Dragoste la infinit
Din cîte observ aici, Sepp Blatter, şeful FIFA, e în campanie electorală. E peste tot, prin toată mass-media şi după mine are deja toate voturile din această parte a lumii pentru alegerile din 2011
Încă nu mă pot pronunţa dacă […]
Din cîte observ aici, Sepp Blatter, şeful FIFA, e în campanie electorală. E peste tot, prin toată mass-media şi după mine are deja toate voturile din această parte a lumii pentru alegerile din 2011
Încă nu mă pot pronunţa dacă CM 2010 chiar reprezintă triumful trîmbiţat aici de mass-media locale, ce nu mai contenesc să vorbească despre Super Cup şi Cup Crazy! Cert e însă un lucru, cauza şi mîndria Africii de Sud sînt susţinute de întreg continentul negru şi, în egală măsură, de FIFA. Organizatorii competiţiei şi oficialii FIFA, în frunte cu Sepp Blatter, se complimentează reciproc de dimineaţa pînă seara, în vreme ce Blatter însuşi se plimbă de pe un stadion pe altul strîngînd mîini şi zîmbind ca un star de cinema. E clar, la viitoarele alegeri, programate în 2011, actualul boss al fotbalului poate conta pe voturile Africii. Poate fi sigur de ele.
Puzderie de preşedinţi
Într-adevăr, Rainbow Nation a depus strădanii extraordinare pentru a da turneului mondial o strălucire ieşită din comun, ba şi fără precedent. Ca atare, vreo 30 de şefi de state şi de guverne din Africa au asistat la festivitatea de deschidere şi la primele meciuri. De la regi cu nume exotice pînă la atît de contestatul Robert Mugabe din Zimbabwe. Pînă şi secretarul general al ONU, sud-coreeanul Ban-Ki-Moon, a fost prezent, recunoscînd că e cea dintîi competiţie sportivă de anvergură la care ia parte. S-au mai numărat printre oaspeţi, invitaţi personal de preşedintele Iacob Zuma, cel cu 21 de copii, vicepreşedintele american Joe Biden, preşedintele mexican Felipe Calderon, în timp ce prinţul Albert al II-lea de Monaco, însoţit de prietena sa sud-africană Charlene Wittstock, ex-fotomodel, a onorat inaugurarea complexului sportiv din Guguletu, Cape Town.
Hotelierii nemulţumiţi
Din cîte citesc toată lumea e mulţumită, mai puţin hotelierii, care se plîng că le-au rămas multe spaţii neocupate. N-ar trebui să se mire din moment ce au ridicat nebuneşte pretenţiile. Într-un hotel de 4 stele, altfel confortabil, o cameră costă şi 3.600 rand pe zi, adică 400 de euro! Speriaţi, nici aşa numeroşi, turiştii au preferat să tragă la moteluri şi la pensiuni, la lodge-urile întîlnite aici foarte des. Condiţii acceptabile şi preţuri suportabile, sub jumătate din cele practicate de hoteluri. Cam în aceeaşi ordine de idei, oficialii susţin că s-au vîndut toate biletele la meciuri. Deşi nu-i poţi contrazice, e de observat că pe stadioane rămîn totuşi destule locuri neocupate! Se afirmă că la Africa de Sud-Mexic ar fi fost 800. În realitate, au fost vreo 7.000!
Cîte 250.000 de dolari de la FIFA
Conform lui Danny Jordan, şeful Comitetului de Organizare al Mondialelor, „Blatter e foarte fericit”, pentru că anticipează un succes de imagine şi financiar superior tuturor ediţiilor precedente. După ce a vîndut drepturile TV cu 3,2 miliarde de dolari, 30 la sută mai mult decît în Germania 2006, FIFA se aşteaptă la un beneficiu imens, pe care intenţionează să-l dirijeze, măcar în parte, către cele 208 federaţii afiliate. Fiecăreia i-ar reveni un bonus de circa 250.000 de dolari, să fie primiţi!
Oricum, gazdele şi Blatter et Comp. par să se iubească la infinit. Se laudă de nu mai prididesc, totul e perfect şi, fireşte, la vară va fi cald! „Aşa ceva nu s-a mai realizat niciodată şi nicăieri”, nota deunăzi The Star, cotidian influent, fondat în 1887 şi care a ieşit duminică în aproape 300 de pagini. Nu toţi împărtăşesc acest punct de vedere, inclusiv subsemnatul, dar nici nu-i recomandabil să înoţi împotriva curentului!