Costin Ștucan

Ziarist 360°. Talentat, vigilent, suspicios, insistent, polivalent. Investigații, opinii, video content

Biografie completă Toate articolele
Cele mai noi articole de Costin Ștucan
Neuberții și paligorii

“FCSB a stat mult mai bine fizic decât CFR. S-a văzut clar că jucătorii lor aveau mintea limpede tot timpul și asta ți-o dă avantajul fizic față de adversar. Nu are importanță că jucătorii de la CFR sunt mai în […]

...

Frăsinescu, suspectul de serviciu

În doar 21 de minute ale meciului FC Argeș – Poli Iași 2-1, căpitanul oaspeților, Cosmin Frăsinescu, a comis două faulturi în careu, însă doar primul a fost sancționat de arbitrul Lucian Rusandu:

minutul 4, Gaitan pasează moale în spate, […]

...

Tănase, maestrul hipnotizator

“Văd un dans între ele, parcă e un vals vienez. Când să treacă o echipă în față, face pasul înapoi și începe din nou dansul. Iar valsează, apoi una stă iar pe loc când are șanse să se desprindă. Când […]

...

Prințul Mîșkin și „blatul” generației lui Hagi și Popescu

În era internetului, imaginile video de la meciul România – Spania 1-2, jucat pe 18 iunie 1996 pe Elland Road din Leeds, nu sunt ușor de găsit pe giganticul YouTube. Puține secvențe au mai rămas în spațiul online de la […]

...

Apărarea FCSB de lemn și geniul rotofei

0-1, 0-1, 0-1. Criza de rezultate în care a intrat brusc FCSB după un sezon pe care dădea senzația că îl gestionează neașteptat de sigur se poate adânci sau se poate spulbera etapa viitoare, cu Chindia. E simplu, fotbalul nu […]

...

Salvarea lui Dinamo, falită pentru “câteva mii de euro”

August 2020: Dinamo anunță că a fost preluată de firma luxemburgheză Benel International. Decembrie 2020: Tribunalul declară falimentul lui Benel International pentru o datorie totală de câteva mii de euro

Permalink to Salvarea lui Dinamo, falită pentru “câteva mii de euro”
marți, 12 ianuarie 2021, 12:56

“Noul acționar majoritar al clubului nostru este, de astăzi, compania Benel International SA, reprezentată de domnul Pablo Cortacero. Pentru prima oară în istoria de 72 de ani a clubului, Dinamo Bucureşti intră sub patronajul unei societăţi internaţionale”.

Așa începea comunicatul oficial de presă postat de clubul Dinamo în după-amiază zilei de 13 august 2020. După doar cinci luni, administrarea spaniolă a adus echipa într-o stare deplorabilă, cu mari datorii financiare și sub amenințarea falimentului. 

De fapt, comunicatul de mai sus a fost prima informație eronată servită fanilor lui Dinamo. Compania luxemburgheză nu a apărut niciodată oficial în complicata structură prin care este administrat clubul din Ștefan cel Mare. 

Nu Benel International SA, ci Pablo Cortacero – pe persoană fizică – a preluat de la Ionuț Negoiță acțiunile firmei cheie din spatele clubului, Lotus Perfect Products SRL, o companie pe care fostul finanțator a înființat-o și a introdus-o în schemă în 2018, folosindu-l ca paravan pe un anume Georgian Drăghia, soțul unei angajate de la Rin Grand Hotel.  Lotus Perfect Products e în continuare acționar majoritar în SC Dinamo 1948 SA, cu 72,8 la sută, în timp ce fanii din proiectul DDB dețin în acest moment 20 la sută. 

Termenii înțelegerii dintre Negoiță și Cortacero nu au fost niciodată dezvăluiți oficial publicului, dar fostul finanțator are în continuare drepturi asupra acțiunilor Lotus: ele nu pot fi înstrăinate fără acordul lui Negoiță. Media a scris în ultimele luni pe surse despre o promisiune de plată în rate făcută de Cortacero lui Negoiță, dar niciunul dintre cei implicați nu a confirmat informația.

Benel, avocatul și șmecheria Olympus

La doar câteva zile după anunțul oficial al preluării lui Dinamo, Gazeta dezvăluia că firma Benel International SA are ca acționar unic o companie offshore din Panama, Global Necary IAM SA, reprezentată de avocatul spaniol Pablo Julián Ruiz de Peralta Casallo. 

Concitadin în Granada cu Cortacero, Ruiz Peralta Casallo este un avocat specializat în optimizări fiscale. Numele său apare în registrele din Luxemburg într-o altă construcție asemănătoare lui Benel International: o firmă luxemburgheză, Hispakol SA, cu acționariat panamez, având la vedere tot un om de afaceri spaniol, Diego Gonzalez Alonso, implicat într-o escrocherie de proporții în Cipru, Letonia și Bulgaria.  

În cele cinci luni trecute de la preluarea lui Dinamo, tabăra spaniolă a furnizat presei din România mai multe informații pe surse privind injecții financiare făcute deja în club de Benel International. Niciuna nu a fost confirmată până în acest moment. 

În paralel, cu datorii presante ajunse la scadență, Pablo Cortacero și apropiații săi, printre care Dorin Șerdean, au promis în repetate rânduri viitoare investiții masive și o majorare de capital la 5 milioane de euro, anunțată inițial pentru decembrie 2020 și amânată apoi pentru ianuarie 2021. 

Transferuri pe bani mulți, bani întorși?

De fapt, singura acțiune concretă a conducătorilor spanioli a fost o campanie masivă de transferuri  – în special cu jucători din Spania – care a angajat clubul în cheltuieli imense din salarii și bonusuri. Fotbaliștii aduși au semnat contracte mari, dar au rămas neplătiți luni de-a rândul și mulți și-au obținut deja dezlegarea unilaterală. 

Întrebare: dacă Pablo Cortacero și oamenii săi au intrat în club premeditând de la început un tun financiar care ar fi fost câștigul lor?

O explicație poate fi oferită de recentul caz al rezilierii contractului lui Aleix Garcia. Adus gratis din postura de fostă speranță la Manchester City, mijlocașul avea 35.000 de euro pe lună. Recent, în încercarea de a obține dezlegarea, Garcia a negociat cu acționarii minoritari din proiectul DDB o reziliere contra sumei de 45.000 de euro. În paralel, în Spania, Cortacero i-ar fi promis dezlegarea pentru suma de 90.000 de euro, dublu față de ce obținuseră fanii dinamoviști. 

25.000 euro pe lună e salariul lunar al lui Rene Hinojo, rezerva de portar în vârstă de 37 de ani adusă de Cortacero la Dinamo

“Miza spaniolilor a fost din salariile jucătorilor. Dădeau contracte mari și își trăgeau o parte din bani”, a declarat astăzi fostul șef al Ligii, Dumitru Dragomir, la GSP Live. 

De unde ar fi plătit spaniolii? 

Dinamo avea o sursă sigură de finanțare. Clubul urma să primească în acest sezon suma de aproape un milion de euro din drepturile TV. Prima tranșă, 200.000 de euro, a intrat în toamna trecută, iar tabăra lui Cortacero a dispus de acei bani. Următorii 200.000 de euro intră luna viitoare, dar fanii din proiectul DDB i-au asigurat, obținându-i drept garanție pentru ultimul lor împrumut. 

Practica investitorilor-paraziți nu e nouă în fotbalul mondial. În ultimii ani, Gazeta a dezvăluit un mod de lucru din ligile inferioare spaniole unde investitori italieni dubioși preluau un club, aduceau jucători cărora le cereau bani din contracte, înainte de semnătură, folosindu-i apoi pe unii dintre fotbaliști în trucarea de meciuri pentru pariuri. 

Totul se desfășura sub paravanul unui “fond de investiții puternic” sau a unei “firme renumite”, care se dovedea a fi de fapt doar o carcasă goală administrată prin intermediul unui om-paravan. 

Falimentul Benel, o afacere minoră

Acesta pare și cazul firmei luxemburgheze Benel International SA, anunțată în august 2020 ca noua proprietară a clubului Dinamo. 

Pe 11 decembrie 2020, compania a intrat oficial în faliment. Informația – dezvăluită în premieră zilele trecute de site-ul anchetatorii.ro – a fost verificată de Gazeta Sporturilor la Registrul Comerțului din Luxemburg. De falimentul Benel se ocupă un avocat luxemburghez, Nicolas Bernardy, un tip specializat pe astfel de acțiuni. 

Gazeta l-a contactat pe Bernardy care a explicat situația:

“Da, e un caz recent. Tribunalul m-a numit ca avocat și rolul meu este de a lua legătură cu foștii administratori și cu acționarii pentru a încerca să recuperez din datoriile firmei. Le-am scris, însă nu am primit deocamdată niciun răspuns din partea lor. Din ce am observat, e vorba de un faliment declarat pentru o datorie de câteva mii de euro. Pare genul de firmă foarte mică”.

Benel, firma prin care Cortacero își anunța intrarea în fotbalul românesc, a sucombat pentru câteva mii de euro. Dinamo, clubul preluat cu mare ușurință de Cortacero, are acum datorii adunate de milioane de euro la fostul finanțator, jucători, angajați, furnizori și fisc.

Cine vine la rând la coada salvatorilor lui Dinamo?

7 milioane de euro e suma mimină estimată ca fiind bugetul lui Dinamo în primul sezon cu investitorii spanioli

 

Comentarii (15)Adaugă comentariu

unulaltul (3 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:07

Am scris despre asta ieri in sectiunea de comentarii. Culmea, asta nici nu este o ancheta facuta de Stucan. Pun pariu ca ai copiat de pe anchetatorii punct ro si apoi apari aici ca sa te lauzi cu marea investigatie. Poate fi verificata informatia data de mine pe siteul anchetatorii. Acolo se vede cand a fost publicata informatia.

Dani Corban (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:10

Dinamoviștii își merită soarta. Uitați-vă la Cortacero ăsta, ce mutră are: așa se uita repetentul clasei spre dirigintă și miorlăia, se milogea, mai bătea câmpii cu problemele lui de acasă, poate-poate primea un 5 de milă. Iar dinamoviștii s-au uitat la mutra lui de repetent miorlăitor și au zis: Da, El este Alesul! N-ai cum să le plângi soarta.

CAROL (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:21

Nu antelegem ,de ce nu intentati proces impotriva ECSROCULUI si de ce mai lasati sa se apropie de club?Instanta poate sa-l deposedeze de ACTIUNI!!!!!

cesarac (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:31

Borcea cand vine ca ai zis ca esti sigur ca el e in spate? Cum te simti dupa ce a 100a conspiratie "descoperita si analizata" de tine, marele zialist vigilent si suspicios, s-a dovedit falsa? Cum poti tu sa te numesti ziarist cand niciuna, ba niciuna, din "anchetele" tale nu are fond real? Pe cand crezi ca ne lasi cu analizele tale (***, as adauga) si devii un jurnalist adevarat? Pe la 50 de ani?

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Un suporter (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:39

Dani Corban...noroc cu poza ta de profil facuta dupa cu ce ai luat 5 de la diriginta facand fatza lui Cortacero si ai reusit sa treci clasa. Asteptam sa ne mai explici cum ai trecut mai departe. Sau...te-ai oprit la ciclul gimnazial. Noi dinamovistii in general avem din nastere un mare handicap....Cateva clase de scoala in plus...Trebuie sa ne intelegi...

Sasa (7 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:43

Sa fie foarte clar. Liga 1 nu reprezinta o oportunitate de investitie adevarata pentru niciun om de afaceri serios, mai ales din strainatate (care nu are niciun atasament cu vreun club din Romania). Iar in Romania, experientele cu "patroni" straini au fost catastrofale: Zambon, Giovanni Catanzariti, Angelo Massone. Bineinteles, ca acestia s-au integrat perfect in peisajul autohton: Iancu (Poli Tm), Moraru (Rapid), Penescu (FC Arges), Adamescu (Otelul), Bucsa aka Walter (U Cluj si Petrolul), Niculae de la Brasov, etc. (asta ca sa fiu politically corect si sa nu fiu acuzat de xenofobie). Oricum de falimentul aproape sigur a lui Dinamo este vinovat in primul rand Negoita, cel care din start a inceput cu ingineriile financiare (vezi celebra curatare a clubului prin insolventa).

Sibelius (6 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:44

Ati descoperit roata si apa calda. Inca de la perfectarea tranzactiei au fost zeci de comentarii care mergeau pe aceeasi idee: DACA e teapa, contractele aberante ale spaniolilor sunt "vamuite" de conducere.

Dan (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 13:45

@Dani Corban, sau Dani Cioban - fcsb-ist, nici un dinamovist nu la văzut pe acest CortaZERO ca fiind alesul, atâta tot că *** aia de Negoiță sau PSDGoita în loc să le dea acțiunile suporterilor a ales altceva. Așa că singurul care își merită soarta ești tu. Noi dinamoviștii o sa incepem din liga a 4a și vom renaște că pasarea phoenix.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Minerul (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 14:09

Stoican este tot o *** analfabetă a GSP...ului. Un copiator de pe alte așa zise surse. Iar în cazul Dinamo trebuie să intervină legea din România. Dar mai avem noi lege în țară care se vinde zilnic la bucată ptr infractori? GSP un ziar *** și studiile lor cancan. Rușine și sper să dispară acesta hîrtie de împachetat pește.

Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.

Dani Corban (2 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 14:17

@Dan, vezi că păsările phoenix sunt rapidiste. Voi renașteți ca Cerberus eutanasiat :)))

Ilie (32 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 14:33

Unde e manelistul de Apostol, cel care lăuda acum 6 luni pe spanioli? Iar DDB , dacă se aliază cu Gerea sau Badea, ginerele lui Dincă " Te leagă ", își merită soarta. Să ajungă mai rău decât Rapid!

Ilie (32 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 14:46

Anchetatorii.ro miroase a SRI de la o poștă. Doar păreri, nici o dovadă. Asta nu inseamna ca spaniolii laudati de manelistul Eduard Apostol nu sunt niște impostori.

Panama Pampers (22 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 16:43

Ce club food balistic din Gradina Maicii domnului Iliescu, aproape ajunsa (pentru o noapte) a domnului Mircica Geoana, apoi ajunsa in discursurile YV ale partenerei lui auto Anituca Brrr Cial, a fost primul ce a adus si a angajat jucatori straini? Va spun eu: clubul Ministerului de Interne - introdus prima oara pe usa din dos, in 1947, in Liga Mamaliga Stalinista, prin desfiintarea a doua echipe capitaliste "nedorite" si preluarea "cu japca" a loturilor lor de jucatori - citat aici de fata! Adica o tara (pardon, Gradina!) intreaga NU AVEA VOIE SA ANGAJEZE STRAINI, ca asa suna legislatia, in schimb exact ministerul ce pazea frontierele si aplicarea legilor intre frontiere a sarit peste lege! Ce club a fost "privatizat" primul, desi a continuat ani la rind sa fie sustinut copios din banii prelevati sindical din salariile militienilor? Cel citat aici de fata! Ce club a scapat PRIMUL, ILEGAL, de datoriile imense la stat (aprox. 21 de milioane de $)? Cel citat aici de fata! Ce club a mai scapat o data de o datorie similara? Cel citat aici de fata! Ce club e sustinut financiar de o grupare dubioasa zisa "DDB" (unde probabil ajung si azi cotizatiile militienilor preluate sindical), desi nu cred ca exista baza legala pentru asa ceva, si chiar daca ar exista, sunt sigur ca nu a fost respectata? Cel citat aici de fata! O multime de "premiere" pentru o singura entitate stalinista inca vie... Deci nu numai ca Ceausescu n-a murit in Valahia de azi, dar nici Stalin n-a murit inca!

geo (1 comentarii)  •  12 ianuarie 2021, 19:37

nu inteleg de ca se mai discuta de acest jaf de club,in curand va fi istorie,resuscitati un mort.

Stefan Patriche (2 comentarii)  •  13 ianuarie 2021, 1:29

Voi cauta pe anchetatori.ro presupusul "plagiat". Pentru mine este o informație nou structurata căci nu citesc jdemii de site-uri despre Dinamo și DDB-ul nebunesc (în sens admirativ, ca fan al Științei -din Moldova-). Ca Avo', cum îmi spun unii dintre amicii mei "câini pana la moarte", situația pare îngropată în favoarea unuia ca Badea. Nu par străini. S-a ras de look-ul lui Cortacero. Omul e "în șlapi" de când a venit. Se poarta modest, da, faci asta când "îngropi clubul în bani". De fapt, un investitor în șlapi va duce Dinamo "în șlapi". Zici ca e îmbrăcat de la second.

Comentează