Salvarea lui Dinamo, falită pentru “câteva mii de euro”
August 2020: Dinamo anunță că a fost preluată de firma luxemburgheză Benel International. Decembrie 2020: Tribunalul declară falimentul lui Benel International pentru o datorie totală de câteva mii de euro
“Noul acționar majoritar al clubului nostru este, de astăzi, compania Benel International SA, reprezentată de domnul Pablo Cortacero. Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a clubului, Dinamo Bucureşti intră sub patronajul unei societăţi internaţionale”.
Așa începea comunicatul oficial de presă postat de clubul Dinamo în după-amiază zilei de 13 august 2020. După doar cinci luni, administrarea spaniolă a adus echipa într-o stare deplorabilă, cu mari datorii financiare și sub amenințarea falimentului.
De fapt, comunicatul de mai sus a fost prima informație eronată servită fanilor lui Dinamo. Compania luxemburgheză nu a apărut niciodată oficial în complicata structură prin care este administrat clubul din Ștefan cel Mare.
Nu Benel International SA, ci Pablo Cortacero – pe persoană fizică – a preluat de la Ionuț Negoiță acțiunile firmei cheie din spatele clubului, Lotus Perfect Products SRL, o companie pe care fostul finanțator a înființat-o și a introdus-o în schemă în 2018, folosindu-l ca paravan pe un anume Georgian Drăghia, soțul unei angajate de la Rin Grand Hotel. Lotus Perfect Products e în continuare acționar majoritar în SC Dinamo 1948 SA, cu 72,8 la sută, în timp ce fanii din proiectul DDB dețin în acest moment 20 la sută.
Termenii înțelegerii dintre Negoiță și Cortacero nu au fost niciodată dezvăluiți oficial publicului, dar fostul finanțator are în continuare drepturi asupra acțiunilor Lotus: ele nu pot fi înstrăinate fără acordul lui Negoiță. Media a scris în ultimele luni pe surse despre o promisiune de plată în rate făcută de Cortacero lui Negoiță, dar niciunul dintre cei implicați nu a confirmat informația.
Benel, avocatul și șmecheria Olympus
La doar câteva zile după anunțul oficial al preluării lui Dinamo, Gazeta dezvăluia că firma Benel International SA are ca acționar unic o companie offshore din Panama, Global Necary IAM SA, reprezentată de avocatul spaniol Pablo Julián Ruiz de Peralta Casallo.
Concitadin în Granada cu Cortacero, Ruiz Peralta Casallo este un avocat specializat în optimizări fiscale. Numele său apare în registrele din Luxemburg într-o altă construcție asemănătoare lui Benel International: o firmă luxemburgheză, Hispakol SA, cu acționariat panamez, având la vedere tot un om de afaceri spaniol, Diego Gonzalez Alonso, implicat într-o escrocherie de proporții în Cipru, Letonia și Bulgaria.
În cele cinci luni trecute de la preluarea lui Dinamo, tabăra spaniolă a furnizat presei din România mai multe informații pe surse privind injecții financiare făcute deja în club de Benel International. Niciuna nu a fost confirmată până în acest moment.
În paralel, cu datorii presante ajunse la scadență, Pablo Cortacero și apropiații săi, printre care Dorin Șerdean, au promis în repetate rânduri viitoare investiții masive și o majorare de capital la 5 milioane de euro, anunțată inițial pentru decembrie 2020 și amânată apoi pentru ianuarie 2021.
Transferuri pe bani mulți, bani întorși?
De fapt, singura acțiune concretă a conducătorilor spanioli a fost o campanie masivă de transferuri – în special cu jucători din Spania – care a angajat clubul în cheltuieli imense din salarii și bonusuri. Fotbaliștii aduși au semnat contracte mari, dar au rămas neplătiți luni de-a rândul și mulți și-au obținut deja dezlegarea unilaterală.
Întrebare: dacă Pablo Cortacero și oamenii săi au intrat în club premeditând de la început un tun financiar care ar fi fost câștigul lor?
O explicație poate fi oferită de recentul caz al rezilierii contractului lui Aleix Garcia. Adus gratis din postura de fostă speranță la Manchester City, mijlocașul avea 35.000 de euro pe lună. Recent, în încercarea de a obține dezlegarea, Garcia a negociat cu acționarii minoritari din proiectul DDB o reziliere contra sumei de 45.000 de euro. În paralel, în Spania, Cortacero i-ar fi promis dezlegarea pentru suma de 90.000 de euro, dublu față de ce obținuseră fanii dinamoviști.
25.000 euro pe lună e salariul lunar al lui Rene Hinojo, rezerva de portar în vârstă de 37 de ani adusă de Cortacero la Dinamo
“Miza spaniolilor a fost din salariile jucătorilor. Dădeau contracte mari și își trăgeau o parte din bani”, a declarat astăzi fostul șef al Ligii, Dumitru Dragomir, la GSP Live.
De unde ar fi plătit spaniolii?
Dinamo avea o sursă sigură de finanțare. Clubul urma să primească în acest sezon suma de aproape un milion de euro din drepturile TV. Prima tranșă, 200.000 de euro, a intrat în toamna trecută, iar tabăra lui Cortacero a dispus de acei bani. Următorii 200.000 de euro intră luna viitoare, dar fanii din proiectul DDB i-au asigurat, obținându-i drept garanție pentru ultimul lor împrumut.
Practica investitorilor-paraziți nu e nouă în fotbalul mondial. În ultimii ani, Gazeta a dezvăluit un mod de lucru din ligile inferioare spaniole unde investitori italieni dubioși preluau un club, aduceau jucători cărora le cereau bani din contracte, înainte de semnătură, folosindu-i apoi pe unii dintre fotbaliști în trucarea de meciuri pentru pariuri.
Totul se desfășura sub paravanul unui “fond de investiții puternic” sau a unei “firme renumite”, care se dovedea a fi de fapt doar o carcasă goală administrată prin intermediul unui om-paravan.
Falimentul Benel, o afacere minoră
Acesta pare și cazul firmei luxemburgheze Benel International SA, anunțată în august 2020 ca noua proprietară a clubului Dinamo.
Pe 11 decembrie 2020, compania a intrat oficial în faliment. Informația – dezvăluită în premieră zilele trecute de site-ul anchetatorii.ro – a fost verificată de Gazeta Sporturilor la Registrul Comerțului din Luxemburg. De falimentul Benel se ocupă un avocat luxemburghez, Nicolas Bernardy, un tip specializat pe astfel de acțiuni.
Gazeta l-a contactat pe Bernardy care a explicat situația:
“Da, e un caz recent. Tribunalul m-a numit ca avocat și rolul meu este de a lua legătură cu foștii administratori și cu acționarii pentru a încerca să recuperez din datoriile firmei. Le-am scris, însă nu am primit deocamdată niciun răspuns din partea lor. Din ce am observat, e vorba de un faliment declarat pentru o datorie de câteva mii de euro. Pare genul de firmă foarte mică”.
Benel, firma prin care Cortacero își anunța intrarea în fotbalul românesc, a sucombat pentru câteva mii de euro. Dinamo, clubul preluat cu mare ușurință de Cortacero, are acum datorii adunate de milioane de euro la fostul finanțator, jucători, angajați, furnizori și fisc.
Cine vine la rând la coada salvatorilor lui Dinamo?
7 milioane de euro e suma mimină estimată ca fiind bugetul lui Dinamo în primul sezon cu investitorii spanioli