi nemultumiti de „cenzura” arbitrara a unor prea zelosi si slugarnici.
Daca acest post nu va fi , iarasi, lasat sa treaca la vedere, o sa va scriu personal cele de mai sus si o sa insist sa va spuneti public parerea, in conformitate cu regulile dialogului in spatiu public. Un bun exemplu de corectitudine si, de fapt, de barbatie, este rubricandul Adrian Georgescu, care suporta si raspunde oricarei opinii, cu umor si inteligenta.
Ar fi de invatat de acolo.

Admin GSP (5 comentarii)  •  22 iulie 2010, 12:17

@banks

Stimate domn,

Pe adresa dumneavoastra de mail, daca este cea valida, v-am trimis un raspuns la mesajul anterior.

Zdrupti (1 comentarii)  •  22 iulie 2010, 12:50

As putea spune ca datorez dragostea si respectul ciclismului tot unui Naum… Radu Naum:).
Multumesc!
Singurul pariu pe care l-as fi pus inainte de inceputul turului ar fi fost ca Lance ‘termina turul’… nu primul, nu pe podium ci doar ca il termina.
Obiectiv gandind… si el isi dorea acelasi lucu + probabil, si o etapa castigata.
Sa fie oare cea de azi…

lucian (1 comentarii)  •  22 iulie 2010, 13:00

Domnule Ioanitoaia
Va scriu despre un lucru foarte enervant pentru mine cel putin.
Mai intru pe site-ul GSP din cand in cand sa citesc editoriale, stiri referitoare la SPORT.
De ce trebuie sa vad in acelasi timp stiri despre politica, economie, „vedete mondene” si alte stiri de genul asta ?
De ce trebuie sa aflu de pe site-ul dumneavoastra, exemplul de azi, ca „un travestit a facut sex cu un caine intr-un castel din Anglia”?!?
Vi se pare ceva normal sa gasesti asa ceva pe un site de sport ?

dada (1 comentarii)  •  22 iulie 2010, 16:46

m`am saturat de chibitii astia, e usor sa stai in fotoliu cu berea in mana si burta de 2 metri comentand „cum se face de ras armstrong” sau cum e un fraier pentru ca stii tu ca s-a dopat.

desi in general presa este sub orice critica, de data asta am citit un articol care mi-a placut, cu exceptia ca mie nu mi se pare asa de rusinos si de neinteles ce a facut armstrong. omul are competitia in sange, are un munte de ambitie si a vrut doar sa concureze, sa lupte, se bucure de sport. ceea ce e remarcabil avand in vedere ca mai mult ca sigur putea sa stea linistit pe malul marii cu un cocktail si o gagica in timpul asta.

Ovidiu Ioaniţoaia (118 comentarii)  •  22 iulie 2010, 19:32

Pentru @banks

Mai întîi, scuze pentru întîrziere. Apoi, e regretabil că nu v-a apărut postul, dar vă asigur că nu din pricina mea. Vă mai asigur de ceva: că n-am cerut niciodată să se cenzureze vreun text chiar dacă acesta exprima o părere diferită de a mea. Din păcate, nu le pot răspunde tuturor bloggerilor din lipsă de timp.

Vă doresc o zi bună.

Comentează