Gusti Roman

Am pasit in gazetaria sportiva in 1995 si am parcurs pas cu pas etapele ei, din era printului in era digitala

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Gusti Roman
Marti se va lansa Dieta cu ciocolata, o carte de nutritie in care Diana Artene explica si principiile unei activitati sportive sanatoase

Diana Artene lanseaza marti, 18 mai 2021, impreuna cu editura BookZone, probabil cea mai bine informata carte de nutritie: Dieta cu ciocolata. Diana Artene este doctor in nutritie oncologica, cu dubla licenta in fiziokinetoterapie si nutritie-dietetica, master in stiintele nutritiei […]

...

LPF cere redeschiderea stadioanelor, dar in conditii de siguranta! O initiativa foarte buna, care merita macar discutata!

Justin Stefan, secretarul general al LPF, a anuntat ieri pe facebook ca a cerut MTS sa analizeze posibilitatea deschiderii stadioanelor: „Intrebare fara raspuns: de ce partiile de schi sunt deschise, iar stadioanele de fotbal sunt inchise? Ambele sunt facilitati sportive. […]

...

10 intrebari pentru Ovidiu Burca dupa Snagov – Rapid 3-2

Sincer, stiind povestea echipei din Snagov, citind despre antrenorul ei, acuzat la randul sau de meciuri trucate,si vaznd cotele dinaintea meciului direct cu Rapid (12 la 1 solist, 25 la 1 pauza, 1 final), victoria gazdelor 3-2 (2-0) mi s-a […]

...

Mesaj pentru Ionuț Lupescu!

Draga Ionut! Ultimii ani ai carierei tale iti dau dreptul de a fi privit ca un candidat ideal pentru alegerile FRF din aprilie. Esti sobru, serios, dedicat fotbalului si ai acumulat o experienta interesanta in structura de conducere a fotbalului […]

...

Cum mi-a redat Botosaniul sentimentele de suporter!

Constatare:

FC Botosani a fost permanent in top 7 in clasamentul primei ligi in acest sezon si pastreaza sanse matematice la play off.

FC Botosani este calificata in sferturile Cupei!

FC Botosani a vandut in acest sezon de aproape 1,4 […]

...

Dinamo pe net

Siteul lui Dinamo are cea mai buna deschidere dintre cele 5 studiate pina acum:

– Un header curat in care sint marcate preformantele clubului, o zona de cautare vizibila si 2 elemente de social media (facebook si twitter) + RSS-ul, […]

duminică, 21 octombrie 2012, 7:56

Siteul lui Dinamo are cea mai buna deschidere dintre cele 5 studiate pina acum:

– Un header curat in care sint marcate preformantele clubului, o zona de cautare vizibila si 2 elemente de social media (facebook si twitter) + RSS-ul, care cuprinde inclusiv imagini (Petrolul nu are feed-ul vizibil, la fel Steaua si Astra, doar Pandurii ofera informatii prin RSS fanilor).

– Zona principala de informatie, plasata imediat sub header, este construita astfel incit sa afiseze un slide cu cele mai bune 4 stiri, alaturi de care sta caseta cu meciul urmator, foarte importanta pentru fani, mai ales ca in ea este integrata si clapeta „cumpara bilete”. De remarcat ca aceasta din urma deschide o coloana numita de noi „de 300”, care permite plasarea formatelor standard de bannere (300×250 sau 300×600) si cu siguranta nu este intimplator gindita asa, lucru confirmat de prezenta bannerului partenerului Altex.

Vizual, homepageul nu este generos, ci mai degraba pare si el calibrat pe minimul de resurse pe care clubul Dinamo il aloca acestei componente de new media.

Siteul are 8 sectiuni, pe care le vom analiza mai jos:

screen-shot-2013-03-26-at-81805-pm.png

– Sectiunea Stiri (nota 6): este un listing decent de informatie, fara valente spectaculoase, ordonat dupa data si ora. Ca si colonaj, pastreaza coloana de 300 si informatiile ei principale (meciul imediat evidentiat + urmatoarele 2). Pe acesta coloana ar mai fi fost bine sa se afle etapa intreaga, dar si clasamentul, foarte utile in economia unui site de club.

Up-date-ul se face intr-o medie de cel mult 4 stiri pe zi si  se merge pe informatie centralizata, fara subsectiuni, din nou semn ca nu exista resurse pentru a aduce siteului un content mai bogat pe diverse verticale: echipa mare, echipa a doua, juniori, legendele & povestile clubului, ceea ce este pacat la un club de talia lui Dinamo.

Pagina de articol este deschisa cu o fotografie mare si, de obicei, de calitate, dar titlul mi se pare neproportionat corect ( ar fi bine sa se mareasca fontul). Nu exista „relate-duri” (stirile pe acelasi subiect), in schimb in pagina de articol gasesti o caseta cu ultimele informatii adaugate, care-ti permite cit de cit usurinta in navigare, fara a trebui sa te mai intorci pe homepage sa vezi daca este ceva nou.

Nu exista posibilitatea de a comenta o stire, dar poate fi distribuita in facebook si twitter.

– Sectiunea Meciuri (nota sectiune 4): are 3 subcategorii (calendar, clasament, ultimul meci) si se deschide automat pe prima dintre ele. Ordonarea se face crescator dupa lunile anului si afiseaza practic toate meciurile „cainilor” din etapa 1 pina in 34. Ca si in cazul Petrolului, as fi pus in ordine descrescatoare meciurile si l-as fi marcat vizual pe cel urmator. Cumva, cred ca aici si-au dat seama cei care manageriaza siteul ca nu este in regula ceva, astfel ca au scos „Ultimul meci” intr-o subsectiune separata.  Aceasta este si un fel de match-center, in ea putind naviga de la meci la meci sau alege partida dorita pentru a vedea formatiile.

Pagina de meci se limiteaza la genul de caseta tehnica, imaginile foto ale partidelor sint postate pe facebook, iar linkuri catre video nu exista (nici in siteuri care ofera astfel de informatie, nici in sectiunea multimedia, care de regula se foloseste in astfel de cazuri).

Pagina clasamentului este foarte simpla si nu are alte informatii (acasa / deplasare ori etapa curenta … )

 – Sectiunea Echipa (nota sectiune 4): are 4 subcategorii (conducere tehnica / dinamo / dinamo 2 / ccj). Prima s-a limitat la informatie text, la nivelul jucatorilor s-a incercat construirea unui vizual, iar ca informatie exista un mic plus fata de siteurile analizate pina acum prin faptul ca se prezinta fisa carierei fotbalistului. Sectiunea sufera la capitolul „usability”, in sensul ca pentru a trece la „fisha” altui jucator trebuie sa ma intorc la meniu si sa reurmez traseul subsectiune … fisha. Subsectiunile Dinamo 2 si CCJ au informatie minima si necorelata cu „stirile” de la aceste capitole (as fi pastrat si aici coloana de 300, deschisa cu o caseta de stiri per subsectiune + informatiile utile: meciul urmator, bilete, clasamentul, etapa, etc).

– Sectiunea Club (nota sectiune 5): se deschide automat pe subsectiunea Organizare si mai are alte 4 subsectiuni. Din pacate, munca ce a fost depusa pe editorial este foarte putin pusa in valoare de vizual. Exemplu: subcategoria istorie (http://www.fcdinamo.ro/etimologia-cuvantului-dinamo/) are cea mai importanta parte a sa distribuita pe coloana a 2-a (cea de 300 pxls) si o poti rata cu usurinta.

– Sectiunea  Multimedia (nota 7): Se deschide pe subcategoria foto, care este destul de bine ilustrata si pusa in valoare. Nici cea „video” nu sta foarte rau la capitolul continut. As fi simtit aici cumva nevoia de a fi corelate unde e cazul cu match-centerul si de a fi construite citeva canale (meciuri liga 1, evenimente speciale etc) care sa usureze navigarea fanilor. Se fac simplu, din tag-uri, fara a fi ceva complicat la nivelul programarii :).

– Sectiunea Bilete (nota 9): este construita pe domeniul www.biletedinamo.ro si este bine pusa la punct, putind sa-ti alegi inclusiv locul in arena! Daca ajungi aici nu te mai poti intoarce insa in site, ceea ce este un minus, insa ca utilitate isi merita nota!screen-shot-2013-03-26-at-81950-pm.png

– Sectiunea magazin online (nota 8): este o platforma online, foarte utila fanilor, care nu straluceste insa ca design. Ca si sectiunea de bilete, nici aceasta nu tine linia grafica a siteului …

– Sectiunea Fan Club (nota 3): este modesta vizual si incearca sa faca legatura cu pagina de facebook.

– Voi mai nota cu 4 interactivitatea pe care o ofera siteul: userii se pot abona la newsletter, la RSS si au la indemina ajungerea in canalele de comunicare twitter si facebook (ultimul are o activitate foarte buna – jucatori care se intilnesc cu fanii pe facebook, materiale foto si de informatie ok postate acolo). Nu exista insa posibilitatea de a comenta sau de a participa la diverse sondaje, etc

Ca o concluzie, siteul lui Dinamo are citeva puncte forte, dar scartiei la destule capitole: informatie exista, insa este modest pusa in valoare, vizual cind treci de homepage nu este atractiv si nici nu are usabilitate 🙁 …

Sincer, un club de talia lui Dinamo ar fi bine sa-si regandeasca strategia la nivel de new media. Sfat: construiti o echipa coordonata de ofiterul de presa si care sa contina un project manager (in strinsa legatura cu dezvoltatorul), un editor principal + alti minimum 2 editori, un fotoreporter si un community manager care sa intretina relatia cu fanii si informatia pe canalele facebook si twitter. Nu indraznesc mai departe, sa discutam despre un studio video minim pentru transmisii online, de un radio online etc 🙂

Nota finala este: 5
Iata si topul in acest moment:

1-2. Dinamo si Petrolul – nota 5

3. Pandurii – nota 4,3 (vezi aici analiza)

4. Steaua – nota 3,7 (vezi aici analiza)

5. Astra –  nota 2,3 (vezi aici analiza)

Va reamintesc ca nota maxima este 10, iar ca punctajul total obtinut de site il impart la 10 indiferent de nr sectiunilor analizate, regula valabila pt toate siteurile analizate! 

Comentează